Recepty na nejlepší dorty k narozeninám. Výborné pohoštění na každou oslavu

Chystáte někomu oslavu a nevíte, jaký dortík upéct?

Žádná oslava se neobejde bez pořádného dortu a proto vám rádi poradíme s výběrem i samotnou přípravou a pečením.

Máme pro vás ty nejlepší recepty na narozeninový dort pro muže, ženy i děti.

Inspirujte se!

Jednoduchý ovocný dort

Vyzkoušejte tento lehký narozeninový dort s ovocem, po kterém se jen zapráší. Ovoce můžete zvolit jakékoli. Nejlepší jsou však jahody, maliny, ostružiny a borůvky.

Ingredience na korpus

  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1,4 hrnku mléka (ohřátého)
  • 3 vejce
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli

Ingredience na krém

  • 250g smetanového sýra
  • 250g mascarpone
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 2 hrnky smetany ke šlehání
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 2/3 hrnku malinového nebo jahodového džemu
  • 1/4 hrnku vody
  • 4 hrnky čerstvého ovoce (jahody, ostružiny, maliny nebo borůvky) + na ozdobu
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Vymažte si dvě dortové formy a vysypte moukou. Nebo vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 180°C.
  • Ve velké míse pomocí ručního mixéru ušlehejte máslo s cukrem do krémové konzistence. Poté vmíchejte vanilkový extrakt. Pomocí vidličky smíchejte mléko, vejce, olej a dejte stranou. Ve vedlejší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí.
  • 1/3 suchých ingrediencí přidejte do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí. Přidejte polovinu mléčné směsi a promíchejte.
  • Dále přimíchejte další 1/3 suchých ingrediencí a poté zbytek mléčné směsi. Nakonec přimíchejte zbytek suchých ingrediencí a těsto rovnoměrně rozdělte do dvou pečících forem.
  • Pečte po dobu 30 minut, nechte 5 minut odležet a poté přendejte na mřížku, aby korpusy zcela vychladly.
  • Ve velké míse si ušlehejte smetanu s vanilkovým extraktem.
  • V samostatné mixovací nádobě smíchejte smetanový sýr s mascarpone a poté vmíchejte moučkový cukr. Směs dejte odležet do lednice.
  • Mezitím v míse smíchejte ovocné bobule, přidejte citronovou kůru a šťávu. Dobře promíchejte.
  • Vedle si smíchejte džem s vodou a dejte do mikrovlnky, dokud se nerozpustí – asi na 30 sekund.
  • Rozřízněte každý vychladlý korpus na polovinu, aby vám vznikly čtyři vrstvy. Na spodní vrstvu naneste 1/3 džemové náplně, navrch pak vrstvu krému a nakonec 2/3 hrnku čerstvého ovoce.
  • Pokračujte ve vrstvení dortu stejným způsobem – džem, krém a ovoce. Vrchní poslední vrstvu namažte zbývajícím krémem.
  • Dort libovolně ozdobte dalším ovocem a máte hotovo.
Čtyřpatrový ovocný dort s krémem z mascarpone.
Zdroj: thestayathomechef.com

Dvoupatrový dort s tvarohovým krémem

Skvělý a tak lahodný dort s tvarohem a jahodami si zamiluje každý, komu jej upečete. Na přípravu je jednoduchý. Tak ho zkuste! 🙂

Ingredience na korpus

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1/3 hrnku oleje
  • 6 vajec
  • 1/3 hrnku vlažné vody nebo mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Ingredience na krém

  • 1 kg měkkého tvarohu (plnotučného nebo odtučněného dle chuti)
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na oslazení krému (dle chuti)
  • jahodový džem
  • 2 želatinové ztužovače

Další ingredience

  • jahody na ozdobu
  • šlehačka na ozdobu

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 170°C. Dvě dortové formy vymažte a vysypte moukou.
  • V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte olej, vodu a vyšlehejte do pěny.
  • Poté přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva.
  • Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a také zapracujte do těsta.
  • Vzniklé těsto nalijte do připravených dortových forem a dejte péct na 40-50 minut.
  • Mezitím vyšlehejte tvaroh s moučkovým, vanilkovým cukrem (příp. extraktem) a zakysanou smetanou. Podle návodu připravte ztužovač a vmíchejte do krému. Odeberte 2/3 krému, do kterého vmícháte jahodový džem.
  • Vychladlé korpusy promažte jahodovo-tvarohovým krémem. Zbylým krémem bez džemu potřete povrch dortu.
  • Dort ozdobte libovolně jahodami, případně pak šlehačkou a podávejte.
Narozeninový dort s tvarohovým krémem, ozdobený jahodami.
Zdroj: thecookierookie.com

Nestíháte s pečením dortu na oslavu? Nebojte, máme pro vás 13 receptů na rychlé dorty ve sladkých i slaných variantách!

