I z pampelišek lze připravit jídlo

Pampelišky každý z nás vnímá jinak. Pro někoho je jejich zářivá žluť v zelené trávě symbolem krásy, naopak zahrádkáři se jí hrozí jako prakticky nezničitelného plevele a pro alergiky na pyl symbolizuje prudký začátek pylové sezóny, protože za ní už rychle následují kvetoucí stromy, keře a trávy. Ale pampeliška může přinést užitek v kuchyni. Takže než pampeliška rozkvete, můžeme si rozmyslet její využití.

Pampeliška obecná je plná vitaminů A, B, C, D, betakarotenu a minerálních látek (křemík, draslík, vápník, železo). Zajímavým faktem je, že list pampelišky obsahuje dvakrát víc železa než špenát. V mladých listech je obsaženo značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité.

1. Pampeliškový med

Říká se mu pampeliškový med, ale se zlatavým pokladem od včel má společnou jen konzistenci a barvu. Je zdravý a chuťové výtečný. Pomáhá v boji s kašlem a nachlazením. 

INGREDIENCE :

  • 400 pampeliškových květů
  • 2 litry vody
  • 2 citróny
  • 2 kg cukru

POSTUP :

  1. Pampeliškové květy opereme pod tekoucí vodou.
  2. Oprané květy pampelišek vložíme do hrnce a zalijeme 2 litry vody.
  3. Na kolečka nakrájíme 2 omyté citrony, které bez pecek přidáme do hrnce.
  4. Celou směs přivedete do varu a povaříte cca čtvrt hodinky.
  5. Výsledný nálev necháme luhovat do druhého dne.
  6. Poté je směs nutné přecedit do dalšího hrnce.
  7. Následně přidáme cukr a necháme opět vařit asi 90 minut.
  8. Pravidelně mícháme.
  9. Skončíme, až začne mít obsah hrnce „medovou“ konzistenci.
  10. Poté rozlijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.
 TIP : Při přípravě medu lze do nálevu přidat i plátky pomeranče, získáme tak pampeliškový med s příchutí pomerančů. 

Pampeliškový medzdroj : viadelicia.cz

2. Pampeliškový salát s pancettou a krutony

Víte jak chutná pampeliška? Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Listy jsou mírně nahořklé a chutí by se daly přirovnat k čekance.

INGREDIENCE :

  • 2 vejce
  • hromada pampeliškových zelených listů
  • 5 lžic olivového oleje
  • 100 g  chleba, nakrájeného na kostky
  • 80 g pancetty, nakrájená na tenké plátky nebo libové slaniny
  • 1 stroužek utřeného česnek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

POSTUP :

  1. V osolené vodě uvaříme vece natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme je.
  2. Listy pampelišky umyjeme ve studené vodě, odřízneme tvrdé konce a nakrájíme na kousky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme chléb a opékáme do zlatova.
  4. Krutony dáme stranou.
  5. Na pánev dáme pancettu a opékáme ji do křupava, po opečení dáme opět stranou.
  6. Do oleje přidáme utřený česnek, sůl, pepř a citrónovou šťávu a vymícháme.
  7. Do misky přidáme pampeliškový listy k nim zálivku, krutony a pancettu, dobře promícháme.
  8. Vejce nakrájíme na klíny – buď na čtvrtiny, nebo šestiny – a klademe je na salát.

Pampeliškový salát s pancettou a krutonyzdroj : finecooking.com

3. Pampeliškový čaj

INGREDIENCE :

  • 2 lžíce květů pampelišky
  • 1/2 l vody

POSTUP :

  1. Zalijeme dvě lžíce kvítků pampelišek půllitrem vařící vody.
  2. Nádobu přikryjeme a necháme louhovat deset minut.
  3. Čaj se podává po půl skleničce třikrát denně.

Pampeliškový čajzdroj : livestrong.com

Pampeliška obsahuje látky povzbuzující chuť k jídlu i trávení a další látky prospěšné našemu organismu, zvláště po dlouhé zimě. Například 10 dkg pampeliškových lístků obsahuje 2,5 g bílkovin, 0,6 g tuku, 7,5 g sacharidů, 3 mg vitamínu C, 7,5 mg karoténu, vitamíny skupiny B a četné minerální látky. Nezanedbatelný není ani cholin, který navozuje jemně nahořklou chuť pampeliškových lístků a který působí příznivě na činnost jater. Nejvhodnější doba sběru pampeliškových lístků je od března do května, dříve než pampelišky začnou kvést.

Sdílejte svým přátelům

4.4 (88%) 5 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *