Muškátový květ je stejně všestrannou magickou přísadou jako muškátový oříšek. Poznejte ho blíže!

Koření, které má doma mnoho z nás, ale málokdo s ním skutečně vaří. O čem je řeč?

O muškátovém květu.

Věděli jste, že navzdory jménu se o květ vůbec nejedná?

Co má společného a v čem se liší od svého slavnějšího bratrance muškátového oříšku?

Do jakých sladkých i slaných pokrmů ho můžete snadno přidat?

Objevte s námi tajemství jednoho z nejsložitějších i nejlákavějších druhů koření.

Co je muškátový květ?

Abychom pochopili, co je to vlastně muškátový květ, musíme si nejprve říci několik informací o stromu, ze kterého pochází. Muškátovník pravý (Myristica fragrans) je stálezelený strom s podlouhlými vejčitými listy a malými, zvonkovitými světle žlutými květy, které v době květu vydávají výraznou vůni. Stromu se někdy říká též macizeň pravá. Plody jsou světle žluté a dá se říci, že připomínají meruňky.

Když plod dozraje, vnější dužnatý obal, který se v Malajsii kanduje nebo nakládá jako pochutina, praskne a odhalí semeno. Semeno je pokryto červeným míškem, rozděleným do proužků, co je muškátový květ. Semeno se pak suší až dva měsíce, dokud vnitřní ořech uvnitř skořápky nechrastí. Poté se skořápka odstraní a odhalí se muškátový oříšek.

Rozkrojené plody muškátovníku.
zdroj: omex.com

Jak vypadá muškátový květ?

Muškátový květ je „krajkovitá“ červeně zbarvená vnější vrstva obklopující muškátové semínko. Tato vnější vrstva, nazývaná také aril, může být odstraněna, usušena a použita jako samostatné koření. Sytě červená barva při sušení vybledne do oranžovožluté nebo světlejší hnědé barvy. Muškátový květ se prodává mletý v práškové formě, ale můžete jej  najít i v sušených celých kouscích zvaných muškátové listy.

Rozdíl mezi muškátovým květem celým a mletým.
zdroj: silkroadspices.com

Jak chutná muškátový květ?

Chuťově je muškátový květ často popisován jako méně intenzivní, jemnější a sladší verze muškátového oříšku. Co to ale ve skutečnosti znamená?

Představte si křížence muškátového oříšku a koriandru, podbarveného citrusy a skořicí. K tomu přidejte stejné vlastnosti rozšiřující nosní dírky, jaké mají muškátový oříšek, máta a bazalka. Pak přidejte komplexnost surového cukru. To je muškátový květ.

Stejně jako muškátový oříšek se muškátový květ obvykle používá při pečení sladkých i slaných pokrmů a rovněž dodává kreativní složitost dušeným masům a dalším dušeným pokrmům. V neposlední řadě se přidává do hřejivých kořenících směsí, jako je garam masala, mleté kari a marocká kořenící směs ras el hanout.

Jaký je rozdíl mezi muškátovým květem a muškátovým oříškem?

Obě dvě koření pocházejí ze stejné rostliny – muškátovníku pravého. Muškátový oříšek je semeno, které se nachází uvnitř zralého plodu stromu poté, co byl utržen a rozdělen. Vnější obal, který semeno obklopuje, se po vyjmutí a usušení stane muškátovým květem. Zatímco muškátový květ se suší jen několik málo hodin, semene pro získání muškátového oříšku se suší po dobu několika týdnů.

Porovnání muškátového květu a muškátového oříšku.
zdroj: cusineathome.com

Nutriční hodnoty, vitamíny a minerály

Oba dva druhy koření se mírně liší i svým nutričním složením a obsahem vitamínů a minerálů. V tabulce je uvedeno porovnání jedné čajové lžičky neboli 1,7 gramu muškátového květu a oříšku

 Muškátový květ  Muškátový oříšek
Energie8,08 kcal11,4 kcal
Voda0,139 g0,137 g
Sacharidy0,859 g1,08 g
Bílkoviny0,114 g0,128 g
Tuky0,551 g0,799 g
Vláknina0,343 g0,458 g

Muškátový květ vyniká především obsahem vitamínu C, železa a mědi. Kromě toho v něm ale najdeme celou řadu dalších minerálních látek a vitamínů, především skupiny B.

 Muškátový květMuškátový oříšek
Vitamín B10,005 mg0,008 mg
Vitamín B20,008 mg0,001 mg
Vitamín B30,023 mg0,029 mg
Vitamín B60,003 mg0,004 mg
Vitamín C0,357 mg0,066 mg
Draslík7,87 mg7,7 mg
Fosfor1,87 mg4,69 mg
Hořčík2,77 mg4,03 mg
Měď0,042 mg0,023 mg
Vápník4,28 mg4,05 mg
Zinek0,039 mg0,047 mg
Železo0,236 mg0,067 mg

Na co se používá muškátový květ?

Muškátový květ je součástí mnoha evropských i asijských kuchyní.  Recepty, ve kterých se muškátový květ používá, obvykle vyžadují mletý muškátový květ. Pokud máte celý muškátový květ, zkuste je několik minut opékat na rozpálené pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť a vůně, a poté ho rozemelte v hmoždíři nebo mlýnku na koření.

