Lahodná a křehká husa nadívaná nádivkou

Lahodná a křehká husa nadívaná nádivkou
Doba přípravy: 180 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 husa (cca 4 kg)
  • 3 jablka
  • 1 hruška
  • 20 dkg housky nebo toustového chleba
  • 20 dkg jedlých kaštanů (konzerva)
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • 3 cibule
  • 200 ml jablečné šťávy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce medu

Postup receptu

  1. Dvě jablka, hrušku a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky
  2. Kaštany slijeme a necháme okapat
  3. Housku nebo chléb nakrájíme na kostičky a vše promícháme s vejci, mlékem, medem, osolíme a opepříme
  4. Husu omyjeme, osušíme a osolíme
  5. Naplníme nádivkou a otvor sešijeme, nebo sepneme párátky
  6. Husu vložíme do pekáčku, přilijeme 1/2 l vody a v předem vyhřáté troubě na 200 °C pečeme asi 40 minut
  7. Oloupeme a nakrájíme zbytek cibule a jablka, přidáme do pekáčku, husu otočíme a pečeme dalších 30 minut
  8. Husu otáčíme každých 25–30 minut, aby se pečlivě propekla
  9. Přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme vodou
  10. Když je husa hotová, vyndáme ji z pekáčku, položíme na jiný a vrátíme do vypnuté trouby
  11. Z vypečené šťávy odstraníme tuk a šťávu nalijeme do kastrůlku
  12. Přilijeme jablečnou šťávu, zahustíme moukou nebo tmavou jíškou, osolíme a opepříme
  13. Omáčku podáváme s husou

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X