Chcete mlsat, ale přitom nepřibrat?
Upečte si dort z mrkve, který nejenže skvěle chutná, ale obsahuje také spoustu vitaminu A.
Právě mrkev dodá dortu správně nasládlou chuť a vaše mlsání se stane o to odlehčenější!
Připravte si některý z jednoduchých receptů na mrkvový dort ať už s ořechy, tvarohem, mascarpone nebo ořechový.
Ořechovo-mrkvový dort
Oříšky si zvolte jaké jen chcete. V receptu sice uvádím vlašské, ale použít můžete i pekanové, lískové nebo třeba kešu. Aby bylo těsto vláčnější, můžete přidat nastrouhané jablíčko.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 větší nastrouhané mrkve
- 1 nastrouhané jablko
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 hrnek hnědého/třtinového cukru
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 3 vejce
- 250g plnotučného tvarohu
- 2 čajové lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 1,5 hrnku moučkového cukru
- Vlašské ořechy na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte si formu na dort – podstavec a boky vyložte papírem na pečení.
- V míse prosejte mouku, perníkové koření a skořici.
- Přidejte třtinový cukr, nastrouhanou mrkev, jablko, nasekané vlašské ořechy, olej a vejce.
- Vše řádně smíchejte a poté nalijte do formy.
- Pečte po dobu 1 hodiny 15 minut nebo dokud špejle zasunutá do středu nebude čistá.
- Pomocí mixéru rozšlehejte tvaroh a citronovou kůru do hladka a postupně zašlehejte moučkový cukr.
- Rozložte polevu na upečený dort, ozdobte vlašskými ořechy a podávejte.

Zdravý mrkvový dort s jogurtem
Mrkvový dort je sám o sobě již vcelku zdravý dezert. Proč si ho ale neudělat ještě více fit? Místo tvarohu použijete jogurt a místo kravského mléka právě mandlové.
Ingredience na dort
- 1,5 hrnku špaldové mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- Špetka soli
- Špetka mletého hřebíčku
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku javorového sirupu
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 1/3 hrnku neslazeného mandlového mléka
- 3 nastrouhané mrkve
- 1/2 hrnku rozinek
Ingredience na polevu
- 1,5 hrnku řeckého jogurtu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vytřete pekáč kokosovým olejem.
- Ve míse smíchejte mouku, sodu, skořici, muškátový oříšek, zázvor, mletý hřebíček a odložte stranou.
- V další míse rozšlehejte vejce, kokosový olej, vanilkový extrakt, čistý javorový sirup, řecký jogurt a mandlové mléko.
- Mokré suroviny přidejte do mísy se suchými a pořádně promíchejte.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, rozinky a těstem vylejte připravený pekáč.
- Pečte 20-25 minut, dokud nevyjde čistá špejle.
- Před rozetřením polevy nechte dort úplně vychladnout na pokojovou teplotu.
- Polevu připravte tak, že smícháte řecký jogurt, javorový sirup a vanilkový extrakt. Poté polevu naneste na vychlazený koláč.
- Před krájením a podáváním nechte polevu ztuhnout 1-2 hodiny.

Objevte podobné tipy
Mrkvový dort s oranžovým mascarpone
Tento recept je výjimečný díky pomerančovému mascarpone, který dortu dodá svěží letní chuť.
Ingredience na dort
- 130 g cukru
- 120 ml slunečnicového oleje
- 4 ks vejce
- šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče
- Semínka z poloviny lusku vanilky
- 240 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 špetky soli
- 1 špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice
- 2 větší nastrouhané mrkve
- Hrst nasekaných vlašských ořechů
- Hrst nasekaných mandlí
- Pistáciové ořechy na posyp.
Ingredience na krém
- 250g italského mascarpone
- 100g moučkového cukru
- Kůra a šťáva z ½ pomeranče
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Ve velké misce smíchejte všechny mokré přísady – cukr, olej, vejce, semínka z lusku a kůru se šťávou z pomeranče.
- Vedle v míse smíchejte suché přísady – mouku, prášek do pečiva, sůl, muškátový oříšek a mletou skořici.
- Vmíchejte suché přísady do mokrých, dokud není směs zcela spojená.
- Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a ořechy.
- Formu na dort vymažte máslem a lehce posypte cukrem, poté nalijte těsto a dávejte pozor, aby těsto nepřesáhlo ⅔ formy.
- Pečte asi 40 minut, nebo dokud špejle vpíchlá uprostřed nebude čistá.
- Mezitím vyšleháme sýr mascarpone s cukrem, dokud nezískáme hladký krém.
- Přidejte čerstvě nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu.
- Když je koláč hotový, vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout.
- Koláč vodorovně rozkrojte na polovinu a vytřete krémem. Krém natřete i navrch dortu.
- Nakonec posypte rozdrcenými pistáciovými ořechy a podávejte.

Máte přebytek jablek? Vyzkoušejte si také některý z těchto snadných receptů na jablečné dorty!
Jednoduchý dort z mrkve bez mouky
Vyzkoušejte si tento recept bez mouky i vy. Nejenže je bezlepkový, také skvěle chutná a obsahuje méně kalorií.
Ingredience
- 1 ½ hrnku nesolených pražených mandlí (1,5 hrnku)
- ¼ hrnku třtinového cukru
- 1 ½ čajové lžičky prášku do pečiva (1,5 ČL)
- Špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 4 velká vejce
- ⅓ hrnku moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3-4 nastrouhané mrkve
Postup
- Zahřejte troubu na 180°C.
- Vytřete máslem nebo kokosovým olejem dortovou formu nebo ji vyložte pečícím papírem.
- Smíchejte mandle a hnědý cukr v kuchyňském robotu. Mixujte, dokud nejsou mandle jemně mleté.
- Poté přidejte prášek do pečiva, sůl, skořici, muškátový oříšek a citronovou kůru.
- Vejce rozšlehejte v misce stojatého mixéru s elektrickým šlehačem.
- Přidejte moučkový cukr a pokračujte v šlehání, dokud není směs netvoří sníh.
- Do směsi přidejte vanilku, mandlovou směs a nastrouhanou mrkev.
- Vylijte těsto do připravené formy, vložte do trouby a pečte jednu hodinu, dokud dort nebude na dotek pevný.
- Po upečení nechte zcela vychladnout a poté podávejte.
- Potřít můžete například jogurtem nebo tvarohem.

Mrkvový koláč s tvarohovým krémem
Nakonec si můžete připravit mrkvový dort s tvarohem, který jistě potěší nejen dětské chuťové pohárky!
Ingredience na dort
- ¾ hrnku rostlinného oleje
- 3 velká vejce
- 1 hrnek hnědého/třtinového cukru
- ½ hrnku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky perníkového koření
- Špetka mletého hřebíčku
- 3 nastrouhané mrkve
- ¾ hrnku namletých ořechů nebo rozinek
Ingredience na polevu
- 1 vanička plnotučného tvarohu
- 50g másla pokojové teploty
- 3 hrnky moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové šťávy
- Mleté ořechy na posyp
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C a dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Ve velké misce vyšlehejte olej, vejce, hnědý cukr, krystalový cukr a vanilku.
- V samostatné misce prosejte mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu, sůl, perníkové koření a hřebíček.
- Vmíchejte nastrouhanou mrkev, aby se pokryla moukou (to pomůže extrahovat co nejvíce barvy).
- Sypkou směs přidejte do mokré směsi a řádně smíchejte. Poté přidejte kousky ořechů nebo rozinky.
- Těsto nalijte do formy a pečte po dobu 25 až 30 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout.
- Na polevu vyšlehejte tvaroh a máslo do hladka, přidejte polovinu moučkového cukru, vanilkovou a citronovou šťávu a poté zašlehejte zbývající moučkový cukr.
- Vychladlý dort vodorovně rozřízněte v polovině. Na vrch jedné poloviny naneste dostatečné množství krému a to samé na vrch druhé a po stranách.
- Dort nakonec posypete ořechy a podávejte.

Přemýšlíte nad pořízením kávovaru? Naše recenze automatických kávovarů vám může ve výběru pomoci.
Aby jste svůj dort měli čím zapít, mrkněte na tyto skvělé a zdravé recepty na mrkvové smoothie. Není lepšího způsobu, jak využít mrkve, kterou máte v ledničce.
Dobrou chuť!