Recepty na jemné muffiny s mrkví! Zkuste naše sladké i slané varianty

Tentokrát jsme si pro vás nachystali recepty na mrkvové muffiny.

Kdo ještě nic takového nejedl, možná bude pochybovat, že by mu mohli chutnat. 

Tuto delikatesu opravdu doporučujeme ochutnat. Třeba už nebudete chtít jíst nic jiného!

Mrkvové muffiny ze špaldové mouky

Celozrnné špaldové muffiny z mrkve jsou jemné a sladké a plné zdravé špaldové mouky. Buďte si jisti, že jde o zdravý muffin, přirozeně slazený medem. Řecký jogurt a dělá tento špaldový muffin extra vlhkým.

Co budeme potřebovat

  • 2 vejce
  • 230 g jogurtu
  • 100 g kokosového oleje, rozpuštěného
  • 255 g medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 240 g celozrnné špaldové mouky
  • 1-1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g strouhané mrkve

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • 12 formiček na muffiny vyložte košíčky nebo je nastříkejte nepřilnavým sprejem.
  • Ve střední misce rozšlehejte vejce, jogurt, kokosový olej, med a vanilku.
  • V samostatné misce promíchejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
  • Jemně vmíchejte suché ingredience do mokrých.
  • Mrkev přidáme do těsta.
  • Naplňte formičky na muffiny a vložte do trouby na 5 minut při 200 stupních.
  • Po 5 minutách snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 17 až 20 minut.
  • Muffiny nechte 10 minut vychladnout ve formách, poté je vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Rozbalený muffin z košíčku.
Zdroj: jessiebakestreats.com

Muffiny s mrkví a jablkem

Výborné mrkvové muffiny můžete zkombinovat i s jablkem, tvoří totiž skvělý chuťový pár. Určitě vás zaujmou svou lehkostí a neodolatelnou svěžestí.

Co budeme potřebovat

  • 120 g cukru
  • 50 g změklého másla
  • 3 vejce
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 200 g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 střední jablko – nastrouhané
  • ¼ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky (1 a ⅓ hrnku)
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva

Postup

  • Máslo a cukr smíchejte do bílé pěny. 
  • Přidejte všechny tekuté ingredience a zamíchejte.
  • V jiné míse si smíchejte všechny suché ingredience a zamíchejte.
  • Suché suroviny pak po částech přisypávejte do tekuté směsi a míchejte.
  • Těstem naplňte máslem vymazanou formu na muffiny (každou z formiček do ¾).
  • Pečte na 180 °C asi 20 minut.
Vláčný mrkvový muffin s kousky jablek.
Zdroj: yummyhealthyeasy.com

Muffiny s mrkví a vlašskými ořechy

Mrkvové muffiny s vlašskými ořechy jsou super vláčné a křupavé zároveň. Pokud nemáte rádi příliš sladké dezerty, doporučujeme ochutnat. Sladkohořkou chuť mrkve doplňují sladká koření a exotická chuť šťavnatého kokosu.

Co budeme potřebovat

  •  1 hrnek hladké mouky 
  •  ½ lžičky jedlé sody 
  •  1 lžička prášku do pečiva 
  •  ¼ lžičky soli
  •  1 lžička mleté skořice 
  •  ¼ lžičky mletého muškátového oříšku 
  •  ⅛ lžičky mletého hřebíčku 
  •  1 hrnek cukru 
  •  2 velká vejce 
  •  ½ hrnku oleje
  •  1 lžička vanilkového extraktu 
  •  180 g najemno nastrouhané mrkve
  •  ½ hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  •  ½ hrnku strouhaného kokosu

Postup

  • Smíchejte si mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl, hřebíček, muškátový oříšek a skořici.
  • V druhé míse se vyšlehejte vejce spolu s cukrem do hladké a nadýchané pěny (asi 3 minuty). 
  • Přidejte olej a vanilkový extrakt a znovu promixujte.
  • Přidejte nastrouhanou mrkev, kokos a promíchejte. 
  • Nakonec přisypejte mouku a důkladně promíchejte. 
  • Naplňte formičky na muffiny do ¾. 
  • Pečte při 180 °C asi 15-20 minut. 
Nadýchaný, nakousnut muffin s polevou a ořechy.
Zdroj: winniesbalance.com

Bezlepkové muffiny z mrkve

Mrkvové bezlepkové muffiny jsou lehké, nadýchané a dostatečně sladké pro uspokojení mlsného jazyka. Nezní to jako skvělá svačina nebo snídaně akorát tak do ruky?

Co budeme potřebovat

  • 1 a ½ „vejce” z lněných semínek (nebo jedno velké obyčejné vejce)
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • ⅓ hrnku rozmačkaného zralého banánu
  • ¼  hrnku javorového nebo agávového sirupu
  • ½ hrnku jablečné přesnídávky nebo najemno nastrouhaného jablka
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ hrnku neslazeného mandlového mléka
  • 1 vrchovatý hrnek najemno nastrouhané mrkve
  • ⅔ hrnku bezlepkových ovesných vloček
  • ½ hrnku mandlové mouky
  • 1 vrchovatý hrnek bezlepkové mouky  
  • ¼ hrnku vlašských ořechů

Postup

  • Připravte si vejce z lněných semínek. (recept níže) 
  • K vejci nebo semínkům přidejte rozmačkaný banán, agáve nebo javorový sirup a olivový olej. Vše smíchejte.
  • Poté přidejte cukr, sodu, jablečnou přesnídávku nebo jablka, sůl, skořici a zamíchejte.
  • Přidejte mandlové mléko a zamíchejte.
  • Přisypte nastrouhanou mrkev, promíchejte.
  • Nakonec přidejte vločky, mandlovou mouku, bezlepkovou mouku a zamíchejte. 
  • Naplňte formičky na muffiny těstem do ¾ a pečte při 190 °C asi 35 minut.

K těmto receptům na muffiny se přímo vybízí podání kávy. Mrkněte, jak jsme ohodnotili kávovary Siemens v naší recenzi.

Věž z mrkvových muffinů.
Zdroj: eatsdelightful.com

Mrkvové muffiny se sýrem a kukuřicí

Už jste někdy ochutnali muffiny na slaný způsob? Mrkev je zelenina, která se skvěle popasuje se sladkými i slanými ingrediencemi. Hledáte tipy na svačinky nebo večeře? Tak co třeba vyzkoušet tento recept?

Co budeme potřebovat

  • 250 g cukety
  • 120 g mrkve
  • 30 g mraženého hrášku
  • 30 g mražené kukuřice
  • 125 g nastrouhaného čedaru
  • ½ hrnku mléka
  • ¼ hrnku bílého jogurtu řeckého typu
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 2 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva

Postup

  • Očištěnou cuketu a mrkev si nastrouhejte, dejte do čisté utěrky a vymačkejte přebytečnou šťávu do misky nebo jiné nádoby (šťávu si nechte bokem).
  • Poté je nasypte do větší misky, smíchejte s hráškem, kukuřicí, sýrem, jogurtem, mlékem, olejem a vejci. Vše důkladně promíchejte. 
  • Mouku a prášek do pečiva si smíchejte bokem, a poté přidejte po částech do již smíchaného těsta. 
  • Vše důkladně promíchejte. 
  • Formu na muffiny si vymažete máslem nebo olejem. 
  • Naplňte těstem do ¾ a pečte při 180 °C asi 20-25 minut. 

Přebytečnou šťávu z cukety a mrkve můžete využít třeba do zdravého mrkvového smoothie
Podívejte se na více receptů na muffiny na slano.

Slaná verze mrkvových muffinů se zeleninou.
Zdroj: heartbeetkitchen.com

Mrkev a zdravé oči – je to pravda?

Dlouho se věřilo, že konzumace mrkve podporuje zdraví očí a zlepšuje váš zrak, zejména v noci.

Ačkoli je na tom pravda, spojení mezi mrkví a zrakem pochází z mýtu.

Během druhé světové války začali piloti britského královského letectva poprvé používat radar k zaměřování a sestřelování nepřátelských letadel. Ve snaze udržet tuto novou technologii v tajnosti byla vizuální přesnost pilotů – zejména v noci – připisována konzumaci mrkve.

To vedlo k dlouhodobé propagandistické kampani, která propagovala mrkev pro lepší zrak. Toto přikrášlené spojení mezi konzumací mrkve a zlepšeným nočním viděním přetrvává dodnes.

Nicméně, i když to není úplně tak pravda, mrkev obsahuje určité sloučeniny, které jsou dobré pro vaše oči.

Mrkev je bohatým zdrojem beta karotenu a luteinu, což jsou antioxidanty, které mohou pomoci předcházet poškození očí způsobené volnými radikály.

Vitamin A, který mrkev obsahuje, je potřebný k tvorbě rodopsinu, což je červenofialový pigment citlivý na světlo ve vašich očních buňkách, který vám pomáhá vidět v noci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X