Zdravý čokoládový dort k narozeninám

Potřebujete upéct dort pro někoho, koho trápí cukrovka nebo je na dietě? Tento nízkosacharidový dort ho jistě potěší. Vhodný je pro kohokoliv, kdo chce mlsat bez výčitek.

Ingredience na korpus

  • 45 g kokosové mouky
  • 250 g mandlové mouky
  • 7 vajec
  • 84 g řeckého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2/3 hrnku mandlového mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 90 g kakaového prášku
  • 200 g práškového sladidla
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli

Ingredience na polevu

  • 200 g hořké čokolády na vaření
  • 240 ml smetany ke šlehání

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180 °C. Dvě dortové formy vymažte máslem a vysypte moukou. Stačí i jedna, poté korpus jen rozříznete na poloviny.
  • Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na korpus. Nejlépe pomocí kuchyňského robota.
  • Vzniklé těsto nalijte do dortových forem a pečte asi 35 minut. Zkuste špejlí, zda je těsto hotové. Poté nechte zcela vychladnout.
  • V menším hrnci zahřejte smetanu do bodu varu, poté sundejte z plamene.
  • Do horké smetany nalámejte čokoládu, ale nemíchejte. Nechte směs uležet alespoň 5 minut. Pokud se čokoládu nepodaří rozpustit, pomocí ručního mixéru si poradíte.
  • Nechte pár minut chladnout, aby byla čokoláda dobře roztíratelná.
  • Mezi oba korpusy natřete část polevy. Zbytkem potřete dort ze všech stran. Navrch můžete přidat třeba ovoce nebo nastrouhat další čokoládu pro efekt.
  • Hotový dort uchovávejte na chladném místě. Dobrou chuť.
Čokoládový dort na narozeniny s rybízem navrchu.
Zdroj: sugarfreelondoner.com

Mechový dort s mascarpone

Tímto neobvyklým zeleným narozeninovým dortem s mascarpone jistě překvapíte. Nejenže je naprosto originální, ale díky špenátu také velmi zdravý. Nebojte se, kombinace špenátu a sladkých přísad vytvoří neodolatelný požitek vašim chuťovým pohárkům. Uvidíte sami. 🙂

Ingredience na korpus

  • 220 g polohrubé mouky
  • 140 g mraženého listového špenátu nebo čerstvého baby špenátu
  • 2 větší vejce
  • 125 g cukru krystal
  • 100 g oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 g šťávy z citronu
  • špetka soli

Ingredience na krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g cukru moučka

Další ingredience

  • borůvky na ozdobu

Postup

  • Nejprve rozmražte špenát, poté jej slijte a rozmixujte na jemné pyré. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a šťávu z citronu. Rozmixujte. Poté přilijte olej a opět rozmixujte.
  • Ve vedlejší míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem.
  • V další míse vyšlehejte z bílků sníh se solí. Postupně přidávejte cukr a mixujte, aby byl sníh stále akorát tuhý.
  • Poté smíchejte suché ingredience se špenátovým pyré. Nakonec po částech přimíchejte také sníh.
  • Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte při 180°C asi 55 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové. Nechte vychladnout na mřížce.
  • Mezitím si připravte krém tak, že všechny suroviny na něj rozmixujete dohromady.
  • Vychladlý korpus navrchu seřízněte do roviny a odřezky si dejte stranou. Hnědé a spálené okraje dortu také seřízněte. Korpus rozřízněte na polovinu.
  • Po obvodu korpusu naneste asi 1 cm široký pruh krému, čím vytvoříte vyšší okraj pro marmeládu, která alespoň nebude vytékat.
  • Dovnitř kruhu, který jste vytvořili z krému, dejte polovinu marmelády a rovnoměrně rozetřete. Marmeládu poté zakryjte krémem.
  • Navrch krému položte vrchní vrstvu korpusu. Opět vytvořte zvýšený okraj, uvnitř potřete marmeládou a poté krémem. Dort svrchu zarovnejte do roviny.
  • Pak ze zbytků odřezků nahoře utvoříte dojem mechu tak, že je rozdrobíte. Rozložte borůvky a máte hotovo.
Zelený dort ze špenátu s borůvkami.
Zdroj: mysundayfeast.blogspot.com

Narozeninový dort Pavlova

Tento velký pusinkový dort k narozeninám, který se rozpouští v ústech se připravuje ze šlehaných bílků a cukru. Vaše strávníky tak potěšíte křupavou kůrkou a žvýkavým středem připomínajícím sladké marshmallow.

Ingredience na korpus

  • 7 bílků z velkých vajec
  • 2 hrnky krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky bílého octa

Ingredience na mandlový krém

  • 1,5 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžička mandlového extraktu

Další ingredience

  • čerstvé maliny
  • zrnka z granátového jablka
  • lístky máty

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 150 °C.
  • V míse kuchyňského mixéru nebo pomocí ručního mixéru vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Měly by se tvořit měkké vrcholy.
  • Po troškách přidávejte cukr, pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Trvá to cca 5-8 minut.
  • Přidejte kukuřičný škrob, ocet a vanilkový cukr. Šlehejte.
  • Směs dejte do velkého cukrářského sáčku a na pečícím papíru vytvořte 9 nebo 10 stejně velkých kopečků. Zadní částí lžíce pak vytvoříte malé důlky na každém kopečku.
  • Dejte péct na 1 hodinu a 15 minut. Poté troubu vypněte, ale neotvírejte ji. Nechte jí vychladnout v troubě alespoň hodinu.
  • Mezitím si vytvoříte krém. V míse ušlehejte smetanu s cukrem a mandlovým extraktem, dokud se nebudou tvořit tuhé špičky. Dejte do lednice.
  • Vychladlou pavlovu potřete mandlovým krémem, poklaďte malinami, granátovým jablkem a ozdobte lístky máty. A máte hotovo.
Dort pavlova ozdobený čerstvým ovocem a krémem.
Zdroj: yogaofcooking.co

Nepečený sušenkový dort

Oblíbený narozeninový dort nejen pro děti, ale pro všechny, kteří mají v oblibě tvarohové dezerty. Zkuste na oslavu připravit tento jednoduchý dort, se kterým nešlápnete vedle.

Ingredience na základ

  • 400 g sušenek (např. bebe)
  • 160 ml mléka

Ingredience na náplň

  • 560 g tvarohu ve vaničce
  • 320 ml smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Ingredience na polevu

  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády na vaření

Postup

  • Ve větší míse smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Šlehejte dohladka, poté přilijte smetanu a šlehejte, dokud směs nebude krémová.
  • Sušenky namáčejte do mléka a pokládejte na dno formy. Poté navrch sušenek rozprostřete polovinu krému.
  • Dále položte další vrstvu namočených sušenek a navrch zbývající tvarohový krém. Nakonec poklaďte poslední vrstvu namočených sušenek.
  • Dort přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice alespoň na 2-3 hodiny, nejlépe přes noc.
  • Polevu připravíte tak, dáte zahřát smetanu v malém hrnci na mírném ohni a z ohně jí sundáte ještě před bodem varu. Do horké smetany pak nalámejte čokoládu a nechte asi 3 minuty odstát.
  • Poté pomocí metličky vyšleháte čokoládovou polevu, kterou nalijete na odleželý sušenkový dort.
  • Hotový dort nechte ještě hodinu odležet, aby čokoládová poleva ztuhla.
Nepečený dort se sušenkami a čokoládovou polevou.
Zdroj: southernbite.com

Krtkův dort

Není snad nikdo, kdo by tento druh dortu neměl rád. Pokud chcete sáhnout po jistotě, je tento dezert vhodným narozeninovým dortem takřka pro kohokoli. Zapomeňte na kupované polotovary a zkuste připravit poctivý a domácí krtkovo dort.

Ingredience na korpus

  • 180 g polohrubé mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 125 ml mléka

Ingredience na náplň

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 ks banánů
  • 70 g čokolády na vaření

Postup

  • V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a olejem. Postupně přidejte mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva.
  • Dále zašlehejte mléko a nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
  • Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte při 180°C cca 30 minut.
  • Po upečení nechte zcela vychladnout. Poté po obvodu vychladlého korpusu utvořte kruh cca 1,5 cm a vnitřek vydlabete do tvaru bazénku/mísy. Dno hlavně neporušte. Vydlabané kousky si dejte stranou, budete je potřebovat.
  • Připravte si náplň tak, že smícháte cukr, ztužovače a nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu. Vedle ušlehejte šlehačku a tu poté do směsi zamícháte a došleháte.
  • Banány si podélně rozkrojte a položte do vydlabaného korpusu. Na ně poté rozprostřete náplň a utvořte kopeček jako krtkovu hroudu.
  • Na hroudu nakonec rozdrobte vydlabaný korpus, který jste si dali stranou. A máte hotovo.
Narozeninový krtkův dort s banány.
Zdroj: baketotheroots.de

Zaujal vás recept? Máme dalších 5 báječných receptů na krtkovo dort. Vyberete si z hrnkového, veganského nebo třeba s jahodami.

Mrkvový dort s tvarohem

K narozeninám můžete upéct také zdravější dort, a to mrkvový. Vyzkoušejte ho a nebudete litovat.

