I z pampelišek lze připravit chutný a zdravý pokrm

Pampelišky každý z nás vnímá jinak. Pro někoho je jejich zářivá žluť v zelené trávě symbolem krásy, naopak zahrádkáři se jí hrozí jako prakticky nezničitelného plevele.

Ale pampeliška může přinést užitek v kuchyni. Takže než pampeliška rozkvete, můžeme si rozmyslet její využití.

V dnešním článku si můžete vybrat ze tří receptů, kde je pampeliška tou hlavní surovinou.

Pampeliškový med

Říká se mu pampeliškový med, ale se zlatavým pokladem od včel má společnou jen konzistenci a barvu. Je zdravý a chuťové výtečný. Pomáhá v boji s kašlem a nachlazením. 

INGREDIENCE :

  • 400 pampeliškových květů
  • 2 litry vody
  • 2 citróny
  • 2 kg cukru

POSTUP :

  1. Pampeliškové květy opereme pod tekoucí vodou.
  2. Oprané květy pampelišek vložíme do hrnce a zalijeme 2 litry vody.
  3. Na kolečka nakrájíme 2 omyté citrony, které bez pecek přidáme do hrnce.
  4. Celou směs přivedete do varu a povaříte cca čtvrt hodinky.
  5. Výsledný nálev necháme luhovat do druhého dne.
  6. Poté je směs nutné přecedit do dalšího hrnce.
  7. Následně přidáme cukr a necháme opět vařit asi 90 minut.
  8. Pravidelně mícháme.
  9. Skončíme, až začne mít obsah hrnce „medovou“ konzistenci.
  10. Poté rozlijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.
 TIP : Při přípravě medu lze do nálevu přidat i plátky pomeranče, získáme tak pampeliškový med s příchutí pomerančů. 

Pampeliškový medzdroj : viadelicia.cz

Pampeliškový salát s pancettou a krutony

Víte jak chutná pampeliška? Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Listy jsou mírně nahořklé a chutí by se daly přirovnat k čekance.

INGREDIENCE :

  • 2 vejce
  • hromada pampeliškových zelených listů
  • 5 lžic olivového oleje
  • 100 g  chleba, nakrájeného na kostky
  • 80 g pancetty, nakrájená na tenké plátky nebo libové slaniny
  • 1 stroužek utřeného česnek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

POSTUP :

  1. V osolené vodě uvaříme vece natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme je.
  2. Listy pampelišky umyjeme ve studené vodě, odřízneme tvrdé konce a nakrájíme na kousky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme chléb a opékáme do zlatova.
  4. Krutony dáme stranou.
  5. Na pánev dáme pancettu a opékáme ji do křupava, po opečení dáme opět stranou.
  6. Do oleje přidáme utřený česnek, sůl, pepř a citrónovou šťávu a vymícháme.
  7. Do misky přidáme pampeliškový listy k nim zálivku, krutony a pancettu, dobře promícháme.
  8. Vejce nakrájíme na klíny – buď na čtvrtiny, nebo šestiny – a klademe je na salát.

Pampeliškový salát s pancettou a krutonyzdroj : finecooking.com

Pampeliškový čaj

INGREDIENCE :

  • 2 lžíce květů pampelišky
  • 1/2 l vody

POSTUP :

  1. Zalijeme dvě lžíce kvítků pampelišek půllitrem vařící vody.
  2. Nádobu přikryjeme a necháme louhovat deset minut.
  3. Čaj se podává po půl skleničce třikrát denně.

Pampeliškový čajzdroj : livestrong.com

Bylinné čaje jsou mezi lidmi velice oblíbené. Pokud je také rádi připravujete, nezapomeňte opomenou náš článek s recepty na bylinné čaje.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit