Ingredience
- 8 středních kalamárů,
1/3 suché bagety,
6 větších oloupaných rajských jablíček,
2 silnější plátky bayonské šunky,
2 oloupané strožky česneku,
2 oloupané cibule,
2 snitky tymiánu,
1 svazek ploché petržele,
1 dl suchého bílého vína,
olivový olej,
cayennský pepř,
pepř,
sůl.
Postup receptu
- Odejměte kalamárům hlavy očitěte je a uchovejte chapadla
- Vyčistěte těla, omyjte a vysušte
- Dbejte abyste je nepoškodili! Cibuli, česnek a petržel nadrobno nasekejte
- Nakrájejte na velmi malé kostičky bayonskou šunku a na malé kousky chapadla
- Na hlubší pánev dejte 3 lžice olivového oleje a osmažte cibuli s česnekem
- Přidéjte šunku, chapadla a vše dobře promíchejte
- Ochuťte pepřem, osolte a duste cca 5 minut
- Přidejte rozdrobenou bagetu, kterou jste předem namočili ve víně a vymačkali
- Dobře vše promíchejte a mimo oheň přidéjte petržel, špetku cayennského pepře, zamíchejte a eventuelně dochuťte
- Naplňte kalamáry a párátkem uzavřete
- Nařežte na kostky oloupaná rajská jablíčka
- Do hluboké pánve déjte 2 lžice olivového oleje, vložte kalamáry a osmažte je
- Přidejte nakrájená rajská jablíčka, lístky tymiánu osolte opepřete zakrýjte a duste cca 40 minut za občasného mícháni
V poslední době stoupá obliba indukčních pánvích. Rovněž tento recept na nich můžete připravit.