Musaka na několik různých způsobů

Musaka patří mezi tradiční zapékaná jídla, která mají v oblibě především balkánské země. Jedná se o sytý masový pokrm s dostatkem zeleniny, někdy zapékaný i s brambory. Receptů na složení tohoto jídla je v těchto oblastech mnoho a příprava se často liší podle tradic. Nejznámější je možná musaka řecká, kde nesmí chybět lilek. U nás není třeba tolik dbát na tradice a proto si můžeme musaku vyzkoušet na různé způsoby.Na musaku potřebujeme především mleté maso, zeleninu, nejlépe v několika druzích, sůl a koření a zapékací omáčku.

K základním druhům masa, které se při přípravě používá v balkánských zemích patří především mleté maso jehněčí. Jde o kvalitní maso, velmi jemné a dobře stravitelné, čímž splňuje dnešní požadavky na zdravou a plnohodnotnou výživu. Vzhledem k vysokým biologickým a přitom dietetickým hodnotám patří jehněčí maso k dietnímu stravování. Kromě své typické vůně, chutě a dobré stravitelnosti se jehněčí maso vyznačuje vysokým obsahem důležitých aminokyselin, vitamínů skupiny B a minerálních látek – zinku, železa. Díky svému složení příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu a je vhodné i pro bezlepkovou dietu.

1. Řecká musaka

INGREDIENCE :

  • 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
  • 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400g hovězího mletého a 400g jehněčího mletého masa)
  • 420g drcených rajčat z plechovky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička sladké papriky
  • bylinky podle chuti ( čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka … )
  • sůl a pepř podle chuti

bílá omáčka bešamel :

  • 75 g másla
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • špetka soli a bílého pepře
  • strouhaný muškátový oříšek dle chuti

POSTUP :

  1. Lilek nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi 15minut, poté slijeme přebytečnou vodu a osušíme na utěrce
  2. Plátky lilku opečeme po dobu 2-3 minuty z každé strany nebo dokud nezhnědne. Upečený lilek přendáme na talíř, kde vychladne.
  3. Osmahneme dozlatova na oleji najemno nakrájenou cibuli a česnek.
  4. Přidáme mleté maso, které spojíme s cibulkou. Po osmahnutí masa okořeníme solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidáme drcená rajčata.
  5. Přivedeme k varu a snížíme teplotu.
  6. Dusíme přibližně 30 minut do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
  7. Mezitím si připravíme bešamel. V hrnci si rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou asi 1-2 minutky vaříme, aby omáčka nechutnala po mouce.
  8. Postupně přiléváme do jíšky mléko a rozšleháme.
  9. Snížíme teplotu a provaříme, dokud bešamel nezhoustne.
  10. Osolíme, opepříme a nastrouháme trošku muškátového oříšku, promícháme a odstavíme ze sporáku.
  11. Troubu si předehřejeme na 180 °C .
  12. Do zapékací mísy vrstvíme lilky, poté maso, na něj vrstvu z plátků lilku, poté můžeme vrstvení opakovat a zakončíme vždy bešamelem.
  13. Pečeme přibližně 45 minut nebo dozlatova. Před servírováním necháme 10minut odstát, aby se musaka líp porcovala.

Řecká musakazdroj : lidovky.cz

2. Musaka z brambor

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • 1 větší lilek
  • 1 cuketa
  • 500 g uvařených brambor se slupkou
  • 1 plechovka rajčat
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 velké masité rajče zbavené slupky a pokrájené
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • skořice
  • bobkový list
  • nové koření
  • sušené oregano
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • kávová lžička cukru
  • olivový olej
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • muškátový oříšek

POSTUP :

