Nejlepší rychlé jablečné moučníky v 5 variantách jako (nejen) nouzovka, když nestíháte

Jablka v obchodě seženete vždycky. Výhodou tedy je, že si moučníky z jablek můžete udělat v každém ročním období.

Tyto recepty jsou jednoduché a hlavně rychle hotové.

Chcete připravit snídani, svačinu nebo pohoštění pro návštěvu? Nic z toho není problém.

Hrníčkový jablečný koláč

Tento recept je prvním z bleskovek, které si můžete upéct. Je náramně dobrý a nadýchaný jako obláček. A co je jeho velkým kladem? Nepotřebujete na ten luxus žádných drahých ingrediencí.

Ingredience:

  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 1 hrnek cukru
  • 1 a ⅓ hrnku polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 středně velké až velká jablka
  • 1 lžička moučkového cukru na posypání

Postup: 

  • Vejce si vyšlehejte šlehačem (asi po dobu 1 minuty), postupně přidávejte cukr a mixujte asi 8 -10 minut. 
  • Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na  asi 5 mm silné kostičky 
  • Mouku s kypřícím práškem si smíchejte zvlášť  a poté přidejte do vaječné směsi ve třech etapách. 
  • Přidejte vanilku a krátce promíchejte.
  • Jeden hrnek jablek si nechejte bokem a zbytek do těsta nasypte a zamíchejte.
  • Hotové těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru zhruba 22 cm. 
  • Navrch nasypte 1 hrnek jablek, které jste si dali bokem.
  • Pečte na 175 °C asi 50-55 minut.
  • Vychladlý koláč poprašte moučkovým cukrem.
moučník z jablek dle ruské receptury
Zdroj: foodandwine.com

Videorecept si prohlédněte zde:

Rychlý moučník z jablek

Jogurt dodává jablečným moučníkům ještě větší vláčnost a zároveň přidává výživovou složku navíc. Co říkáte na tento kousek? Je hotový, než napočítáte do tří. A navíc je i velice chutný. 

Ingredience:

  • 200 gramů polohrubé mouky 
  • 150 gramů cukru
  • 200 ml řeckého jogurtu 
  • 2 vejce
  • 4 lžičky prášku do pečiva 
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 jablka
  • skořice
  • máslo
  • cukr moučka 

Postup:

  • Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. 
  • Přidejte olej a zašlehejte. 
  • Poté přidejte jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. 
  • Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. 
  • Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru asi 22 cm. 
  • Na těsto naskládejte jablka do libovolného tvaru, posypte trochou cukru, skořicí a kostičkami másla. 
  • Dejte péct na 180 °C na dobu asi 45 minut. 
  • Vychladlý koláč posypte cukrem moučkou. 
jablečný moučník se skořicí a jagurtem
Zdroj: bbc.co.uk

Francouzský jablečný koláč (se smetanou)

Jablečný moučník po francouzsku – nezní to fajn? Kdo milujete právě tuto zahraniční kuchyni, máte možnost vyzkoušet tento bleskový recept. Je dokonalý jen tak samotný, ale s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou je nejlepší.

Ingredience:

  • ½  hrnku polohrubé mouky 
  • ½ hrnku hladké mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • ¼ lžičky soli
  • ½ hrnku změklého másla 
  • ⅔ hrnku cukru
  •  2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 3 lžíce rumu
  • 2 jablka 
  • cukr moučka na posypání 

Postup:

  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. 
  • Pomocí mixéru si vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. 
  • Poté k němu přidávejte vejce jedno po druhém a šlehejte, dokud vše není dobře spojeno. 
  • Přidejte vanilku, rum a prošlehejte. 
  • Nakonec přidejte mouku a na malé kostičky nakrájená jablka a opatrně, ale zároveň důkladně vše promíchejte. 
  • Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy (průměr cca 22 cm). 
  • Pečte na 175 °C asi 40 minut.
moučník z jablek po francouzsku
Zdroj: thekitchn.com

Jablečné šátečky z domácího těsta

Tento recept na moučník s jablky je rychlý, ale těsto je potřeba připravit hodinu předem. Přesto však toto lahodné máslové a křupavé těsto za to stojí. 

Ingredience: 

Na těsto:

  • 1 a ¼ hrnku polohrubé mouky 
  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky 
  •  ½ lžičky soli
  •  1 hrnek vychladlého másla nakrájeného na malé kostičky 
  •  ½ hrnku zakysané smetany 
  •  4 lžíce citronové šťávy 
  •  ½ hrnku ledové vody

Na náplň:

  • 2 velká jablka 
  • ⅓ hrnku cukru 
  • ½ lžičky mleté skořice 
  • špetka soli 

Na dokončení:

  • 1 žloutek
  • 2 lžíce vody 
  • moučkový cukr 

Postup:

Příprava těsta:

  • Mouku si smíchejte se solí a přidejte máslo. 
  • Pomocí mixéru směs vyšlehejte tak, aby se vše spojilo (nešlehejte ale příliš dlouho, aby máslo nezměklo). 
  • Zakysanou smetanu s citronovou šťávou a vodou si vyšlehejte bokem. 
  • Poté tuto směs opatrně promíchejte pomocí vidličky s máslem a moukou. 
  • Z těsta vytvarujte bochník, zabalte do potravinové fólie a dejte na minimálně 1 hodinu odležet do lednice (může tam být až 2 dny a v mrazáku vydrží i měsíc). 

Příprava náplně:

  • Mezitím, co se těsto chladí, připravte si náplň.
  • Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kostičky. 
  • Dejte je vařit do malého množství vody spolu se skořicí a cukrem. 
  • Vařte zhruba 8-10 minut do měkka. 
  • Po uvaření je proceďte (vodu z jablek si vypijte) a nechte je chvíli vychladnout. 

Příprava taštiček:

  • Vychladlé těsto si rozdělte na 2 poloviny.  
  • Jednu polovinu dejte zpět do lednice a druhou vyválejte na mírně pomoučeném vále na asi 3 mm hrubé těsto. 
  • Teď záleží na vás, jestli chcete těsto nakrájet nožem na čtverce nebo vykrojit hrnkem o libovolné velikosti do tvaru kolečka. 
  • Do nakrájených kousků vkládejte náplň (1-2 lžíce) a přiložte na poloviny (u čtverců se můžete rozhodnout, jestli přepůlíte do tvaru obdélníku nebo trojúhelníku). 
  • Okraje všech šátečků potřete vodou, aby se dobře spojili.
  • Navíc je stlačte vidličkou (spojí se ještě lépe a bude to vypadat hezky). 
  • Na každém šátečku udělejte malé zářezy a potřete je žloutkem smíchaným s trochou vody. 
  • Uložte je na pečicím papírem vyložený plech. 
  • Dejte je péct na 190 °C na dobu zhruba 20 minut. 
  • To stejné zopakujte s druhou polovinou těsta. 
  • Pečte do zlatova. Vychladlé kousky posypte moučkovým cukrem a podávejte.
jablečné šátečky se skořicí
Zdroj: bakeorbreak.com

Tip: Vychladlé těsto si klidně už předpřipravte. Vyválený plát stačí zabalit do pečicího papíru (jako vyválené listové těsto z obchodu) a uložit do lednice. Tam už může čekat na vhodnou dobu. Potom už bude stačit nakrájet, naplnit, potřít a šup s tím do trouby. 

Buďte kreativní a využijte tento recept na jednoduchou jablečnou nádivku třeba do štrúdlu. Mrkněte i na naše listová těsta na různé způsoby a udělejte úžasný dezert ke kafíčku.

Babiččin jablečný koláč s drobenkou

Drobenkové moučníky na různé variace – ty chybět nemohou. Tento recept je velice jednoduchý. Z drobenky se udělá i samotné těsto. Stačí nakrájet jablka a je to. 

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky 
  • 2 hrnky polohrubé mouky 
  • 1 a ½ hrnku másla
  • 1 balíček prášku do pečiva 
  • ⅓ hrnku cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu 
  • 1 velké vejce
  • 5 jablek
  • 1 a ⅓ hrnku jablečné přesnídávky
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • ½ lžičky skořice 
  • ½ hrnku třtinového cukru 

Postup:

  • Mouky si smíchejte s bílým i třtinovým cukrem,  práškem do pečiva a máslem. Vytvořte drobenku. 
  • Polovinu drobenky si dejte bokem a druhou polovinu smíchejte s vejcem.
  • Jablka si oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte je spolu s přesnídávkou, skořicí, citronovou šťávu i kůrou. 
  • Těsto nalijte do vymazaného vysypaného plechu (asi 25×30 cm velkého). 
  • Navrch dejte jablečnou směs a na ni rozdrobte drobenku. 
  • Pečte při 180 °C asi 30 minut.
koláč s drobenkou a jablky
Zdroj: houseofnasheats.com

Ke každému dezertu se hodí i výtečná káva. Mrkněte, jak si v její přípravě vedou kávovary Siemens.

Z jablek lze vytvořit úžasné gastronomické variace. 

A jakéablkový koláč, štrůdl, buchty, řezy…

Zkoušeli jste třeba jablečné dorty? A co třeba smoothie z jablek a hrušek?

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.