Sladké muffiny s ovocem

Také jste si oblíbily ty malé bochánky akorát do ruky, které se na jazyku hned rozplynou?

Můžete je jíst ještě horké, hned z plechu. Ale vychládlé jsou také dobré.

Ano, řeč je o muffinech – vynikajícím sladkém pečivu, jehož příprava je poměrně snadná a rychlá.

Příprava těsta na muffiny

Těsto většinou nevyžaduje příliš náročnou přípravu a nejčastěji se používá třené těsto, které připravíme z vajec, cukru, mouky a trochy tuku, tekutiny a většinou i kypřícího prášku. Kromě tohoto běžného těsta se na muffiny dá použít i jemné piškotové těsto bez tuku nebo těsto kynuté, které však potřebuje svůj čas na kynutí. Rychlé muffiny se dají připravit z listového těsta.

U třeného těsta a často i u těsta piškotového se však dá využívat všech možných variací k jeho obměně. Cukr nahrazujeme medem nebo sirupem z prodejen se zdravou výživou. Mouka může být běžná nebo celozrnná, lze ji doplnit ovesnými vločkami, mletými ořechy nebo strouhaným kokosem, přibarvit kakaem nebo čokoládou. Tuk můžeme zcela nebo zčásti nahradit jogurtem či sladkou nebo zakysanou smetanou. Těsto se dá i dochutit skořicí nebo perníkovým kořením, kávou, sladkými likéry a jinými pochutinami.

Muffiny a ovoce

Jednou z přísad, která se k muffinům výborně hodí, je ovoce. Používat můžeme ovoce čerstvé, kompotované, mražené i předem namočené sušené nebo ovoce kandované. Připravit muffiny s ovocem můžeme třemi způsoby :

  • muffiny s ovocem v těstě
  • muffiny s ovocnou náplní

1. Muffiny s ovocem v těstě

Přidávat ovoce již do těsta je nejjednodušší způsob přípravy muffinů s ovocem. Vhodné je především drobné ovoce, ale hodí se i větší, které překrájíme nebo nastrouháme na malé kousky.

INGREDIENCE:

  • drobné ovoce – borůvky, jahody, maliny, ostružiny
  • větší ovoce – banány, švetky, třešně, višně, broskve
  • ovoce sušené a kandované
  • polohrubá mouka
  • pískový cukr
  • olej
  • vejce
  • prášek do pečiva

POSTUP:

  1. Připravíme si třené těsto. Utřeme žloutky s cukrem a olejem.
  2. Přidáme mouku s práškem do pečiva.
  3. Ušleháme tuhý sníh a ten přidáme k již připravené hmotě.
  4. Do těsta dáme ovoce – drobné nebo i velké. Větši kousky ovoce nakrájeme na menší, drobné ovoce ponecháme vcelku.
  5. Přidat můžeme i kandované nebo sušené ovoce.
  6. Těsto dáme do formiček na muffiny.
  7. V troubě muffiny upečeme.

Hotový recept na muffiny s ovocem

2. Muffiny s ovocnou náplní

Do muffinů můžeme připravit také ovocnou náplň, která je vhodná zvláště do těsta kynutého nebo třeného.

INGREDIENCE:

  • ovocná náplň
  • polohrubá mouka
  • pískový cukr
  • olej
  • vejce
  • prášek do pečiva

POSTUP:

  1. Připravíme si třené těsto – utřeme žloutky s cukrem a olejem.
  2. Přidáme mouku s práškem do pečiva, připadně tekutinu.
  3. Ušleháme tuhý sníh a ten přidáme k již připravené hmotě.
  4. Připravíme si ovocnou náplň – ovoce nastrouháme a ochutíme.
  5. Do košíčků nebo formiček na muffiny dáme na dno část utřeného těsta, na něho vrstvu ochucené ovocné náplně a opět vrstvu třeného těsta.
  6. Muffiny upečeme v troubě.

Hotový recept na muffiny s ovocnou náplní

3. Tvarohové muffiny

Zajímavým zpestřením jídelníčku mohou být tvarohové muffiny. Lze je podávat jako pohoštění návštěvě nebo rychlou odpolední svačinu pro děti.

INGREDIENCE:

  • měkký tvaroh
  • rozinky nebo čokoládové hoblinky
  • cukr krupice
  • hladká mouka
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • vejce
  • olej

POSTUP:

  1. Vejce, cukr a vanilkový cukr vyšleháme do pěny.
  2. Přidáme olej, mouku, měkký tvaroh a kypřící prášek do pečiva.
  3. Směs dobře promícháme.
  4. Na závěr přidáme do těsta rozinky nebo čokoládové hoblinky.
  5. Vezmeme košíčky na muffiny a naplníme je tvarohovým těstem.
  6. Pečeme asi 25 minut při teplotě 180 °C.

Hotový recept na tvarohové muffiny

Ovoce lze použít do náplně muffinů, nebo je můžeme ovocem ozdobit po upečení. V takovém případě volíme ovoce, které dobře vypadá – červený nebo černý rybíz, maliny či jahody. Nevhodný je banán, který na vzduchu tmavne, a mražené ovoce. Chybu neuděláte, když na ozdobu použijete plátky kiwi, mandarinky, broskve či pomeranče. Hotové muffiny ozdobené ovocem lze polít želatinou, které tím získají hezký a lesklý vzhled.

Vyzkoušejte také slanou úpravu muffinů, která je nezvyklá, ale stejně dobrá.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *