Tradiční indická placka naan a vše co o ní potřebujete vědět. Přečtěte si kde se vzala a k čemu jí podávat

Pokud neznáte naan, je to v podstatě jen plochý chléb z Indie. Je měkký, měkký, nadýchaný a tak neuvěřitelně univerzální.

V tomto článku se dozvíte kdy byl poprvé vyroben, s čím ho můžeme podávat a jak si ho nejsnadněji připravit, abyste si ho mohli vychutnat i u vás doma!

Co je placka naan a její historie

Tato placka nebo chléb, který pochází z Asie, je poprvé zmiňován na začátku 14. století indickým básníkem. Jeho původ bude však mnohem starší. Tato nadýchaná placka byla tedy poprvé upečena asi před 2500 lety a vznikla na základě experimentu po příchodu kvasnic do Indie z Egypta (kde se kvasnice používaly k vaření piva a pečení kynutého chleba od roku 187 př. n. l.).

V průběhu staletí se naan rozšířil do Afganistánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Íránu a čínských oblastí. V roce 1799 poznal západní svět naan díky Williamu Tookeovi, anglickému historikovi a duchovnímu, který se o tomto chlebu zmínil ve svých zápisech a poté ve své Encyklopedii Ruska.

Díky popularitě své naan se tento chléb rychle stal nezbytnou součástí indických restauracích v Evropě, USA a Kanadě. V současné době lze chléb naan snadno najít téměř ve všech potravinách.

Těsto Naan se skládá z mouky, vody, jogurtu a droždí a poté se tradičně vaří v peci tandoor.

Lahodná moučná placka z Indie, která je pečená v kamenné troubě.
Zdroj: ohsweetbasil.com

Další typy podobných placek

Chapati – tento indický chléb se vyrábí kombinací stejné mouky pro naan s vodou a solí, ale bez droždí.

Měkká placka z mouky bez droždí.
Zdroj: kitchensanctuary.com

Paratha – je tradiční thajský chléb oblíbený v mnoha regionech jihovýchodní Asie. Těsto se vyrábí z mouky, vody a rostlinného oleje a poté se vaří v tawa, indické litinové pánvi.

Křehká placka z thajska z mouky, oleje pečená na pávni.
Zdroj: cookclickndevour.com

Melopan – je japonský sladký chléb, oblíbený také v Koreji a Číně, ochucený melounem a plněný čokoládou, sladkým krémem nebo karamelem.

Klasický japonský kynutý chleb.
Zdroj: nicolettapalmas.it

Baozi – také nazývaný jen Bao, je čínská bílá houska plněná masem nebo zeleninou. Současná verze Bao se může servírovat jako klasický burger, buď sladký, nebo slaný.

Tradiční knedlíčky baozi z jemného těsta.
Zdroj: klaraslife.com

Nutriční hodnoty naanu (na 100 g)

KalorieTukySacharidyBílkovinyVláknina
251 kcal  7 g  37 g  11 g  5 g

Video recept na naan

Best Ever Naan Recipe | No Tandoor No Oven No Yeast Naan Recipe | Tawa Garlic Butter Naan Recipe
Zdroj: Sonia Barton

S čím jíst naan

I když je obyčejný naan lahodný, tento chléb je často plněný různými přísadami a kořením. Nejznámější náplně a pokrmy konzumované s touto plackou jsou:

Keema Naan – je plněný mletým skopovým, kozím nebo jehněčím masem.

Peshawar Naan – je plněný směsí ořechů a rozinek.

Sladká verze naanu s rozinkami a mandlemi.
Zdroj: sprinklesandsprouts.com

Kulcha Naan – je plněný cibulí a bramborami.

Paneer Naan – je plněný indickým sýrem.

Naan plněný kozím sýrem s dalším lahodným indickým jídlem.
Zdroj: ruchiskitchen.com

Česnekový naan – rozdrťte jeden malý stroužek česneku na 70 g másla, potřete naan a vložte pod gril, dokud se máslo nerozpustí

Kuřecí kari – kuřecí maso ve smetanové omáčce je velmi oblíbeným pokrmem, který se s naanem podává. Připravte se toto skvělé kuře v indické omáčce s námi a tímto receptem na kuřecí kari.

Máslové kuře – další možností jak si tuto skvělou placku vychutnat je toto butter chicken, které s naanem tvoří perfektní kombinaci.

Máslové kuře s měkkým nadýchaným indickým chlebem.
Zdroj: thekitchenpaper.com

Kari z cizrny – pro nemasožravce je skvělý i tento recept na cizrnové kari, které se úžasně hodí k nadýchanému chlebu.

Dhal z červené čočky – pokud preferujete zeleninové pokrmy vychutnejte si tento indický čočkový dhal s lahodnou nadýchanou plackou.

Krémová omáčka s čočkou a měkkým indickým chlebem.
Zdroj: poesine.fr

Jak naan uložit

Po uvaření naan nechte zcela vychladnout, aby se zabránilo kondenzaci. Po vychladnutí uchovávejte naan v sáčku na zip. Naan vydrží 1-2 dny při pokojové teplotě, nebo 4-5 dní v lednici. Pro delší skladování můžete naan také zmrazit.

Jak naan zamrazit

Chcete-li svůj naan zmrazit, nejprve jej nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, poté jej přeneste do mrazicího sáčku se zipem, opatřete štítkem a datem, a poté ho vložte do mrazničky. Zkuste svůj zmrazený naan spotřebovat během několika měsíců. Zmrazený naan rychle při pokojové teplotě rozmrzne.

Použité zdroje

NAAN BREAD RECIPE & HISTORY - ALL YOU NEED TO KNOW!, Fillipo, Philos Kitchen, [citováno: 29. 03. 2022]
Naan Bread, Recipe Tips, [citováno: 29. 03. 2022]
NAAN, Rasa Malaysia, Rasa Malaysia, 08. 12. 2019, [citováno: 29. 03. 2022]
PERFECT NAAN BREAD WITH GARLIC BUTTER, Alyssa Rivers, TheRecipe Critics, 04. 02. 2020, [citováno: 29. 03. 2022]
X