Zdravé a výživné recepty na polévky z mrkve. Pochutnejte si!

Máte přebytek mrkve a nevíte, co s ní?

Vyzkoušejte 7 luxusních receptů na mrkvové polévky!

Je libo verzi s pomerančem, pikantní s květákem nebo raději tradičněji s dýní či bramborami?

Výběr je na vás.

Dobrou chuť!

Mrkvová polévka s pomerančem

Mrkev má vyšší obsah přírodního cukru než většina ostatních druhů zeleniny, takže je oblíbenou volbou i pro děti. Díky sladkosti mrkve a pomerančové šťávě je tato polévka vynikajícím jídlem, na kterém si pochutná celá rodina.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 900 g nasekané mrkve
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • 1 litr (4 šálky) zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list

Postup

  1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na střední / nízkou teplotu.
  2. Přidejte cibuli a česnek, snižte plamen na minimum a za občasného míchání vařte do měkka asi 10 minut.
  3. Přidejte mrkev a pomerančovou kůru.
  4. Pokračujte v míchání další 2-3 minuty.
  5. Přidejte vývar a bobkový list, přiveďte k varu a nechejte přikryté vařit po dobu cca 30 minut
  6. Zamíchejte a poté promíchejte s pomerančovou šťávou.
Polévka z mrkve s pomerančem servírovaná v misce.
www.healthylittlefoodies.com

Pikantní mrkvová polévka s čočkou

Kořeněná polévka z mrkve a červené čočky je hřejivá, sytá a plná chuti! Její příprava je velmi jednoduchá a vy si tak snadno připravíte menší oběd či večeři během chladných podzimních dní.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 středně bílá cibule (195 g), nasekaná nadrobno
  • 1 stonek řapíkatého celeru, nadrobno nasekaný
  • 2 drcené stroužky česneku
  • malá hrst čerstvých listů koriandru plus nasekané stonky
  • 1 vrchovatá lžička koření Garam Masala
  • 1 vrchovatá lžička mletého kmínu
  • 1/4 lžičky sušených červených chilli vloček
  • 3 velké mrkve (415 g), oloupané a nasekané nahrubo
  • plechovka nakrájených rajčat o objemu 400 g
  • 4 šálky zeleninového vývaru (900 ml)
  • 3/4 šálku propláchnuté červené čočky (100 g)
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • řecký jogurt a lístky koriandru k servírování

Postup

  1. Ve velké pánvi zahřejte 1 lžíci olivového oleje.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a řapíkatý celer a za občasného míchání restujte asi 10 minut.
  3. Přidejte 2 drcené stroužky česneku, nasekané stonky koriandru a jeho čerstvé listy spolu s 1/4 čajové lžičky sušených vloček červeného chilli, po 1 čajové lžičce Garam Masaly a mletého kmínu.
  4. Dobře promíchejte a restujte jen jednu minutu.
  5. Přidejte nakrájenou mrkev a přilijte nakrájená rajčata a zeleninový vývar.
  6. Vše dobře promíchejte a přidejte červenou čočku.
  7. Promíchejte, snižte teplotu a zakryté duste asi 30 minut.
  8. Polévka je hotová, jakmile je mrkev měkká a čočka je uvařená.
  9. Rozmixujte polévku ručním mixérem dohladka.
  10. Jemně nasekejte lístky koriandru.
  11. Podávejte s trochou kvalitního řeckého jogurtu, nasekaným koriandrem a nějakým dobrým křupavým chlebem.
Kořeněná polévka z mrkve s červenou čočkou servírovaná v misce a ozdobená bylinkami a jogurtem.
www.thelastfoodblog.com

Pokud vám polévka chutnala, vyzkoušejte i našich 5 světových receptů na polévky z červené čočky.

Mrkvovo-zázvorová polévka s mandlemi

Tato lahodná polévka je snadná a sytá, obzvlášť když použijete mandle, které polévku zahustí a obohatí.

Ingredience

  • 700 g mrkve
  • 1 lžíce másla (nebo olivového oleje)
  • 1 velká žlutá cibule, nasekaná
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru (strouhaný nebo 1 čajová lžička mletého zázvoru)
  • 4 šálky kuřecího vývaru (nebo zeleninového vývaru)
  • 3 polévkové lžíce mandlí
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • nasekané bylinky a mletý černý pepř na ozdobu

Postup

  1. Oloupejte a nakrájejte mrkev.
  2. Zahřejte máslo nebo olej ve velkém hrnci na středně vysokém plameni.
  3. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a za stálého míchání restujte, dokud cibule není měkká – asi 3 minuty.
  4. Přidejte vývar a mrkev a přiveďte k varu.
  5. Snižte plamen a duste, dokud mrkev nebude měkká – asi 25 minut.
  6. Přimíchejte mandle a polévku rozmixujte v mixéru do hladkého pyré.
  7. Přidejte citronovou šťávu a podávejte horké.
  8. Ozdobte nasekanými bylinkami a čerstvě mletým černým pepřem.
  9. Užijte si to!
Zeleninová polévka s mrkví a zázvorem v misce ozdobená bylinkami.
www.thespruceeats.com

Květáková polévka s mrkví a kokosovým mlékem

Kombinaci květáku, sladké mrkve, kokosového mléka a výrazného koření si jednoduše zamilujete! Polévka je vydatná, exotická a příjemně pikantní.

Ingredience

  • 1 květák nakrájený na růžičky
  • 4 šálky oloupané a na kostičky nakrájené mrkve
  • 1 středně sladký brambor
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 1 malý kousek zázvoru, drcený
  • 1 čerstvá červená chilli parička, bez semínek, nasekaná     
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 440 ml kokosového mléka
  • 3 šálky vody
  • 1/2 svazku koriandru, nasekaného
  • 1 lžíce indického kari koření
  • 2 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 2 – 3 čajové lžičky soli
  • šťáva z 1 pomeranče
  • mletý černý pepř dle chuti
  • 1/3 šálku mandlových vloček

Postup

  1. Květák rozdělte na růžičky a nakrájejte na čtvrtiny.
  2. Mrkev a sladkou bramboru oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo na kostky.
  3. Oloupejte cibuli, česnek a zázvor a nakrájejte na malé kostičky.
  4. Odstraňte stopku a semínka chilli papričky a jemně pokrájejte.
  5. Koriandr nahrubo nasekejte.
  6. Na sporáku zahřejte kokosový olej ve velké pánvi.
  7. Přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli a restujte 2 minuty.
  8. Poté přidejte mrkev, květák a brambor a vařte 5 minut.
  9. Přimíchejte koriandr, koření a 2 čajové lžičky soli.
  10. Zalejte vodou, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 30 minut vařit.
  11. Mezitím opečte mandlové vločky na pánvi do zlatova.
  12. Po uvaření polévky sundejte pánev ze sporáku.
  13. Jemně promixujte pomocí ponorného mixéru.
  14. Vmíchejte kokosové mléko a pomerančovou šťávu.
  15. Znovu krátce přiveďte k varu.
  16. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  17. Polévku přendejte do misek a ozdobte mandlovými lupínky a lístky koriandru.
Kořeněná zeleninová polévka z květáku a mrkve ozdobená mandlemi a bylinkami, servírovaná v miskách.
www.thefeedfeed.com

Mrkvovo-bramborová polévka

Pokud máte rádi krémovější a sytější polévku, je pro vás tento recept jako stvořený. Lahodné vydatné jídlo, které je ideální pro chladnější počasí na zahřátí, potěší nejen vás, ale i vaše děti.

Ingredience

  • 4 střední brambory
  • 1 100 g neloupané mrkve
  • 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 nahrubo nakrájené cibule
  • 2 lžíce nasekaného česneku
  • 1 a 1/2 šálku odtučněné zakysané smetany
  • 3 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru
  • 1/3 šálku nakrájené jarní cibulky
  • petrželka
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Nejprve pečlivě umyjte všechny ingredience.
  2. Zahřejte středně velký hrnec.
  3. Přidejte 3 lžíce oleje.
  4. Přidejte cibuli, zázvor a česnek a vařte do měkka.
  5. Nakrájejte mrkev a brambory a přidejte do hrnce.
  6. Přidejte vývar a nechte jemně povařit.
  7. Vařte zakryté po dobu 25 – 30 minut nebo dokud mrkev a brambory nejsou měkké.
  8. Sundejte ze sporáku a nechte 15 minut vychladnout.
  9. Mrkev a 1/2 brambor přendejte do mixéru.
  10. Přilijte polovinu vývaru a rozmixujte na pyré.
  11. Přidejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte.
  12. Přidávejte zbylý vývar do požadované hustoty.
  13. Servírujte tak, že polévku přendáte do misky, přidáte brambory a ozdobíte jarní cibulkou a petrželkou.
Krémová polévka z brambor a mrkve v misce posypaná jarní cibulkou a petrželkou.
www.simplystacie.net

Pokud máte mrkev raději v syrové podobě, podívejte se na naše recepty na zdravé mrkvové smoothie 4x jinak.

Polévka z pečené mrkve a rajčat

Snadná polévka se zeleninou, česnekem, kmínem a řeckým jogurtem, který jí dodá tu správnou krémovitost a plnost. Jednoduché, zdravé a chutné jídlo!

Ingredience

  • asi 6 velkých oloupaných mrkví, nakrájených na plátky
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 4 stroužky česneku, oloupané a ponechané celé
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 a ½ čajové lžičky soli a navíc podle chuti
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • ¼ lžičky černého pepře plus další podle chuti
  • 2 plechovky celých loupaných rajčat (po 400 g)
  • 1 čajová lžička sušené bazalky
  • ½ šálku obyčejného řeckého jogurtu plus další k podávání
  • čerstvá bazalka volitelně k podávání

Postup

  1. Umístěte rošty do horní a dolní třetiny trouby a předehřejte troubu na 200 stupňů C.
  2. Pořádně postříkejte dva plechy olejem ve spreji.
  3. Dejte stranou.
  4. Vložte mrkev, cibuli a česnek do velké mísy.
  5. Pokapejte olivovým olejem a poté posypte 1 čajovou lžičkou soli, kmínem a pepřem.
  6. Dobře promíchejte, poté zeleninu rozložte v jedné vrstvě na připravené plechy a zajistěte, aby se zelenina na žádném místě nehromadila.
  7. Pečte po dobu 25 až 30 minut a dvakrát zeleninu během pečení obraťte.
  8. Až bude zelenina krásně měkká a hnědá, vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
  9. Zatímco zelenina chladne, slejte rajčatovou šťávu z plechovek do malé misky nebo odměrky.
  10. Dejte stranou.
  11. Pracujte ve dvou dávkách.
  12. Přidejte polovinu restované zeleniny do mixéru.
  13. Přidejte 1 plechovku scezených rajčat.
  14. Rozmixujte do hladkého pyré, poté jej nalijte do čtyřlitrového nebo většího hrnce se silným dnem.
  15. Opakujte se zbývající zeleninou a rajčaty a přidejte do hrnce.
  16. Vmíchejte připravenou rajčatovou šťávu, bazalku, jogurt a zbývající ½ čajové lžičky soli.
  17. Přiveďte k mírnému varu a nechte vařit asi 10 minut.
  18. Ochutnejte a podle potřeby přidejte další sůl nebo pepř.
  19. Podávejte teplé, s čerstvou bazalkou a trochou řeckého jogurtu.
Polévka z pečené zeleniny a rajčaty v misce ozdobená krutony a bylinkami.
www.wellplated.com

Mrkvovo-dýňová polévka

Pulzující vegetariánská polévka s vydatnou dýní, sladkou mrkví, trochou česneku, bylinkami a praženými slunečnicovými semínky vás krásně zasytí i zahřeje.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, nasekaná
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 1 šálek dýně, nakrájené na kousky
  • 1 střední petržel, nasekaná
  • 3 střední mrkve, nasekané
  • 2 a ½ šálku zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička provensálského koření
  • ½ šálku 12% smetany + 2 lžíce na ozdobu
  • sůl a pepř na dochucení
  • špetka chilli prášku, podle chuti
  • čerstvé bylinky a pražená slunečnicová semínka, na ozdobu (volitelně)

Postup

  1. Zahřejte olivový olej v hrnci na středním ohni.
  2. Přidejte cibuli a česnek a restujte 2 až 3 minuty, dokud nezměknou a nezesklovatí.
  3. Přidejte dýni, petržel a mrkev a za občasného míchání restujte dalších 5 minut.
  4. Přidejte zeleninový vývar a provensálské koření a vše společně promíchejte.
  5. Snižte plamen, zakryjte a duste 25 minut.
  6. Polévku odstavte ze sporáku.
  7. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladka.
  8. Přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
  9. Přidejte špetku chilli prášku.
  10. Přendejte do 6 servírovacích misek, ozdobte smetanou, bylinkami a slunečnicovými semínky.
  11. Podávejte teplé.
Polévka z mrkve a dýně v misce na prkýnku ozdobená bylinkami, smetanou a slunečnicovými semínky.
www.aheadofthyme.com

Inspirujte se také dalšími recepty na dýňové polévky. Je libo veganskou variantu s kokosovým mlékem nebo raději pikantní verzi pro gurmány? Vyzkoušejte je všechny!

Na co byste si měli dát pozor při nákupu mrkve?

Při nákupu mrkve se vždy ujistěte, že je na dotek pevná a má jasně oranžovou barvu. Vyvarujte se mrkve, která je na povrchu ochablá nebo zčernalá. Důležite je také rovnoměrné zabarvení. Tenké chloupky na mrkvi jsou známkou stáří a nejsou ideální. Popraskaná mrkev neznamená, že je špatná. Některé odrůdy jsou jemnější a šťavnatější a v důsledku toho také náchylnější k praskání, jak rostou.

Mrkvová nať je jedlá, nicméně z kořene vysává vlhkost, takže je lepší kupovat mrkev s odříznutou natí. Pokud mrkev s natí kupujete, měla by vypadat dobře, být krásně zelená a živá, ne křehká, zvladlá či hnědá. Nať co nejdříve odstraňte a použijte.

U mrkve v pytli se vyvarujte těch, které jsou uvnitř sáčku příliš vlhké nebo suché.

Jak dlouho můžete mrkev uchovávat?

Pokud bude uložena v prodyšném sáčku v ledničce, měla by zůstat svěží a sladká celé týdny.

Čerstvě sklizená mrkev z farmářského trhu vydá slušné množství vlhkosti, proto sáček vyměňte nebo do něj vložte papírový ručník, pokud si všimnete přebytečné vody.

Nedávejte mrkev do stejné zásuvky s jablky a jiným ovocem produkujícím ethylen. Mrkev tak zhořkne.

Pochlubte se nám do komentářů, jak vám polévky chutnaly a která je ta vaše TOP!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X