Jablka v obchodě seženete vždycky. Výhodou tedy je, že si moučníky z jablek můžete udělat v každém ročním období.
Tyto recepty jsou jednoduché a hlavně rychle hotové.
Chcete připravit snídani, svačinu nebo pohoštění pro návštěvu? Nic z toho není problém.
Hrníčkový jablečný koláč
Tento recept je prvním z bleskovek, které si můžete upéct. Je náramně dobrý a nadýchaný jako obláček. A co je jeho velkým kladem? Nepotřebujete na ten luxus žádných drahých ingrediencí.
Ingredience:
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 1 hrnek cukru
- 1 a ⅓ hrnku polohrubé mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 středně velké až velká jablka
- 1 lžička moučkového cukru na posypání
Postup:
- Vejce si vyšlehejte šlehačem (asi po dobu 1 minuty), postupně přidávejte cukr a mixujte asi 8 -10 minut.
- Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na asi 5 mm silné kostičky
- Mouku s kypřícím práškem si smíchejte zvlášť a poté přidejte do vaječné směsi ve třech etapách.
- Přidejte vanilku a krátce promíchejte.
- Jeden hrnek jablek si nechejte bokem a zbytek do těsta nasypte a zamíchejte.
- Hotové těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru zhruba 22 cm.
- Navrch nasypte 1 hrnek jablek, které jste si dali bokem.
- Pečte na 175 °C asi 50-55 minut.
- Vychladlý koláč poprašte moučkovým cukrem.

Videorecept si prohlédněte zde:
Rychlý moučník z jablek
Jogurt dodává jablečným moučníkům ještě větší vláčnost a zároveň přidává výživovou složku navíc. Co říkáte na tento kousek? Je hotový, než napočítáte do tří. A navíc je i velice chutný.
Ingredience:
- 200 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů cukru
- 200 ml řeckého jogurtu
- 2 vejce
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 jablka
- skořice
- máslo
- cukr moučka
Postup:
- Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny.
- Přidejte olej a zašlehejte.
- Poté přidejte jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru asi 22 cm.
- Na těsto naskládejte jablka do libovolného tvaru, posypte trochou cukru, skořicí a kostičkami másla.
- Dejte péct na 180 °C na dobu asi 45 minut.
- Vychladlý koláč posypte cukrem moučkou.

Objevte podobné tipy
Francouzský jablečný koláč (se smetanou)
Jablečný moučník po francouzsku – nezní to fajn? Kdo milujete právě tuto zahraniční kuchyni, máte možnost vyzkoušet tento bleskový recept. Je dokonalý jen tak samotný, ale s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou je nejlepší.
Ingredience:
- ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku změklého másla
- ⅔ hrnku cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce rumu
- 2 jablka
- cukr moučka na posypání
Postup:
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí.
- Pomocí mixéru si vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
- Poté k němu přidávejte vejce jedno po druhém a šlehejte, dokud vše není dobře spojeno.
- Přidejte vanilku, rum a prošlehejte.
- Nakonec přidejte mouku a na malé kostičky nakrájená jablka a opatrně, ale zároveň důkladně vše promíchejte.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy (průměr cca 22 cm).
- Pečte na 175 °C asi 40 minut.

Jablečné šátečky z domácího těsta
Tento recept na moučník s jablky je rychlý, ale těsto je potřeba připravit hodinu předem. Přesto však toto lahodné máslové a křupavé těsto za to stojí.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 a ¼ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ¼ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 hrnek vychladlého másla nakrájeného na malé kostičky
- ½ hrnku zakysané smetany
- 4 lžíce citronové šťávy
- ½ hrnku ledové vody
Na náplň:
- 2 velká jablka
- ⅓ hrnku cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka soli
Na dokončení:
- 1 žloutek
- 2 lžíce vody
- moučkový cukr
Postup:
Příprava těsta:
- Mouku si smíchejte se solí a přidejte máslo.
- Pomocí mixéru směs vyšlehejte tak, aby se vše spojilo (nešlehejte ale příliš dlouho, aby máslo nezměklo).
- Zakysanou smetanu s citronovou šťávou a vodou si vyšlehejte bokem.
- Poté tuto směs opatrně promíchejte pomocí vidličky s máslem a moukou.
- Z těsta vytvarujte bochník, zabalte do potravinové fólie a dejte na minimálně 1 hodinu odležet do lednice (může tam být až 2 dny a v mrazáku vydrží i měsíc).
Příprava náplně:
- Mezitím, co se těsto chladí, připravte si náplň.
- Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kostičky.
- Dejte je vařit do malého množství vody spolu se skořicí a cukrem.
- Vařte zhruba 8-10 minut do měkka.
- Po uvaření je proceďte (vodu z jablek si vypijte) a nechte je chvíli vychladnout.
Příprava taštiček:
- Vychladlé těsto si rozdělte na 2 poloviny.
- Jednu polovinu dejte zpět do lednice a druhou vyválejte na mírně pomoučeném vále na asi 3 mm hrubé těsto.
- Teď záleží na vás, jestli chcete těsto nakrájet nožem na čtverce nebo vykrojit hrnkem o libovolné velikosti do tvaru kolečka.
- Do nakrájených kousků vkládejte náplň (1-2 lžíce) a přiložte na poloviny (u čtverců se můžete rozhodnout, jestli přepůlíte do tvaru obdélníku nebo trojúhelníku).
- Okraje všech šátečků potřete vodou, aby se dobře spojili.
- Navíc je stlačte vidličkou (spojí se ještě lépe a bude to vypadat hezky).
- Na každém šátečku udělejte malé zářezy a potřete je žloutkem smíchaným s trochou vody.
- Uložte je na pečicím papírem vyložený plech.
- Dejte je péct na 190 °C na dobu zhruba 20 minut.
- To stejné zopakujte s druhou polovinou těsta.
- Pečte do zlatova. Vychladlé kousky posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Tip: Vychladlé těsto si klidně už předpřipravte. Vyválený plát stačí zabalit do pečicího papíru (jako vyválené listové těsto z obchodu) a uložit do lednice. Tam už může čekat na vhodnou dobu. Potom už bude stačit nakrájet, naplnit, potřít a šup s tím do trouby.
Buďte kreativní a využijte tento recept na jednoduchou jablečnou nádivku třeba do štrúdlu. Mrkněte i na naše listová těsta na různé způsoby a udělejte úžasný dezert ke kafíčku.
Babiččin jablečný koláč s drobenkou
Drobenkové moučníky na různé variace – ty chybět nemohou. Tento recept je velice jednoduchý. Z drobenky se udělá i samotné těsto. Stačí nakrájet jablka a je to.
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 a ½ hrnku másla
- 1 balíček prášku do pečiva
- ⅓ hrnku cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 5 jablek
- 1 a ⅓ hrnku jablečné přesnídávky
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky skořice
- ½ hrnku třtinového cukru
Postup:
- Mouky si smíchejte s bílým i třtinovým cukrem, práškem do pečiva a máslem. Vytvořte drobenku.
- Polovinu drobenky si dejte bokem a druhou polovinu smíchejte s vejcem.
- Jablka si oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte je spolu s přesnídávkou, skořicí, citronovou šťávu i kůrou.
- Těsto nalijte do vymazaného vysypaného plechu (asi 25×30 cm velkého).
- Navrch dejte jablečnou směs a na ni rozdrobte drobenku.
- Pečte při 180 °C asi 30 minut.

Ke každému dezertu se hodí i výtečná káva. Mrkněte, jak si v její přípravě vedou kávovary Siemens.
Z jablek lze vytvořit úžasné gastronomické variace.
A jakéablkový koláč, štrůdl, buchty, řezy…
Zkoušeli jste třeba jablečné dorty? A co třeba smoothie z jablek a hrušek?