Doma připravované pokrmy jsou bezpochyby nejlepší možností, když si chcete plnými doušky vychutnat plné chutě kvalitních surovin.
Přesně to můžete čekat od těchto rychlých a jednoduchých receptů na nachos, na kterých si takto pochutnáte jedině v Mexiku.
Vychutnejte si ho s pořádnou dávkou avokádového guacamole nebo jiným dipem, který najdete na konci tohoto článku. Možností je nespočet vyzkoušejte je všechny a nejděte tu svojí oblíbenou kombinaci.
Tak kde začnete?
Zapečené nachos s čedarem
Tento recept na zapečené tortilly je ideálním pohoštěním na jakýkoliv večírek a pro jakoukoliv návštěvu nebo pro večerní sledování filmu ve dvou. Udělejte si jich více, protože vám garantujeme, že druhý den budete jen vzpomínat, jak lahodné byly a budete rádi, když je najdete v ledničce.
Co budeme potřebovat
Na maso
- 1 kg mletého hovězího masa
- 2 lžíce chilli koření
- Lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky mletého kmínu
- 350 ml hovězího vývaru
- Sůl
- Mletý černý pepř
Na nachos
- 340 g tortilla chipsů
- Limetka
- Sůl
- 430 g salsy (okapaná)
- 170 g ostrého sýra čedar (nastrouhaného)
- 90 g bílého čedaru (nastrouhaný)
- ½ malé bílé cibule (nakrájené nadrobno)
- ½ zelené chilli papričky (zbavená stopky a semen, jemně nasekaná)
- 230 g zakysané smetany
- ½ malé hlávky ledového salátu (nakrájený na kousky)
- Guacamole (nebo zralé avokádo k podávání)
Postup
- Připravíme si ochucené hovězí maso
- Hovězí maso rozdrobíme do velkého hrnce a začneme ho péct na středně vysokou teplotu
- Jakmile hovězí maso se začne vařit a smažit, pokračujeme ve smažení a míchání, aby se maso rozdrobilo na malé kousíčky
- Pokračujeme ve smažení asi 8 minut, dokud nezhnědne a téměř všechna vlhkost se neodpaří
- Poté pokračujeme ve vaření, dokud se hovězí maso nezačne smažit se ve vlastním tuku, asi ještě 2 minuty
- Na hovězí maso přisypeme chilli prášek, mouku, oregano a kmín
- Za častého míchání vaříme další 1 až 2 minuty, dokud nebude voňavé a koření důkladně promíchané s masem
- Maso zalijeme vývarem a mícháme, aby se vše důkladně promíchalo a spojilo
- Snížíme teplotu na střední a za občasného míchání vaříme asi 12 minut, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří a hovězí maso se neobalí do husté omáčky
- Hrnec s masem sundáme z plotny a dochutíme solí a pepřem
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Velký pečicí plech s okrajem vyložíme alobalem
- Poté na něj rozložíme tortillové chipsy do jedné vrstvy
- Na nachos chipsy nastrouháme kůru z ½ limetky (limetku si schováme na později)
- Poté dochutíme další solí
- Na chipsy rovnoměrně nandáme připravené hovězí maso
- Pak na něj nasypeme salsu, nastrouhané sýry, cibuli a chilli
- Pekáč s nachos přendáme do trouby a pečeme asi 10 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí a chipsy nejsou po okrajích lehce opečené
- Mezitím si do misky nastrouháme zbytek kůry z limetky, poté limetku odšťavníme a šťávu přidáme ke kůře
- Do mísy nalijeme zakysanou smetanu a promícháme, aby se vše spojilo
- Jakmile nachos vyndáme z trouby, okamžitě na ně nasypeme nakrájený salát a pokapeme limetkovou zakysanou smetanou
- Navrch ještě přidáme guacamole nebo na kostičky nakrájené avokádo
- Nachos podáváme přímo z plechu ještě teplé

Zapečené nachos s guacamole
Tyto klasické zapečené chipsy jsou inspirované texasko-mexickým receptem, a proto jsou nabité ingrediencemi až k prasknutí! Rozmočeným chipsům se vyhneme tím, je krátce před přidáním omáček opečeme. Poté je můžeme do sytosti přelít polevou se sýra, kořeněným hovězím masem, smaženými fazolemi, guacamole a salsou. Tento recept může být skvělou svačinkou, předkrmem na večírek nebo dokonce zábavnou večeří uprostřed týdne.
Co budeme potřebovat
Na koření
- 2 lžíce chilli koření
- 2 lžičky soli
- Lžička granulovaného česneku
- Lžička granulované cibule
- Lžička mletého kmínu
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky černého pepře
- Špetka kajenského pepře
Na nachos
- Lžička rostlinného oleje
- 500 g mletého hovězího masa (nejlepší je poměr libového a tučného 80:20)
- 450 g fazolí v konzervě
- 60 ml vody
- Velký sáček tortilla chipsů
- 120 g ostrého sýra čedar (strouhaného)
- 120 g bílého sýra strouhaného
- 250 g salsy
- Hrst nasekaného koriandru
- Jalapeño (nakládané nebo čerstvé, nakrájené na plátky)
Na guacamole
- 2 zralá avokáda
- ¼ lžičky soli,
- Lžíce čerstvé šťávy z limetky (nebo citronu)
- 4 lžíce nasekané červené cibule
- Jalapeño chilli paprička (zbavená stonků a semínek, nasekaná)
- 2 lžíce koriandru (jemně nasekané)
- Špetka mletého černého pepře
- 2 rajčata (nakrájené na kostičky)
- Červená ředkev (na ozdobu)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
- Smícháme si všechno koření (chilli prášek přes kajenský pepř) dohromady v malé misce
- Na střední teplotu si zahřejeme rostlinný olej, dokud se nezačne třpytit
- Do pánve přidáme mleté hovězí maso a okořeníme ho připravenou kořenící směsí
- Jak se maso vaří, lžící maso rozšťoucháme na malé kousky
- Vaříme asi 8 minut, dokud maso nezhnědne
- Poté ho pomocí kuchyňských utěrek osušíme od tuku (nebo jinou metodou, která vám vyhovuje
- K osušenému masu přidáme konzervované fazole a vodu
- Směs zahříváme, dokud nejsou fazole prohřáté
- Snížíme teplotu na minimum a během přípravy chipsů udržujeme směs hovězího a fazolí teplou
- Na plechové pánvi vhodné do trouby položíme tortilla chipsy do jedné vrstvy a posprejujeme je olejem ve spreji
- Lupínky opékáme v předehřáté troubě 5 minut, nebo jen tak dlouho, dokud neucítíme jejich vůni
- Opatrně vyjmeme pánev z trouby a nasypeme na ni polovinu strouhaného sýra
- Nechte teplo z chipsů, aby sýr mírně rozpustilo, než nachos posypeme směsí hovězího masa a fazolí
- Hovězí maso navrstvíme na chipsy, posypeme zbývajícím sýrem a pánev vrátíme do trouby na dalších 5 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí
- Na guacamole si avokáda překrojíme napůl
- Odstraníme jádro a vnitřek avokáda nařežeme nožem a poté vydlabeme lžící
- Nakrájené avokádo přidáme do misky
- Avokáda nahrubo rozmačkáme pomocí vidličky
- Přidáme zbývající ingredience podle chuti, avokáda posypeme solí, pokapeme limetkovou šťávou
- Přidáme nakrájenou cibuli, koriandr, černý pepř a chilli
- Chilli papričky přidáváme postupně, aby guacamole nebylo příliš pálivé
Pokud si guacamole děláme pár hodin dopředu, přikryjeme ho potravinářskou fólii a přimáčkneme jí na povrch avokáda, tak, aby se k němu nedostal vzduch.

Nachos s domácí salsou
Lahodný dip zvaný salsa se připravuje z rajčat a další zeleniny, která je typická pro mexickou kuchyni. Kombinace křupavých tortilla chipsů a salsy je opravdu návyková. A pokud plánujete uspořádat večírek nebo jen mít filmový večer se svými blízkými, pak tento skvělý pokrm bude perfektní volbou. Pokud plánujete výlet nebo piknik, pak si s sebou nebalte klasické smažené lupínky, ale připravte si domácí chipsy, podle našeho receptu níže.
Co budeme potřebovat
- 500 g nachos chipsů
- 100 g strouhaného sýru čedar
- Červenou cibuli
- Sůl
- Pepř
- 100 g nastrouhané mozzarelly
Na salsu
- 400 g plechovka celých rajčat
- 200 g plechovka zelených chilli papriček (nasekaných, nebo nakládaných sladkých paprik)
- Stroužek česneku (nebo ½ lžičky česnekového prášku nebo česnekové soli)
- 2 jarní cibulky (nakrájené včetně zelených částí)
- Lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky červeného vinného octa
- 2 lžíce limetkové šťávy
- ¼ lžičky sušeného oregana
- Hrst čerstvého nasekaného koriandru
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Z plechovky s rajčaty vyndáme pouze rajčata a vložíme je do středně velké nádoby
- Pomocí vidličky a ostrého nože rajčata nahrubo nakrájíme nebo rozmačkáme
- K rajčatům přidáme zbytek ingrediencí a smícháme nakrájené zelené chilli papričky, zelenou cibulku, česnek (nebo česnekovou sůl), olivový olej, limetkovou šťávu a ocet
- Přidáme zpět asi 50 ml rajčatové omáčky z plechovky, ze které jsme vzali rajčata
- Salsu posypeme sušeným oreganem, zamícháme a ochutnáme
- V případě potřeby upravíme více kořením, přidáme koriandr a podle chuti osolíme a opepříme
- Poté nachos chipsy položíme na velký pekáč a nalijeme na ně ¾ čerstvě připravené salsy
- Na nachos nastrouhejte mozzarellu, čedar, cibuli a plech přendáme do trouby předehřáté na 200 stupňů
- Nachos grilujeme asi 3–4 minuty, dokud se mozzarella i sýr čedar nerozpustí
- Poté nachos podáváme se zakysanou smetanou a zbylou salsou

