Recepty na zdravé pomazánky z mrkve v 6 luxusních variacích. Inspirujte se!

Chystáte večírek a nevíte, co připravit za občerstvení, abyste neměli pořád to samé?

Pak jste tady správně!

Přinášíme vám recepty na mrkvové pomazánky 6x jinak, které se skvěle hodí jako pohoštění pro vaše hosty, ale i jako zdravá svačina pro děti.

Pochutnáte si.

Pomazánka z uzené mrkve

Tato pomazánka je skvělá s krekry, chlebem či zeleninou. Extra panenský olivový olej a mandle receptu dodávají zdravou dávku mononenasyceného tuku, dip je rostlinný a obsahuje velké množství antioxidantů.

Ingredience

  • ½ šálku neoloupaných mandlí
  • 1 kg pokrájené a oloupané mrkve  2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 a ½ lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • ½ šálku konzervované cizrny, scezené
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • ¾ lžičky pikantní uzené španělské papriky
  • ½ šálku nahrubo nasekané petrželky na servírování

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  2. Opékejte mandle na plechu s pečícím papírem, dokud nebudou mírně tmavé a voňavé, cca 8 – 10 minut, přičemž v polovině promíchejte.
  3. Nechte vychladnout a dejte stranou.
  4. Veškerou tlustou mrkev podélně rozkrojte na polovinu a poté celou mrkev rozkrojte příčně na 4 kusy.
  5. Dejte na plech vyložený pečícím papírem se 2 lžícemi oleje a 1 lžičkou soli.
  6. Mrkev rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte, dokud nebude velmi jemná a nezačne se scvrkávat a hnědnout, asi 1 hodinu.
  7. Mrkev během pečení jednou nebo dvakrát promíchejte.
  8. Přeneste mrkev do kuchyňského robotu, přidejte česnek, cizrnu, citronovou šťávu, pepř, papriku, nasekanou petrželku, ½ šálku oleje, 1 ½ lžičky soli a vyhrazené mandle.
  9. Mixujte a podle potřeby přidávejte více oleje, dokud není směs téměř úplně hladká.
  10. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více citronové šťávy a / nebo sůl.
  11. Přendejte dip do malé misky, pokapejte olejem a zasypejte listy petrželky.
Dip z uzené mrkve s cizrnou servírovaný v misce s vedle položenou miskou cizrny a miskou bílé bagetky.
www.mikesorganicdelivery.com

Dip z pečené mrkve se srirachou

Už žádné nudné sendviče! Tuto lahodnou vydatnou pomazánku z pečené mrkve, bílých fazolí a kešu oříšky vytvoříte během několika minut a všichni si na ní pochutnají.

Ingredience

  • 1 šálek pečené mrkve
  • 440 g plechovky scezených a opláchnutých bílých fazolí
  • 1/3 šálku kešu oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce srirachy
  • ¼ lžičky soli

Postup                                       

  1. Pokud potřebujete mrkev upéct, předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Promíchejte mrkev s trochou avokádového oleje a pečte na plechu 20 – 30 minut.
  3. Během pečení několikrát promíchejte.
  4. V kuchyňském robotu rozmixujte všechny ingredience.
  5. Podávejte na jakémkoli sendviči, se zeleninou či krekry.
Pomazánka z mrkve se srirachou ve sklenici s vedle položeným talířkem, na kterém je obložený sendvič.
www.featherstonenutrition.com

Pokud jste spíše masovější, tak se nezapomeňte podívat i na naše recepty na domácí pomazánky z masa v 7 luxusních provedeních!

Mrkvová pomazánka s máslovou dýní

Jedná se o perfektní alternativu oběda, když si tento luxusní dip namažete na sendvič, nebo jako lehké občerstvení.

Ingredience

  • 1 kg máslové dýně, nakrájené na kostky
  • 4 mrkve, nasekané
  • 1 velká červená cibule, nakrájená na čtvrtky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička oregana
  • olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 200 ° C.
  2. Nakrájejte si máslovou dýni na kostky a pokud chcete, tak ji i oloupejte, ale nemusíte.
  3. Přidejte dýni, nakrájenou mrkev, červenou cibuli, česnek a oregano na velký plech, pokapejte olivovým olejem a posypte velkou špetkou soli a pepře.
  4. Vložte do trouby a pečte 35-40 minut, dokud zelenina nezhnědne.
  5. Jednoduše přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte do požadované konzistence.
  6. Servírujte na sucharech, s pečivem či zeleninou.
Dip z mrkve a máslové dýně servírovaný na sucharech a posypaný čerstvými bylinkami.
www.nairns-oatcakes.com

Dip s pikantní mrkví, olivami a špenátem

Domácí dip s pikantní mrkví a špenátem je lahodný, zdravý a výživný a můžete ho přidat do svých sendvičů pro extra chuť.

Ingredience

  • 2 mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 2 lžíce jemně nasekaných zelených oliv plněných paprikou
  • 1/4 šálku špenátových listů, jemně nasekaných
  • 1/2 šálku vlašských ořechů, jemně nasekaných
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 čajová lžička chia semínek
  • 1/2 čajové lžičky sušených listů bazalky
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce smetanového sýra
  • sůl dle chuti
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup                                       

  1. Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji do misky.
  2. Špenát umyjte ve vodě, abyste se zbavili nečistot.
  3. Jemně nasekejte špenátové listy a přeneste je do stejné misky jako mrkev.
  4. Podobně nakrájejte olivy, vlašské ořechy a stroužek česneku a přidejte do misky s nakrájenou zeleninou.
  5. Nyní přidejte do směsi smetanový sýr, sůl, pepř, bazalku a chia semínka.
  6. Promíchejte a přidejte olivový olej, abyste získali hladkou konzistenci vhodnou na roztírání.
  7. Upravte koření podle vašeho vkusu.
  8. Podávejte na sendvičích či jako dip na večírcích.
Pomazánka s mrkví, špenátem a olivami ve sklenici s vedle položeným příborem.
www.archanaskitchen.com

Inspirujte se našimi 4 nejzdravějšími recepty na mrkvové smoothie a dopřejte si pořádnou dávku této čerstvé zeleniny.

Pikantní mrkvový dip

Tento recept je neuvěřitelně chutný, příjemně pikantní a přitom taaak zdravý! Servírujte na chlebu, s libovolnými suchary či se syrovou zeleninou.

Ingredience

  • 700 g mrkve
  • 1 šálek vody
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lisované stroužky česneku
  • 1 a 1/2 čajové lžičky kmínu
  • 1 čajová lžička papriky
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
  • 1/4 čajové lžičky sušeného zázvoru

Postup                                       

  1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na více než centimetrové kousky.
  2. Přiveďte 1 šálek vody k varu ve středně velkém hrnci.
  3. Vložte kousky mrkve, přikryjte pokličkou, snižte teplotu na nízký plamen a nechte lehce vařit po dobu 10-15 minut, dokud mrkev nebude měkká.
  4. Sceďte a vložte mrkev do kuchyňského robotu nebo mixéru.
  5. Přidejte olivový olej, ocet, česnek, kmín, papriku, sůl, kajenský pepř a zázvor.
  6. Rozmixujte do hladka.
  7. Podávejte studené jako pomazánku na chléb nebo dip.
  8. Ozdobte nasekaným koriandrem nebo sýrem feta (volitelně).
Pikantní pomazánka z mrkve servírovaná v misce a na plátku pečiva.
www.thestayathomechef.com

Pomazánka z pečené mrkve

Nudí vás už klasický hummus? Tento kořeněný dip z pečené mrkve je skvělou zdravou alternativou a zároveň je plný výživných ingrediencí. Je perfektní se zeleninovými tyčinkami nebo chlebem jako vynikající veganský předkrm či lehké občerstvení.

Ingredience

  • 350 g mrkve nakrájené na velké kousky
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
  • 4 neoloupané stroužky česneku
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky koriandru
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahini
  • šťáva z 1 citronu
  • špetka soli
  • špetka černého pepře

Postup                                       

  1. Mrkev, cibuli a stroužky česneku dejte na pekáč.
  2. Přidejte koření a trochu oleje a promíchejte.
  3. Pečte v troubě asi 30 minut při 180 ° C.
  4. Zkontrolujte, zda mrkev není stále tvrdá.
  5. Pokud ano, vraťte na chvíli do trouby.
  6. Možná budete muset vyjmout cibuli a česnek z trouby.
  7. Když je zelenina hotová, nechte ji vychladnout.
  8. Vložte zeleninu do kuchyňského robotu, vytlačte stroužky česneku ze slupek a rozmixujte do hladka.
  9. Přidejte po trošce citronovou šťávu, tahini, sůl a pepř.
  10. Pokračujte v míchání a ochutnávání, dokud nedosáhnete chuti a konzistence, která vám vyhovuje.
  11. Podávejte jako dip se zeleninou a chlebem.
Dip z pečené mrkve v servírovací misce obložený čerstvou zeleninou, bylinkami a pečivem.
www.searchingforspice.com

Vyzkoušejte i rozmanité recepty na pomazánky z pórku, které zvládne opravdu každý!

A jak se pomazánky povedly vám? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X