Ty nejlepší pampeliškové recepty na jednom místě! Rozzařte žlutou barvou i váš stůl!

Hledáte recepty na pampelišky, které jsou nejen zdravé, ale také jednoduché a chutné?

Pak se inspirujte našimi návody na přípravu těch nejlepších pampeliškových dobrot. 

Na své si přijdou i milovníci přírodní medicíny!

Recept na pampeliškový med

Vyrobte si tohoto skvělého pomocníka nejen v boji proti nachlazení a kašli! 

Pokud chcete chuť medu trochu ozvláštnit, můžete, místo citronu, použít pomeranč.

Ingredience

  • 2 šálky čerstvých pampeliškových květů
  • 1,5 šálku vody
  • 1,5 šálku třtinového cukru
  • 1 citron

Postup

  • Pampeliškové květy jemně omyjte studenou vodou.
  • Následně je, společně s vodou a několika plátky citronu, vložte do hrnce a na mírném ohni je, přikryté pokličkou, vařte asi 15 minut.
  • Poté nechte směs v hrnci vychladnout a louhovat přes noc.
  • Druhý den směs přeceďte, přes sítko či plátýnko, do jiného hrnce.
  • K pampeliškovému výluhu přidejte cukr a na mírném ohni vše důkladně míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  • Poté směs, za občasného míchání, vařte ještě 30 minut.
  • Když začne směs houstnout, je med hotový.
  • Ještě teplý med z pampelišek přelijte do připravených sklenic s víkem, které, po naplnění, ihned uzavřete.  
  • Pokud by vám med začal krystalizovat, ponořte naplněnou sklenici, na chvíli, do nádoby s teplou vodou. 

Med z pampelišek ve sklenici.
zdroj: veganonboard.com

Milovníkům medu a masa doporučujeme vyzkoušet skvělé recepty na medové maso!

Pampeliškový sirup

Máte rádi palačinky, lívance či vafle? S tímto lahodným sirupem bude váš oblíbený pokrm ještě neodolatelnější. Sirup slouží také jako skvělé dochucení čaje. 

Ingredience

  • 1,5 šálku pampeliškových květů
  • 3 šálky vody
  • 2 šálky třtinového cukru nebo jiného sladidla
  • ¼ šálku medu (volitelně)
  • čerstvá citronová šťáva z poloviny citronu

Postup

  • Pampeliškové květy omyjte a nechte je, asi hodinu, schnout na papírové či látkové utěrce.
  • Když květy proschnou, odstraňte z jejich spodní části zelené kališní lísky, jinak bude váš sirup zbytečně nahořklý.
  • Pampeliškové květy dejte do hrnce a zalijte je vodou.
  • Následně vodu přiveďte k varu a květy povařte asi 1 minutu.
  • Poté hrnce z ohně odstavte, zakryjte a nechte přes noc pampeliškové květy ve vodě louhovat.
  • Následující den pampeliškový výluh přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko.
  • Do nádoby s pampeliškovým výluhem přidejte cukr, med a citron.
  • Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přibližně hodinu, než se množství tekutiny zredukuje asi na polovinu.
  • Následně směs z ohně odstraňte a přelijte do připravených sklenic.

Sirup z pampelišek ve sklenici s dávkovačem.
zdroj: naturesnurtureblog.com

Zaujal vás recept na pampeliškový sirup? Pak vyzkoušejte také jednoduchý recept na bezový sirup.

Pampeliškový čaj

Pampeliškový čaj pomáhá snižovat zadržování vody v těle, krevní tlak a pomáhá regulovat cukr v krvi. Navíc prospívá pleti! 

Připravte si chutný nápoj, který je možné pít za tepla i za studena. 

Ingredience

  • ½ šálku pampelišek 
  • 4 šálky vody 

Postup

  • Do hrnce dejte vařit vodu a nasypte do ní pampelišky. 
  • Hrnec přiklopte a vařte 20 minut. 
  • Po této době odkryjte a pochutnejte si na skvělém čaji. 
  • Čaj můžete ozdobit čerstvou omytou pampeliškou a můžete podávat. 
  • Chcete-li se osvěžit, přidejte do čaje led. 
  • Kdo má rád sladší nápoj, může čaj z pampelišky dochutit cukrem nebo oblíbeným sladidlem. 

Čaj z pampelišky v bílém šálku s talířkem, zdobený čerstvými kvítky.
zdroj: morningchores.com

Milujete zajímavé čaje? Pak si připravte některý z 6 receptů na pečený čaj.

Čaj z kořene pampelišky

Pochutnejte si na výborném nápoji, jehož příprava je jednoduchá, rychlá a využijete při ní celou rostlinu. 

Ingredience

  • 4,5 čajové lžičky sušených pampeliškových kořenů
  • 2 šálky vody
  • 1–2 čajové lžičky másla nebo smetany (volitelné)
  • skořice, zázvor, vanilkový extrakt (na dochucení)

Postup

  • Umístěte hrnec na plotnu a na dno nasypte kořeny pampelišky. 
  • Restujte, dokud se pampeliška nerozvoní a nezhnědne. 
  • Následně vlijte do hrnce vodu a dochucovadla a přiveďte k varu. Dochucovadla můžete použít jen některá, dle vlastní volby, nebo všechny najednou. 
  • Jakmile se začne voda vařit, snižte teplo a vařte 30–45 minut. 
  • Hotový pampeliškový čaj dochuťte máslem nebo javorovým sirupem. 

Čaj z kořene pampelišky ve sklenici s uchem.
zdroj: craftylittlegnome.com

Jarní pampeliškový salát s vajíčkem a grepem

Nejlepší je použít na tento salát listy z vlastní zahrádky nebo takové, u kterých jste si jistí, že nebyly chemicky ošetřeny.

Ingredience

  • 2 šálky pampeliškových listů
  • 2 jarní cibulky
  • 2 vejce
  • 1 grep
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy

Postup

  • V hrnci uvařte vejce natvrdo (10 minut). 
  • Zatímco se vejce vaří, smíchejte, ve vedlejší misce, olivový olej a citronovou šťávu.
  • Jarní cibulku nakrájejte na drobná kolečka a promíchejte ji v hlubokém talíři s pampeliškovými listy. Následně vše přelijte dresinkem z oleje a citronové šťávy.
  • Uvařená a vychladlá vajíčka oloupejte a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Přidejte do salátu. 
  • Na závěr přidejte na talíř také oloupané měsíčky grepu. 
  • Nyní už jen stačí pochutnat si na výborném salátu z pampelišek.
  • Podávejte s čerstvým pečivem. 

Salát z listů pampelišek s vařeným vejcem a měsíčky grepu.
zdroj: tasteofhome.com

Máte rádi čerstvé pečivo? Vyzkoušejte naše recepty z domácí pekárny.

Lahodné pampeliškové víno

Rádi ochutnáváte něco nového a zajímavého? Pak si připravte lahodný nápoj, kterým je perlivé víno zlatavé barvy.  

Ingredience

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 4,5 litru vody
  • 2 citrony
  • 2 pomeranče
  • 1,5 kg cukru
  • 40 g droždí

Postup

  • Z květů pampelišky odstraňte většinu zelených částí, tedy především kalichy na spodní části květů.
  • Následně pampeliškové květy spařte 2,5 l vroucí vody a nechte louhovat 1 den. 
  • Druhý den směs přeceďte a výluh nalijte do pětilitrové nádoby.
  • Následně rozmíchejte cukr ve 2 l vroucí vody. Jakmile se cukr rozpustí, nechte roztok vychladnout a přilijte jej do nádoby s pampeliškovým výluhem. 
  • Nyní oloupejte citrony i pomeranče, nakrájejte je na plátky a společně s rozdrobeným droždím vše přidejte do nádoby s pampeliškovým výluhem.
  • Následně tuto nádobu zakryjte potravinovou fólií, do které udělejte, pomocí jehly, několik otvorů, aby mohl dovnitř pronikat vzduch.
  • Nádobu umístěte na 6 týdnů na světlo, k oknu a nechte kvasit.
  • Až kousky citrusů klesnou na dno nádoby, přelijte víno do připravených lahví.
  • Lahve následně uzavřete a uskladněte na dobu alespoň 6 měsíců, lépe ale dvou let, do chladu a temna.
  • Tento recept na pampeliškové víno je možná trochu běh na dlouhou trať, ale výsledná chuť stojí skutečně za to! 

Víno z pampelišek v karafě a dvou sklenicích.
zdroj: thespruceeats.com

Máte-li rádi víno, můžete vyzkoušet naše chutné recepty s hroznovým vínem.

Pampeliškový olej

Představte si, že byste si uměli připravit zázrak přírodní medicíny, který pomáhá při nejrůznějších otocích, zánětech a štípnutích hmyzem. 

Představte si, že tento zázrak nemusíte užívat pouze jako vnější lék, ale můžete si na něm pochutnat také jako na zálivce do salátů a podpořit tak správnou funkci trávící soustavy. 

Přinášíme vám recept, který vám toto všechno umožní!

Ingredience

  • pampeliškové květy (množství volitelné – čím více květů, tím silnější příchuť oleje)
  • olivový olej (podle množství květů)

Postup

  • Čerstvé květy pampelišky rozprostřete na bavlněnou utěrku a nechte je, alespoň jeden den, lehce proschnout.
  • Takto proschlými květy naplňte polovinu sklenice, kterou chcete na výrobu oleje použít.
  • Následně celou sklenici s květy zalijte olivovým olejem, a to až po okraj.
  • Před uzavřením obsah sklenice promíchejte pomocí dřevěné vařečky.
  • Pevně uzavřenou sklenici umístěte na teplé a slunné místo a nechte ji stát 2 týdny.
  • Během této doby, každé dva až tři dny, sklenicí zatřepejte, aby se její obsah promíchal a lépe se tak uvolnily léčivé látky. Zároveň kontrolujte, zda se uvnitř netvoří plíseň.
  • Po dvou týdnech obsah sklenice přeceďte pomocí síta, vystlaného látkou či gázou.
  • Poté, co přecedíte tekutý obsah, promačkejte přes látku i zbytky pampeliškových květů.
  • Váš olej z pampelišek je hotov a můžete jej používat až po dobu jednoho roku. Skladujete jej v suchu a na temném a chladném místě.

Olej s květy pampelišky ve sklenici s černým víkem.
zdroj: siplemomreview.com

Vyzkoušejte olej ve spreji, který vám v kuchyni usnadní práci.

Pampelišková káva

V tomto případě se označení káva používá pro nápoj, připravený z usušených a namletých kořenů smetanky lékařské. Ty by se měly ze země vykopávat buď na podzim, nebo na jaře.

Ingredience

  • pampeliškové kořeny
  • voda
  • cukr a mléko (na dochucení)

Postup

  • Kořeny, zbavené zelených částí, důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky.
  • Tyto kousky poté vložte do trouby, předehřáté na 200 °C a pečte přibližně 30 minut, aby se kořeny vysušily.
  • Po zchladnutí kořeny namelte pomocí mlýnku na kávu. Vzniklý prášek poté můžete ihned použít nebo uskladnit ve vzduchotěsné sklenici.
  • Na přípravu jednoho šálku použijte 2 čajové lžičky namletého prášku.
  • Prášek zalijte horkou vodou a celou kávu případně dochuťte cukrem či mlékem, dle svého vkusu.
  • Pokud chcete, můžete kávu, před konzumací, rovněž přecedit, ale není to nutné.
  • Černá káva z kořene pampelišky chutná nejlépe, vychutnáte-li si ji v klidu a pohodě.

Káva z kořene pampelišky ve hnědém ozdobném hrnečku.
zdroj: eatweeds.co.uk

Recept na pampeliškový likér

Chcete si pochutnat na něčem tvrdším a neobvyklém? 

Pak vyzkoušejte tento úžasný recept, který oceníte vy i vaši hosté! 

Ingredience

  • 150 g pampelišek
  • očištěný citron (nejlépe bio)
  • 150 g hnědého cukru
  • 0,7 l vodky 

Postup

  • Květiny opláchněte a osušte je pomocí papírové utěrky. 
  • Odtrhněte žluté květy od stonku a z citronu vymačkejte šťávu. 
  • Do nádoby s víkem vlijte šťávu, vložte do ní květy, přilijte 125 ml vody, a nakonec přidejte vodku. 
  • Nádobu uzavřete tak, aby dobře těsnila a nechte stát 4 týdny na světlém místě. 
  • Po této době přefiltrujte kapalinu do karafy a podávejte. 

Zlatý likér z pampelišek ve sklenici.
zdroj: eatsmarter.com

Pro ty, kteří alkoholu neholdují, máme skvělé recepty na domácí limonády, které nejvíce osvěží hlavně v létě.

Pampelišková šťáva

Tento recept je skvělý pro ty, kteří chtějí posílit imunitní systém a pročistit svá játra. Vyzkoušejte jej!

Ingredience

  • 1 velký svazek pampelišek
  • cca 3 cm kořene zázvoru
  • 1 celý citron (bez kůry)
  • ½ velkého ananasu (oloupaného)
  • 1 jablko

Postup

  • Všechny ingredience vložte do odšťavňovače a hotovou šťávu pořádně promíchejte. 
  • Podávejte ve sklenici, ozdobené ananasem. 
  • Chcete-li, můžete do nápoje přidat led. Zvláště v létě je vychlazená pampelišková šťáva úžasně osvěžující bombou.

