Nejlepší recepty na maso á la zvěřina 5x jinak. Inspirujte se!

Zvěřinové maso je jistě výjimečné, ale není vždy dostupné a jeho zpracování a především příprava před vlastním vařením včetně případného stahování a kuchání má svá úskalí.

Velký podíl na specifické chuti zvěřiny mají další použité suroviny včetně koření.

My jsme si pro vás tentokrát připravili 5 skvělých receptů na nepravé zvěřinové hody, díky kterým vám zvěřina ani chybět nebude.

Tak pojďme na to!

Hovězí medailonky s omáčkou z brusinek a červeného vína

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na skvělý oběd či večeři, na kterém si zaručeně pochutnáte! Kombinace hovězího masa, červeného vína a brusinek nikdy neomrzí.

INGREDIENCE

  • 320 g hovězí roštěné
  • 1 menší cibule
  • 30 g sušených brusinek
  • 300 ml červeného vína (např. bordeaux)
  • půl lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce pasírovaných rajčat
  • 1 lžička červeného vinného octa
  • 1 lžička polohrubé mouky
  • 1 lžičké mletého pepře
  • sůl
  • 3 lžíce oleje

POSTUP

  • Hovězí maso nakrájíme na plátky a ty rozřízneme na medailonky.
  • Polohrubou mouku a mletý pepř smícháme a ve směsi obalíme medailonky.
  • Na pánvičce rozehřejeme 2 lžíce oleje a maso na něm opečeme z obou stran do zlata.
  • Maso odložíme na teplé místo a zlehka ho z obou stran posolíme.
  • Na pánev rozetřeme lžíci oleje, rozehřejeme ho a orestujeme na něm posekanou, očištěnou cibuli.
  • Orestovanou cibulku posolíme, promícháme a poklademe na ni opečené maso.
  • Trochou horké vody rozředíme výpek v pánvi.
  • K masu přidáme 200 ml červeného vína a 2 lžíce sušených brusinek.
  • Dolijeme ještě horkou vodu, aby bylo maso téměř zakryté a přikryté dusíme 30 minut.
  • Po 30 minutách přidáme další 2 lžíce sušených brusinek a pasírovaná rajčata.
  • Dolijeme trochou horké vod a dusíme dalších 30 minut.
  • Po této době přilijeme zbytek vina a přisypeme zbylé brusinky, trochu posolíme, případně ještě dolijeme trochou horké vody a dusíme, dokud není maso měkké.
  • Do hotové omáčky přimícháme skořici a červený vinný ocet.
  • Dobrou chuť!
Hovězí maso s brusinkovou omáčkou a bramborami na talíři.
www.chalupnikovi.com

Chcete si připravit něco opravdu luxusního? S našimi recepty na hovězí na víně nemůžete sáhnout vedle.Vyzkoušejte pečenou i dušenou variantu, s žampiony či řepou a mnoho dalšího.

Králík na smetaně

Králík se smetanovou omáčkou je lahůdka sama o sobě, ale zkuste pokrm ozvláštnit kořením, které se používá na zvěřinu a výsledek bude ještě mnohem lepší!

INGREDIENCE

  • 4 očištěné porce králíka
  • 100 g slaniny
  • sůl a špetka cukru
  • 3 kuličky jalovce
  • 100 g másla nebo sádla
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), nakrájené na plátky
  • 50 g cibule, nakrájené na plátky
  • 1/2 citronu
  • 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list, trocha tymiánu
  • 600–700 ml  drůbežího vývaru
  • cca 250 ml smetany ke šlehání
  • houskový knedlík

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Králičí díly protáhneme nudličkami slaniny .
  3. Osolíme a potřeme roztlučeným jalovcem.
  4. V pekáči na tuku zpěníme kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem.
  5. Do základu vložíme připravené porce králíka a zvolna upečeme v troubě doměkka,asi 50 minut až hodinu.
  6.  Měkké maso vyjmeme, dáme do kastrolu a odložíme na teplé místo.
  7. Za šťávy odstraníme všechno koření.
  8. Vlijeme smetanu a rozmixujeme, podle potřeby naředíme vývarem.
  9. Omáčku okyselíme citronovou šťávou, případně dosolíme či dosladíme.
  10. Procedíme na maso z králíka do kastrolu a dobře prohřejte.
  11. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Králík se smetanovou omáčkou a knedlíkem na talíři. Vedle je položený příbor.
www.receptykulinarium.sk

Falešný zvěřinový guláš

Milujete gulášek? A co takový s hovězím masem, smetanou a švestkovými povidly? Už se vám sbíhají sliny? Tak si ho pojďme společně uvařit!

INGREDIENCE

  • 1 kg hovězího masa
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžička černého mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • cibule
  • 2 lžičky sladké červené papriky

POSTUP

  • Nakrájené maso si orestujeme na cibulce, podlijeme vodou, přidáme všechno koření, povidla a dusíme do měkka.
  • Když je maso měkké, můžeme (ale nemusíme) ho vyjmout a šťávu s kousky povidel rozmixovat.
  • Do omáčky vrátíme zpět maso, necháme trochu povařit a podáváme s knedlíkem.
Guláš s hovězím masem, smetanou a švestkovými povidly na talíři s knedlíkem.
www.zuzupahltnik.wordpress.com

Vyzkoušejte i naše vynikající recepty ze srnčího masa! Pečeme, vaříme a nakládáme.

Pečená krůta s čerstvými bylinkami a citrónovou šťávou

Upečte si tuto šťavnatou krůtu potřenou marinádou z čerstvých bylinek. Pochutná si celá vaše rodina!

INGREDIENCE

  • krůta či krocan o velikosti cca 5 kg
  • asi čtvrt hrnečku olivového oleje
  • 2 velké citróny
  • 3 lžíce čerstvě nasekané majoránky, tymiánu, rozmarýnu, bazalky, česneku
  • špetka mletého černého pepře na dochucení
  • sůl

POSTUP

  1. Předehřejeme si troubu na zhruba 180 °C.
  2. V menší misce spolu smícháme majoránku, tymián, rozmarýn, bazalku, česnek a černý pepř.
  3. Opatrně nařízneme a nazdvihneme kůži z krocana či krůty tak, abychom čisté maso mohli potřít olivovým olejem.
  4. Poté ho rovnoměrně postříkáme šťávou z citrónu a potřeme zhruba dvěma třetinami bylinkové marinády.
  5. Poté vrátíme kůži zpátky na své místo a krocana pokropíme zbytkem citrónové šťávy a pomažeme ho zbývající marinádou.
  6. Krůtu nasolíme.
  7. Dáme péct do trouby.
  8. V hluboké misce a předehřáté troubě ho pečeme zhruba dvě a půl až tři  hodiny.
  9. Pokud není maso kostí již růžové, krůta je hotová.
  10. Po vyjmutí z trouby necháme krůtu ještě 15 minut odpočívat a poté porcujeme.
  11. Maso servírujeme s dušenou, pečenou nebo karamelizovanou zeleninou, vařenými bramborami.
Krůta s marinádou z čerstvých bylinek na prkýnku.
www.cookingchanneltv.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Vepřové karé á la zvěřina

Jednoduchý a velice chutný recept, který vám připomene nezapomenutelnou chuť zvěřiny, aniž byste ji museli použít. Bude vám stačit pouze vepřové maso a jedinečná domácí omáčka z červeného vína a švestkových povidel. Užijte si to!

INGREDIENCE

  • 4 plátky vepřového karé
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 150 ml červeného vína
  • 1-2 lžíce švestkových povidel
  • 2 stroužky česneku
  • zázvor
  • tymián
  • skořice
  • 2 – 3 hřebíčky
  • černý pepř
  • sůl
  • 500 g brambor
  • 200 g slaniny
  • bylinky (dle chuti)
  • máslo
  • olej

POSTUP

  • Plátky vepřového karé nařízneme,naklepeme, osolíme, opepříme a překrojíme na poloviny.
  • Máslo rozpustíme na pánvi s trochou oleje, osmahneme na něm česnek, přidáme maso, které prudce opečeme a dochutíme tymiánem, pak přikryjeme a dusíme.
  • Když je karé hotové, vyjmeme ho z pánve a do výpeku přidáme víno, švestková povidla a redukujeme.
  • Později přidáme rajský protlak a vše dochutíme nastrouhaným zázvorem, hřebíčkem, skořicí, trochou másla a ještě chvilku povaříme.
  • Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a krátce povaříme.
  • Slaninku nakrájenou na kostičky osmahneme na pánvi, přidáme brambory, promícháme a spolu opékáme.
  • Na závěr ochutíme bylinkami.
  • Vepřové karé servírujeme s omáčkou a s bramborami se slaninou.
Vepřové plátky s omáčkou z povidel servírované na talíři s bramborami se slaninkou.
www.tajomstvomojejkuchyne.sk

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X