Naučte se snadný a rychlý korpus jako základ na dezerty, včetně dortů

Upéct dort nebo řez není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát, zejména pokud znáte ten správný recept na jednoduchý korpus. Jednoduchý, ale vynikající. Jeho příprava nezabere více než deset minut, pečení pak od třiceti minut do cirka hodiny – podle toho, jak objemný jej budete připravovat. A jak se dá využít? Rozhodně se nemusíte omezovat jen na dorty a řezy!

Ingredience nejsou sice z nejlevnější, ale …

U dobrého korpusu se neobejdete bez vajec. Bez hodně vajec. Dalšími surovinami je mouka, cukr, voda, olej a prášek do pečiva. Všechno to jsou, snad až na vodu, poměrně drahé ingredience, takže rozhodně stojí za to si online hlídat slevové letáky supermarketů a ostatních prodejen potravin. Je to snadné, zvládnete to v jedné aplikaci nebo v rámci jedné webovky, během minutky.

Díky slevám můžete na akčním nákupu na jeden větší korpus ušetřit i přes třicet korun. To není zrovna málo, že? Níže uvedená tabulka ukazuje, jak velké slevy se dají v online letácích vyčíhnout – a to se bavíme jen o korpusech na dort, řez a další druhy dezertů. Kolik můžete ušetřit při nákupu na dortový krém, už si snadno spočítáte sami.

Tabulka: Porovnání běžných a akčních cen ingrediencí na dortový korpus

PoložkaBěžná cena (Kč)Letáková cena (Kč)
Mouka polohrubá24,9015,90
Olej4937
Vejce, 10 ks34,9029,90
Prášek do pečiva, 12 g53
Cukr, 1 kg16,709,80
Celkem130,595,6
Úspora34,9

Zdroj a výpočet: redakce Letákomat.cz


Pojďme však už k samotnému receptu

Na základní žlutý korpus bez speciální příchuti či obarvení budete potřebovat následující suroviny:

  • 8 vajec
  • 8 lžic cukru
  • 10 lžic polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 4 lžíce vody
  • cca 8 g prášku do pečiva
  • 4 lžíce oleje

Postup je snadný a rychlý. Než ale získáte trochu cviku, doporučujeme předpřipravit si jednotlivé suroviny do mističek, abyste je mohli postupně přidávat ke šlehanému obsahu. Ano, těsto na korpus budete šleha. Máte-li robota, tím lépe pro vás. Ale i s ručním šlehačem to jde snadno a poměrně rychle.

Předem si vymažte a vysypte dortovou či jinou formu na pečení korpusu a předehřejte troubu na cca 150 stupňů, ne více. Proč? Aby se korpus příliš „nenafouknul“ a posléze nepropadl. Když se bude péci s nižší teplotou, bude růst vyrovnaně a také po upečení zůstane jeho povrch rovný.

Co se těsta týká, nejprve vyšlehejte sníh z bílků, vody a soli. Postupně do sněhu zašlehejte žloutky, cukr, olej. Nakonec mouku s vmíchaným práškem do pečiva. Jakmile je těsto ušlehané, vlijte jej do připravené formy a dejte péct. Korpus o průměru 24 cm se peče 20 minut na 150 stupních a dalších 25 minut na 170 stupních. 

Po vyndání z trouby nechte volně vychladnout při pokojové teplotě. Z formy, pokud potřebujete, vyklopte korpus až po vychladnutí. Nejlépe se s ním pracuje několik hodin po upečení, kdy už je dost pevný, ale stále ještě dostatečně pružný.

Zdroj: Pexels.com

K čemu využít dortový korpus?

Korpus na dort samozřejmě využijete na samotné dorty, kdy korpus proříznete, jednotlivé vrstvy natřete zvoleným krémem a povrch pak ozdobíte dle svých přání, či přání oslavencových. Stejným způsobem získáte i lahodné řezy mnoha příchutí. Samotné těsto můžete ochutit již při jeho míchání, přidat lze kakao, vanilku, mandlové aroma, marmeládu, kokos, ořechy (pak ale ubrat mouky) a další ingredience, jakkoliv vás napadne. 

Mimochodem, věděli jste, že když vodu na korpus obarvíte špenátem, vznikne vám ostře zelené těsto? Moruše nabídnou pro změnu temně fialovou. Jasnější červenou vám z těsta vykouzlí (jak jinak než) červená řepa. 

Jakmile z receptu vynecháte cukr a přidáte více soli, máte korpus na slané pečení. K tomu si připravíte slané pomazánky místo sladkých krémů, dobré salámy, šunky, zeleninu, sýry, vejce apod. A oslavenec může dostat dort slaný.

Korpus lze využít na přípravu obalovaných kuliček, smetanových nepečených dezertů (korpus použijete místo piškotů), ze zbylých kousků korpusu se dá udělat vynikající „punčovina“ (korpus smíchaný s krémem a stlačený do válečku, vychlazený v lednici), jako základ pro cheesecake, lze z něj upéci placičky, zkrátka fantazii se meze nekladou.

Skladovat upečený korpus můžete v mrazáku, odkud je kdykoliv použitelný k další spotřebě na další dobroty. Rozmrzá velmi rychle a během mrazu nijak významně nemění své vlastnosti – ale neměli byste jej v mrazáku držet déle než několik měsíců.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X