Zvěřinové maso je jistě výjimečné, ale není vždy dostupné a jeho zpracování a především příprava před vlastním vařením včetně případného stahování a kuchání má svá úskalí.
Velký podíl na specifické chuti zvěřiny mají další použité suroviny včetně koření.
My jsme si pro vás tentokrát připravili 5 skvělých receptů na nepravé zvěřinové hody, díky kterým vám zvěřina ani chybět nebude.
Tak pojďme na to!
Hovězí medailonky s omáčkou z brusinek a červeného vína
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na skvělý oběd či večeři, na kterém si zaručeně pochutnáte! Kombinace hovězího masa, červeného vína a brusinek nikdy neomrzí.
INGREDIENCE
- 320 g hovězí roštěné
- 1 menší cibule
- 30 g sušených brusinek
- 300 ml červeného vína (např. bordeaux)
- půl lžičky mleté skořice
- 2 lžíce pasírovaných rajčat
- 1 lžička červeného vinného octa
- 1 lžička polohrubé mouky
- 1 lžičké mletého pepře
- sůl
- 3 lžíce oleje
POSTUP
- Hovězí maso nakrájíme na plátky a ty rozřízneme na medailonky.
- Polohrubou mouku a mletý pepř smícháme a ve směsi obalíme medailonky.
- Na pánvičce rozehřejeme 2 lžíce oleje a maso na něm opečeme z obou stran do zlata.
- Maso odložíme na teplé místo a zlehka ho z obou stran posolíme.
- Na pánev rozetřeme lžíci oleje, rozehřejeme ho a orestujeme na něm posekanou, očištěnou cibuli.
- Orestovanou cibulku posolíme, promícháme a poklademe na ni opečené maso.
- Trochou horké vody rozředíme výpek v pánvi.
- K masu přidáme 200 ml červeného vína a 2 lžíce sušených brusinek.
- Dolijeme ještě horkou vodu, aby bylo maso téměř zakryté a přikryté dusíme 30 minut.
- Po 30 minutách přidáme další 2 lžíce sušených brusinek a pasírovaná rajčata.
- Dolijeme trochou horké vod a dusíme dalších 30 minut.
- Po této době přilijeme zbytek vina a přisypeme zbylé brusinky, trochu posolíme, případně ještě dolijeme trochou horké vody a dusíme, dokud není maso měkké.
- Do hotové omáčky přimícháme skořici a červený vinný ocet.
- Dobrou chuť!

Chcete si připravit něco opravdu luxusního? S našimi recepty na hovězí na víně nemůžete sáhnout vedle.Vyzkoušejte pečenou i dušenou variantu, s žampiony či řepou a mnoho dalšího.
Králík na smetaně
Králík se smetanovou omáčkou je lahůdka sama o sobě, ale zkuste pokrm ozvláštnit kořením, které se používá na zvěřinu a výsledek bude ještě mnohem lepší!
INGREDIENCE
- 4 očištěné porce králíka
- 100 g slaniny
- sůl a špetka cukru
- 3 kuličky jalovce
- 100 g másla nebo sádla
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), nakrájené na plátky
- 50 g cibule, nakrájené na plátky
- 1/2 citronu
- 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření
- 1 bobkový list, trocha tymiánu
- 600–700 ml drůbežího vývaru
- cca 250 ml smetany ke šlehání
- houskový knedlík
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Králičí díly protáhneme nudličkami slaniny .
- Osolíme a potřeme roztlučeným jalovcem.
- V pekáči na tuku zpěníme kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem.
- Do základu vložíme připravené porce králíka a zvolna upečeme v troubě doměkka,asi 50 minut až hodinu.
- Měkké maso vyjmeme, dáme do kastrolu a odložíme na teplé místo.
- Za šťávy odstraníme všechno koření.
- Vlijeme smetanu a rozmixujeme, podle potřeby naředíme vývarem.
- Omáčku okyselíme citronovou šťávou, případně dosolíme či dosladíme.
- Procedíme na maso z králíka do kastrolu a dobře prohřejte.
- Podáváme s houskovým knedlíkem.

Objevte podobné tipy
Falešný zvěřinový guláš
Milujete gulášek? A co takový s hovězím masem, smetanou a švestkovými povidly? Už se vám sbíhají sliny? Tak si ho pojďme společně uvařit!
INGREDIENCE
- 1 kg hovězího masa
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžička černého mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce švestkových povidel
- cibule
- 2 lžičky sladké červené papriky
POSTUP
- Nakrájené maso si orestujeme na cibulce, podlijeme vodou, přidáme všechno koření, povidla a dusíme do měkka.
- Když je maso měkké, můžeme (ale nemusíme) ho vyjmout a šťávu s kousky povidel rozmixovat.
- Do omáčky vrátíme zpět maso, necháme trochu povařit a podáváme s knedlíkem.

Vyzkoušejte i naše vynikající recepty ze srnčího masa! Pečeme, vaříme a nakládáme.
Pečená krůta s čerstvými bylinkami a citrónovou šťávou
Upečte si tuto šťavnatou krůtu potřenou marinádou z čerstvých bylinek. Pochutná si celá vaše rodina!
INGREDIENCE
- krůta či krocan o velikosti cca 5 kg
- asi čtvrt hrnečku olivového oleje
- 2 velké citróny
- 3 lžíce čerstvě nasekané majoránky, tymiánu, rozmarýnu, bazalky, česneku
- špetka mletého černého pepře na dochucení
- sůl
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na zhruba 180 °C.
- V menší misce spolu smícháme majoránku, tymián, rozmarýn, bazalku, česnek a černý pepř.
- Opatrně nařízneme a nazdvihneme kůži z krocana či krůty tak, abychom čisté maso mohli potřít olivovým olejem.
- Poté ho rovnoměrně postříkáme šťávou z citrónu a potřeme zhruba dvěma třetinami bylinkové marinády.
- Poté vrátíme kůži zpátky na své místo a krocana pokropíme zbytkem citrónové šťávy a pomažeme ho zbývající marinádou.
- Krůtu nasolíme.
- Dáme péct do trouby.
- V hluboké misce a předehřáté troubě ho pečeme zhruba dvě a půl až tři hodiny.
- Pokud není maso kostí již růžové, krůta je hotová.
- Po vyjmutí z trouby necháme krůtu ještě 15 minut odpočívat a poté porcujeme.
- Maso servírujeme s dušenou, pečenou nebo karamelizovanou zeleninou, vařenými bramborami.

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Vepřové karé á la zvěřina
Jednoduchý a velice chutný recept, který vám připomene nezapomenutelnou chuť zvěřiny, aniž byste ji museli použít. Bude vám stačit pouze vepřové maso a jedinečná domácí omáčka z červeného vína a švestkových povidel. Užijte si to!
INGREDIENCE
- 4 plátky vepřového karé
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 150 ml červeného vína
- 1-2 lžíce švestkových povidel
- 2 stroužky česneku
- zázvor
- tymián
- skořice
- 2 – 3 hřebíčky
- černý pepř
- sůl
- 500 g brambor
- 200 g slaniny
- bylinky (dle chuti)
- máslo
- olej
POSTUP
- Plátky vepřového karé nařízneme,naklepeme, osolíme, opepříme a překrojíme na poloviny.
- Máslo rozpustíme na pánvi s trochou oleje, osmahneme na něm česnek, přidáme maso, které prudce opečeme a dochutíme tymiánem, pak přikryjeme a dusíme.
- Když je karé hotové, vyjmeme ho z pánve a do výpeku přidáme víno, švestková povidla a redukujeme.
- Později přidáme rajský protlak a vše dochutíme nastrouhaným zázvorem, hřebíčkem, skořicí, trochou másla a ještě chvilku povaříme.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a krátce povaříme.
- Slaninku nakrájenou na kostičky osmahneme na pánvi, přidáme brambory, promícháme a spolu opékáme.
- Na závěr ochutíme bylinkami.
- Vepřové karé servírujeme s omáčkou a s bramborami se slaninou.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!