9 vynikajících receptů na saláty z mrkve jako zdravá příloha či lehká večeře!

Máte chuť na něco dietního, výživného, ale zároveň chutného?

Co takhle vyzkoušet naše recepty na mrkvové saláty, které splňují vše výše zmíněné?

Inspirujte se tradičním Coleslawem, méně tradičním salátem s černou hořčicí a praženými arašídy či delikatesou s mangovo-křenovým dresinkem.

Dobrou chuť!

Mrkvový salát s celerem

Tento salát ze spirálek marinované zeleniny je jednoduchý na přípravu,  bohatý na živiny, zdravý a také naprosto delikátní! Do 30 minut tak máte vykouzlenou skvělou lehkou večeři či přílohu.

Ingredience

  • 2 velké mrkve, oloupané
  • 1 středně velký celer, oloupaný
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa (nebo červeného vinného octa)
  • 1 lžička medu nebo agávového sirupu (javorový sirup je také v pořádku)
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 3 lžíce nebo více pražených dýňových semínek
  • 2–3 lžíce nasekané petrželky

Postup       

  1. Nejprve očistěte zeleninu.
  2. Odřízněte vrcholy mrkve i celeru.
  3. Oloupejte zeleninu škrabkou.
  4. Umístěte ji do spirálového kráječe a udělejte spirály z veškeré zeleniny.
  5. Pokud nemáte spirálový kráječ, můžete použít struhadlo nebo zeleninu nakrájejte na nudličky julienne.
  6. Do misky vložte spirálky a přidejte všechny přísady kromě petrželky a dýňových semínek.
  7. Promíchejte a nechte 20-30 minut odležet v lednici.
  8. Po 30 minutách vyndejte misku z lednice, přidejte petrželku a dýňová semínka.
  9. Podávejte ihned nebo nechte v lednici na později.
Salát z mrkve a celeru servírovaný na talíři s dvěma vařečkami.
www.cottercrunch.com

Vyzkoušejte i naše recepty na celerové saláty! Jsou zdravé, svěží a výživné. Podívejte se na osm nejoblíbenějších variant a najděte si svého favorita.

Marocký mrkvovo-řepový salát s fetou

Lahodný salát z mrkve a červené řepy se zálivkou z kmínu, pomeranče a citronu a fetou je výživný a šťavnatý, a skvěle se hodí jako příloha k masu a rybám.

Ingredience

  • 500 g mrkve, oloupané
  • 340 g čerstvé řepy (asi 2 střední řepy), ořezané a oloupané (škrabkou na zeleninu)
  • 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty
  • ¼ šálku čerstvé citronové šťávy
  • ¼ šálku čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 lžička mořské soli
  • ¾ čajové lžičky mletého kmínu
  • ¾ lžičky papriky
  • 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje lisovaného za studena
  • 110 g sýru feta, rozdrobeného

Postup       

  1. Pomocí krouhače zeleniny v kuchyňském robotu nastrouhejte mrkev a červenou řepu.
  2. Přeneste zeleninu do servírovací mísy.
  3. Přidejte bylinky do servírovací mísy.
  4. Ve střední misce nebo v nádobě se šroubovacím uzávěrem smíchejte citronovou šťávu, pomerančovou šťávu, mořskou sůl, kmín, papriku a olivový olej.
  5. Mrkvovou směs zalijte trochou zálivky, tak aby byla lehce obalená, a promíchejte.
  6. V případě potřeby přidejte další.
  7. Na salát přidejte fetu a dochuťte.
Salát z mrkve, červené řepy, fety a zálivky servírovaný na talíři s vedle položenou vidličkou.
www.pamelasalzman.com

Salát z mrkve a ananasu

Mrkvový salát s ananasem a sladkým krémovým pomerančovým dresinkem je naprostá delikatesa, kterou se nebojte servírovat i těm nejnáročnějším hostům. Zajisté si na něm pochutnají!

Ingredience

Na salát:

  • 500 g mrkve, oloupané
  • 2 šálky malých kousků ananasu
  • ¼ šálku sušených třešní (volitelně)

Na dresink:

  • ¼ šálku rostlinného jogurtu
  • šťáva z 1 pomeranče Cara Cara
  • šťáva z ½ limetky
  • 1 lžička jablečného octa
  • ¼ lžičky mleté ​​kurkumy
  • ¼ lžičky soli (nebo podle chuti)

Postup       

  1. Smíchejte všechny přísady na dresink a dejte stranou.
  2. Škrabkou na zeleninu oloupejte z mrkve „stužky“.
  3. Držte úzký konec mrkve v ruce, zatímco od sebe odlepujete a vytváříte dlouhé stužky.
  4. Smíchejte mrkvové stuhy, ananas a sušené třešně.
  5. Zalijte trochou dresinku (pravděpodobně nebudete potřebovat vše) a dobře promíchejte.
  6. Užijte si to!
Salát s mrkví a ananasem servírovaný na talíři s vedle položenou sklenicí s dresinkem.
www.veggieinspired.com

Přinášíme vám také recepty na mrkvové pomazánky 6x jinak, které se skvěle hodí jako pohoštění pro vaše hosty, ale i jako zdravá svačina pro děti.

Mrkvový salát s cizrnou, rozinkami, parmezánem a vejcem

Mrkvové stuhy tvoří sladký a křupavý základ na salát s cizrnou, sladkými rozinkami, vejci, lahodným sýrem a citronovou zálivkou s kari kořením. To prostě musíte ochutnat!

Ingredience

  • 2 velká vejce
  • 1 špetka citronové kůry (volitelně)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/4 čajové lžičky kari
  • 2 střední mrkve, oloupané
  • 1/2 šálku cizrny z konzervy, opláchnuté a scezené
  • 1/4 šálku rozinek
  • 15 g parmezánu, strouhaného
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané

Postup       

  1. Naplňte pánev s víkem 8 cm vody a přiveďte k varu.
  2. Opatrně po jednom přidávejte vejce, poté snižte teplotu na minimum, zakryjte a vařte 10 minut.
  3. Uvařená vejce dejte na 2 minuty do misky s ledovou vodou, poté opatrně oloupejte.
  4. Vejce nahrubo nasekejte.
  5. V míse smíchejte citronovou kůru, šťávu, olivový olej, kari a špetku soli a pepře.
  6. Pomocí škrabky na zeleninu nakrájejte mrkev na stuhy a dejte do misky se zálivkou.
  7. Přidejte cizrnu, vejce, rozinky, parmezán a petrželku a promíchejte.
  8. Dobrou chuť!
Salát z mrkve, cizrny, rozinek, parmezánu a vajec servírovaný na talíři.
www.self.com

Salát z mrkve s mangovo-křenovým dresinkem

Perfektní mrkvový salát s čerstvou petrželkou, jarní cibulkou a dresinkem z mangové šťávy a čerstvého křenu si jednoduše zamilujete!

Ingredience

  • 450 g mrkve, oloupané
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 najemno nakrájené jarní cibulky
  • 2 čajové lžičky čerstvého strouhaného křenu
  • 1 polévková lžíce čerstvé mangové šťávy
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1-2 lžičky medu, podle chuti
  • 1/4 čajové lžičky soli, podle chuti
  • 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře, podle chuti

Postup       

  1. Nastrouhejte mrkev v kuchyňském robotu.
  2. Dejte stranou.
  3. V salátové míse smíchejte nastrouhaný křen, šťávu z manga, med, olivový olej, sůl a pepř.
  4. Přidejte mrkev, čerstvou petrželku a jarní cibulku a dobře promíchejte.
  5. V případě potřeby ochutnejte a upravte koření.
  6. Zakryjte a dejte do lednice, dokud nebudete připraveni servírovat.
Salát s mrkví, čerstvou petrželkou, jarní cibulkou a dresinkem z mangové šťávy a čerstvého křenu servírovaný v misce.
www.low-histamine.com

Polský zelný salát s mrkví

Tradiční polský salát s kysaným zelím, mrkví a jablky je plný chuti a přitom je tak jednoduchý na přípravu. Budete ho mít hotový za pouhých 10 minut!

Ingredience

  • 100 g kysaného zelí, nasekaného a scezeného
  • 1 velké sladké jablko
  • 1 velká mrkev, oloupaná
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • šťáva z  ½ pomeranče
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu
  • 3-4 lžíce rostlinného oleje
  • ⅔ lžičky kmínu, opečeného a rozdrceného
  • mořská sůl a pepř podle chuti

Postup       

  1. Kysané zelí dejte do cedníku, jemným stlačením odstraňte přebytečnou vlhkost a poté nahrubo nasekejte.
  2. Mrkev nakrájejte na spirálky (nebo nahrubo nastrouhejte) a vložte do velké salátové mísy.
  3. Přidejte cibuli a kysané zelí.
  4. Na malé pánvi nasucho opečte kmín.
  5. Lehce rozdrťte a přidejte do salátu.
  6. Nakrájejte na spirálky (nebo nahrubo nastrouhejte) jablko a přidejte do salátu.
  7. Přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, olej, přidejte citronovou kůru a promíchejte pomocí 2 vidliček/velkých lžic.
  8. Ochutnejte a případně dokořeňte.
  9. Ihned podávejte.
Salát z mrkve, zelí a červené cibule, servírovaný na talíři s klínkem citronu.
www.everydayhealthyrecipes.com

A co takové mrkvové smoothie? Má spoustu velice pozitivních vlivů na naše tělo, a navíc i skvěle chutná. Najděte si v našich receptech na zdravé mrkvové nápoje tu nejlepší inspiraci.

Salát s kedlubnou a mrkví

Luxusní salát z kedlubny, jablek a mrkve s praženými arašídy a černou hořčicí má naprosto jedinečnou chuť, kterou si oblíbíte. Zároveň je tak jednoduchý a zdravý!

Ingredience

  • 1 střední kedluben
  • 2 mrkve
  • 1 jablko
  • šťáva z 1 citronu
  • 100 g pražených arašídů, nasekaných
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce černé hořčice
  • 2 lžičky kmínu

Postup       

  1. Oloupejte a najemno nastrouhejte kedluben, mrkve a jablko.
  2. Přendejte do široké, mělké servírovací mísy.
  3. Přidejte citronovou šťávu a opražené arašídy.
  4. V menším hrnci rozehřejte olej a přidejte hořčici a kmín.
  5. Opražte, stáhněte z ohně a nalijte k ostatním surovinám.
  6. Salát dokořeňtě a důkladně promíchjte.
  7. Podávejte při pokojové teplotě.
Salát z kedlubny, jablek a mrkve s praženými arašídy a černou hořčicí servírovaný na talíři se lžící.
www.deliciousmagazine.co.uk

Salát Coleslaw

Oblíbený zelný salát s krémovým dresinkem je rychlý a jednoduchý na přípravu. Je plný živých, čerstvých chutí a má spoustu různých využití. Podávejte ho třeba na sendvičích s masem, v hot dogu či prostě jen tak samotný. Užijte si ho!

Ingredience

  • 1 střední hlávka zelí, bez vnějších listů
  • 3 střední mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 1/2 šálku čerstvých listů petrželky, nahrubo nasekaných
  • 1 šálek majonézy
  • 2 lžíce jablečného octa nebo více podle chuti
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička celerových semínek
  • 1/4 čajové lžičky jemné mořské soli nebo více podle chuti
  • 1/4 čajové lžičky čerstvého mletého černého pepře nebo více podle chuti

Postup       

  1. Zelí rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádro.
  2. Každou čtvrtinu překrojte napůl a najemno nastrouhejte.
  3. Nastrouhané zelí vložte do obrovské mísy.
  4. Do zelí přidejte nastrouhanou mrkev a petrželku a promíchejte.
  5. V samostatné misce smíchejte majonézu, ocet, hořčici, celerová semínka, sůl a pepř.
  6. Ochutnejte a poté upravte chuť podle potřeby.
  7. Zelí a mrkev zalijte dvěma třetinami zálivky a poté dobře promíchejte.
  8. Pokud se vám zelný salát zdá suchý, přidejte trochu zálivky.
  9. Podávejte ihned nebo nechte asi hodinu odležet v lednici, aby se chutě spojily a zelí změklo.
Zelný salát s mrkví a majonézou servírovaný na velkém talíři.
www.inspiredtaste.net

Pokud vám tento pokrm zachutnal, podívejte se na dalších 5 inspirativních receptů na salát Coleslaw a tipy, jak jej vychutit k dokonalosti!

Mrkvovo-zelný salát s kukuřicí

Salát z čerstvé zeleniny a sladké kukuřice je skvělou letní přílohou pro rodinnou večeři či grilování. Je křupavý, sladký, pikantní s chutí zázvoru a zároveň si ho hravě připravíte během chvilky. Dobrou chuť!

Ingredience:

Na salát:

  • 1 malá hlávka bílého zelí, nastrouhaná   
  • 2 střední mrkve, nahrubo nastrouhané
  • 1 střední celer, nahrubo nastrouhaný
  • 1 šálek sladké kukuřice

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • jablečný ocet, podle chuti
  • himalájská sůl, podle chuti
  • asi 5 mm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • několik kapek limetkové nebo citronové šťávy

Postup       

  1. Nastrouhané zelí, mrkev a celer vložte do velké salátové mísy.
  2. Přidejte sladkou kukuřici a dejte stranou.
  3. V míse smíchejte ingredience na zálivku.
  4. Přidejte jablečný ocet a sůl podle chuti. Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  5. Zelnou směs zalijte zálivkou a promíchejte.
  6. Ochutnejte a případně dokořeňte.
  7. Vložte do lednice na 15 minut.
  8. Vyndejte z lednice a podávejte.
Salát z mrkve, celeru, kukuřice a zelí servírovaný v míse.
www.natalieshealth.com

Tipy, jak zamrazit mrkev

  1. Připravte si následující vybavení: škrabku na zeleninu (volitelně), prkénko a nůž, hrnec vroucí vody, štěrbinovou lžíci, mísu s ledovou vodou, plech na pečení, pečící papír a sáčky do mrazáku.
  2. Mrkev očistěte a ořízněte.
  3. Nemusíte ji loupat, ve skutečnosti zachováte více živin, pokud si slupky ponecháte, ale je to na vás.
  4. Nakrájejte je na centimetrová kolečka.
  5. Plátky mrkve vhoďte do vroucí vody, abyste je několik minut blanšírovali.
  6. Vyjměte je z vody děrovanou lžící a přendejte do mísy s ledovou vodou.
  7. Mrkev slijte a položte v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Dejte do mrazáku na hodinu nebo dvě, dokud nezmrzne.
  9. Mraženou mrkev přendejte do sáčku do mrazáku a pevně uzavřete.

Takto zmražená mrkev vydrží v mrazáku až 12 měsíců. Pokud vynecháte proces blanšírování, mrkev vydrží 2 měsíce.

Můžete zamrazit i již pečenou, restovanou či vařenou mrkev. Jednoduše ji přendáte do sáčků nebo do misek a dáte do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce.

Rozmraženou mrkev použijte spíše do teplých jídel, protože již nedosáhne takových kvalit jako mrkev čerstvá. Může se rozmočit nebo ztratit texturu.

A jak saláty chutnaly vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X