Věděli jste, že banány jsou druhým nejvíce konzumovaným ovocem na světě?
Pomalu, ale jistě ztrácejí punc exotiky a jsou čím dál hojněji využívané i v naší kuchyni.
Pokud řešíte, co s banány, které vám doma trochu přezrály, vězte, že právě ty jsou díky vysokému obsahu přírodního cukru a vláčné konzistenci nejvhodnější k pečení.
A jako inspiraci jsme pro vás připravili 6 receptů, které si zamilujete.
Banánová buchta k odpolední kávě
Rychlý recept, kterým potěšíte babičku, manžela i kamarádku na dietě.
INGREDIENCE do koláčové formy
- 1/2 kostky másla
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 2 zralé rozmačkané banány
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku mléka
POSTUP
- V pánvi rozpustíme máslo s cukrem.
- Rozehřejeme troubu na 170 °C.
- Všechny ingredience vložíme do mísy a vypracujeme v těsto.
- Vložíme do menšího pekáče nebo koláčové formy a pečeme přibližně 40 minut.
Objevte podobné tipy
Banánová bábovka jako z Karibiku
Místo klasické bábovky tentokrát připravte její banánovou sestřičku. Díky obsahu cukru v ovoci ani není třeba příliš doslazovat.
INGREDIENCE na 1 bábovku
- 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 150 °C.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Ostatní ingredience společně rozmixujeme.
- Do těsta vmícháme bílky.
- Těsto vlijeme do formy na bábovku.
- Pečeme přibližně 35 minut.
Banánové lívance jen ze dvou ingrediencí
Super rychlé, super zdravé a jen s minimem kalorií. Lze od receptu chtít víc? Podáváme dle chuti s džemem, jogurtem, zakysanou smetanou nebo s čerstvým ovocem.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 1 zralý banán
- 2 vejce
POSTUP
- Banán s vejci rozmixujeme.
- Lívance smažíme na pánvi na mírném plameni.
- Podáváme.
Banánové palačinky s vůní vanilky
Uvnitř nadýchané a zvenku křupavé palačinky jemně kombinují chuť banánů a vanilky. Ideální nedělní snídaně.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 kypřícího prášku
- špetka soli
- 1 zralý banán
- 1/2 hrnku mléka
- 2 vejce
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- olej na smažení
POSTUP
- Všechny ingredience společně promixujeme.
- Rozpálíme olej.
- Zmírníme plamen a smažíme palačinky z obou stran.
- Podáváme s domácím džemem nebo tvarohem.
Nejlepší banánové muffiny
Chutná svačinka do školy i do práce. Muffiny, od kterých se nebudete moci odtrhnout. Připravte raději z dvojnásobné dávky.
INGREDIENCE na 9 muffinů
- 3 zralé banány
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1 vejce
- 1/3 kostky másla
- 1/2 kypřícího prášku
- 1 lžíce jedlé sody
- špetka soli
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Všechny ingredience společně rozmixujeme.
- Formičky na muffiny plníme do 2 třetin.
- Pečeme přibližně 25 minut.
Slavnostní banánové řezy
Skvělé řezy, které ozdobí všechny rodinné oslavy. Nelekejte se dlouhého postupu, dezert bez problémů zvládnou i méně zkušené kuchařky.
INGREDIENCE na těsto
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 200 ml oleje
- 100 ml vody
- 1/2 kypřícího prášku
INGREDIENCE na krém
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 1/2 l mléka
- 3 banány
INGREDIENCE na polevu
- 2 kelímky zakysané smetany
- 200 g čokolády na vaření
POSTUP
- Nejprve připravíme těsto.
- Troubu předehřejeme na 190 °C.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Smícháme žloutky s cukrem a kakaem.
- Ke žloutkům přidáme ostatní ingredience, sníh vmícháme na závěr.
- Těsto vlijeme na plech a pečeme přibližně 10 minut.
- Upečenou placku rozdělíme na dvě poloviny a necháme vychladnout.
- Poté si připravíme krém.
- V mléce uvaříme pudink a necháme vychladnout.
- Utřeme máslo s cukrem.
- Polovinu placky pomažeme krémem.
- Poklademe kolečky banánu.
- Přikryjeme druhou polovinou placky.
- Pustíme se do přípravy polevy.
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
- Opatrně vmícháme zakysanou smetanu.
- Polevou pomažeme vršek řezů.
- Podáváme vychlazené.
Představili jsme vám 6 osvědčených receptů, jak lze při sladkém pečení využít banány.
Pokud v moučníku používáte tepelně nezpracované banány, budete čelit jejich tmavnutí. Toho se vyvarujete částečně tím, že banány před umístěním do moučníku pokapeme citronovou šťávou.
Pokud máte zájem i o nepečené banánové recepty, například pudinky, inspirujte se našimi dalšími recepty.