Nakládaný hermelín: Jak na něj a na co si dávat při přípravě pozor?

Sýry jsou skvělým společníkem během večerů při svíčkách, kdy si páry k vínu chystají voňavé sýry všech druhů a tvarů. Ne každý večer je ale o pití vína. Pokud dostanete chuť na pořádně vychlazené pěnivé pivo, pak si k němu výše zmiňované sýry asi plně nevychutnáte.

Čím to nahradit? Nakládané sýry jsou trefou do černého! Nechte se inspirovat receptem na nakládaný hermelín, se kterým bude i posezení u pivka gurmánskou záležitostí!

Nakládaný hermelín: Olejem ani cibulí nešetřete

Možná si řeknete, že nakládaný hermelín patří mezi klasická hospodská jídla, která vaše domácí hodování nijak nevylepší. Není to tak! 

Své vlastní sýry si můžete vymazlit k dokonalosti!

Nezapomeňte ale, že hermelín musí být naložený po dobu několika dní – čím dříve se do toho tedy pustíte, tím lépe.

Co na přípravu nakládaného hermelínu potřebujete?

  • 3 hermelíny (případně camembert)
  • sladkou papriku
  • 2 velké cibule – žlutou a červenou
  • 5 stroužků česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • koření na grilovaný sýr nebo jinou oblíbenou směs koření
  • slunečnicový olej
  • čistou uzavíratelnou sklenici

Jak při nakládání hermelínu postupovat?

Je samozřejmé, že když se chystáte na nakládání, tak myslíte na nákup hermelínů. Raději ale doporučujeme zkontrolovat, zda máte také dost oleje. Mnohdy je to surovina, se kterou počítáme, že ji doma máme, a pak jsme překvapeni, když jí není dostatek. Aby byla příprava hermelínů co nejméně nákladná, doporučujeme projít si Billa leták, kde naleznete slunečnicový olej pouze za 29,90 Kč.

1. Cibule i stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky.

2. Rozřízněte hermelíny podélně napůl (tak, aby bylo možné oddělit horní část od spodní).

3. Potřete rozkrojený sýr sušenou sladkou paprikou, vložte plátek cibule a hermelín znovu spojte jemným stlačením. Takto si připravte všechny hermelíny. 

Pokud máte nachystanou sklenici v menších rozměrech, pak pro vás bude lepší rozříznout hermelíny po spojení na polovinu (dva půlkruhy). Ty se vám budou do menší sklenice lépe skládat.

4. Na dno sklenice dejte bobkový list, přihoďte pár kuliček černého pepře a nového koření, vybrané koření, pár plátků cibule, česneku a vše zalijte trochou oleje. Nenaplňujte sklenici olejem do plna!

5. Do sklenky vložte hermelín. Jemně jej přitlačte.

6. Na hermelín opět dejte vrstvu cibule s kořením, dolijte trochu oleje a dál pokračujte stejným stylem. Vyplňujte cibulí také volné prostory okolo sýrů – čím méně se sýry dotýkají stěn sklenice, tím lépe.

7. Jakmile budete mít ve sklenici všechny sýry, pořádně je zalijte olejem. Sklenici uzavřete a jemně s ní klepejte o pracovní desku – potřebujete uvolnit bublinky mezi jednotlivými vrstvami. 

Nadbytečný vzduch má za následek plesnivění a rychlé kažení!

8. Jakmile se zbavíte co nejvíce vzduchu, zalijte vše poctivě olejem po okraj sklenice. Z oleje nesmí vykukovat jediný kousek sýru či cibule! Pokud vše neudržíte pod hladinou, místo lahodného nakládaného hermelínu si zakládáte na nehezky vypadající plíseň. Pokud má nějaká surovina tendenci vyplavávat, zkuste najít nějaké menší víčko, které byste mohli do oleje ponořit a tím suroviny zatížit.

Nyní přichází zásadní otázka – kam a na jak dlouho nakládané hermelíny uložit?

Zde se postupy rozcházejí, záleží totiž na typu hermelínu, který jste naložili a také na tom, zda byl čerstvý, nebo už byl sám o sobě měkčí. Také si musíte promyslet, jestli máte raději, když má pevnější konzistenci, nebo si pochutnáváte spíše na rozpadajícím se hermelínu, který si mažete na pečivo.

Velký rozdíl spočívá v tom, kde hermelíny necháte zrát. Pokud je dáte do lednice, pak počítejte s tím, že je proces zrání pomalejší. Mnozí doporučují nechat hermelíny spíše na tmavém chladnějším místě.

Obecně platí, že pokud jste naložili větší kousky hermelínu, pak potřebují minimálně týden. Pro více uleželé typy se doporučují až tři týdny. Občas však naložené sýry zkontrolujte a trochu sklenkou klepněte, aby se odstranily nadbytečné bublinky.

Stále hlídejte, aby nic nevyplavalo na hladinu!

V případě, že chcete mít hermelíny co nejrychleji připravené ke konzumaci, doporučujeme hermelín nakrájet na malé trojúhelníčky – rozdělte hermelín na asi 8 kousků. Těm stačí po naložení jen pár dní.

Jakmile uznáte za vhodné, že jsou hermelíny zralé tak akorát, servírujte je spolu s naloženou i čerstvou cibulí a pečivem.

Olej lze použít na smažení, případně jej můžete využít na další várku – to ale až poté, co z něj vyjmete všechno koření a zbytky cibule.Pokud jste milovníky výraznějšího odéru, pak si můžete pohrát také s nakládáním tvarůžků. Těm místo oleje svědčí spíše naložení do piva nebo do smetany. K práci však zvolte pravé české tvarůžky, které mají tu správnou sílu a chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X