8 nejlepších receptů na vánoční cukroví + 25 tipů na co si dát pozor

Každé rodina má své oblíbené druhy vánočního cukroví. Přestože sortiment vánočního pečiva je opravdu pestrý, lze o některém vánočním cukroví říci, že ho zná každý nebo alespoň téměř každý.

Jsou to vanilkové rohlíčky, pracičky, plněné košíčky a další všeobecně známé názvy. Pro tyto druhy vánočního cukroví existuje řada receptů a každoročně se v řadě rodin ve velkém množství pečou.

Z těchto nejznámějších receptů na vánoční cukroví jsme pro vás 7 připravili.

Dejte si však pozor na to, abyste to s konzumací cukroví nepřehnali. Nechcete se přece tak výborných zákusků přejíst a zanevřít na ně. Na první pohled se může zdát, že na cukroví není nic zdravého.

Při bližším pohledu však zjistíte, že na linecké lze použít domácí marmeládu s rybízu, který je plný rutinu. Takže je vynikající při léčbě hemeroidů, kostnatění cév apod. Do košíčků zase namelete různé ořechy.

A tak by se na každém receptu našlo, co vlastně lidem prospívá. Nechte si tedy chutnat.

1. Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou asi nejznámější a nejoblíbenější vánoční cukroví.

Ingredience

  • 24 dkg hladké mouky
  • 16 dkg másla
  • 5 dkg cukru
  • 10 dkg oříšků
  • 1 žloutek

Postup

  • Vypracujeme těsto a necháme je v chladu odpočinout.
  • Pak si vyválíme větší válečky, odkrajujeme kousky a z nich tvarujeme malé rohlíčky.
  • Upečeme a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

těsto ve tvaru rohlíčků

2. Medvědí pracičky

Medvědí pracičky jsou tradiční a často pečené cukroví s různými recepty především co se týká kořenících přísad.

Ingredience

  • 28 dkg tuku
  • 35 dkg hladké mouky
  • 21 dkg moučkového cukru
  • 12 dkg strouhaných ořechů
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce kakaa nebo 6 dkg strouhané čokolády
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • citronová kůra

Postup

  • Na vále vypracujeme těsto, necháme je v chladu odpočinout a pak plníme do formiček. Používáme formičky připomínající skutečné tlapky nebo jak bylo dříve zvykem, do formiček představujících nejrůznější motivy (motýly, zvířátka, panenky…).
  • Upečené vyklopíme a ihned, ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
pracičky medvědí
Zdroj: jaktak.cz

3. Plněné ořechy

Plněné ořechy se pečou ve speciálních „ořechových“ formičkách. Potom se spojují krémem, většinou ořechovým, ale může být ochucený podle rodinných zvyklostí.
Suroviny:

Ingredience

  • 30 dkg hladké mouky
  • 25 dkg tuku
  • 14 dkg cukru
  • 14 dkg strouhaných ořechů

Postup

  • Na vále vypracujeme těsto. Kousky těsta vtlačujeme do formiček vymazaných ztuženým tukem.
  • Upečeme, opatrně vyklápíme, protože těsto je křehké a po vychladnutí je plníme.
  • Naplněné ořechy buď jen pocukrujeme, také je můžeme částečně smočit v čokoládové polevě nebo ozdobit tenkými linkami čokoládové polevy. Recept je na větší množství, takže je lze upéct jen z poloviny dávky.
ořechy plněné krémem
Zdroj: www.lidovky.cz

4. Kokosky

Kokosky jsou druh kokosového cukroví, které připomíná malé cukrářské zákusky.

Ingredience

  • 30 dkg krupicového cukru
  • 5 bílků
  • 20 dkg kokosu
  • potřebný počet lineckých koleček

Postup

  • Cukr a bílky ušleháme nad párou do tuhého hladkého sněhu a přidáme strouhaný kokos.
  • Na plech položíme pečící papír a sáčkem s větší trubičkou tvoříme kopečky. Velmi mírně upečeme a necháme vychladnout.
  • Na linecké kolečko natřeme náplň (marmeládu nebo krém), přilepíme kokosku a dozdobíme čokoládovou polevou, popř. spodek kokosky namočíme v čokoládové polevě.

kokosové pusinky

5. Strojkové cukroví

Strojkové cukroví je oblíbené rychlé cukroví, připravované většinou z úspornějších těst. Připravené těsto se vkládá do strojku na maso s připevněným nástavcem pro tvarování a protlačením získáváme nekonečný pruh ozdobně tvarovaného těsta. Z těsta se pak dělají kroužky, rohlíčky, tyčinky, vlnky, esíčka, apod.

Ingredience

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 12,5 dkg másla
  • 2 pudinky s vanilkovou příchutí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup

  • Vypracujeme těsto a necháme je v chladu 2 hodiny odpočinout.
  • Pak pomocí strojku a nástavce s nastaveným tvarem vytlačujeme proužky těsta. Dotvarujeme je a upečeme dorůžova na vymazaném plechu.
  • Vychladlé slepujeme pikantním džemem nebo marmeládou a pocukrujeme nebo konce namáčíme v čokoládě, zdobíme křížem krážem nitkami polevy apod.
cukroví přes strojek
Zdroj: nejrecepty.cz

6. Plněné košíčky

Pro plněné košíčky potřebujeme formičky košíčků, použít lze ale i formičky báboviček. Po upečení košíčky plníme nádivkou nebo krémem, zdobíme čokoládovou polevou, ořechy, strouhaným kokosem nebo kandovaným ovocem.

Ingredience

  • 8 dkg tuku
  • 14 dkg hladké mouky
  • 6 dkg cukru
  • na špičku nože kypřícího prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu

Postup

  • Na vále vypracujeme těsto a po malých kouscích je vtlačujeme do vymazaných formiček.
  • Upečeme, vyklopíme, necháme vychladnout. Vychladlé naplníme nádivkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme. Pikantnější košíčky získáme, když pod nádivku vložíme trochu rybízového džemu nebo marmelády.

7. Ořechová nádivka

Ingredience

  • 1/8 l mléka
  • vanilkový cukr
  • 7 dkg cukru
  • trochu skořice
  • půl lžíce kakaa
  • 12 dkg strouhaných ořechů
  • trochu rumu

Postup

  • Vše chvíli povaříme, podle potřeby zahustíme trochou rozdrcených piškotů.

košíčky s náplní

8. Linecké cukroví

Kdo by jej neznal? Linecké je velmi jednoduché na přípravu a věřte, že jej každý rád uvidí na talíři. Pokud chcete trochu zdravější verzi, stačí běžnou pšeničnou mouku nahradit špaldovou.

Ingredience

  • 250 g másla
  • 350 g mouky (lze vyzkoušet i jinou než pšeničnou)
  • 3 žloutky
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 120 g moučkového cukru
  • marmeláda na slepení

Postup

  • Prosátou mouku smícháme se žloutky, cukry a máslem pokojové teploty. Vytvoříme těsto. Zabalíme jej do folie ve formě koule a necháme v chladu odpočinout.
  • Uválíme si tenký plát těsta na pomoučené ploše. Pak vykrajujeme zvoleným vykrajovátkem kousky těsta a klademe je na plech. Nejtypičtější tvar je kolečko. Je však možno tvořit i kytičky nebo třeba auta.
  • Na půlce vykrojených tvarech nezapomeňte trubičkou vytvořit díru. Pečte při nižší teplotě cca 5 minut. Tak dlouho dokud není těsto pevné na dotek a lehce zlaté na povrchu.
  • Vychladlé cukroví slepujte marmeládou.

linecke cukroví

25 rad a tipů pro přípravu vánočního cukroví

  • Před pečením si vždy připravíme všechny suroviny, které budeme potřebovat, abychom od těsta nemuseli odbíhat.
  • Suroviny do těsta musí mít stejnou, většinou pokojovou teplotu.
  • Různé ořechy, mandle či kokos získají velice dobrou chuť, když je před zapracováním do těsta opražíme v troubě nasucho.
  • Jestliže do cukroví potřebujeme nesolené pistácie, můžeme zakoupit již solené, vyloupeme ze skořápek, zalijeme horkou vodou a krátce je povaříme. Sůl se ztratí a zůstanou nám krásná zelená jádra.
  • Suroviny, zejména tuk nejdříve posekáme nožem, teprve potom hněteme rukama.
  • Hotové těsto musí odpočívat, uložíme ho před dalším použitím nejméně na 30 minut do chladničky. Čím delší doba odpočívání, tím je cukroví chutnější a lépe drží tvar. Pokud je to možné, připravíme těsto jeden den dopředu. Výjimkou je perníkové těsto, mělo by odležet až tři dny.
  • Cukr a mouku přesejeme přes síto. Těsto nakypří a nebudou v něm hrudky.
  • Do lineckého těsta používáme cukr moučkový, krystalový by vytvořil v těstě tmavé tečky.
  • Perníkové těsto můžeme rozdělit na několik dílů a do každého zapracovat různé druhy ořechů či kandovaného ovoce. Skladujeme v dobře uzavřené krabici s několika plátky jablka. Díky jablku budou perníčky vláčnější.
  • Pokud se nám křehké těsto nedaří spojit, nepřidáváme mouku, ale trochu bílku či vody. Větší množství mouky způsobí, že cukroví bude tvrdé.
  • Některé druhy těst můžeme zmrazit do zásoby (např. linecké, těsto na vanilkové rohlíčky atd.). Zamrazit můžeme syrové nebo již upečené, ale neplněné a neslepené kousky cukroví.
  • Bílky do makronkového těsta či bílkového cukroví musí být před použitím vždy vychlazené. Veškeré suroviny do bílkového sněhu zašleháme až zcela na konec. Cukroví se nesmí péct, pouze sušit, jinak se bude lepit.
  • Makronky budou obzvláště křupavé, pokud je těsně před pečením posypeme moučkovým cukrem a kopečky poklademe na cukrářské oplatky. Upečené a vychladlé je můžeme také zamrazit.
  • Pokud se nám těsto lepí na váleček, vložíme mezi těsto a váleček papír na pečení.
  • Před vykrajováním cukroví můžeme formičky vsunout do hladké mouky. Cukroví se tak na formičky či tvořítka nepřilepí.
  • Zatím co nám těsto odpočívá, předehřejeme troubu na požadovanou teplotu. Nikdy nevkládáme plech do studené trouby, z cukroví bychom měli nevzhledné placky.
  • U elektrické a plynové trouby nastavíme plech na střední drážku. U horkovzdušné trouby můžeme využít spodní, střední a vrchní drážku najednou.
  • Plechy před pečením pomažeme slabší vrstvou tuku nebo na ně položíme papír na pečení. Ten můžeme použít několikrát za sebou.
  • Chceme-li předejít popraskání cukroví při pečení, můžeme vložit do trouby menší hrnec s vodou.
  • Upečené cukroví ihned odebíráme z plechu, jinak se nám přilepí a při snímání se poláme. Pokud se nám přeci jen povede zmeškat tuto chvíli, plech vrátíme na pár minut zpět do trouby a můžeme curkoví uvolnit.
  • Pokládáme na kuchyňskou mřížku či studený nepomaštěný plech vychladnout.
  • Po vychladnutí skládáme nejlépe do papírových krabic na studené místo, aby cukroví bylo vláčné.
  • Cukroví, které slepujeme marmeládou či džemem, můžeme slepit hned po vychladnutí. S cukrovím, které plníme krémy, počkáme až těsně před konzumací.
  • Pokud je marmeláda příliš tuhá, můžeme ji naředit lžičkou rumu. Získá skvělou chuť a cukroví vydrží delší dobu.
  • Na polévání cukroví se nejvíce hodí kakaová poleva, obsahuje vysoký podíl kakaového másla, zvýrazní chuť cukroví a rychle zasychá.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 14 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10:00