Ze slepice nejen vejce aneb ty nejlepší recepty se slepičím masem

Slepice je považována výhradně za zprostředkovatele vajíček. Už ale zapomínáme na to, jak vynikající jídla se dají ze slepice připravit.

Nejen, že je slepičí maso chutné, ale v první řadě je velmi dietní a zdravé. Proto bychom neměli zapomínat na tuhle skvělou variantu masa a zahrnout ho do našich jídelníčků.

My jsme si pro vás připravili 3 snadné recepty na slepici, které nadchnou každého vašeho strávníka.

1. Slepičí polévka

Čím jiným začít než polévkou. Už i naše babičky říkali, že „polévka je grunt a maso je špunt“. Vyzkoušejte recept na slepičí polévku, s kterým máte zaručené, že výsledek postaví na nohy snad úplně každého.

Ingredience:

  • Slepičí skelet
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • pepř
  • nové koření
  • sůl nebo vegeta
  • vejce
  • 2 litry vody

Postup:

  1. Slepičí skelet dáme do studené vody, přidáme mrkev, celer a petržel, nakrájené na kostičky.
  2. Okořeníme celým pepřem, novým kořením a osolíme nebo přidám vegetu.
  3. Vaříme mírným varem 30 až 45 minut.
  4. Asi 5 minut před dovařením přidáme nudle a nakonec můžeme přidat i rozšlehané vejce.

Slepičí polévka

2. Pečená slepice

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 5 dkg slaniny
  • 5 dkg másla
  • sůl
  • 1 velká cibule

Postup:

  1. Slepici uvaříme ve slané vodě téměř doměkka a vyjmeme.
  2. Na prsou ji protkneme slaninou a opečeme na rozpáleném másle se zbytkem slaniny.
  3. Přisolíme ji podle potřeby, můžeme i okořenit podle chuti a vložíme ji do pekáče.
  4. Zasypeme ji nakrájenou cibulí, zakryjeme a pečeme v troubě.
  5. Během pečení ji podléváme vývarem ze slepice a vypečenou šťávou. Dokud není úplně měkká, pečeme ji zakrytou a dostatečně podlitou, aby se i částečně dusila.
  6. Nakonec ji prudce opečeme do červena.

Pečená slepice

Vhodnou přílohou jsou brambory, ale nikdo určitě nepohrdne ani bramborovým knedlíkem s červeným zelím. Hodí se podávat i s dušenou rýží nebo zeleninovým salátem.

3. Dušená slepice na houbách

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 20-30 dkg lesních hub nebo žampionů
  • cca 4 dl vody
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 cibule
  • pepř
  • sůl
  • 2 hřebíčky
  • 1 snítka libečku
  • drcený kmín

Postup:

  1. Slepici omyjeme, očistíme a rozdělíme na 4-6 porcí. Porce osolíme a opepříme.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozehřátém másle.
  3. K osmahnuté cibuli přidáme naporcovanou slepici, libeček a hřebíčky. Podlijeme vodou a zakryté hodinu dusíme.
  4. Podle potřeby podlíváme a občas slepici obrátíme.
  5. Poté přidáme houby a drcený kmín, vložíme do trouby a zakryté pečeme, dokud není slepice téměř měkká.
  6. Po změknutí odkryjeme a dopečeme. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby horkou vodou.
  7. Nakonec k měkké slepici přimícháme do šťávy kečup.

Dušená slepice

Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu je dušená rýže.

Nemáte chuť na slepici, ale přece jen byste ocenili drůbeží maso? Vyzkoušejte recept na bažanta na víně a proměňte běžnou večeři s rodinou v kouzelný okamžik.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *