Různorodost.
To je slovo, které skvěle vystihuje tyto recepty na nekynuté lívance.
Neváhejte ani minutu a pojďte si s námi osladit život!
Americké lívance bez kynutí
Vždy jste si představovali jak asi chutnají lívance, které herci snídají v amerických bistrech? Dobrá zpráva je, že si je můžete udělat i u vás doma. Budete překvapeni jak jednoduchý recept to vlastně je a jak nadýchané lívanečky budou.
Co budeme potřebovat
- 300 g hladké mouky
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 60 g cukru krystal
- Špetka soli
- 1 vejce
- 440 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce másla na opékání
Postup
- V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl
- Směs promícháme, aby se spojila
- Přidáme vejce, mléko a vanilkový extrakt
- Těsto šleháme, aby bylo hladké
- Rozehřejeme si nepřilnavou pánev
- Necháme na ní rozpustit 1 lžíci másla
- Doprostřed pánve nalijeme těsto a necháme ho péct
- Lívance opékáme z obou stran do hněda
- Po každém 2 – 3 lívanci na pánev přidáme trochu másla

Pět ingrediencí na nekynuté lívance
Nic víc, ani míň k tomuto receptu nebudeme potřebovat. Pět základních ingrediencí, které má snad každý doma. Příprava těsta na lívance je zcela bez kynutí a je naprosto jednoduchá, protože není potřeba žádných komplexních kuchařských znalostí.
Co budeme potřebovat
- Banán
- 2 vejce
- Lžičku skořice
- 50 g rozpuštěného másla
- Javorový sirup (nebo med)
Postup
- V misce rozmačkáme banán
- Přidáme vejce a skořici
- Těsto mícháme, dokud se ingredience nespojí
- Zahřejeme si na střední teplotu pánev
- Necháme na ní rozpustit máslo
- Když je pánev nahřáta, nalijeme na ní těsto
- Lívance z každé strany opékáme 3-4 minuty
- Lívance podáváme s javorovým sirupem a polité rozpuštěným máslem

Rychlé lívance bez kynutí
Co budeme potřebovat
Jestli vás přepadla chuť na lívance, ale zjistili jste, že nemáte droždí ani kypřící prášek. Tak to vůbec nevadí tento skvělý recept, se bez nich obejde. Uvidíte, že těsto bude stejné dobré, jako kdyby kynulo.
- 120 g hladké mouky
- Špetku soli
- 160 ml plnotučného mléka (může být i polotučné)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 žloutky
- 3 bílky
- 50 g cukru
Postup
- Oddělíme si bílky od žloutků a bílky dáme stranou
- Ve velké míse smícháme mouku, sůl, vanilku a žloutky
- Mícháme, dokud směs není hladká
- Ve vedlejší míse si ušleháme bílky
- Jakmile bílky začnou mít hustou konzistenci, začneme do něj pomalu přidávat cukr
- Bílky šleháme, dokud nezačnou tvořit sněhovou špičku
- Je nutné, aby bílky byly tuhé a tvořily sněhové špičky
- Vyšlehané bílky začneme pomalu přidávat do těsta na lívance a opatrně je zapracováváme
- Vmícháme všechen bílek do těsta, tak aby nám nespadl jeho objem
- Těsto musí být zcela promíchané
- Zahřejeme si pánev a necháme na ní rozpustit máslo nebo přidáme olej
- Těsto na lívance na pánvi pečeme do zlatova z obou stran

Objevte podobné tipy
Nekynuté lívance z jogurtu
Tento recept bude, díky řeckému jogurtu krásně nadýchaný. Dalším velkým plus je, že podpoří vaše zažívání a vaše tělo vám určitě poděkuje. Nenechte si ujít toto nadýchané pokušení a užijte si každé kousnutí.
- 250 g celozrnné mouky
- 250 g hladké mouky
- 4 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- lžíce cukru krystal
- 370 ml mléka
- 2 velké vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 125 g řeckého jogurtu
Postup
- Ve velké míse promícháme celozrnnou a hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr
- Ve vedlejší míse si smícháme mléko, vejce, vanilkový extrakt
- Směs mícháme tak dlouho, dokud se ingredience nespojí
- Tekuté ingredience nalijeme do suchých ingrediencí a vytvoříme těsto
- Když jsou ingredience dobře promíchané, přidáme jogurt
- Těsto promícháme
- Rozehřejeme si na střední teplotu pánev
- Lívance opékáme, dokud se na těstě nevytvoří bublinky
- Z každé strany pečeme asi 3 minuty

Ovesné lívance bez kynutí
Zdravější verze výborných lívanců z ovesné mouky. Milujete sladké, ale bojíte se, že byste porušili svojí dietu? S tímto receptem se nemusíte ničeho bát a vychutnat si zdravou sladkou neřest, klidně každé ráno. S trochou javorového sirupu, arašídového másla a hrstí borůvek je to nejlepší start do nového dne.
Co budeme potřebovat
- 400 g ovesných vloček (nebo ovesnou mouku)
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- máslo (na opékání)
Postup
- Pokud si vyrábíte vlastní ovesnou mouku, dejte vločky do mixéru a dohladka umixujte
- Poté do velké mísy dejte všechny ingredience na těsto
- Směs míchejte, dokud nevznikne hladké jednolité těsto
- Nechte těsto alespoň 15 minut odležet, aby trochu zhoustlo
- Pánev rozpálíme na střední teplotu a necháme na ní rozpustit máslo
- Když je máslo rozpuštěné začneme na ní smažit lívance
- Ty smažíme z každé strany, dokud nejsou zlaté
Ovesné vločky jsou velmi oblíbenou surovinou ve světě fitness. Jsou výživné a obsahují spoustu vlákniny. Pokud i vy chcete podpořit své zdraví, vyzkoušejte jeden z těchto receptů na sušenky z ovesných vloček. Určitě si pochutnáte.

Hrníčkové nekynuté lívance
Jestli vám zrovna došla baterka ve váze a došlo i droždí, nemusíte si zoufat. Tento recept ani jedno nepotřebuje a vy si pohodlně vystačíte s klasickým hrnečkem, co máte na čaj a kypřícím práškem. Recept je díky tomu snadný, rychlý a lívance budou chutnat stejně dobře i bez vykynutí.
Co budeme potřebovat
- 1 ½ hrnečku univerzální mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- lžička soli
- lžíce cukru krystal
- 1 ¼ hrnečku mléka
- vejce
- 3 lžíce másla (rozpuštěného)
Postup
- Do velké mísy si prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr
- Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko, rozpuštěné máslo a přidáme vejce
- Směs mixujeme, dokud není hladká
- Na rozehřátou pánev lijeme po troškách těsto
- Lívance opékáme z obou stran a podáváme horké

Nekynuté kefírové lívance s tvarohem a banány
Další recept na lívance, které nepotřebují droždí, aby vykynuly. Tento recept je doplněn o skvělý domácí jahodový tvaroh, který nesmíte opomenou, jinak se ochudíte o úžasný kulinářský zážitek.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 ml kefíru
- 1 velký nebo 2 malé zralé banány
- 2 vejce
- 150 g másla (rozpuštěného a mírně vychladlého)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krystal
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
Na tvarohový krém
- 450 g čerstvých jahod
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 3 lžíce citronové šťávy
- ¼ lžičky soli
- 70 g másla
Postup
- Do velké mísy nalijeme kefír
- Do něj přidáme rozmačkaný banán, vejce, máslo a extrakt z vanilky
- Mícháme tak dlouho, aby se všechny ingredience spojily
- Do vedlejší mísy přidáme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
- Suché ingredience smícháme dohromady
- Mokré a suché ingredience smícháme do jedné mísy a vytvoříme těsto
- Těsto necháme 5 minut odpočinout
- Na zahřáté pánvi rozpustíme máslo
- Na pánvi tvoříme malé placičky, které pečeme z každé strany do zlatova
- Očistíme jahody a nakrájíme je na větší kusy
- Dáme je do hrnce společně s citronovou šťávou a cukrem
- Jahody přivedeme k varu a poté snížíme teplotu
- Jahody za stálého míchání vaříme přibližně 7 minut
- Kousky jahod můžete (ale nemusíte) rozmixovat tyčovým mixérem dohladka
- Krém ochutnejte a doslaďte podle vaší chuti
- Sundejte hrnec z plotny a nechte směs zchladit
- Když je, směs studená přimíchejte vejce, žloutky a sůl
- Šlehejte, dokud se směs úplně nespojí
- Směs přesuneme znovu na sporák a na střední teplotu vaříme, dokud směs nezačne houstnout
- Výsledná směs bude mít konzistenci tvarohu
- Nakonec přimícháme máslo
- Lívance podáváme s teplým jahodovým tvarohem a javorovým sirupem
Jahod není nikdy dost a pokud i vy jste milovníky všeho jahodového, nebojte se vyzkoušet i další recepty na jahodové dezerty.

V každém receptu je potřeba mít kvalitní pánvičku. Pokud sice doma pánev máte, ale už není nejmladší a lívance se na ní spíš připalují než pečou. Podívejte se na recenze těchto nerezových pánví, které se hodí na jakékoliv kuchařské úkony.
Všechny lívance si můžete dochutit podle vlastních preferencí. Mojí nejoblíbenější kombinací je rozpuštěné arašídové máslo s javorovým sirupem a hromadou lesního ovoce!
Pokud si, jak se říká, nejste jistí v kramflecích a přece jen potřebuje trochu poradit. Zde jsme pro vás připravili video, které vám ukáže co a jak. Hlavně se zaměřte na konzistenci těsta, které je pro dobře upečené lívance zásádní.