Máte chuť na něco dietního, výživného, ale zároveň chutného?
Co takhle vyzkoušet naše recepty na mrkvové saláty, které splňují vše výše zmíněné?
Inspirujte se tradičním Coleslawem, méně tradičním salátem s černou hořčicí a praženými arašídy či delikatesou s mangovo-křenovým dresinkem.
Dobrou chuť!
Mrkvový salát s celerem
Tento salát ze spirálek marinované zeleniny je jednoduchý na přípravu, bohatý na živiny, zdravý a také naprosto delikátní! Do 30 minut tak máte vykouzlenou skvělou lehkou večeři či přílohu.
Ingredience
- 2 velké mrkve, oloupané
- 1 středně velký celer, oloupaný
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa (nebo červeného vinného octa)
- 1 lžička medu nebo agávového sirupu (javorový sirup je také v pořádku)
- šťáva z 1/2 limetky
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky mořské soli
- 3 lžíce nebo více pražených dýňových semínek
- 2–3 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Nejprve očistěte zeleninu.
- Odřízněte vrcholy mrkve i celeru.
- Oloupejte zeleninu škrabkou.
- Umístěte ji do spirálového kráječe a udělejte spirály z veškeré zeleniny.
- Pokud nemáte spirálový kráječ, můžete použít struhadlo nebo zeleninu nakrájejte na nudličky julienne.
- Do misky vložte spirálky a přidejte všechny přísady kromě petrželky a dýňových semínek.
- Promíchejte a nechte 20-30 minut odležet v lednici.
- Po 30 minutách vyndejte misku z lednice, přidejte petrželku a dýňová semínka.
- Podávejte ihned nebo nechte v lednici na později.

Vyzkoušejte i naše recepty na celerové saláty! Jsou zdravé, svěží a výživné. Podívejte se na osm nejoblíbenějších variant a najděte si svého favorita.
Marocký mrkvovo-řepový salát s fetou
Lahodný salát z mrkve a červené řepy se zálivkou z kmínu, pomeranče a citronu a fetou je výživný a šťavnatý, a skvěle se hodí jako příloha k masu a rybám.
Ingredience
- 500 g mrkve, oloupané
- 340 g čerstvé řepy (asi 2 střední řepy), ořezané a oloupané (škrabkou na zeleninu)
- 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty
- ¼ šálku čerstvé citronové šťávy
- ¼ šálku čerstvé pomerančové šťávy
- 1 lžička mořské soli
- ¾ čajové lžičky mletého kmínu
- ¾ lžičky papriky
- 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje lisovaného za studena
- 110 g sýru feta, rozdrobeného
Postup
- Pomocí krouhače zeleniny v kuchyňském robotu nastrouhejte mrkev a červenou řepu.
- Přeneste zeleninu do servírovací mísy.
- Přidejte bylinky do servírovací mísy.
- Ve střední misce nebo v nádobě se šroubovacím uzávěrem smíchejte citronovou šťávu, pomerančovou šťávu, mořskou sůl, kmín, papriku a olivový olej.
- Mrkvovou směs zalijte trochou zálivky, tak aby byla lehce obalená, a promíchejte.
- V případě potřeby přidejte další.
- Na salát přidejte fetu a dochuťte.

Salát z mrkve a ananasu
Mrkvový salát s ananasem a sladkým krémovým pomerančovým dresinkem je naprostá delikatesa, kterou se nebojte servírovat i těm nejnáročnějším hostům. Zajisté si na něm pochutnají!
Ingredience
Na salát:
- 500 g mrkve, oloupané
- 2 šálky malých kousků ananasu
- ¼ šálku sušených třešní (volitelně)
Na dresink:
- ¼ šálku rostlinného jogurtu
- šťáva z 1 pomeranče Cara Cara
- šťáva z ½ limetky
- 1 lžička jablečného octa
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- ¼ lžičky soli (nebo podle chuti)
Postup
- Smíchejte všechny přísady na dresink a dejte stranou.
- Škrabkou na zeleninu oloupejte z mrkve „stužky“.
- Držte úzký konec mrkve v ruce, zatímco od sebe odlepujete a vytváříte dlouhé stužky.
- Smíchejte mrkvové stuhy, ananas a sušené třešně.
- Zalijte trochou dresinku (pravděpodobně nebudete potřebovat vše) a dobře promíchejte.
- Užijte si to!

Přinášíme vám také recepty na mrkvové pomazánky 6x jinak, které se skvěle hodí jako pohoštění pro vaše hosty, ale i jako zdravá svačina pro děti.
Mrkvový salát s cizrnou, rozinkami, parmezánem a vejcem
Mrkvové stuhy tvoří sladký a křupavý základ na salát s cizrnou, sladkými rozinkami, vejci, lahodným sýrem a citronovou zálivkou s kari kořením. To prostě musíte ochutnat!
Ingredience
- 2 velká vejce
- 1 špetka citronové kůry (volitelně)
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička olivového oleje
- 1/4 čajové lžičky kari
- 2 střední mrkve, oloupané
- 1/2 šálku cizrny z konzervy, opláchnuté a scezené
- 1/4 šálku rozinek
- 15 g parmezánu, strouhaného
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
Postup
- Naplňte pánev s víkem 8 cm vody a přiveďte k varu.
- Opatrně po jednom přidávejte vejce, poté snižte teplotu na minimum, zakryjte a vařte 10 minut.
- Uvařená vejce dejte na 2 minuty do misky s ledovou vodou, poté opatrně oloupejte.
- Vejce nahrubo nasekejte.
- V míse smíchejte citronovou kůru, šťávu, olivový olej, kari a špetku soli a pepře.
- Pomocí škrabky na zeleninu nakrájejte mrkev na stuhy a dejte do misky se zálivkou.
- Přidejte cizrnu, vejce, rozinky, parmezán a petrželku a promíchejte.
- Dobrou chuť!

Salát z mrkve s mangovo-křenovým dresinkem
Perfektní mrkvový salát s čerstvou petrželkou, jarní cibulkou a dresinkem z mangové šťávy a čerstvého křenu si jednoduše zamilujete!
Ingredience
- 450 g mrkve, oloupané
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 najemno nakrájené jarní cibulky
- 2 čajové lžičky čerstvého strouhaného křenu
- 1 polévková lžíce čerstvé mangové šťávy
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1-2 lžičky medu, podle chuti
- 1/4 čajové lžičky soli, podle chuti
- 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře, podle chuti
Postup
- Nastrouhejte mrkev v kuchyňském robotu.
- Dejte stranou.
- V salátové míse smíchejte nastrouhaný křen, šťávu z manga, med, olivový olej, sůl a pepř.
- Přidejte mrkev, čerstvou petrželku a jarní cibulku a dobře promíchejte.
- V případě potřeby ochutnejte a upravte koření.
- Zakryjte a dejte do lednice, dokud nebudete připraveni servírovat.

Objevte podobné tipy
Polský zelný salát s mrkví
Tradiční polský salát s kysaným zelím, mrkví a jablky je plný chuti a přitom je tak jednoduchý na přípravu. Budete ho mít hotový za pouhých 10 minut!
Ingredience
- 100 g kysaného zelí, nasekaného a scezeného
- 1 velké sladké jablko
- 1 velká mrkev, oloupaná
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- šťáva z ½ pomeranče
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
- 3-4 lžíce rostlinného oleje
- ⅔ lžičky kmínu, opečeného a rozdrceného
- mořská sůl a pepř podle chuti
Postup
- Kysané zelí dejte do cedníku, jemným stlačením odstraňte přebytečnou vlhkost a poté nahrubo nasekejte.
- Mrkev nakrájejte na spirálky (nebo nahrubo nastrouhejte) a vložte do velké salátové mísy.
- Přidejte cibuli a kysané zelí.
- Na malé pánvi nasucho opečte kmín.
- Lehce rozdrťte a přidejte do salátu.
- Nakrájejte na spirálky (nebo nahrubo nastrouhejte) jablko a přidejte do salátu.
- Přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, olej, přidejte citronovou kůru a promíchejte pomocí 2 vidliček/velkých lžic.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Ihned podávejte.

A co takové mrkvové smoothie? Má spoustu velice pozitivních vlivů na naše tělo, a navíc i skvěle chutná. Najděte si v našich receptech na zdravé mrkvové nápoje tu nejlepší inspiraci.
Salát s kedlubnou a mrkví
Luxusní salát z kedlubny, jablek a mrkve s praženými arašídy a černou hořčicí má naprosto jedinečnou chuť, kterou si oblíbíte. Zároveň je tak jednoduchý a zdravý!
Ingredience
- 1 střední kedluben
- 2 mrkve
- 1 jablko
- šťáva z 1 citronu
- 100 g pražených arašídů, nasekaných
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce černé hořčice
- 2 lžičky kmínu
Postup
- Oloupejte a najemno nastrouhejte kedluben, mrkve a jablko.
- Přendejte do široké, mělké servírovací mísy.
- Přidejte citronovou šťávu a opražené arašídy.
- V menším hrnci rozehřejte olej a přidejte hořčici a kmín.
- Opražte, stáhněte z ohně a nalijte k ostatním surovinám.
- Salát dokořeňtě a důkladně promíchjte.
- Podávejte při pokojové teplotě.

Salát Coleslaw
Oblíbený zelný salát s krémovým dresinkem je rychlý a jednoduchý na přípravu. Je plný živých, čerstvých chutí a má spoustu různých využití. Podávejte ho třeba na sendvičích s masem, v hot dogu či prostě jen tak samotný. Užijte si ho!
Ingredience
- 1 střední hlávka zelí, bez vnějších listů
- 3 střední mrkve, oloupané a nastrouhané
- 1/2 šálku čerstvých listů petrželky, nahrubo nasekaných
- 1 šálek majonézy
- 2 lžíce jablečného octa nebo více podle chuti
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička celerových semínek
- 1/4 čajové lžičky jemné mořské soli nebo více podle chuti
- 1/4 čajové lžičky čerstvého mletého černého pepře nebo více podle chuti
Postup
- Zelí rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádro.
- Každou čtvrtinu překrojte napůl a najemno nastrouhejte.
- Nastrouhané zelí vložte do obrovské mísy.
- Do zelí přidejte nastrouhanou mrkev a petrželku a promíchejte.
- V samostatné misce smíchejte majonézu, ocet, hořčici, celerová semínka, sůl a pepř.
- Ochutnejte a poté upravte chuť podle potřeby.
- Zelí a mrkev zalijte dvěma třetinami zálivky a poté dobře promíchejte.
- Pokud se vám zelný salát zdá suchý, přidejte trochu zálivky.
- Podávejte ihned nebo nechte asi hodinu odležet v lednici, aby se chutě spojily a zelí změklo.

Pokud vám tento pokrm zachutnal, podívejte se na dalších 5 inspirativních receptů na salát Coleslaw a tipy, jak jej vychutit k dokonalosti!
Mrkvovo-zelný salát s kukuřicí
Salát z čerstvé zeleniny a sladké kukuřice je skvělou letní přílohou pro rodinnou večeři či grilování. Je křupavý, sladký, pikantní s chutí zázvoru a zároveň si ho hravě připravíte během chvilky. Dobrou chuť!
Ingredience:
Na salát:
- 1 malá hlávka bílého zelí, nastrouhaná
- 2 střední mrkve, nahrubo nastrouhané
- 1 střední celer, nahrubo nastrouhaný
- 1 šálek sladké kukuřice
Na zálivku:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- jablečný ocet, podle chuti
- himalájská sůl, podle chuti
- asi 5 mm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- několik kapek limetkové nebo citronové šťávy
Postup
- Nastrouhané zelí, mrkev a celer vložte do velké salátové mísy.
- Přidejte sladkou kukuřici a dejte stranou.
- V míse smíchejte ingredience na zálivku.
- Přidejte jablečný ocet a sůl podle chuti. Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Zelnou směs zalijte zálivkou a promíchejte.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Vložte do lednice na 15 minut.
- Vyndejte z lednice a podávejte.

Tipy, jak zamrazit mrkev
- Připravte si následující vybavení: škrabku na zeleninu (volitelně), prkénko a nůž, hrnec vroucí vody, štěrbinovou lžíci, mísu s ledovou vodou, plech na pečení, pečící papír a sáčky do mrazáku.
- Mrkev očistěte a ořízněte.
- Nemusíte ji loupat, ve skutečnosti zachováte více živin, pokud si slupky ponecháte, ale je to na vás.
- Nakrájejte je na centimetrová kolečka.
- Plátky mrkve vhoďte do vroucí vody, abyste je několik minut blanšírovali.
- Vyjměte je z vody děrovanou lžící a přendejte do mísy s ledovou vodou.
- Mrkev slijte a položte v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem.
- Dejte do mrazáku na hodinu nebo dvě, dokud nezmrzne.
- Mraženou mrkev přendejte do sáčku do mrazáku a pevně uzavřete.
Takto zmražená mrkev vydrží v mrazáku až 12 měsíců. Pokud vynecháte proces blanšírování, mrkev vydrží 2 měsíce.
Můžete zamrazit i již pečenou, restovanou či vařenou mrkev. Jednoduše ji přendáte do sáčků nebo do misek a dáte do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce.
Rozmraženou mrkev použijte spíše do teplých jídel, protože již nedosáhne takových kvalit jako mrkev čerstvá. Může se rozmočit nebo ztratit texturu.
A jak saláty chutnaly vám? Napište nám do komentářů!