Objevte podobné tipy
Vegetariánské nachos
Tento jednoduchý a zajímavý recept na nachos podáváme se zakysanou smetanou a náloží pečených fazolí. Tento mexický požitek lze podávat při jakékoli příležitosti a zamilují si ho lidé všech věkových skupin.
Co budeme potřebovat
- 150 g nachos chipsů
- 100 g hlávkového salátu
- Hrst lístků máty
- 50 g jalapeno (nakrájené na plátky)
- 50 g červené papriky (nakrájené na kostičky)
- 2 stroužky jemně nasekaného česneku
- 50 g najemno nakrájené cibule
- ½ lžičky soli
- 50 g nakrájeného avokáda
- 50 g sezamových semínek
- 150 g ostrého sýru čedar
- 50 g nakrájených černých oliv
- 20 g zakysané smetany
- 10 g mletého kmínu
- 10 g mleté papriky
- 200 g fazolí z konzervy
Postup
- Vezmeme hlubokou misku a v ní rozdrtíme lupínky nachos
- Nyní vezmeme plech na pečení a jako základ naskládáme listy hlávkového salátu, poté přidáme lupínky nacho
- Doplníme je konzervovanými fazolemi spolu s nakrájenými kousky rajčat, lístky máty, jalapeňo, černých oliv, červené papriky, česneku, římského kmínu, cibule, papriky a soli
- Postup opakujeme, dokud netvoříme čtyři nebo pět vrstev nachos
- Navrch nachos přidáme vrstvu strouhaného sýru čedar
- Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme, dokud se sýr nerozpustí
- Upečené nachos ozdobíme kopečkem zakysané smetany a lístky máty

Recept na domácí chipsy
Tento jednoduchý recept na domácí nachos chipsy z tortill je tak snadný, že nebudete věřit, že jste je doteď kupovali. Tento recept je 3 v 1, dozvíte se jak je připravit pečením, smažením a dokonce jak je připravit v mikrovlnce, a to za pouhých 25 minut.
Co budeme potřebovat
- 250 ml olivového oleje (nebo arašídového oleje, řepkového oleje nebo jiného rostlinného oleje)
- Kukuřičné tortilly
- Sůl
Postup
Smažené chipsy
- Chipsy se budou smažit lépe, pokud budou nejprve trochu vysušené. Buď tortilly necháme celé přes noc venku, na vzduchu nebo je trochu vysušíme v troubě či mikrovlnce
- Chceme-li je sušit v troubě, tak je rozložíme je v jedné vrstvě na plech a pečte při 180 stupních po dobu 5 minut
- Nebo je položíme v jedné vrstvě na papírovou utěrku a v mikrovlnné troubě je dáme na 20 až 60 sekund péct
- Každou tortillu nakrájejte na 6 dílů ve tvaru trojúhelníku
- Na pánvi rozehřejeme na středně vysokou teplotu olej
- Připravíme si papírovou utěrku na velkém talíři k ruce
- Do horkého oleje vložíme hrst tortillových trojúhelníků
- Ujistíme se, že se nepřekrývají a že jsou všechny strany ponořené v oleji
- Smažíme asi 2 minuty, dokud chipsy nezačnou lehce hnědnout a nebudou křupavé
- Chipsy přesuneme na talíř vyložený papírovou utěrkou
- Nachos posypeme solí
- Na ně poloříme další papírovou utěrku, na kterou posléze položíme další várku
- Tyto chipsy jsou nejlepší teplé a čerstvě vyrobené
Nachos pečené v troubě
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Tortilly nakrájíme na trojúhelníčky
- Trojúhelníky rozložíme na plech v jedné vrstvě
- Tortillové chipsy pečeme asi 6 minut, poté je pomocí kleští otočíme
- Posypeme je trochou soli a pečeme dalších 6 až 9 minut, dokud se nezačnou barvit do zlatova
- Nakonec je vyndáme z trouby a necháme je vychladnout
- Před podáváním je posypeme ještě trochou soli
Nachos pečené v mikrovlnné troubě
- Tortilly nakrájíme na měsíčky
- Mikrovlnnou troubu vyložíme papírovou utěrkou
- Tortilly rozložíme v jedné vrstvě na papírovou utěrku, tak aby jednotlivé chipsy měly mezi sebou dostatek místa
- Doba pečení se bude lišit v závislosti na výkonu mikrovlnné trouby a na tom, kolik tortill připravujeme
- Přibližně to bude asi minuta pečení na 6 trojúhelníčků
- Začneme však malých intervalech, dokud nenajdeme ten správný poměr, abychom chipsy hned nespálili
- Chipsy ihned podáváme