  • Muškátový květ má jako „hřejivé“ koření řadu využití v typicky podzimních a zimních pokrmech a nápojích. Vyzkoušejte ho například v receptech na květákovou polévku. Přidat ho ale můžete i do polévek z brokolice polévky.

  • Vynikající chuť dodá toto koření také nádivkám. Použijte ho v receptech na nadívané kuře. Podobně ale můžete nádivku využít i pro další drůbež.

Květáková polévka s muškátovým květem.
zdroj: cookieandkate.com

Čím nahradit muškátový květ?

Ne vždy máme muškátový květ po ruce, když ho zrovna potřebujeme. Vzhledem k podobnosti s muškátovým oříškem je samozřejmě nejlepší nahradit ho jím, jen ho musíte použít menší množství, neboť muškátový oříšek je mnohem intenzivnější.

Pokud nemáte ani ten, obecně je možné lehce palčivou a kořeněnou chuť muškátového oříšku nahradit anýzem, kmínem, hřebíčkem či skořicí. Záleží samozřejmě na charakteru pokrmu, který připravujete.

Skladování muškátového květu

Stejně jako většinu ostatních druhů koření je nejlepší muškátový květ skladovat ve vzduchotěsné nádobě na suchém a temném místě.

Léčivé účinky muškátového květu

Podobně jako muškátový oříšek, má i muškátový květ řadu pozitivních účinků na naše zdraví.

  • Podpora trávení – muškátový květ se odjakživa používá při zažívacích potížích, jako je nevolnost, průjem, žaludeční křeče a plynatost. Kromě toho příznivě ovlivňuje i chuť k jídlu.

  • Prevence rakoviny – studie ukazují, že esenciální olej z muškátového květu může pomoci předcházet rakovině jednoduše tím, že potlačuje rozvoj krevních cév, které vyživují rakovinné nádory. Sloučenina myristicin brání rozvoji rakovinných buněk tlustého střeva.

  • Zmírňuje úzkost a depresi – toto koření má mírné protiúzkostné i sedativní vlastnosti, může tak pomoci odbourávat stres. Vědci dospěli k závěru, že tyto účinky vznikají aktivací neurotransmiterů dopaminu a serotoninu.

  • Pomáhá při nachlazení – látky, které muškátový květ obsahuje, pomáhají rozpouštět hleny.

  • Zdraví zubů – toto koření je skutečně přírodní léčbou bolestí zubů i dásní a používá se také v řadě zubních past.

  • Úleva pro svaly a klouby – olej z muškátového květu se často využívá k masážím. Snižuje bolesti svalů a možná i revmatickou bolestivost kloubů.

  • Napomáhá tvorbě červených krvinek – vzhledem k vysokému obsahu železa a mědi muškátový květ pomáhá tvorbě nových krvinek. Nedostatek železa může mít za následek anémii, únavu i svalovou slabost.

  • Nespavost – vysoký obsah hořčíku snižuje nervové napětí a také zvyšuje uvolňování serotoninu, což vyvolává pocit uvolnění nebo dokonce uklidnění.

  • Chrání ledviny – toto koření zabraňuje vzniku ledvinových kamenů v těle. A pokud ledvinové kameny máte, úspěšně je „rozpouští“. Je to též výjimečný přírodní lék na ledvinové infekce spolu s dalšími problémy souvisejícími s ledvinami.

  • Zlepšuje zdraví mozku – oleje, jako je myristicin a macelignan, které muškátový květ obsahuje, snižují degradaci nervových drah i kognitivních funkcí, které obecně postihují lidi s možnou demencí nebo Alzheimerovou chorobou.

  • Kožní problémy – vzhledem k tomu, že muškátový květ pozitivně působí na krevní oběh, podporuje prokrvení kůže a tím i samoočistnou funkci naší pokožky.

Původ a historie

Existují důkazy o tom, že muškátový květ i oříšek byly objeveny již v 1. století n. l. Římský autor Plinius hovoří o stromu plodícím ořechy dvou chutí. Muškátovník pravý původně pochází z indonéských ostrovů Banda a Ambon. Odkud se toto koření již v prvních stoletích po Kristu díky arabským a indickým obchodníkům rozšířilo po celé Asii i velké části Evropy.

V době zámořských objevů se indonéské ostrovy staly kolonií Nizozemí. Holanďané ostrovy, kde muškátovník rostli, pečlivě hlídali a brzy získali na trh s muškátovým květem i oříškem monopol. Vzhledem k tomu, že byli jedinými dodavateli, na koření velmi zbohatli. Obchody řídila slavná Východoindická společnost.

Použité zdroje

How to Cook With Mace: 5 Mace Recipe Ideas, MasterClass staff, www.masterclass.com, 28. 09. 2021, [citováno: 24. 05. 2022]
FoodData Central Search Results (Spices, nutmeg, ground), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 24. 05. 2022]
FoodData Central Search Results (Spices, mace, ground), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 24. 05. 2022]
How to Use the Spice Mace, Max Falkowitz, www.seriouseats.com, 20. 02. 2020, [citováno: 24. 05. 2022]
What is Mace Spice?, The Spice House , www.thespicehouse.com, 18. 05. 2020, [citováno: 24. 05. 2022]
X