Skvělé recepty s naloženým česnekem v klasické i pikantní verzi do vaření nebo jako chutná příloha

Fandíte gurmánským pochoutkám? Pak vás určitě zaujmou recepty na nakládaný česnek.

Je to skvělá lahůdka, kterou je možné přidat do jídla, ale klidně i naložit na talíř jako přílohu k masu.

Inspirujte se v našem článku a zkuste si připravit některý z našich pečlivě posbíraných receptů.

Překvapte své blízké i přátele a vyrobte jim jednu skleničku jako dárek třeba k svátku.

Klasický nakládaný česnek

Tento recept sice potřebuje čas na odležení, ale výsledek rozhodně stojí za to. Příprava je naopak jednoduchá a chuť vynikající. Neváhejte vyzkoušet také recepty s medvědím česnekem, který má svou specifickou chuť i aroma.

Ingredience:

  • 300 g oloupaného česneku
  • 1 velká červená paprika
  • 2 hrnky destilovaného bílého octa
  • 1/2 hrnku bílého cukru
  • 1/2 hrnku mletých hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky celerových semínek

Postup

  • Česnek oloupeme a větší stroužky přepůlíme. Opláchneme a dáme do středně velké mísky.
  • Červenou papriku vyčistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme k česneku.
  • Do hrnce dáme destilovaný bílý ocet a bílý cukr.
  • Celerové semínko se sušenou hořčicí dáme do sáčku nebo třeba do sítka na čaj a ponoříme do octa s cukrem.
  • Přivedeme k varu a necháme vařit po dobu 5 minut.
  • Vmícháme stroužky česneku s paprikou a vaříme dalších 5 minut.
  • Poté odstavíme a zbavíme se sáčku s kořením.
  • Česnek s paprikami rozdělíme do čistých (sterilních) sklenic, do výšky cca 2 – 3 cm od hrdla sklenice.
  • Zalijeme tekutinou a dobře utěsníme pomocí uzávěru.
  • Počkáme, až sklenice vychladnou a dáme na 3 týdny odležet do lednice, pak teprve podáváme třeba ke grilovanému masu.
Česnek v nálevu s červenou paprikou a octem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Pikantní nakládaný česnek s chilli

Doma vyrobené konzervované potraviny jsou vždy lepší, než ty kupované, o tom není pochyb. Pokud si takto chcete připravit i tuto oblíbenou aromatickou zeleninu, pak je tento recept právě pro vás. No a co teprve, když je to v luxusní pikantní verzi, která nakopne vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 3 – 5 palic čerstvého česneku
  • 60 g čerstvého kopru
  • 120 ml bílého octa (může být i jablečný)
  • 120 ml vody (nejlépe filtrované)
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžíce semen koriandru
  • 1 lžíce medu (pokud nemáme, nahradíme javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem)

Postup

  • Připravíme si hrnec, dáme do něj vodu, ocet a sůl.
  • Na středním ohni zahřejeme a za stálého míchání vaříme, dokud se sůl zcela nerozpustí.
  • Odstavíme, přidáme koriandr, nakrájený kopr, med a důkladně promícháme.
  • Sklenice důkladně vymyjeme, aby byly dokonale čisté, a naskládáme do nich oloupané stroužky česneku.
  • Zalijeme připraveným nálevem, až bude česnek zcela ponořený, ale necháme zhruba půl centimetrovou rezervu od hrdla lahve.
  • Důkladně zavíčkujeme a několikrát protřepeme.
  • Uložíme do lednice a necháme minimálně 14 dní odležet. Čím déle si počkáme, tím lepší bude mít česneku chuť.

Tip: Pokud chceme daleko pikantnější verzi, pak přidáme 2 lžíce pálivé omáčky Srirachy, 1/2 lžíce sušeného chilli a 1/2 lžíce sušeného tymiánu.

Chilli česnek s koprem a omáčkou srirachi.
Zdroj: https://www.alphafoodie.com/

Stroužky v soli

Nakládaný česnek je možné připravit na hodně způsobů, přičemž česneková pasta je populární hlavně jako přísada do různých pokrmů. Když si jí připravíme doma vlastním přičiněním, pak chutná dvojnásob.

Ingredience:

  • 450 g vyloupaných stroužků česneku
  • 1/4 hrnku avokádového oleje
  • 1 lžička soli

Postup

  • Do nádoby mixéru dáme stroužky česneku, které předtím přepůlíme.
  • Přilijeme olej, osolíme a pomocí pulzního tlačítka několikrát rozmixujeme.
  • Poté zapneme na nejvyšší otáčky asi na 10 – 15 sekund, aby se vše propojilo.
  • Mixujeme tak, aby byla směs pěkně hladká. Jakmile toho dosáhneme, je česneková pasta hotová.
  • V lednici vydrží ve vzduchotěsné nádobě po dobu maximálně 5 – 7 dnů, déle rozhodně ne.

Tip:  Pokud chceme, aby nám česneková pasta vydržela delší dobu, rozdělíme jí lžičkou do zásobníku na tvorbu ledu a uložíme do mrazáku.

Takhle postupně zmrazíme veškerou pastu a vždy použijeme jednu kostku (nebo více) při přípravě pokrmu. V mrazáku nám vydrží zhruba 3 – 4 měsíce.

Nakládaný česnek v soli jako česneková pasta.
Zdroj: https://www.alphafoodie.com/

Česnek naložený v oleji

Tento recept je velmi jednoduchý a výsledný produkt má vynikající chuť. Příprava není nijak složitá a rozhodně to může být nejen dobrá pochoutka, ale třeba dárek k svátku, když k tomu vyrobíte i odpovídající obal či věnování.

Ingredience:

  • 5 palic česneku
  • 1 hrnek nálevu
  • 6 stonků čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 hrnek extra panenského olivového oleje (může být potřeba i víc)

Postup

  • Nálev nalijeme do menšího hrnce a přivedeme na středním ohni k varu.
  • Mezitím vyloupeme všechny stroužky česneku a odkrojíme z nich okraje.
  • Jakmile se nálev vaří, vhodíme do něj opatrně všechny stroužky česneku a necháme povařit cca 1 minutu.
  • Na stůl rozprostřeme kuchyňské papírové utěrky a na ně vyndáme pomocí děrované naběračky česnek z nálevu, aby se zbavil přebytečné tekutiny.
  • Poté je rozdělíme do dvou dokonale čistých uzavíratelných sklenic o objemu 500 ml.
  • Do každé sklenice dáme 3 snítky tymiánu a 1 bobkový list.
  • Zalijeme olivovým olejem tak, aby byl česnek s bylinkami úplně ponořený.
  • Dobře uzavřeme a uložíme do chladničky, kde necháme 48 odpočívat. Teprve poté je česnek připraven k použití.
  • Takto připravený produkt vydrží až 3 měsíce.
Česnek naložený do extra panenského olivového oleje.
Zdroj: http://www.strictlydelicious.com/

Korejská zelenina bez sterilování

Manul changachi jinak také korejský nakládaný česnek má křupavou strukturu, slanou jemně kořeněnou chuť a vysokou návykovost.

Když navíc místo celých stroužků použijeme plátky, můžeme jej použít jako přísadu do rýže či nudlových pokrmů.

Ingredience:

  • 9 palic česneku
  • 1 hrnek sójové omáčky
  • 1/3 hrnku rýžového vinného octa
  • 1/3 hrnku cukru

Postup

  • Česnek oloupeme a důkladně opláchneme.
  • Sójovou omáčku s octem nalijeme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu.
  • Necháme vařit zhruba 10 minut a poté odstavíme, aby nálev vychladl.
  • Jakmile je nálev chladný, přelijeme jej do sklenice s česnekem.
  • Důležité je, aby byly všechny stroužky ponořené.
  • Důkladně utěsníme sklenici a odložíme na bezpečné místo, kde nehrozí rozbití.
  • Necháme odpočívat minimálně 3 týdny, klidně i déle.
  • Po otevření je nutné takto připravený česnek uložit do lednice.
Manul changachi - Korejský nakládaný česnek
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Každý máme ten svůj způsob, jak co nejlépe a nejrychleji oloupat česnek. Mrkněte na video, které jsme si pro vás připravili, a zjistěte, jestli v něm nenajdete nějakou zajímavou vychytávku.

Zajímá vás, jak to funguje na typické japonské farmě, kde se pěstuje česnek? Pak se podívejte na jedno pěkné video, kde se toho spoustu dozvíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X