Tipy na omáčky k nachos
Mango avokádová salsa
Co budeme potřebovat
- 400 g mango (nakrájené na kostičky)
- Velká hrst koriandru (nasekaného)
- ½ malé červené cibule (nasekané)
- 2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- Lžička soli
- 4 střední zralá avokáda
Postup
- Ve velké míse smícháme mango, koriandr a červenou cibuli
- Třicet minut před podáváním oloupeme a nakrájíme avokáda na kostičky
- Do mísy s mangem přidáme avokádo, limetkovou šťávu a sůl
- Avokádo jemně vmíchejte do mangové směsi
- Salsu z manga chladíme alespoň 30 minut, aby se chutě propojily
- Po 30 minutách salsu ochutnáme a upravíme sůl podle svých preferencí

Omáčka ze špenátu, artyčoku a slaniny
Co budeme potřebovat
- 6 plátků slaniny (nakrájených)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 400 g plechovky artyčoků (okapaných a nakrájených)
- 250 g zmrazeného špenátu (rozmrazený, scezený a nakrájený, nebo 300 g čerstvého špenátu, jemně nasekaného)
- ½ lžičky mleté červené papriky
- ½ lžičky soli
- 150 g smetanového sýra
- 100 g strouhaného sýra
- 125 g zakysané smetany
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Nakrájenou slaninu dáme na pánev a smažíme 7 až 10 minut, na střední teplotu do křupava
- Slaninu přendáme na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby okapala
- Na pánvi necháme vyškvařený tuk ze slaniny
- Část slaniny si dáme stranou na posypání dipu
- Do pánve přidáme česnek a vaříme, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund
- Přidejte artyčok, špenát, červenou papriku a sůl
- Vaříme za občasného míchání asi 5 minut, dokud se artyčoky neprohřejí a špenát nezvadne
- Ve střední misce smícháme smetanový sýr, strouhaný sýr, zakysanou smetanu, slaninu a špenátovo-artyčokovou směs, dokud se důkladně nespojí
- Směs přendejte do zapékací mísy a pečeme asi 20 minut, dokud po okrajích nebublá
- Směs necháme mírně vychladnout, poté posypeme odloženou slaninou a podáváme s chipsy
Tento dip je nejlepší jíst hned za tepla. Pokud trochu vychladne a začne tuhnout, dejte jej na minutu nebo dvě do mikrovlnky, aby se sýr znovu rozpustil.

Sýrová omáčka
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce másla (nakrájeného na kostky)
- 2 lžíce hladké mouky
- 125 ml smetany na vaření
- 125 ml mléka
- Lžičky česnekového prášku
- Lžička cibulového prášku
- Lžička červené papriky
- 130 g bílého tvrdého sýra
- 100 g strouhané mozzarelly
- 50 g nakrájených zelených chilli papriček
- Sůl
- Pepř
Postup
- Máslo rozpustíme ve velkém hrnci na středně nízké teplotě
- Přidáme mouku a tu do hladka zašleháme
- Postupně zašleháme smetanu, mléko, česnekový prášek, cibulový prášek a papriku
- Směs přivedeme k varu a vaříme a šleháme 2 minuty do zhoustnutí
- Snížíme teplotu na minimum a postupně přidáváme sýry a mícháme, dokud se nerozpustí
- Hrnec sundáme z plotny
- Vmícháme zelené chilli
- Dochutíme solí a pepřem
- Přidáme mléko
- To přidáváme po 1 polévkové lžíci, až do požadované konzistence
- Podáváme s domácími tortilla chipsy, které jsme popsaly výše

Historie nachos
Nachos vznikl ve městě Piedras Negras, Coahuila, těsně za hranicí s Texasem. Nachos byly poprvé upečeny v roce 1940, ve Victory Club, když se pravidelná zákaznice, zeptala, zda by s přítelkyněmi mohly dostat jinou odpolední svačinu než obvykle.
Ve chvíli kulinářské inspirace byly k čerstvě usmaženým kouskům kukuřičných tortill, přidány nakládané kousky jalapeño a tavený sýr. Tento recept byl posléze, roku 1954, otištěn v kuchařce Svaté Anny a popularita pokrmu se rychle rozšířila po celém Texasu a jihozápadě.
Dnes si ho vychutnáváme v nejrůznějších podobách s nejrůznějšími omáčkami a přílohami. Přesně tak jak je vidíte zde, v našich receptech na nachos.