Tipy na jednoduché a chutné plněné tortilly

Plněné tortilly již nejsou gastronomickou novinkou, ale staly se oblíbenou součástí našeho běžného jídelníčku jako lehký oběd nebo chutná večeře.

Poskytují totiž velký prostor nejen pro využití různých receptů, ale také pro vlastní fantazii a tím uspokojí chutě leckterého labužníka. Plníme je náplněmi z nejrůznějších surovin, převládá však maso a zelenina.

Tortilly se sice dají běžně koupit jako polotovar, který při domácí přípravě před plněním jen prohřejeme, ale nejlepší je připravit si domácí tortilly.

Základní recept na domácí pšeničnou tortillu

INGREDIENCE

  • 500 g mouky pšeničné hladké (lze použít i z poloviny mouku celozrnnou)
  • 1 lžíce soli
  • 3/4 hrnku olivového oleje
  • 3/4 hrnku vody
  • 1 lžička prášku do pečiva

POSTUP

  1. V míse smícháme 2/3 mouky se solí, vodou a olivovým olejem.
  2. Vytvoříme hladké a pružné těsto.
  3. Poté přidáme postupně zbylou mouku a opět vymícháme do hladkého těsta.
  4. Těsto rozdělíme na 12-16 stejných dílů a každý rozválíme na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
  5. Na sporáku si rozehřejeme pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečte do světle zlata.
TIP : Pokud nespotřebujeme všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi.

Masová náplň do tortill

Bez nejrůznějších placek si mexickou kuchyni ani nedokážeme představit. Masová náplň vtipně (a ekonomicky) vy­užívá předního hovězího; podušení v pikantní směsi mu dodá správný říz.

INGREDIENCE

  • 1000 g mletého hovězího masa
  • 2 plechovky pečených fazolí v rajčatové omáčce
  • 1 ledový salát
  • 3 rajčata
  • 1 svazek koriandru
  • 1 bílá cibule
  • 100 g sýru čedar
  • 180 g zakysané smetany
  • 200 g guacamole
  • sůl
  • pepř
  • 8 tortill

POSTUP

  1. Mleté libové maso osolíme, opepříme a nasucho dáme opékat na rozpálenou pánev.
  2. Oheň stáhněte na půlku a maso opékáme do hněda, aby bylo sypké.
  3. Mezitím nakrájjíme rajčata na kostičky a cibuli, koriandr najemno.
  4. Promícháme, osolíme, opepříme a salát necháme odpočinout.
  5. Do další pánve vlijeme fazole, přivedeme k varu a necháme probublávat, dokud se rajčatová šťáva nezredukuje a nezhoustne.
  6. Když jsou fazole prohřáté, přilijeme je k masu a necháme společně ještě chvíli vařit.
  7. Pšeničné placky ohřejeme a naplníme masovou směsí a nasekaným ledovým salátem, poklademe sýrem a zabalíme.
  8. Podávejte s rajčatovým salátem, zakysanou smetanou a guacamole.

Masová náplň do tortilzdroj: itesco.cz

Zeleninová náplň do tortil

Na zelenině si můžete opravdu pochutnat, když ji s různými náplněmi zabalíte do tortilly. Může sloužit i jako méně tradiční pohoštění pro návštěvy.

INGREDIENCE

  • 250 g sýru typu Gervais, Lučina
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce jemně sekaného kopru
  • 3 šálky jemně nakrájené zeleniny jako brokolice, květák, mrkev nebo zelené papriky
  • 1 šálek strouhaného sýra typu Čedar
  • sůl a pepř
  • 8 tortill

POSTUP

  1. V míse smícháme dohromady sýr, majonézu, jogurt, kopr, sůl a pepř.
  2. Směsí natřeme tortilly, posypeme zeleninou a strouhaným sýrem.
  3. Tortillu smotáme, zabalíme a utáhneme.
  4. Necháme v lednici vychladit 2 hodiny.
  5. Před servírováním rozkrojíme tortillu na několik stejných částí.

Zeleninová náplň do tortilzdroj: culinaryhill.com

K bezproblémové přípravě těchto pokrmů vyzkoušejte nejlepší pánve s odjímatelnou rukojetí

Sýrová náplň do tortill

Sýry jsou poměrně oblíbené, výhodou je, že můžete použít svůj oblíbený druh a spolu s čerstvým sekaným koriandrem bude vždy chutnat.

Koriandr podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, má protikřečové účinky, brání nadýmání, používá se při chřipce a průjmech, posiluje nervový systém, má protizánětlivé účinky.

INGREDIENCE

  • 1 1/2 šálků sýru typu Čedar
  • 5 lžic majonézy
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 malá plechovka kukuřice
  • 10 plátku kvalitní šunky
  • pepř
  • 1 lžička sekaného koriandru
  • 10 tortill

POSTUP

  1. Smícháme sýr, majonézu, zakysanou smetanu a kukuřici., přidáme špetku pepře.
  2. Na každou tortillu klademe plátek šunky, potřeme ho směsí a posypeme špetkou koriandru.
  3. Srolujeme a podáváme.

Sýrová náplň do tortilzdroj: bettycrocker.com

Možností čím plnit tortill je spousty. Sem patří dušené houby, protože i ty se hodí do tortill. Další možností mohou být i ryby nejčastěji konzervované například tuňák. Vše můžeme ještě doplnit zeleninou, uzeninou nebo i omáčkou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.