Musaka na několik různých způsobů

Musaka patří mezi tradiční zapékaná jídla, která mají v oblibě především balkánské země. Jedná se o sytý masový pokrm s dostatkem zeleniny, někdy zapékaný i s brambory. Receptů na složení tohoto jídla je v těchto oblastech mnoho a příprava se často liší podle tradic. Nejznámější je možná musaka řecká, kde nesmí chybět lilek. U nás není třeba tolik dbát na tradice a proto si můžeme musaku vyzkoušet na různé způsoby.Na musaku potřebujeme především mleté maso, zeleninu, nejlépe v několika druzích, sůl a koření a zapékací omáčku.

K základním druhům masa, které se při přípravě používá v balkánských zemích patří především mleté maso jehněčí. Jde o kvalitní maso, velmi jemné a dobře stravitelné, čímž splňuje dnešní požadavky na zdravou a plnohodnotnou výživu. Vzhledem k vysokým biologickým a přitom dietetickým hodnotám patří jehněčí maso k dietnímu stravování. Kromě své typické vůně, chutě a dobré stravitelnosti se jehněčí maso vyznačuje vysokým obsahem důležitých aminokyselin, vitamínů skupiny B a minerálních látek – zinku, železa. Díky svému složení příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu a je vhodné i pro bezlepkovou dietu.

1. Řecká musaka

INGREDIENCE :

  • 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
  • 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400g hovězího mletého a 400g jehněčího mletého masa)
  • 420g drcených rajčat z plechovky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička sladké papriky
  • bylinky podle chuti ( čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka … )
  • sůl a pepř podle chuti

bílá omáčka bešamel :

  • 75 g másla
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • špetka soli a bílého pepře
  • strouhaný muškátový oříšek dle chuti

POSTUP :

  1. Lilek nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi 15minut, poté slijeme přebytečnou vodu a osušíme na utěrce
  2. Plátky lilku opečeme po dobu 2-3 minuty z každé strany nebo dokud nezhnědne. Upečený lilek přendáme na talíř, kde vychladne.
  3. Osmahneme dozlatova na oleji najemno nakrájenou cibuli a česnek.
  4. Přidáme mleté maso, které spojíme s cibulkou. Po osmahnutí masa okořeníme solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidáme drcená rajčata.
  5. Přivedeme k varu a snížíme teplotu.
  6. Dusíme přibližně 30 minut do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
  7. Mezitím si připravíme bešamel. V hrnci si rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou asi 1-2 minutky vaříme, aby omáčka nechutnala po mouce.
  8. Postupně přiléváme do jíšky mléko a rozšleháme.
  9. Snížíme teplotu a provaříme, dokud bešamel nezhoustne.
  10. Osolíme, opepříme a nastrouháme trošku muškátového oříšku, promícháme a odstavíme ze sporáku.
  11. Troubu si předehřejeme na 180 °C .
  12. Do zapékací mísy vrstvíme lilky, poté maso, na něj vrstvu z plátků lilku, poté můžeme vrstvení opakovat a zakončíme vždy bešamelem.
  13. Pečeme přibližně 45 minut nebo dozlatova. Před servírováním necháme 10minut odstát, aby se musaka líp porcovala.

Řecká musakazdroj : lidovky.cz

2. Musaka z brambor

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • 1 větší lilek
  • 1 cuketa
  • 500 g uvařených brambor se slupkou
  • 1 plechovka rajčat
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 velké masité rajče zbavené slupky a pokrájené
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • skořice
  • bobkový list
  • nové koření
  • sušené oregano
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • kávová lžička cukru
  • olivový olej
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • muškátový oříšek

POSTUP :