Zelená pampelišková šťáva ve sklenici na víno, zdobená kouskem ananasu a podávaná s brčkem.
zdroj: nurturemygut.com

Máte rádi šťávy? Vyzkoušejte tedy také recept na šťávu z granátového jablka.

Proč konzumovat pampelišku?

Pampeliška není jen krásná květina. Je také velmi prospěšná zdraví. 

Jaké jsou zdravotní výhody pampelišky?

  • Je vysoce výživná: Najdete v ní vitamín A, C a K. Obsahuje také vitamín E, kyselinu listovou a malé množství vitamínů skupiny B. Navíc v pampelišce najdete také minerály, včetně železa, vápníku, hořčíku a draslíku. Kořen pampelišky je bohatý na inulin, což je druh rozpustné vlákniny, který podporuje růst a udržování zdravé bakteriální flóry ve střevním traktu. 

  • Obsahuje antioxidanty: Mluvíme zde o silných antioxidantech, které pomáhají neutralizovat nebo předcházet negativním účinkům volných radikálů v lidském těle. Pampeliška obsahuje také vysokou hladinu antioxidačního beta-karotenu, který poskytuje silnou ochranu před poškozením buněk a oxidačním stresem. V pampelišce najdete i další kategorii antioxidantů, zvanou polyfenoly.

  • Pomáhá v boji proti zánětu: Některé studie prokázaly, že v buňkách, ošetřených sloučeninami pampelišky, byly výrazně snížené markery zánětu. Je ale zapotřebí dalších studií. 

  • Pomáhá při kontrole krevního cukru: Kyselina čekanová a kyselina chlorogenová jsou dvě bioaktivní sloučeniny v pampelišce, které se nacházejí ve všech částech rostliny a pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. 

  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu: Některé studie ukazují, že bioaktivní sloučeniny v pampelišce mohou snížit hladinu cholesterolu a snížit tak riziko srdečních onemocnění.

  • Může snižovat krevní tlak: Tradiční bylinná medicína využívá pampelišku pro její močopudný účinek, který pomáhá detoxikovat orgány. Zbavení těla přebytečné tekutiny může vést ke snížení krevního tlaku. 

  • Podporuje správnou funkci jater: Některé studie ukazují, že má pampeliška ochranný účinek na jaterní tkáň, je-li tkáň vystavena toxickým látkám a stresu.

  • Může pomoci při hubnutí: Pampeliška a její bioaktivní složky mohou podporovat hubnutí. Pampeliška zlepšuje funkci metabolismu a pomáhá zpomalovat proces ukládání tuků, což může vést ke ztrátě hmotnosti.

  • Pomáhá v boji proti rakovině: Pampeliška pomáhá bránit růstu rakovinných buněk. 

  • Podporuje zdravé trávení a léčí zácpu: Pampeliška zrychluje kontrakce v žaludku a vyprazdňování obsahu žaludku do tenkého střeva. Kromě toho jsou účinky kořene pampelišky takové, že přítomná prebiotická vláknina, inulin, má silnou schopnost snižovat zácpu a zvyšovat pohyb střev.

  • Posiluje imunitní systém: Pampeliška má antimikrobiální a antivirové vlastnosti, které podporují schopnost těla bojovat s infekcí.

  • Má pozitivní účinky na pleť: Studie ukazují, že pampeliška podporuje tvorbu nových kožních buněk, což pomáhá zpomalovat stárnutí pleti.

  • Podporuje zdraví kostí: Pampeliška je dobrým zdrojem vápníku a vitamínu K, které pomáhají s prevencí úbytku kostní hmoty. 

Jak odstranit hořkou chuť pampelišky?

Pampeliška je charakteristická svou nahořklou chutí. Pokud se jí chcete zbavit, máte několik možností, jak to udělat. 

V případě pampeliškových květů stačí, když je zbavíte jejich zelených kališních lístků – žluté okvětní lístky totiž hořké nejsou. Listy pampelišek na salát se také doporučuje sbírat brzy z jara, kdy ještě nejsou tak hořké. Později se z nich hořkost dá odstranit namočením ve slané vodě. Namáčet stačí přibližně půl hodiny.

Z hlediska konzumace je samozřejmě nejlepší používat pampelišku, o které víte, že nebyla chemicky ošetřena a nepochází z místa blízko silnice. V každém případě se doporučuje listy i květy, před konzumací, důkladně propláchnout pod tekoucí vodou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.