Čím naplnit tortillu? Inspirujte se našimi recepty na nejlepší tortillové náplně a nebudete litovat!

Plněná tortilla má již dlouhou dobu své místo v gastronomii a staly se oblíbenou součástí našeho běžného jídelníčku jako lehký oběd nebo chutná večeře.

Poskytují totiž velký prostor nejen pro využití vlastní fantazie a tím uspokojí chutě leckterého labužníka.

Víte, že se tortilly plní i na sladko?

Tortilla plněná kuřecím masem

Recept je ideální pro vytížené dny, kdy v pár krocích vykouzlíte chutnou večeři pro celou vaši rodinu.

Co budeme potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 tortill
  • 175 g sýra, strouhaného
  • 250 g trhaného kuřecího masa
  • 2 střední rajčata, nakrájená na plátky
  • 1 velké zralé avokádo
  • 2 lžičky limetkové nebo citronové šťávy
  • hrst nasekaného koriandru
  • 4 lžíce zakysané smetany

Postup

  • Začněte přípravou jednoduchého guacamole.
  • Avokádo rozpulte, vypeckujte, oloupejte a nakrájejte na plátky, poté rozmačkejte se šťávou z limetky nebo citronu a trochou koření.
  • Na střední teplotu si rozehřejte pánev, potřete 1 lžičkou oleje a přidejte tortillu.
  • Polovinu tortilly posypte hrstkou sýra, poté přidejte kuře a pár plátků rajčat. Dochuťte trochou soli a pepře.
  • Chvíli pečte, aby se sýr rozpustil, pak přiklopte a pečte, dokud tortilla nebude křupavá.
  • Tortillu vyndejte z pánve a nakrájejte na čtvrtiny.
  • Podávejte s guacamole a zakysanou smetanou, posypané trochou koriandru.

K bezproblémové přípravě tohoto pokrmu vyzkoušejte nejlepší pánve s odjímatelnou rukojetí. Vyberte si správně díky naším recenzím!

Tortillová placka naplněná kuřecím masem, sýrem a dipem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Tortilly se sýrovou náplní

Sýry jsou poměrně oblíbené, výhodou je, že můžete použít svůj oblíbený druh a spolu s čerstvým sekaným koriandrem bude vždy chutnat.

Koriandr podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, má protikřečové účinky, brání nadýmání, používá se při chřipce a průjmech, posiluje nervový systém, má protizánětlivé účinky.

Co budeme potřebovat

  • 1 1/2 šálků sýru typu Čedar
  • 5 lžic majonézy
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 malá plechovka kukuřice
  • 10 plátku kvalitní šunky
  • pepř
  • 1 lžička sekaného koriandru
  • 10 tortill

Postup

  1. Smícháme sýr, majonézu, zakysanou smetanu a kukuřici., přidáme špetku pepře.
  2. Na každou tortillu klademe plátek šunky, potřeme ho směsí a posypeme špetkou koriandru.
  3. Srolujeme a podáváme.
Wrapy naplněné sýrem a pomazánkovým máslem.
Zdroj: peasandcrayons.com

Tortilla s hovězí náplní

Bez nejrůznějších placek si mexickou kuchyni ani nedokážeme představit. Masová náplň využívá předního hovězího; podušeného v pikantní směsi, které mu dodá správný říz.

Co budeme potřebovat

  • 1000 g mletého hovězího masa
  • 2 plechovky pečených fazolí v rajčatové omáčce
  • 1 ledový salát
  • 3 rajčata
  • 1 svazek koriandru
  • 1 bílá cibule
  • 100 g sýru čedar
  • 180 g zakysané smetany
  • 200 g guacamole
  • sůl
  • pepř
  • 8 tortill

Postup

  1. Mleté libové maso osolíme, opepříme a nasucho dáme opékat na rozpálenou pánev.
  2. Oheň stáhněte na půlku a maso opékáme do hněda, aby bylo sypké.
  3. Mezitím nakrájíme rajčata na kostičky a cibuli, koriandr najemno.
  4. Promícháme, osolíme, opepříme a salát necháme odpočinout.
  5. Do další pánve vlijeme fazole, přivedeme k varu a necháme probublávat, dokud se rajčatová šťáva nezredukuje a nezhoustne.
  6. Když jsou fazole prohřáté, přilijeme je k masu a necháme společně ještě chvíli vařit.
  7. Pšeničné placky ohřejeme a naplníme masovou směsí a nasekaným ledovým salátem, poklademe sýrem a zabalíme.
  8. Podávejte s rajčatovým salátem, zakysanou smetanou a guacamole.

K hovězímu masu se skvěle hodí houby! Vychutnejte si tento recept na plněnou tortillu s těmi nejlepšími houbami, které najdete v našich lesích. O tom jak správně houbu vybrat a použít, je napsáno v našem katalogu hub!

Naplněná mexická placka hovězím ,letým masem a zeleninu.
Zdroj: thecookierookie.com

Plněná tortilla zeleninou

Na zelenině si můžete opravdu pochutnat, když ji s různými náplněmi zabalíte do tortilly. Může sloužit i jako méně tradiční pohoštění pro návštěvy.

Co budeme potřebovat

  • 250 g sýru typu Gervais, Lučina
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce jemně sekaného kopru
  • 3 šálky jemně nakrájené zeleniny jako brokolice, květák, mrkev nebo zelené papriky
  • 1 šálek strouhaného sýra typu Čedar
  • sůl a pepř
  • 8 tortill

Postup

  1. V míse smícháme dohromady sýr, majonézu, jogurt, kopr, sůl a pepř.
  2. Směsí natřeme tortilly, posypeme zeleninou a strouhaným sýrem.
  3. Tortillu smotáme, zabalíme a utáhneme.
  4. Necháme v lednici vychladit 2 hodiny.
  5. Před servírováním rozkrojíme tortillu na několik stejných částí.
Mísa plná barevné zeleniny, zabalené do mexických placek.
Zdroj: biancazapatka.com

Máte strach, že vám tortilly během přípravy vychladnou. Klidně je dejte na chvilku zapéct do sendvičovače. Pokud oceníte radu s výběrem tohoto pomocníka, mrkněte na tipy, jak vybrat nejlepší toustovač.

Možností čím plnit tortill je spousty. Sem patří dušené houby, protože i ty se hodí do tortill. Další možností mohou být i ryby nejčastěji konzervované například tuňák. Vše můžeme ještě doplnit zeleninou, uzeninou nebo i omáčkou.

Recept na domácí tortillu

Není nic lepšího než nefalšovaná mexická placka, kterou si připravíte doma. Je to jednodušší než by se mohlo zdát!

Co budeme potřebovat

  • 500 g mouky pšeničné hladké (lze použít i z poloviny mouku celozrnnou)
  • 1 lžíce soli
  • 3/4 hrnku olivového oleje
  • 3/4 hrnku vody
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup

  1. V míse smícháme 2/3 mouky se solí, vodou a olivovým olejem.
  2. Vytvoříme hladké a pružné těsto.
  3. Poté přidáme postupně zbylou mouku a opět vymícháme do hladkého těsta.
  4. Těsto rozdělíme na 12-16 stejných dílů a každý rozválíme na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
  5. Na sporáku si rozehřejeme pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečte do světle zlata.

Pokud nespotřebujeme všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X