  1. Cuketu a lilek nakrájíme na plátky, z obou stran dobře opečeme na olivovém oleji.
  2. Dáme stranou a osolíme.
  3. Na olivovém olej opečeme  na drobno nakrájenou cibuli, přihodíme stroužek česneku nakrájeného na plátky, poté přidáme maso, které vařečkou od sebe oddělíme a také dobře opečeme.
  4. Maso opepříme, přidáme do něj špetku skořice, oregano, mletý kmín, bobkový list a nové koření.
  5. K masu přidáme pokrájené rajče a plechovku sterilovaných rajčat, osladíme lžičkou cukru a pomalu necháme vařit asi hodinu.
  6. Brambory nakrájíme na plátky a poklademe je na dno zapékací mísy, na ně navrstvíme jednu polovinu masové směsi.
  7. Na maso poklademe vrstvu z lilku a cukety, na ni přijde znovu masová směs, a poté lilky s cuketami.
  8. Připravíme si bešamel. Rozehřejeme máslo, na něm opečeme dozlatova mouku. Postupně začneme přilévat mléko a metličkou vše mícháme v řidší kaši.
  9. Omáčku osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem.
  10. Nakonec nalijeme navrch, pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 40 minut.

Musaka z bramborzdroj : geniuskitechen.com

3. Musaka z mletého masa

INGREDIENCE :

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g brambor
  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 ks řapíkatého celeru
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 200 ml červeného vína
  • 300 ml vývaru
  • máslo
  • mléko,
  • hladká mouka
  • 4 bobkové listy
  • sůl, pepř, skořice, olivový olej

POSTUP :

  1. Cibuli a celer nakrájíme najemno, česnek na plátky.
  2. V hrnci zeleninu orestujeme na oleji.
  3. Poté přidáme mleté maso a dále restujeme.
  4. Přidáme 2 bobkové listy, protlak, podlijeme vínem a necháme alkohol vyvařit.
  5. Poté přilijeme vývar.
  6. Dusíme doměkka, osolíme, opepříme.
  7. Lilky nakrájíme na plátky a z obou stran restujeme.
  8. Osolíme, opepříme a posypeme skořicí.
  9. V menším hrnci si připravíme bešamel ochucený 2 bobkovými listy.
  10. Oloupané brambory nakrájíme na plátky.
  11. Část poklademe na dno zapékací mísy a zalijeme trochou bešamelu.
  12. Poté do mísy rozprostřeme vrstvu ragú a poklademe lilkem.
  13. Postup opakujeme, dokud nepoužijeme všechny přísady.
  14. Zakončíme masem a bešamelem.
  15. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 40 až 45 minut.

Musaka z mletého masa

zdroj : Food network

4. Brokolicová musaka

INGREDIENCE :

  • 1 větší vodnice (lze nahradit i kedlubnou)
  • 1 malá cuketa
  • 1 a 1/2 hlávky brokolice (záleží na velikosti)
  • 1 lžička soli (rozděleno na půl)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 vejce
  • cca 150 ml mandlového mléka
  • 1 lžička tuniského koření (červená paprika, kmín, trocha kurkumy, hřebíček)
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/2 lžičky drceného tymiánu

POSTUP :

  1. Brokolici omyjeme a dáme na cca 10 minut do páry, aby krásně změkla.
  2. Po uvaření ji dáme do misky a rozmačkáme.
  3. Přidáme 1/2 lžičky soli a lžičku mletého kmínu, můžeme přidat trochu mletého pepře.
  4. Vodnici oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na dvě části (půl půjde dospod, půl na povrch).
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka.
  6. Na plech položíme plátky vodnice, natlačíme brokolici, poklademe nakrájenou cuketou.
  7. V misce si smícháme vejce s mandlovým mlékem, přidáme zbývající koření (půl lžičky soli, tymián, tuniské koření, papriku) a půlku této směsi nalijeme na cuketu.
  8. Poklademe zbylou vodnicí a zalijeme zbylou směsí.
  9. Plech pokryjeme alobalem a pečeme zakryté cca 25 minut při 180°C.
  10. Poté sejmeme alobal a pečeme dalších 20 minut při 180°C.

Brokolicová musakazdroj : gurmanija.com

Do klasické musaky se používají uvedené suroviny především lilek, který mohou nahradit cukety nebo patisony. Kromě těchto základních druhů zeleniny však můžeme použít i další zeleninu. Hodí se především papriky, z kořenové zeleniny mrkev a celer, květák nebo zmiňovaná  brokolice i hlávkové zelí.  Co se týče výběru masa, převažuje jehněčí a hovězí, ale lze ho i nahradit kvalitním mletým vepřovým masem. Možná to pak nebude ta pravá klasická musaka, ale jídlo může být stejně chutné.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *