Nejlepší recepty na maso ala zvěřina

Zvěřinové maso je jistě výjimečné, ale není vždy dostupné a jeho zpracování a především příprava před vlastním vařením včetně případného stahování a kuchání má svá úskalí. Velký podíl na specifické chuti zvěřiny mají další použité suroviny včetně koření. Při výběru vhodného receptu si i s běžným výsekovým masem můžeme pochutnat na „zvěřinovém“ jídle.

Králík na smetaně

Ingredience :
  • 4 očištěné porce králíka
  • 100 g slaniny
  • sůl a špetka cukru
  • 3 kuličky jalovce
  • 100 g másla nebo sádla
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), nakrájené na plátky
  • 50 g cibule, nakrájené na plátky
  • 1/2 citronu
  • 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list, trocha tymiánu
  • 600–700 ml  drůbežího vývaru
  • cca 250 ml smetany ke šlehání
  • houskový knedlík
Postup :
  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Králičí díly protáhneme nudličkami slaniny .
  3. Osolíme a potřeme roztlučeným jalovcem.
  4. V pekáči na tuku zpěníme kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem.
  5. Do základu vložíme připravené porce králíka a zvolna upečeme v troubě doměkka,asi 50 minut až hodinu.
  6.  Měkké maso vyjmeme, dáme do kastrolu a odložíme na teplé místo.
  7. Za šťávy odstraníme všechno koření.
  8. Vlijeme smetanu a rozmixujeme, podle potřeby naředíme vývarem.
  9. Omáčku okyselíme citronovou šťávou, případně dosolíme či dosladíme.
  10. Procedíme na maso z králíka do kastrolu a dobře prohřejte.
  11. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Králík na smetaně

zdroj : josbar.cz

Pečená krůta s čerstvými bylinkami a citrónovou šťávou

Ingredience :

na krůtu o velikosti 5kg

  • krůta či krocan
  • asi čtvrt hrnečku olivového oleje
  • 2 velké citróny
  • 3 lžíce čerstvě nasekané majoránky, tymiánu, rozmarýnu, bazalky, česneku
  • špetka mletého černého pepře na dochucení
  • sůl
Postup :
  1. Předehřejeme si troubu na zhruba 180 °C.
  2. V menší misce spolu smícháme majoránku, tymián, rozmarýn, bazalku, česnek a černý pepř.
  3. Opatrně nařízneme a nazdvihneme kůži z krocana či krůty tak, abychom čisté maso mohli potřít olivovým olejem.
  4. Poté ho rovnoměrně postříkáme šťávou z citrónu a potřeme zhruba dvěma třetinami bylinkové marinády.
  5. Poté vrátíme kůži zpátky na své místo a krocana pokropíme zbytkem citrónové šťávy a pomažeme ho zbývající marinádou.
  6. Krůtu nasolíme.
  7. Dáme péct do trouby.
  8. V hluboké misce a předehřáté troubě ho pečeme zhruba dvě a půl až tři  hodiny.
  9. Pokud není maso kostí již růžové, krůta je hotová.
  10. Po vyjmutí z trouby necháme krůtu ještě 15 minut odpočívat a poté porcujeme.
  11. Maso servírujeme s dušenou, pečenou nebo karamelizovanou zeleninou, vařenými bramborami.

Pečená krůta s čerstvými bylinkami a citrónovou šťávouzdroj : cookingchanneltv.com

Hovězí guláš

Ingredience :
  • 800 g předního hovězího masa
  • 400 g cibule
  • 100 g vepřového sádla
  • sůl
  • černý pepř
  • 100 g asi 2 dny starý chléb
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 l silného hovězího vývaru
  • 3 lžíce sladké mleté papriky
  • celý kmín
  • 5 stroužků česneku
  • majoránka
  • rostlinný olej
Postup :
  1. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na 70 g vepřového sádla do zlatohněda (asi 5 minut).
  2. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přidáme k cibuli a restujeme dalších 5 minut, aby se maso zatáhlo.
  3. Přidáme rajčatový protlak, zarestujeme, přilijeme trochu vývaru a zaprášíme sladkou paprikou.
  4. Krátce restujeme a podlijeme trochou vývaru.
  5. Přidáme kmín, na kostičky nakrájený chléb opečený na zbylých 30 g sádla, přilijeme zbylý vývar tak, aby bylo maso lehce ponořené, a přidáme prolisovaný česnek.
  6. Guláš dusíme pod poličkou asi 1,5 hodiny.
  7. Do hotového guláše přidáme majoránku, sůl a pepř dle chuti.
  8. Jako příloha se hodí knedlíky, noky, špecle nebo jednoduše chleba.

Hovězí guláš

zdroj : czechcuisine.net

Vepřové maso na houbách

Ingredience :
  • 4 plátky vepřového masa – vykostěná plec,kýta nebo kotleta
  • 300 g čerstvých hub – nebo žampionů
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml vepřového vývaru
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 špetky mletého kmínu
  • 4 špetky soli
  • 3 lžíce tmavé jíšky

Postup :

  1. Do většího kastrolu dáme nakrájenou slaninu a oloupanou, nakrájenou cibuli.
  2. Mícháme 4 – 5 minut.
  3. Přidáme vepřové maso, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, kmínem a maso orestujeme.
  4. Přidáme vývar a dusíme 45 minut.
  5. Ke skoro měkkému masu přidáme nakrájené houby a dusíme podle druhu hub ještě 15 – 25 minut.
  6. Omáčku zahustíme tmavou jíškou a dobře provaříme.
  7. Podáváme s bramborovou kaší s cibulkou a fazolovými lusky s orestovanou slaninou.

Vepřové maso na houbách

zdroj : geniuskitchen.com

Pečená kachna s červeným zelím

Ingredience :
  • 1 kachna o váze asi 1,8 kg
  • 3 – 4 lžíce kmínu
  • sůl na dochucení

Postup :

  1. Očištěnou kachnu opláchneme, odstraníme biskupa, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče.
  2. Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách dozlatova, tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo.
  3. Kachnu během pečení přeléváme výpekem, aby se méně tučné části nevysušily.
  4. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a procedíme, poté do něj přidáme odlité sádlo a dobře promícháme.
  5. Podáváme s dušeným červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Pečená kachna s červeným zelím

zdroj : czechspecials.cz

Podobně jako u pravé zvěřiny podáváme většinu masa s jemnými knedlíky nebo s dušenou rýží. Brambory můžeme podávat vařené, nebo i opékané brambory dochucené kromě kmínu například pažitkou, jarní cibulkou nebo česnekem. K některé méně pracné úpravě věnujeme ušetřený čas přípravě smažených kroket. K minutkám můžeme podávat i hranolky, ke gulášové úpravě zase těstoviny. Výběr přílohy tak záleží zcela na chuti. Kromě hlavní přílohy podáváme zvláště teď v zimě zeleninové saláty doplněné pokud možno alespoň čerstvou zelenou natí.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *