5 křupavých receptů na nejlepší mexické nachos. Jakou variantu vyzkoušíte jak první?

Doma připravované pokrmy jsou bezpochyby nejlepší možností, když si chcete plnými doušky vychutnat plné chutě kvalitních surovin.

Přesně to můžete čekat od těchto rychlých a jednoduchých receptů na nachos, na kterých si takto pochutnáte jedině v Mexiku.

Vychutnejte si ho s pořádnou dávkou avokádového guacamole nebo jiným dipem, který najdete na konci tohoto článku. Možností je nespočet vyzkoušejte je všechny a nejděte tu svojí oblíbenou kombinaci.

Tak kde začnete?

Zapečené nachos s čedarem

Tento recept na zapečené tortilly je ideálním pohoštěním na jakýkoliv večírek a pro jakoukoliv návštěvu nebo pro večerní sledování filmu ve dvou. Udělejte si jich více, protože vám garantujeme, že druhý den budete jen vzpomínat, jak lahodné byly a budete rádi, když je najdete v ledničce.

Co budeme potřebovat

Na maso

  1. 1 kg mletého hovězího masa
  2. 2 lžíce chilli koření
  3. Lžíce hladké mouky
  4. 2 lžičky sušeného oregana
  5. 2 lžičky mletého kmínu
  6. 350 ml hovězího vývaru
  7. Sůl
  8. Mletý černý pepř

Na nachos

  1. 340 g tortilla chipsů
  2. Limetka
  3. Sůl
  4. 430 g salsy (okapaná)
  5. 170 g ostrého sýra čedar (nastrouhaného)
  6. 90 g bílého čedaru (nastrouhaný)
  7. ½ malé bílé cibule (nakrájené nadrobno)
  8. ½ zelené chilli papričky (zbavená stopky a semen, jemně nasekaná)
  9. 230 g zakysané smetany
  10. ½ malé hlávky ledového salátu (nakrájený na kousky)
  11. Guacamole (nebo zralé avokádo k podávání)

Postup

  1. Připravíme si ochucené hovězí maso
  2. Hovězí maso rozdrobíme do velkého hrnce a začneme ho péct na středně vysokou teplotu
  3. Jakmile hovězí maso se začne vařit a smažit, pokračujeme ve smažení a míchání, aby se maso rozdrobilo na malé kousíčky
  4. Pokračujeme ve smažení asi 8 minut, dokud nezhnědne a téměř všechna vlhkost se neodpaří
  5. Poté pokračujeme ve vaření, dokud se hovězí maso nezačne smažit se ve vlastním tuku, asi ještě 2 minuty
  6. Na hovězí maso přisypeme chilli prášek, mouku, oregano a kmín
  7. Za častého míchání vaříme další 1 až 2 minuty, dokud nebude voňavé a koření důkladně promíchané s masem
  8. Maso zalijeme vývarem a mícháme, aby se vše důkladně promíchalo a spojilo
  9. Snížíme teplotu na střední a za občasného míchání vaříme asi 12 minut, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří a hovězí maso se neobalí do husté omáčky
  10. Hrnec s masem sundáme z plotny a dochutíme solí a pepřem
  11. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
  12. Velký pečicí plech s okrajem vyložíme alobalem
  13. Poté na něj rozložíme tortillové chipsy do jedné vrstvy
  14. Na nachos chipsy nastrouháme kůru z ½ limetky (limetku si schováme na později)
  15. Poté dochutíme další solí
  16. Na chipsy rovnoměrně nandáme připravené hovězí maso
  17. Pak na něj nasypeme salsu, nastrouhané sýry, cibuli a chilli
  18. Pekáč s nachos přendáme do trouby a pečeme asi 10 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí a chipsy nejsou po okrajích lehce opečené
  19. Mezitím si do misky nastrouháme zbytek kůry z limetky, poté limetku odšťavníme a šťávu přidáme ke kůře
  20. Do mísy nalijeme zakysanou smetanu a promícháme, aby se vše spojilo
  21. Jakmile nachos vyndáme z trouby, okamžitě na ně nasypeme nakrájený salát a pokapeme limetkovou zakysanou smetanou
  22. Navrch ještě přidáme guacamole nebo na kostičky nakrájené avokádo
  23. Nachos podáváme přímo z plechu ještě teplé
Zapečené kukuřičné lupínky v troubě s čedarem a zeleninou.
Zdroj: simplyrecipes.com

Zapečené nachos s guacamole

Tyto klasické zapečené chipsy jsou inspirované texasko-mexickým receptem, a proto jsou nabité ingrediencemi až k prasknutí! Rozmočeným chipsům se vyhneme tím, je krátce před přidáním omáček opečeme. Poté je můžeme do sytosti přelít polevou se sýra, kořeněným hovězím masem, smaženými fazolemi, guacamole a salsou. Tento recept může být skvělou svačinkou, předkrmem na večírek nebo dokonce zábavnou večeří uprostřed týdne.

Co budeme potřebovat

Na koření

  1. 2 lžíce chilli koření
  2. 2 lžičky soli
  3. Lžička granulovaného česneku
  4. Lžička granulované cibule
  5. Lžička mletého kmínu
  6. ½ lžičky sušeného oregana
  7. ¼ lžičky černého pepře
  8. Špetka kajenského pepře

Na nachos

  1. Lžička rostlinného oleje
  2. 500 g mletého hovězího masa (nejlepší je poměr libového a tučného 80:20)
  3. 450 g fazolí v konzervě
  4. 60 ml vody
  5. Velký sáček tortilla chipsů
  6. 120 g ostrého sýra čedar (strouhaného)
  7. 120 g bílého sýra strouhaného
  8. 250 g salsy
  9. Hrst nasekaného koriandru
  10. Jalapeño (nakládané nebo čerstvé, nakrájené na plátky)

Na guacamole

  1. 2 zralá avokáda
  2. ¼ lžičky soli,
  3. Lžíce čerstvé šťávy z limetky (nebo citronu)
  4. 4 lžíce nasekané červené cibule
  5. Jalapeño chilli paprička (zbavená stonků a semínek, nasekaná)
  6. 2 lžíce koriandru (jemně nasekané)
  7. Špetka mletého černého pepře
  8. 2 rajčata (nakrájené na kostičky)
  9. Červená ředkev (na ozdobu)

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
  2. Smícháme si všechno koření (chilli prášek přes kajenský pepř) dohromady v malé misce
  3. Na střední teplotu si zahřejeme rostlinný olej, dokud se nezačne třpytit
  4. Do pánve přidáme mleté ​​hovězí maso a okořeníme ho připravenou kořenící směsí
  5. Jak se maso vaří, lžící maso rozšťoucháme na malé kousky
  6. Vaříme asi 8 minut, dokud maso nezhnědne
  7. Poté ho pomocí kuchyňských utěrek osušíme od tuku (nebo jinou metodou, která vám vyhovuje
  8. K osušenému masu přidáme konzervované fazole a vodu
  9. Směs zahříváme, dokud nejsou fazole prohřáté
  10. Snížíme teplotu na minimum a během přípravy chipsů udržujeme směs hovězího a fazolí teplou
  11. Na plechové pánvi vhodné do trouby položíme tortilla chipsy do jedné vrstvy a posprejujeme je olejem ve spreji
  12. Lupínky opékáme v předehřáté troubě 5 minut, nebo jen tak dlouho, dokud neucítíme jejich vůni
  13. Opatrně vyjmeme pánev z trouby a nasypeme na ni polovinu strouhaného sýra
  14. Nechte teplo z chipsů, aby sýr mírně rozpustilo, než nachos posypeme směsí hovězího masa a fazolí
  15. Hovězí maso navrstvíme na chipsy, posypeme zbývajícím sýrem a pánev vrátíme do trouby na dalších 5 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí
  16. Na guacamole si avokáda překrojíme napůl
  17. Odstraníme jádro a vnitřek avokáda nařežeme nožem a poté vydlabeme lžící
  18. Nakrájené avokádo přidáme do misky
  19. Avokáda nahrubo rozmačkáme pomocí vidličky
  20. Přidáme zbývající ingredience podle chuti, avokáda posypeme solí, pokapeme limetkovou šťávou
  21. Přidáme nakrájenou cibuli, koriandr, černý pepř a chilli
  22. Chilli papričky přidáváme postupně, aby guacamole nebylo příliš pálivé

Pokud si guacamole děláme pár hodin dopředu, přikryjeme ho potravinářskou fólii a přimáčkneme jí na povrch avokáda, tak, aby se k němu nedostal vzduch.

Zapečené lupínky z tortill s rajčaty, olivami, sýrem a domácím avokádovým dipem.
Zdroj: joorkitchen.nl

Nachos s domácí salsou

Lahodný dip zvaný salsa se připravuje z rajčat a další zeleniny, která je typická pro mexickou kuchyni. Kombinace křupavých tortilla chipsů a salsy je opravdu návyková. A pokud plánujete uspořádat večírek nebo jen mít filmový večer se svými blízkými, pak tento skvělý pokrm bude perfektní volbou. Pokud plánujete výlet nebo piknik, pak si s sebou nebalte klasické smažené lupínky, ale připravte si domácí chipsy, podle našeho receptu níže.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g nachos chipsů
  2. 100 g strouhaného sýru čedar
  3. Červenou cibuli
  4. Sůl
  5. Pepř
  6. 100 g nastrouhané mozzarelly

Na salsu

  1. 400 g plechovka celých rajčat
  2. 200 g plechovka zelených chilli papriček (nasekaných, nebo nakládaných sladkých paprik)
  3. Stroužek česneku (nebo ½ lžičky česnekového prášku nebo česnekové soli)
  4. 2 jarní cibulky (nakrájené včetně zelených částí)
  5. Lžíce extra panenského olivového oleje
  6. 2 lžičky červeného vinného octa
  7. 2 lžíce limetkové šťávy
  8. ¼ lžičky sušeného oregana
  9. Hrst čerstvého nasekaného koriandru
  10. Sůl
  11. Čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Z plechovky s rajčaty vyndáme pouze rajčata a vložíme je do středně velké nádoby
  2. Pomocí vidličky a ostrého nože rajčata nahrubo nakrájíme nebo rozmačkáme
  3. K rajčatům přidáme zbytek ingrediencí a smícháme nakrájené zelené chilli papričky, zelenou cibulku, česnek (nebo česnekovou sůl), olivový olej, limetkovou šťávu a ocet
  4. Přidáme zpět asi 50 ml rajčatové omáčky z plechovky, ze které jsme vzali rajčata
  5. Salsu posypeme sušeným oreganem, zamícháme a ochutnáme
  6. V případě potřeby upravíme více kořením, přidáme koriandr a podle chuti osolíme a opepříme
  7. Poté nachos chipsy položíme na velký pekáč a nalijeme na ně ¾ čerstvě připravené salsy
  8. Na nachos nastrouhejte mozzarellu, čedar, cibuli a plech přendáme do trouby předehřáté na 200 stupňů
  9. Nachos grilujeme asi 3–4 minuty, dokud se mozzarella i sýr čedar nerozpustí
  10. Poté nachos podáváme se zakysanou smetanou a zbylou salsou
Doma připravená salsa přelitá přes pečené domácí nachos chipsy s masem.
Zdroj: damndelicious.net

Vegetariánské nachos

Tento jednoduchý a zajímavý recept na nachos podáváme se zakysanou smetanou a náloží pečených fazolí. Tento mexický požitek lze podávat při jakékoli příležitosti a zamilují si ho lidé všech věkových skupin.

Co budeme potřebovat

  1. 150 g nachos chipsů
  2. 100 g hlávkového salátu
  3. Hrst lístků máty
  4. 50 g jalapeno (nakrájené na plátky)
  5. 50 g červené papriky (nakrájené na kostičky)
  6. 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  7. 50 g najemno nakrájené cibule
  8. ½ lžičky soli
  9. 50 g nakrájeného avokáda
  10. 50 g sezamových semínek
  11. 150 g ostrého sýru čedar
  12. 50 g nakrájených černých oliv
  13. 20 g zakysané smetany
  14. 10 g mletého kmínu
  15. 10 g mleté papriky
  16. 200 g fazolí z konzervy

Postup

  1. Vezmeme hlubokou misku a v ní rozdrtíme lupínky nachos
  2. Nyní vezmeme plech na pečení a jako základ naskládáme listy hlávkového salátu, poté přidáme lupínky nacho
  3. Doplníme je konzervovanými fazolemi spolu s nakrájenými kousky rajčat, lístky máty, jalapeňo, černých oliv, červené papriky, česneku, římského kmínu, cibule, papriky a soli
  4. Postup opakujeme, dokud netvoříme čtyři nebo pět vrstev nachos
  5. Navrch nachos přidáme vrstvu strouhaného sýru čedar
  6. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme, dokud se sýr nerozpustí
  7. Upečené nachos ozdobíme kopečkem zakysané smetany a lístky máty
Vegetariánské pečené kukuřičné čipsy s náloží zeleninové náplně.
Zdroj: nourisheveryday.com

Recept na domácí chipsy

Tento jednoduchý recept na domácí nachos chipsy z tortill je tak snadný, že nebudete věřit, že jste je doteď kupovali. Tento recept je 3 v 1, dozvíte se jak je připravit pečením, smažením a dokonce jak je připravit v mikrovlnce, a to za pouhých 25 minut.

Co budeme potřebovat

  1. 250 ml olivového oleje (nebo arašídového oleje, řepkového oleje nebo jiného rostlinného oleje)
  2. Kukuřičné tortilly
  3. Sůl

Postup

Smažené chipsy

  1. Chipsy se budou smažit lépe, pokud budou nejprve trochu vysušené. Buď tortilly necháme celé přes noc venku, na vzduchu nebo je trochu vysušíme v troubě či mikrovlnce
  2. Chceme-li je sušit v troubě, tak je rozložíme je v jedné vrstvě na plech a pečte při 180 stupních po dobu 5 minut
  3. Nebo je položíme v jedné vrstvě na papírovou utěrku a v mikrovlnné troubě je dáme na 20 až 60 sekund péct
  4. Každou tortillu nakrájejte na 6 dílů ve tvaru trojúhelníku
  5. Na pánvi rozehřejeme na středně vysokou teplotu olej
  6. Připravíme si papírovou utěrku na velkém talíři k ruce
  7. Do horkého oleje vložíme hrst tortillových trojúhelníků
  8. Ujistíme se, že se nepřekrývají a že jsou všechny strany ponořené v oleji
  9. Smažíme asi 2 minuty, dokud chipsy nezačnou lehce hnědnout a nebudou křupavé
  10. Chipsy přesuneme na talíř vyložený papírovou utěrkou
  11. Nachos posypeme solí
  12. Na ně poloříme další papírovou utěrku, na kterou posléze položíme další várku
  13. Tyto chipsy jsou nejlepší teplé a čerstvě vyrobené

Nachos pečené v troubě

  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  • Tortilly nakrájíme na trojúhelníčky
  • Trojúhelníky rozložíme na plech v jedné vrstvě
  • Tortillové chipsy pečeme asi 6 minut, poté je pomocí kleští otočíme
  • Posypeme je trochou soli a pečeme dalších 6 až 9 minut, dokud se nezačnou barvit do zlatova
  • Nakonec je vyndáme z trouby a necháme je vychladnout
  • Před podáváním je posypeme ještě trochou soli

Nachos pečené v mikrovlnné troubě

  1. Tortilly nakrájíme na měsíčky
  2. Mikrovlnnou troubu vyložíme papírovou utěrkou
  3. Tortilly rozložíme v jedné vrstvě na papírovou utěrku, tak aby jednotlivé chipsy měly mezi sebou dostatek místa
  4. Doba pečení se bude lišit v závislosti na výkonu mikrovlnné trouby a na tom, kolik tortill připravujeme
  5. Přibližně to bude asi minuta pečení na 6 trojúhelníčků
  6. Začneme však malých intervalech, dokud nenajdeme ten správný poměr, abychom chipsy hned nespálili
  7. Chipsy ihned podáváme
Doma vyrobené tortillové chipsy s guacamole a salsou z rajčat.
Zdroj: platingsandpairings.com

Tipy na omáčky k nachos

Mango avokádová salsa

Co budeme potřebovat

  1. 400 g mango (nakrájené na kostičky)
  2. Velká hrst koriandru (nasekaného)
  3. ½ malé červené cibule (nasekané)
  4. 2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  5. Lžička soli
  6. 4 střední zralá avokáda

Postup

  1. Ve velké míse smícháme mango, koriandr a červenou cibuli
  2. Třicet minut před podáváním oloupeme a nakrájíme avokáda na kostičky
  3. Do mísy s mangem přidáme avokádo, limetkovou šťávu a sůl
  4. Avokádo jemně vmíchejte do mangové směsi
  5. Salsu z manga chladíme alespoň 30 minut, aby se chutě propojily
  6. Po 30 minutách salsu ochutnáme a upravíme sůl podle svých preferencí
Perfektní mangovo-avokádová salsa s pečenými tortillovými lupínky.
Zdroj: simpleveganblog.com

Omáčka ze špenátu, artyčoku a slaniny

Co budeme potřebovat

  1. 6 plátků slaniny (nakrájených)
  2. 2 stroužky česneku (nasekané)
  3. 400 g plechovky artyčoků (okapaných a nakrájených)
  4. 250 g zmrazeného špenátu (rozmrazený, scezený a nakrájený, nebo 300 g čerstvého špenátu, jemně nasekaného)
  5. ½ lžičky mleté červené papriky
  6. ½ lžičky soli
  7. 150 g smetanového sýra
  8. 100 g strouhaného sýra
  9. 125 g zakysané smetany

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů
  2. Nakrájenou slaninu dáme na pánev a smažíme 7 až 10 minut, na střední teplotu do křupava
  3. Slaninu přendáme na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby okapala
  4. Na pánvi necháme vyškvařený tuk ze slaniny
  5. Část slaniny si dáme stranou na posypání dipu
  6. Do pánve přidáme česnek a vaříme, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund
  7. Přidejte artyčok, špenát, červenou papriku a sůl
  8. Vaříme za občasného míchání asi 5 minut, dokud se artyčoky neprohřejí a špenát nezvadne
  9. Ve střední misce smícháme smetanový sýr, strouhaný sýr, zakysanou smetanu, slaninu a špenátovo-artyčokovou směs, dokud se důkladně nespojí
  10. Směs přendejte do zapékací mísy a pečeme asi 20 minut, dokud po okrajích nebublá
  11. Směs necháme mírně vychladnout, poté posypeme odloženou slaninou a podáváme s chipsy

Tento dip je nejlepší jíst hned za tepla. Pokud trochu vychladne a začne tuhnout, dejte jej na minutu nebo dvě do mikrovlnky, aby se sýr znovu rozpustil.

Dokonale jemná omáčka na mexické nachos z artyčoků, špenátu a slaniny.
Zdroj: saltedplains.com

Sýrová omáčka

Co budeme potřebovat

  1. 2 lžíce másla (nakrájeného na kostky)
  2. 2 lžíce hladké mouky
  3. 125 ml smetany na vaření
  4. 125 ml mléka
  5. Lžičky česnekového prášku
  6. Lžička cibulového prášku
  7. Lžička červené papriky
  8. 130 g bílého tvrdého sýra
  9. 100 g strouhané mozzarelly
  10. 50 g nakrájených zelených chilli papriček
  11. Sůl
  12. Pepř

Postup

  1. Máslo rozpustíme ve velkém hrnci na středně nízké teplotě
  2. Přidáme mouku a tu do hladka zašleháme
  3. Postupně zašleháme smetanu, mléko, česnekový prášek, cibulový prášek a papriku
  4. Směs přivedeme k varu a vaříme a šleháme 2 minuty do zhoustnutí
  5. Snížíme teplotu na minimum a postupně přidáváme sýry a mícháme, dokud se nerozpustí
  6. Hrnec sundáme z plotny
  7. Vmícháme zelené chilli
  8. Dochutíme solí a pepřem
  9. Přidáme mléko
  10. To přidáváme po 1 polévkové lžíci, až do požadované konzistence
  11. Podáváme s domácími tortilla chipsy, které jsme popsaly výše
Dokonalý dip k namáčený dozlatova pečených nachos chipsů.
Zdroj: bettyskitchen.nl

Historie nachos

Nachos vznikl ve městě Piedras Negras, Coahuila, těsně za hranicí s Texasem. Nachos byly poprvé upečeny v roce 1940, ve Victory Club, když se pravidelná zákaznice, zeptala, zda by s přítelkyněmi mohly dostat jinou odpolední svačinu než obvykle.

Ve chvíli kulinářské inspirace byly k čerstvě usmaženým kouskům kukuřičných tortill, přidány nakládané kousky jalapeño a tavený sýr. Tento recept byl posléze, roku 1954, otištěn v kuchařce Svaté Anny a popularita pokrmu se rychle rozšířila po celém Texasu a jihozápadě.

Dnes si ho vychutnáváme v nejrůznějších podobách s nejrůznějšími omáčkami a přílohami. Přesně tak jak je vidíte zde, v našich receptech na nachos.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X