Chystáte večírek a nevíte, co připravit za občerstvení, abyste neměli pořád to samé?
Pak jste tady správně!
Přinášíme vám recepty na mrkvové pomazánky 6x jinak, které se skvěle hodí jako pohoštění pro vaše hosty, ale i jako zdravá svačina pro děti.
Pochutnáte si.
Pomazánka z uzené mrkve
Tato pomazánka je skvělá s krekry, chlebem či zeleninou. Extra panenský olivový olej a mandle receptu dodávají zdravou dávku mononenasyceného tuku, dip je rostlinný a obsahuje velké množství antioxidantů.
Ingredience
- ½ šálku neoloupaných mandlí
- 1 kg pokrájené a oloupané mrkve 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- 2 a ½ lžičky soli
- 2 stroužky česneku
- ½ šálku konzervované cizrny, scezené
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- ¾ lžičky pikantní uzené španělské papriky
- ½ šálku nahrubo nasekané petrželky na servírování
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Opékejte mandle na plechu s pečícím papírem, dokud nebudou mírně tmavé a voňavé, cca 8 – 10 minut, přičemž v polovině promíchejte.
- Nechte vychladnout a dejte stranou.
- Veškerou tlustou mrkev podélně rozkrojte na polovinu a poté celou mrkev rozkrojte příčně na 4 kusy.
- Dejte na plech vyložený pečícím papírem se 2 lžícemi oleje a 1 lžičkou soli.
- Mrkev rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte, dokud nebude velmi jemná a nezačne se scvrkávat a hnědnout, asi 1 hodinu.
- Mrkev během pečení jednou nebo dvakrát promíchejte.
- Přeneste mrkev do kuchyňského robotu, přidejte česnek, cizrnu, citronovou šťávu, pepř, papriku, nasekanou petrželku, ½ šálku oleje, 1 ½ lžičky soli a vyhrazené mandle.
- Mixujte a podle potřeby přidávejte více oleje, dokud není směs téměř úplně hladká.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte více citronové šťávy a / nebo sůl.
- Přendejte dip do malé misky, pokapejte olejem a zasypejte listy petrželky.

Dip z pečené mrkve se srirachou
Už žádné nudné sendviče! Tuto lahodnou vydatnou pomazánku z pečené mrkve, bílých fazolí a kešu oříšky vytvoříte během několika minut a všichni si na ní pochutnají.
Ingredience
- 1 šálek pečené mrkve
- 440 g plechovky scezených a opláchnutých bílých fazolí
- 1/3 šálku kešu oříšků
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 polévková lžíce srirachy
- ¼ lžičky soli
Postup
- Pokud potřebujete mrkev upéct, předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Promíchejte mrkev s trochou avokádového oleje a pečte na plechu 20 – 30 minut.
- Během pečení několikrát promíchejte.
- V kuchyňském robotu rozmixujte všechny ingredience.
- Podávejte na jakémkoli sendviči, se zeleninou či krekry.

Pokud jste spíše masovější, tak se nezapomeňte podívat i na naše recepty na domácí pomazánky z masa v 7 luxusních provedeních!
Mrkvová pomazánka s máslovou dýní
Jedná se o perfektní alternativu oběda, když si tento luxusní dip namažete na sendvič, nebo jako lehké občerstvení.
Ingredience
- 1 kg máslové dýně, nakrájené na kostky
- 4 mrkve, nasekané
- 1 velká červená cibule, nakrájená na čtvrtky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička oregana
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Nakrájejte si máslovou dýni na kostky a pokud chcete, tak ji i oloupejte, ale nemusíte.
- Přidejte dýni, nakrájenou mrkev, červenou cibuli, česnek a oregano na velký plech, pokapejte olivovým olejem a posypte velkou špetkou soli a pepře.
- Vložte do trouby a pečte 35-40 minut, dokud zelenina nezhnědne.
- Jednoduše přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte do požadované konzistence.
- Servírujte na sucharech, s pečivem či zeleninou.

Objevte podobné tipy
Dip s pikantní mrkví, olivami a špenátem
Domácí dip s pikantní mrkví a špenátem je lahodný, zdravý a výživný a můžete ho přidat do svých sendvičů pro extra chuť.
Ingredience
- 2 mrkve, oloupané a nastrouhané
- 2 lžíce jemně nasekaných zelených oliv plněných paprikou
- 1/4 šálku špenátových listů, jemně nasekaných
- 1/2 šálku vlašských ořechů, jemně nasekaných
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 čajová lžička chia semínek
- 1/2 čajové lžičky sušených listů bazalky
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce smetanového sýra
- sůl dle chuti
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji do misky.
- Špenát umyjte ve vodě, abyste se zbavili nečistot.
- Jemně nasekejte špenátové listy a přeneste je do stejné misky jako mrkev.
- Podobně nakrájejte olivy, vlašské ořechy a stroužek česneku a přidejte do misky s nakrájenou zeleninou.
- Nyní přidejte do směsi smetanový sýr, sůl, pepř, bazalku a chia semínka.
- Promíchejte a přidejte olivový olej, abyste získali hladkou konzistenci vhodnou na roztírání.
- Upravte koření podle vašeho vkusu.
- Podávejte na sendvičích či jako dip na večírcích.

Inspirujte se našimi 4 nejzdravějšími recepty na mrkvové smoothie a dopřejte si pořádnou dávku této čerstvé zeleniny.
Pikantní mrkvový dip
Tento recept je neuvěřitelně chutný, příjemně pikantní a přitom taaak zdravý! Servírujte na chlebu, s libovolnými suchary či se syrovou zeleninou.
Ingredience
- 700 g mrkve
- 1 šálek vody
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 2 lisované stroužky česneku
- 1 a 1/2 čajové lžičky kmínu
- 1 čajová lžička papriky
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
- 1/4 čajové lžičky sušeného zázvoru
Postup
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na více než centimetrové kousky.
- Přiveďte 1 šálek vody k varu ve středně velkém hrnci.
- Vložte kousky mrkve, přikryjte pokličkou, snižte teplotu na nízký plamen a nechte lehce vařit po dobu 10-15 minut, dokud mrkev nebude měkká.
- Sceďte a vložte mrkev do kuchyňského robotu nebo mixéru.
- Přidejte olivový olej, ocet, česnek, kmín, papriku, sůl, kajenský pepř a zázvor.
- Rozmixujte do hladka.
- Podávejte studené jako pomazánku na chléb nebo dip.
- Ozdobte nasekaným koriandrem nebo sýrem feta (volitelně).

Pomazánka z pečené mrkve
Nudí vás už klasický hummus? Tento kořeněný dip z pečené mrkve je skvělou zdravou alternativou a zároveň je plný výživných ingrediencí. Je perfektní se zeleninovými tyčinkami nebo chlebem jako vynikající veganský předkrm či lehké občerstvení.
Ingredience
- 350 g mrkve nakrájené na velké kousky
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
- 4 neoloupané stroužky česneku
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky koriandru
- ½ lžičky papriky
- ½ lžičky kajenského pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tahini
- šťáva z 1 citronu
- špetka soli
- špetka černého pepře
Postup
- Mrkev, cibuli a stroužky česneku dejte na pekáč.
- Přidejte koření a trochu oleje a promíchejte.
- Pečte v troubě asi 30 minut při 180 ° C.
- Zkontrolujte, zda mrkev není stále tvrdá.
- Pokud ano, vraťte na chvíli do trouby.
- Možná budete muset vyjmout cibuli a česnek z trouby.
- Když je zelenina hotová, nechte ji vychladnout.
- Vložte zeleninu do kuchyňského robotu, vytlačte stroužky česneku ze slupek a rozmixujte do hladka.
- Přidejte po trošce citronovou šťávu, tahini, sůl a pepř.
- Pokračujte v míchání a ochutnávání, dokud nedosáhnete chuti a konzistence, která vám vyhovuje.
- Podávejte jako dip se zeleninou a chlebem.

Vyzkoušejte i rozmanité recepty na pomazánky z pórku, které zvládne opravdu každý!
A jak se pomazánky povedly vám? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!