Ingredience na korpus

  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 3 lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • 180 ml rostlinného oleje
  • 4 vejce
  • 200 g krystalového cukru
  • 125 g jablečného pyré
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g nastrouhané mrkve

Ingredience na krém

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 115 g změklého másla
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Nejprve předehřejte troubu na 170°C. Dvě dortové formy vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
  • Ve velké míse smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva, perníkovým kořením a solí. Dejte stranou.
  • V jiné velké míse prošlehejte vejce s cukrem, olejem, jablečným protlakem a vanilkovým extraktem. Poté přimíchejte nastrouhanou mrkev.
  • Mokré ingredience postupně zapracujte do suchých a míchejte tak dlouho, dokud se dokonale nespojí a nevznikne hladké těsto.
  • To pak rozdělte do připravených dortových forem a pečte po dobu 30-35 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové a nechte 20 minut chladnout ve formách. Poté je z forem vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  • Mezitím si připravte krém. Rozšlehejte tvaroh s máslem do hladka. Přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Míchejte dokud se nespojí.
  • Nakonec vršky každého korpusu nožem zarovnejte. Mezi ne naneste polovinu krému. Druhou polovinu pak natřete vršek a boky dortu. Dort můžete ozdobit nasekanými ořechy nebo čímkoli, co máte rádi.
Mrkvový dort k narozeninám s nasekanými ořechy.
Zdroj: livewellbakenoften.com

Pařížský dort

Upečte tento oblíbený čokoládový dort, kterým nezklamete. Ujišťujeme vás, že nezbyde ani kousek a všichni se budou olizovat až za ušima!

Ingredience na korpus

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 hrnu krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 3/4 hrnku podmáslí
  • 1/4 hrnku řeckého jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku horké černé kávy
  • 1/2 hrnku čokoládových lupínků (100 g čokolády na vaření)

Ingredience na krém

  • 1,5 hrnku změklého másla
  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 3/4 hrnku kakaového prášku
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3-4 lžíce smetany ke šlehání

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Dvě dortové formy vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
  • Ve velké míse prošlehejte vejce, podmáslí, řecký jogurt a vanilkový extrakt do hladka. Přidejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, sůl a dobře promíchejte, aby zmizely všechny hrudky.
  • Poté přilijte horkou kávu a míchejte, dokud se vše nespojí. Těsto byste měli mít tekuté. Vmíchejte čokoládové lupínky nebo nasekanou čokoládu.
  • Vzniklé těsto nalijte do dortových forem a pečte 20-25 minut. Nechte 5 minut vychladnout a poté vyjměte na mřížku a nechte vychladnout.
  • Mezitím si ve velké míse vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem, přidejte kakaový prášek, vanilkový extrakt a šlehejte do hladka.
  • Přidejte 3 lžíce smetany ke šlehání a šlehejte 2-4 minuty do nadýchané konzistence. Dle chuti můžete dosladit.
  • Mezi dvě poloviny korpusu naneste polovinu připraveného pařížského krému. Navrch a na boky dortu pak naneste zbytek krému.
  • Nakonec dort můžete dozdobit čokoládovými hoblinkami nebo čímkoli, co máte rádi.
Čokoládový dort s pařížským krémem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Jak uchovat dort čerstvý až do oslavy?

Plánujete upéct dort, nebo už ho máte upečený a chcete, aby do oslavy vydržel stále tak pěkný a čerstvý bez okorání? Poradíme vám, jak uchovávat všelijaké zákusky a dezerty tak, abyste si neudělali ostudu s okoraným pohoštěním.

Nejprve si představíme uchovávání marcipánových dortů a klasických zákusků. Běžně je totiž skladujeme v chladničce. Nikdy ne však nedávejte k zadní straně ledničky, ale spíše vpředu. Nechte je vždy zabalené nejlépe v papírové krabici a tak, aby stály rovně. Platí, že dorty s marcipánem a máslovými krémy vydrží v lednici i několik dní a dokonce se říká, že později chutnají i lépe, jelikož se rozleží.

Dorty se šlehačkou však doporučujeme zkonzumovat urychleně, maximálně do dvou – tří dnů, aby se vám nezkazily. Marcipánové dorty můžete dokonce zamrazit. Pečlivě je zabalte do potravinářské fólie nebo speciálního sáčku a za rok si na něm můžete pochutnat jako na čerstvém.

Nenechávejte dorty nikdy delší dobu mimo chlad. Vždy je po nakrájení vraťte zpět na chladné místo. Nezapomeňte však na to, že dorty pohlcují pachy z ostatních potravin. Proto z lednice odstraňte všechny aromatické potraviny, jako tvarůžky, salámy, klobásy atd.

Doufáme, že jsme vám se skladováním dostatečně pomohli a vy si svůj dort náležitě vychutnáte se svými blízkými.

Vyzkoušejte také některý z našich receptů na slané dorty. Vhodné pro každou příležitost!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X