Plněná tortilla má již dlouhou dobu své místo v gastronomii a staly se oblíbenou součástí našeho běžného jídelníčku jako lehký oběd nebo chutná večeře.
Poskytují totiž velký prostor nejen pro využití vlastní fantazie a tím uspokojí chutě leckterého labužníka.
Víte, že se tortilly plní i na sladko?
Tortilla plněná kuřecím masem
Recept je ideální pro vytížené dny, kdy v pár krocích vykouzlíte chutnou večeři pro celou vaši rodinu.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 tortill
- 175 g sýra, strouhaného
- 250 g trhaného kuřecího masa
- 2 střední rajčata, nakrájená na plátky
- 1 velké zralé avokádo
- 2 lžičky limetkové nebo citronové šťávy
- hrst nasekaného koriandru
- 4 lžíce zakysané smetany
Postup
- Začněte přípravou jednoduchého guacamole.
- Avokádo rozpulte, vypeckujte, oloupejte a nakrájejte na plátky, poté rozmačkejte se šťávou z limetky nebo citronu a trochou koření.
- Na střední teplotu si rozehřejte pánev, potřete 1 lžičkou oleje a přidejte tortillu.
- Polovinu tortilly posypte hrstkou sýra, poté přidejte kuře a pár plátků rajčat. Dochuťte trochou soli a pepře.
- Chvíli pečte, aby se sýr rozpustil, pak přiklopte a pečte, dokud tortilla nebude křupavá.
- Tortillu vyndejte z pánve a nakrájejte na čtvrtiny.
- Podávejte s guacamole a zakysanou smetanou, posypané trochou koriandru.
K bezproblémové přípravě tohoto pokrmu vyzkoušejte nejlepší pánve s odjímatelnou rukojetí. Vyberte si správně díky naším recenzím!

Tortilly se sýrovou náplní
Sýry jsou poměrně oblíbené, výhodou je, že můžete použít svůj oblíbený druh a spolu s čerstvým sekaným koriandrem bude vždy chutnat.
Koriandr podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, má protikřečové účinky, brání nadýmání, používá se při chřipce a průjmech, posiluje nervový systém, má protizánětlivé účinky.
Co budeme potřebovat
- 1 1/2 šálků sýru typu Čedar
- 5 lžic majonézy
- 1 zakysaná smetana
- 1 malá plechovka kukuřice
- 10 plátku kvalitní šunky
- pepř
- 1 lžička sekaného koriandru
- 10 tortill
Postup
- Smícháme sýr, majonézu, zakysanou smetanu a kukuřici., přidáme špetku pepře.
- Na každou tortillu klademe plátek šunky, potřeme ho směsí a posypeme špetkou koriandru.
- Srolujeme a podáváme.

Objevte podobné tipy
Tortilla s hovězí náplní
Bez nejrůznějších placek si mexickou kuchyni ani nedokážeme představit. Masová náplň využívá předního hovězího; podušeného v pikantní směsi, které mu dodá správný říz.
Co budeme potřebovat
- 1000 g mletého hovězího masa
- 2 plechovky pečených fazolí v rajčatové omáčce
- 1 ledový salát
- 3 rajčata
- 1 svazek koriandru
- 1 bílá cibule
- 100 g sýru čedar
- 180 g zakysané smetany
- 200 g guacamole
- sůl
- pepř
- 8 tortill
Postup
- Mleté libové maso osolíme, opepříme a nasucho dáme opékat na rozpálenou pánev.
- Oheň stáhněte na půlku a maso opékáme do hněda, aby bylo sypké.
- Mezitím nakrájíme rajčata na kostičky a cibuli, koriandr najemno.
- Promícháme, osolíme, opepříme a salát necháme odpočinout.
- Do další pánve vlijeme fazole, přivedeme k varu a necháme probublávat, dokud se rajčatová šťáva nezredukuje a nezhoustne.
- Když jsou fazole prohřáté, přilijeme je k masu a necháme společně ještě chvíli vařit.
- Pšeničné placky ohřejeme a naplníme masovou směsí a nasekaným ledovým salátem, poklademe sýrem a zabalíme.
- Podávejte s rajčatovým salátem, zakysanou smetanou a guacamole.
K hovězímu masu se skvěle hodí houby! Vychutnejte si tento recept na plněnou tortillu s těmi nejlepšími houbami, které najdete v našich lesích. O tom jak správně houbu vybrat a použít, je napsáno v našem katalogu hub!

Plněná tortilla zeleninou
Na zelenině si můžete opravdu pochutnat, když ji s různými náplněmi zabalíte do tortilly. Může sloužit i jako méně tradiční pohoštění pro návštěvy.
Co budeme potřebovat
- 250 g sýru typu Gervais, Lučina
- 3 lžíce majonézy
- 1 bílý jogurt
- 1 lžíce jemně sekaného kopru
- 3 šálky jemně nakrájené zeleniny jako brokolice, květák, mrkev nebo zelené papriky
- 1 šálek strouhaného sýra typu Čedar
- sůl a pepř
- 8 tortill
Postup
- V míse smícháme dohromady sýr, majonézu, jogurt, kopr, sůl a pepř.
- Směsí natřeme tortilly, posypeme zeleninou a strouhaným sýrem.
- Tortillu smotáme, zabalíme a utáhneme.
- Necháme v lednici vychladit 2 hodiny.
- Před servírováním rozkrojíme tortillu na několik stejných částí.

Máte strach, že vám tortilly během přípravy vychladnou. Klidně je dejte na chvilku zapéct do sendvičovače. Pokud oceníte radu s výběrem tohoto pomocníka, mrkněte na tipy, jak vybrat nejlepší toustovač.
Možností čím plnit tortill je spousty. Sem patří dušené houby, protože i ty se hodí do tortill. Další možností mohou být i ryby nejčastěji konzervované například tuňák. Vše můžeme ještě doplnit zeleninou, uzeninou nebo i omáčkou.
Recept na domácí tortillu
Není nic lepšího než nefalšovaná mexická placka, kterou si připravíte doma. Je to jednodušší než by se mohlo zdát!
Co budeme potřebovat
- 500 g mouky pšeničné hladké (lze použít i z poloviny mouku celozrnnou)
- 1 lžíce soli
- 3/4 hrnku olivového oleje
- 3/4 hrnku vody
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup
- V míse smícháme 2/3 mouky se solí, vodou a olivovým olejem.
- Vytvoříme hladké a pružné těsto.
- Poté přidáme postupně zbylou mouku a opět vymícháme do hladkého těsta.
- Těsto rozdělíme na 12-16 stejných dílů a každý rozválíme na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
- Na sporáku si rozehřejeme pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečte do světle zlata.
Pokud nespotřebujeme všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi