Slepice je považována výhradně za zprostředkovatele vajíček. Už ale zapomínáme na to, jak vynikající jídla se dají ze slepice připravit.
Nejen, že je slepičí maso chutné, ale v první řadě je velmi dietní a zdravé.
Proto bychom neměli zapomínat na tuhle skvělou variantu masa a zahrnout ho do našich jídelníčků.
My jsme si pro vás připravili 3 snadné recepty na slepici, které nadchnou každého vašeho strávníka.
Slepičí polévka
Čím jiným začít než polévkou. Už i naše babičky říkali, že „polévka je grunt a maso je špunt“. Vyzkoušejte recept na slepičí polévku, s kterým máte zaručené, že výsledek postaví na nohy snad úplně každého.
Ingredience:
- Slepičí skelet
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- pepř
- nové koření
- sůl nebo vegeta
- vejce
- 2 litry vody
Postup:
- Slepičí skelet dáme do studené vody, přidáme mrkev, celer a petržel, nakrájené na kostičky.
- Okořeníme celým pepřem, novým kořením a osolíme nebo přidám vegetu.
- Vaříme mírným varem 30 až 45 minut.
- Asi 5 minut před dovařením přidáme nudle a nakonec můžeme přidat i rozšlehané vejce.
Objevte podobné tipy
2. Pečená slepice
Ingredience:
- 1 slepice
- 5 dkg slaniny
- 5 dkg másla
- sůl
- 1 velká cibule
Postup:
- Slepici uvaříme ve slané vodě téměř doměkka a vyjmeme.
- Na prsou ji protkneme slaninou a opečeme na rozpáleném másle se zbytkem slaniny.
- Přisolíme ji podle potřeby, můžeme i okořenit podle chuti a vložíme ji do pekáče.
- Zasypeme ji nakrájenou cibulí, zakryjeme a pečeme v troubě.
- Během pečení ji podléváme vývarem ze slepice a vypečenou šťávou. Dokud není úplně měkká, pečeme ji zakrytou a dostatečně podlitou, aby se i částečně dusila.
- Nakonec ji prudce opečeme do červena.
Vhodnou přílohou jsou brambory, ale nikdo určitě nepohrdne ani bramborovým knedlíkem s červeným zelím. Hodí se podávat i s dušenou rýží nebo zeleninovým salátem.
Dušená slepice na houbách
Ingredience:
- 1 slepice
- 20-30 dkg lesních hub nebo žampionů
- cca 4 dl vody
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce kečupu
- 1 cibule
- pepř
- sůl
- 2 hřebíčky
- 1 snítka libečku
- drcený kmín
Postup:
- Slepici omyjeme, očistíme a rozdělíme na 4-6 porcí. Porce osolíme a opepříme.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozehřátém másle.
- K osmahnuté cibuli přidáme naporcovanou slepici, libeček a hřebíčky. Podlijeme vodou a zakryté hodinu dusíme.
- Podle potřeby podlíváme a občas slepici obrátíme.
- Poté přidáme houby a drcený kmín, vložíme do trouby a zakryté pečeme, dokud není slepice téměř měkká.
- Po změknutí odkryjeme a dopečeme. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby horkou vodou.
- Nakonec k měkké slepici přimícháme do šťávy kečup.
Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu je dušená rýže.
Nemáte chuť na slepici, ale přece jen byste ocenili drůbeží maso? Vyzkoušejte některý z receptů na pečeného bažanta proměňte běžnou večeři s rodinou v kouzelný okamžik.