  1. Cuketu a lilek nakrájíme na plátky, z obou stran dobře opečeme na olivovém oleji.
  2. Dáme stranou a osolíme.
  3. Na olivovém olej opečeme  na drobno nakrájenou cibuli, přihodíme stroužek česneku nakrájeného na plátky, poté přidáme maso, které vařečkou od sebe oddělíme a také dobře opečeme.
  4. Maso opepříme, přidáme do něj špetku skořice, oregano, mletý kmín, bobkový list a nové koření.
  5. K masu přidáme pokrájené rajče a plechovku sterilovaných rajčat, osladíme lžičkou cukru a pomalu necháme vařit asi hodinu.
  6. Brambory nakrájíme na plátky a poklademe je na dno zapékací mísy, na ně navrstvíme jednu polovinu masové směsi.
  7. Na maso poklademe vrstvu z lilku a cukety, na ni přijde znovu masová směs, a poté lilky s cuketami.
  8. Připravíme si bešamel. Rozehřejeme máslo, na něm opečeme dozlatova mouku. Postupně začneme přilévat mléko a metličkou vše mícháme v řidší kaši.
  9. Omáčku osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem.
  10. Nakonec nalijeme navrch, pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 40 minut.

Musaka z bramborzdroj : geniuskitechen.com

3. Musaka z mletého masa

INGREDIENCE :

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g brambor
  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 ks řapíkatého celeru
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 200 ml červeného vína
  • 300 ml vývaru
  • máslo
  • mléko,
  • hladká mouka
  • 4 bobkové listy
  • sůl, pepř, skořice, olivový olej

POSTUP :

  1. Cibuli a celer nakrájíme najemno, česnek na plátky.
  2. V hrnci zeleninu orestujeme na oleji.
  3. Poté přidáme mleté maso a dále restujeme.
  4. Přidáme 2 bobkové listy, protlak, podlijeme vínem a necháme alkohol vyvařit.
  5. Poté přilijeme vývar.
  6. Dusíme doměkka, osolíme, opepříme.
  7. Lilky nakrájíme na plátky a z obou stran restujeme.
  8. Osolíme, opepříme a posypeme skořicí.
  9. V menším hrnci si připravíme bešamel ochucený 2 bobkovými listy.
  10. Oloupané brambory nakrájíme na plátky.
  11. Část poklademe na dno zapékací mísy a zalijeme trochou bešamelu.
  12. Poté do mísy rozprostřeme vrstvu ragú a poklademe lilkem.
  13. Postup opakujeme, dokud nepoužijeme všechny přísady.
  14. Zakončíme masem a bešamelem.
  15. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 40 až 45 minut.

Musaka z mletého masa

zdroj : Food network

4. Brokolicová musaka

INGREDIENCE :

  • 1 větší vodnice (lze nahradit i kedlubnou)
  • 1 malá cuketa
  • 1 a 1/2 hlávky brokolice (záleží na velikosti)
  • 1 lžička soli (rozděleno na půl)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 vejce
  • cca 150 ml mandlového mléka
  • 1 lžička tuniského koření (červená paprika, kmín, trocha kurkumy, hřebíček)
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/2 lžičky drceného tymiánu

POSTUP :

  1. Brokolici omyjeme a dáme na cca 10 minut do páry, aby krásně změkla.
  2. Po uvaření ji dáme do misky a rozmačkáme.
  3. Přidáme 1/2 lžičky soli a lžičku mletého kmínu, můžeme přidat trochu mletého pepře.
  4. Vodnici oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na dvě části (půl půjde dospod, půl na povrch).
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka.
  6. Na plech položíme plátky vodnice, natlačíme brokolici, poklademe nakrájenou cuketou.
  7. V misce si smícháme vejce s mandlovým mlékem, přidáme zbývající koření (půl lžičky soli, tymián, tuniské koření, papriku) a půlku této směsi nalijeme na cuketu.
  8. Poklademe zbylou vodnicí a zalijeme zbylou směsí.
  9. Plech pokryjeme alobalem a pečeme zakryté cca 25 minut při 180°C.
  10. Poté sejmeme alobal a pečeme dalších 20 minut při 180°C.

Brokolicová musakazdroj : gurmanija.com

Do klasické musaky se používají uvedené suroviny především lilek, který mohou nahradit cukety nebo patisony. Kromě těchto základních druhů zeleniny však můžeme použít i další zeleninu. Hodí se především papriky, z kořenové zeleniny mrkev a celer, květák nebo zmiňovaná  brokolice i hlávkové zelí.  Co se týče výběru masa, převažuje jehněčí a hovězí, ale lze ho i nahradit kvalitním mletým vepřovým masem. Možná to pak nebude ta pravá klasická musaka, ale jídlo může být stejně chutné.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 17 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *