Zvěřinové maso je jistě výjimečné, ale není vždy dostupné a jeho zpracování a především příprava před vlastním vařením včetně případného stahování a kuchání má svá úskalí.
Velký podíl na specifické chuti zvěřiny mají další použité suroviny včetně koření.
Při výběru vhodného receptu si i s běžným výsekovým masem můžeme pochutnat na „zvěřinovém“ jídle.
Zkuste tedy s pomocí našich receptů připravit maso z domácích zvířat jako zvěřinu.
Králík na smetaně
INGREDIENCE
- 4 očištěné porce králíka
- 100 g slaniny
- sůl a špetka cukru
- 3 kuličky jalovce
- 100 g másla nebo sádla
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), nakrájené na plátky
- 50 g cibule, nakrájené na plátky
- 1/2 citronu
- 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření
- 1 bobkový list, trocha tymiánu
- 600–700 ml drůbežího vývaru
- cca 250 ml smetany ke šlehání
- houskový knedlík
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Králičí díly protáhneme nudličkami slaniny .
- Osolíme a potřeme roztlučeným jalovcem.
- V pekáči na tuku zpěníme kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem.
- Do základu vložíme připravené porce králíka a zvolna upečeme v troubě doměkka,asi 50 minut až hodinu.
- Měkké maso vyjmeme, dáme do kastrolu a odložíme na teplé místo.
- Za šťávy odstraníme všechno koření.
- Vlijeme smetanu a rozmixujeme, podle potřeby naředíme vývarem.
- Omáčku okyselíme citronovou šťávou, případně dosolíme či dosladíme.
- Procedíme na maso z králíka do kastrolu a dobře prohřejte.
- Podávejte s houskovým knedlíkem.
zdroj: josbar.cz
Objevte podobné tipy
Pečená krůta s čerstvými bylinkami a citrónovou šťávou
INGREDIENCE
na krůtu o velikosti 5 kg
- krůta či krocan
- asi čtvrt hrnečku olivového oleje
- 2 velké citróny
- 3 lžíce čerstvě nasekané majoránky, tymiánu, rozmarýnu, bazalky, česneku
- špetka mletého černého pepře na dochucení
- sůl
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na zhruba 180 °C.
- V menší misce spolu smícháme majoránku, tymián, rozmarýn, bazalku, česnek a černý pepř.
- Opatrně nařízneme a nazdvihneme kůži z krocana či krůty tak, abychom čisté maso mohli potřít olivovým olejem.
- Poté ho rovnoměrně postříkáme šťávou z citrónu a potřeme zhruba dvěma třetinami bylinkové marinády.
- Poté vrátíme kůži zpátky na své místo a krocana pokropíme zbytkem citrónové šťávy a pomažeme ho zbývající marinádou.
- Krůtu nasolíme.
- Dáme péct do trouby.
- V hluboké misce a předehřáté troubě ho pečeme zhruba dvě a půl až tři hodiny.
- Pokud není maso kostí již růžové, krůta je hotová.
- Po vyjmutí z trouby necháme krůtu ještě 15 minut odpočívat a poté porcujeme.
- Maso servírujeme s dušenou, pečenou nebo karamelizovanou zeleninou, vařenými bramborami.
zdroj : cookingchanneltv.com
Hovězí guláš
INGREDIENCE
- 800 g předního hovězího masa
- 400 g cibule
- 100 g vepřového sádla
- sůl
- černý pepř
- 100 g asi 2 dny starý chléb
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 l silného hovězího vývaru
- 3 lžíce sladké mleté papriky
- celý kmín
- 5 stroužků česneku
- majoránka
- rostlinný olej
POSTUP
- Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na 70 g vepřového sádla do zlatohněda (asi 5 minut).
- Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přidáme k cibuli a restujeme dalších 5 minut, aby se maso zatáhlo.
- Přidáme rajčatový protlak, zarestujeme, přilijeme trochu vývaru a zaprášíme sladkou paprikou.
- Krátce restujeme a podlijeme trochou vývaru.
- Přidáme kmín, na kostičky nakrájený chléb opečený na zbylých 30 g sádla, přilijeme zbylý vývar tak, aby bylo maso lehce ponořené, a přidáme prolisovaný česnek.
- Guláš dusíme pod poličkou asi 1,5 hodiny.
- Do hotového guláše přidáme majoránku, sůl a pepř dle chuti.
- Jako příloha se hodí knedlíky, noky, špecle nebo jednoduše chleba.
zdroj: czechcuisine.net
Vepřové maso na houbách
INGREDIENCE
- 4 plátky vepřového masa – vykostěná plec,kýta nebo kotleta
- 300 g čerstvých hub – nebo žampionů
- 100 g anglické slaniny
- 1 ks cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml vepřového vývaru
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 2 špetky mletého kmínu
- 4 špetky soli
- 3 lžíce tmavé jíšky
POSTUP
- Do většího kastrolu dáme nakrájenou slaninu a oloupanou, nakrájenou cibuli.
- Mícháme 4 – 5 minut.
- Přidáme vepřové maso, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, kmínem a maso orestujeme.
- Přidáme vývar a dusíme 45 minut.
- Ke skoro měkkému masu přidáme nakrájené houby a dusíme podle druhu hub ještě 15 – 25 minut.
- Omáčku zahustíme tmavou jíškou a dobře provaříme.
- Podáváme s bramborovou kaší s cibulkou a fazolovými lusky s orestovanou slaninou.
zdroj: geniuskitchen.com
Pečená kachna s červeným zelím
INGREDIENCE
- 1 kachna o váze asi 1,8 kg
- 3 – 4 lžíce kmínu
- sůl na dochucení
POSTUP
- Očištěnou kachnu opláchneme, odstraníme biskupa, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče.
- Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách dozlatova, tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo.
- Kachnu během pečení přeléváme výpekem, aby se méně tučné části nevysušily.
- Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a procedíme, poté do něj přidáme odlité sádlo a dobře promícháme.
- Podáváme s dušeným červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
zdroj: czechspecials.cz
Podobně jako u pravé zvěřiny podáváme většinu masa s jemnými knedlíky nebo s dušenou rýží.
Brambory můžeme podávat vařené, nebo i opékané brambory dochucené kromě kmínu například pažitkou, jarní cibulkou nebo česnekem.
Výběr přílohy tak záleží zcela na chuti. Kromě hlavní přílohy podáváme zvláště v zimě zeleninové saláty doplněné pokud možno alespoň čerstvou zelenou natí.