Nejlepší recepty na pravou musaku s masem i bez masa. Inspirujte se!

Inspirujte se našimi 9 recepty na musaku v nejrůznějších provedeních.

Na své si přijdou nejen milovníci masa, ale také vegetariáni.

Pusťte se do toho! 

Pravá řecká musaka z lilku

Tento řecký recept je opravdu výtečný. Užijte si výraznou chuť masa s luxusní krémovou bešamelovou omáčkou. 

Ingredience 

  • 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
  • 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400 g hovězího a 400 g jehněčího mletého masa)
  • 420 g drcených rajčat z plechovky
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého nového koření
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • bylinky podle chuti (čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka atd.)
  • sůl 
  • pepř 

Bešamel:

  • 75 g másla
  • ⅓ šálku hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • špetka soli a bílého pepře
  • strouhaný muškátový oříšek dle chuti

Postup

  • Lilek nakrájejte na tenké plátky, posolte a nechte vypotit asi 15 minut. Poté slijte přebytečnou vodu a osušte pomocí čisté utěrky.
  • Plátky lilku opékejte po dobu 2–3 minut z každé strany nebo dokud nezhnědnou. 
  • Upečený lilek následně přendejte na talíř a nechte vychladnout.
  • Na rozpáleném oleji dozlatova osmahněte nakrájenou cibuli  a česnek.
  • Přidejte mleté maso a promíchejte jej s cibulkou. Po osmahnutí masa dochuťte solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidejte drcená rajčata.
  • Přiveďte k varu a snižte teplotu.
  • Duste přibližně 30 minut, do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
  • Mezitím si připravte bešamel. 
  • V hrnci rozpusťte máslo, přisypejte mouku a, za stálého míchání, vytvořte jíšku, kterou, asi 1–2 minutky, vařte, aby omáčka nechutnala po mouce.
  • Postupně přilévejte do jíšky mléko a vše rozšlehejte.
  • Snižte teplotu a nechte probublávat, dokud bešamel nezhoustne. Bešamel by se neměl úplně vařit.
  • Osolte, opepřete a přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Vše promíchejte a odstavte z tepla. 
  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Zapékací mísu nebo pekáč vymažte olivovým olejem a začněte s vrstvením. Vždy vkládejte nejprve lilek, maso a poté bešamel. Vrstvení opakujte, dokud je k dispozici materiál. Skončit byste měli přelitím bešamelu. 
  • Pečte přibližně 45 minut nebo dozlatova. 
  • Svou povedenou musaku s lilkem podávejte až 10 minut poté, co ji dopečete. Lépe se tak propojí chutě a pokrm se vám bude lépe porcovat.

Zapečené mleté maso s lilkem a bešamelem, zdobené petrželkou.
zdroj: daringgourmet.com

Bramborová musaka

Pokud patříte mezi milovníky brambor, měli byste tento recept určitě vyzkoušet!

Pochutnejte si na výborném zahraničním pokrmu, který je hotový za pouhých 40 minut. 

Ingredience

  • 1 větší lilek
  • 1 cuketa
  • 500 g uvařených brambor se slupkou
  • 1 plechovka rajčat
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 velké masité rajče zbavené slupky a pokrájené
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • skořice
  • bobkový list
  • nové koření
  • sušené oregano
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • 1 čajová lžička cukru
  • olivový olej
  • 300 ml mléka
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce másla
  • muškátový oříšek

Postup

  • Cuketu a lilek nakrájejte na plátky a z obou stran dobře opečte na olivovém oleji.
  • Zeleninu sundejte z tepla a osolte ji.  
  • Na olivovém olej opečte cibuli, nakrájenou nadrobno, přidejte stroužek česneku, nakrájeného na plátky, přidejte maso a smažte.
  • Maso opepřete, přidejte do něj špetku skořice, oregano, mletý kmín, bobkový list a nové koření.
  • K masu přidejte nakrájené čerstvé rajče s plechovkou sterilovaných rajčat, oslaďte lžičkou cukru a pomalu vařte asi 1 hodinu.
  • Brambory nakrájejte na plátky a pokládejte je na dno vymazané zapékací mísy. Na brambory dále navrstvěte polovinu masové směsi.  
  • Na maso položte vrstvu lilku a cukety a celý proces opakujte, dokud nepoužijete veškeré materiál.
  • Připravte si bešamel. 
  • Rozehřejte máslo a přidejte do něj mouku. Vytvořte jíšku a začněte postupně přilévat mléko. Stále míchejte pomocí metličky, aby se v bešamelu nevytvořily hrudky. Míchejte tak dlouho, dokud bešamel nezhoustne. 
  • Dochuťte jej solí, pepřem a trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
  • Následně na musaku z brambor bešamel nalijte a pečte v troubě, předehřáté na 190 °C po dobu 40 minut.

Zapečené brambory s mletým masem, servírované s čerstvou zeleninou.
zdroj: geniuskitechen.com

Bešamel můžete použít nejen do musaky, ale také do receptů na lasagne.

Jednoduchá musaka s mletým masem

Lákají vás jednoduché, rychlé, ale zároveň velice chutné a originální recepty?

Pak je tento pokrm jako dělaný pro vás!

Ingredience

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g brambor
  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 ks řapíkatého celeru
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 200 ml červeného vína
  • 300 ml vývaru
  • 50 g másla 
  • 0,5 l mléka
  • hladká mouka
  • 4 bobkové listy
  • sůl, pepř, skořice, olivový olej

Postup

  • Cibuli a celer nakrájejte najemno a česnek na plátky.
  • Na oleji v hrnci orestujte zeleninu a přidejte k ní maso. Restujte dále. 
  • Přidejte 2 bobkové listy, protlak, podlijte vínem a nechte vyvařit alkohol. Následně přidejte vývar.
  • Směs osolte, opepřete a duste doměkka.
  • Lilky nakrájejte na plátky. Osolte je, opepřete a posypte skořicí. Následně je z obou stran je osmahněte.
  • V menším hrnci si připravte bešamel, ochucený 2 bobkovými listy.
  • Oloupané brambory nakrájejte na plátky a část z nich dejte na dno vymazané zapékací mísy. Poté je zalijte trochou bešamelu.
  • Přidejte vrstvu ragú a zakryjte ji lilkem.
  • Postup opakujte, dokud nepoužijete všechny přísady.
  • Poslední dvě vrstvy by měly být maso a bešamel. 
  • Pečte v rozehřáté troubě při 180 °C, a to asi 40–45 minut.
  • Vaše řecká musaka s hovězím masem je hotová a teď už jen stačí pochutnat si na ní!

Šťavnatá řecká musaka s lilkem zdobená bylinkami.
zdroj: recipetineats.com

Brokolicová musaka

Brokolice obsahuje spoustu hořčíku, který je potřebný pro správnou činnost svalů a srdce. Obsahuje také vlákninu a pomáhá správné funkci střev. 

Dopřejte si tento zeleninový zázrak v podobě musaky.

Ingredience

  • 1 větší vodnice (lze nahradit i kedlubnou)
  • 1 malá cuketa
  • 1,5 hlávky brokolice 
  • 1 čajová lžička soli 
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 150 ml mandlového mléka
  • 1 čajová lžička tuniského koření (červená paprika, kmín, trocha kurkumy, hřebíček)
  • ½ čajové lžičky červené papriky
  • ½ čajové lžičky drceného tymiánu

Postup

  • Brokolici omyjte a dejte na 10 minut do páry, aby krásně změkla.
  • Po uvaření ji vložte do misky a rozmačkejte.
  • Přidejte ½ čajové lžičky soli a 1 lžičku mletého kmínu. Můžete také přidat trochu mletého pepře.
  • Vodnici oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a rozdělte na dvě části (půl půjde do spodní části a půl na povrch).
  • Cuketu nakrájejte na kolečka.
  • Do vymazaného pekáče položte plátky vodnice, brokolici a vše zakončete vrstvou cukety.
  • V misce si smíchejte vejce s mandlovým mlékem, přidejte zbývající koření (půl lžičky soli, tymián, tuniské koření, papriku) a půlku této směsi nalijte na cuketu.
  • Pokryjte vše v pekáči zbylou vodnicí a zalijte zbylou směsí.
  • Pekáč zakryjte alobalem a pečte cca 25 minut, při 180°C.
  • Poté sejměte alobal a pečte dalších 20 minut, při 180°C.
  • Přejeme dobrou chuť!

Zapečená brokolice servírovaná v bílé zapékací misce.
zdroj: gurmanija.com

Dáváte přednost vlastnoručně umletému masu? Pak prozkoumejte recenze na elektrické mlýnky na maso a pořiďte si takový, který vám usnadní práci v kuchyni.

Originální musaka z cukety

Tento řecký recept na musaku je vhodný také pro toho, kdo se vyhýbá sacharidům. Je připravován s hovězí omáčkou a místo brambor jsou použity kousky cukety. 

Recept je jednoduchý a pochutná si na něm celá rodina.

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • 400 g rajčatové passaty
  • 600 g hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • 2–4 česnekové stroužky (prolisovat)
  • 1,5 čajové lžičky sušeného oregana
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • 1 bobkový list
  • 1 šálek sýru Ricotta
  • 2 velké cukety (nakrájené na plátky o šířce cca 0,5 cm)
  • ¼ šálku nastrouhaného parmazánu
  • čerstvě nasekané bylinky dle vlastního výběru

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si pekáč, vymazaný olivovým olejem.
  • Olivový olej rozehřejte na velké pánvi. Přidejte cibuli a restujte dosklovata (cca 3–4 minuty). 
  • Přidejte česnek a smažte ještě asi minutu. Stále míchejte, aby česnek nezhořknul. 
  • Přidejte maso a smažte, dokud nebude růžové. 
  • Vmíchejte passatu, přidejte koření a přiveďte k varu. 
  • Jakmile se směs začne vařit, snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte asi 15 minut. 
  • Ze směsi vyjměte bobkový list a pokračujte ve vaření. 
  • Do připraveného pekáče střídavě vrstvěte plátky cukety s omáčkou a zakončete vrstvou plátků cukety. 
  • Hotovou cuketovou musaku posypte parmazánem a pečte 25–30 minut. 
  • Po upečení posypte hotový pokrm nasekanými bylinkami a nechte si chutnat.

Zapečená cuketa s mletým masem, nakrájená na kolečka, podávaná v bílé míse a zdobená čerstvou petrželkou.
zdroj: healthyfitnessmeals.com

Ještě nemáte cukety dost? Pak si můžete, po hlavním jídle, pochutnat na skvělých receptech na cuketové moučníky.

Srbská musaka

Toto jídlo je podobné řecké musace, ale místo lilku obsahuje brambory. 

Brambory jsou nakrájené na plátky a vrství se s mletým hovězím nebo vepřovým masem, které je, před pečením, pokryto jogurtovo-vaječnou omáčkou. 

Ingredience

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 kg brambor 
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • 450 g mletého hovězího nebo vepřového masa
  • sůl 
  • pepř

Poleva:

  • 4 vejce
  • 1 šálek jogurtu nebo zakysané smetany
  • 2 šálky mléka
  • sůl 
  • pepř

Postup

  • Brambory oškrábejte a nakrájejte je na, asi 1 cm široké, plátky.
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte teplotu. Osmahněte dosklovata a přidejte mleté maso. Maso ochuťte solí a pepřem. 
  • Maso smažte, dokud nezhnědne. 
  • Zatímco se maso připravuje, rozehřejte si troubu na 200 °C a připravte si pekáč, který vymažte olivovým olejem. 
  • Polovinu nakrájených brambor (asi 2 vrstvy) položte na dno pekáče a ochuťte solí a pepřem. 
  • Na brambory dejte vrstvu masové směsi, kterou pokryjte další vrstvou brambor. Takto pokračujte, dokud vám nedojde materiál. Horní vrstva by měla být tvořena brambory.
  • Ve vedlejší misce smíchejte vejce, jogurt, mléko, sůl a pepř a pokrm touto směsí přelijte. 
  • Pečte cca 1 hodinu, dokud brambory nezměknou a vrchní část nebude zlatohnědá.
  • Po upečení nechte srbskou musaku stát asi 10 minut a poté podávejte.

Srbská musaka s mletým masem a pečeným lilkem, servírovaná na bílém talíři.
tarasmulticulturaltable.com

Zaujala vás srbská gastronomie? Vyzkoušet můžete také recept na srbské červené rizoto.

Turecká musaka

Tento recept je vhodný jako večeře, pokud máte chuť na něco rychlého, lehkého a zároveň zajímavého.

Ingredience

  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 400 g lilku (oloupaného a nakrájeného na 3cm kostičky)
  • 1 cibule (nasekaná nahrubo)
  • 1 polévková lžíce zeleného pepře
  • 3 stroužky česneku (nasekaného najemno) 
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 2 polévkové lžíce rajčatové passaty 
  • 1 polévková lžíce chilli pasty (můžete nahradit 1 červenou paprikou nasekanou najemno)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 400 g čerstvých rajčat (nakrájených na kousky)
  • 2 čajové lžičky pepře
  • voda
  • sůl 
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Smíchejte lilek se 4 lžícemi olivového oleje, trochou soli a pepře. 
  • Vše umístěte do zapékací mísy a pečte 20–25 minut. 
  • Zatímco se vše peče, rozehřejte pánev na vysokou teplotu. Na pánev nalijte 1 lžíci oleje a začněte restovat maso. Maso od sebe nemusí být úplně rozděleno. Pokrm skvěle chutná, pokud necháte v mase několik hrudek. 
  • Po orestování odložte maso do mísy a ponechte jej stranou. Snižte teplotu na střední stupeň, na pánev vlijte zbytek oleje a osmažte cibuli, ochucenou špetkou soli. Přidejte také zelený pepř.
  • Za stálého míchání smažte asi 8–10 minut.
  • Přidejte česnek, rajčatovou passatu a cukr. Stále míchejte a smažte 1–2 minuty. 
  • Ke směsi přidejte maso s rajčaty a podlijte asi 200 ml vody. 
  • Vše dobře promíchejte, dochuťte solí a pepřem a, na mírném ohni, vařte, dokud se rajčata nerozpadnou. Potrvá to 10–15 minut.
  • Opatrně přidejte pečený lilek a pokračujte ve vaření, dokud se většina vody z pánve neodpaří (5–15 minut). 
  • Pozor! Míchejte opatrně, aby se lilky nerozpadly.
  • Tureckou musaku s hovězím masem podávejte teplou a chcete-li, posypejte ji po povrchu nasekanou petrželkou. 

Zapečené mleté hovězí maso na turecký způsob s lilkem a rajčatovou passatou.
zdroj: vidarbergum.com

Když už jste se rozhodli připravit si turecký pokrm, proč jej nezavršit skvělou tureckou kávou.

Bulharská musaka s mletým masem

V Bulharsku je tento pokrm velice oblíbený, a to jednoduše proto, protože se připravuje rychle, snadno a chutná báječně.

Přineste kousek zahraničí také do vaší kuchyně. 

Ingredience

  • 1 kg brambor (nakrájených na malé kostky)
  • 1,5 kg mletého hovězího masa (můžete zvolit i mix masa s vepřovým)
  • 1 cibule (nasekaná nadrobno)
  • 2 šálky mléka
  • 4 vejce 
  • ½ šálku oleje 
  • 2 polévkové lžíce mleté papriky
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 čajová lžička drceného černého pepře

Postup

  • Cibuli osmahněte dozlatova. 
  • Poté k ní přidejte mleté maso, pepř, papriku a ½ polévkové lžíce soli. 
  • Smažte tak dlouho, dokud maso nezhnědne. 
  • Zatímco se maso smaží, připravte si brambory.
  • Nasekané brambory promíchejte se zbylou solí. Přidejte brambory k masové směsi a pečte v troubě, vyhřáté na 200 °C, po dobu 40 minut. 
  • Mezi tím, co se pokrm peče, smíchejte mléko a vejce. Tuto směs nalijte na bulharskou musaku, a to 10 minut před koncem pečení. 
  • Pokrm můžete, ihned po upečení, podávat.

Bulharská musaka s mletým masem, servírovaná s čerstvým rajčetem a salátem na bílém talíři.
zdroj: travellingbuzz.com

Zapečené brambory na způsob řecké musaky

Rádi brambory zapékáte? Pak se můžete inspirovat tímto snadným receptem, který připomíná musaku. 

Ingredience

  • 1–2 polévkové lžíce oleje
  • 1 žlutá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  • 450 g mletého hovězího masa 
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky pepře
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • 1 kg brambor (oškrábaných a nakrájených na 1cm plátky)
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 3–4 vejce
  • 400 g zakysané smetany 
  • 1 šálek mléka
  • 1–2 lžíce nasekané petrželky

Postup

  • V hluboké pánvi rozpalte olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte za stálého míchání. 
  • Následně přidejte hovězí maso, sůl, pepř a papriku. Dobře promíchejte.
  • Smažte, dokud není maso růžové a následně odstraňte z tepla. 
  • Ve větší misce smíchejte brambory, olej a sůl. Pomocí rukou dobře promíchejte. 
  • Troubu předehřejte na 220 °C a vymažte pekáč nebo zapékací mísu olivovým olejem. 
  • Do pekáče dejte brambory i masovou směs a všechno dobře promíchejte. Pečte 40 minut. 
  • Zatímco se brambory s masem pečou, smíchejte v misce smetanu, vejce a mléko. 
  • Po 40 minutách pečení, pokrm vyndejte, přelijte vaječnou směsí se smetanou a mlékem a posypte petrželkou. 
  • Pečte ještě dalších 20 minut a poté podávejte.

Zapečené brambory na způsob řecké musaky s mletým masem, zdobené sušenou zeleninou a servírované na černém talířku.
zdroj: balkanlunchbox.com

Zeleninová musaka

Toužíte po nejlepším vegetariánském receptu? 

Vyzkoušejte tedy recept se zeleninou a hustou rajčatovo-čočkovou omáčkou, která je zjemněna bešamelem.

Ingredience 

  • 2 střední lilky (oloupané a nakrájené na délku)
  • sůl
  • 3 brambory (oloupané, nakrájené podélně na plátky)
  • 2 velké cukety (nakrájené na délku)
  • olivový olej

Bešamel:

  • ⅓ šálku + 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • ⅔ šálku mouky
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ polévková lžíce muškátového oříšku
  • 4 šálky polotučného mléka
  • 2 velká vejce

Čočková omáčka:

  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 česneku (prolisovaného)
  • 1 a ¼ šálku čočky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • ½ šálku vývaru
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • ½ čajové lžičky muškátového oříšku 
  • špetka skořice

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Na čistou utěrku položte osolené plátky lilku, aby pustily vodu. Ponechte je tak 20–30 minut. 
  • Mezitím si připravte bešamel. 
  • V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte mouku, sůl a pepř. Vytvořte jíšku a přidejte mléko. Při přilévání mléka stále šlehejte metličkou, aby v bešamelu nevznikly hrudky.
  • Bešamel nechte probublávat, dokud nezhoustne. Ale nevařte jej. Na závěr do něj nastrouhejte muškátový oříšek. 
  • Ve vedlejší misce rozšlehejte 2 vejce a přidejte je do bešamelu. Nechte probublávat další 2 minuty a odstavte z ohně. Nechte směs vychladnout a zhoustnout. 
  • Nyní si připravte čočkovou omáčku. 
  • V hrnci, na olivovém oleji, orestujte cibuli s česnekem a přidejte čočku, rajčata a vývar. 
  • Vše ochuťte solí, oreganem, muškátovým oříškem a malou špetkou mleté skořice. 
  • Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Přikryjte pokličkou pouze částečně. Vařte 15–20 minut. 
  • Zatímco se vaří čočková omáčka, upečte si zeleninu. 
  • Na, pečícím papírem, vyložený plech dejte nakrájené brambory, cuketu a lilky. Potřete lehce olivovým olejem. 
  • Pečte 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne. 
  • Nyní vymažte zapékací mísu olivovým olejem a vrstvěte. Nejprve vložte na dno čočkovou omáčku, poté zeleninu a poté zbytek čočkové omáčky. Vrchní část přelijte bešamelem a uhlaďte do rovna. 
  • Pečte po dobu 45 minut, dokud bešamel nahoře nezezlátne.
  • Před tím, než začnete vegetariánskou musaku porcovat, ji nechte 20 minut odpočívat. 

Zapečená zelenina s čočkou a bešamelem.
zdroj: themediterraneandish.com

Vyzkoušejte také další recepty na výborný bešamel.

Kde se vzala musaka?

Musaka je vrstvený pokrm se zeleninou a masem. 

Nejznámější verzí je musaka, připravená z vrstev plátků lilku, sýra a masové omáčky, doplněné hustou bešamelovou omáčkou. Jiné recepty ale obsahují také brambory, cuketu a další zeleninu. 

V poslední době je také stále oblíbenější musaka pro vegetariány, tedy bez obsahu masa. 

Až do počátku 20. století byla musaka jednodušším pokrmem pouze se zeleninou a masem. 

Přidáním bešamelové omáčky, se kterou přišel řecký kuchař, Nikolaos Tselementes, který vařil ve Francii, se stala tato novější bešamelová verze velice oblíbenou také v Řecku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X