Hledáte recepty na pampelišky, které jsou nejen zdravé, ale také jednoduché a chutné?
Pak se inspirujte našimi návody na přípravu těch nejlepších pampeliškových dobrot.
Na své si přijdou i milovníci přírodní medicíny!
Recept na pampeliškový med
Vyrobte si tohoto skvělého pomocníka nejen v boji proti nachlazení a kašli!
Pokud chcete chuť medu trochu ozvláštnit, můžete, místo citronu, použít pomeranč.
Ingredience
- 2 šálky čerstvých pampeliškových květů
- 1,5 šálku vody
- 1,5 šálku třtinového cukru
- 1 citron
Postup
- Pampeliškové květy jemně omyjte studenou vodou.
- Následně je, společně s vodou a několika plátky citronu, vložte do hrnce a na mírném ohni je, přikryté pokličkou, vařte asi 15 minut.
- Poté nechte směs v hrnci vychladnout a louhovat přes noc.
- Druhý den směs přeceďte, přes sítko či plátýnko, do jiného hrnce.
- K pampeliškovému výluhu přidejte cukr a na mírném ohni vše důkladně míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Poté směs, za občasného míchání, vařte ještě 30 minut.
- Když začne směs houstnout, je med hotový.
- Ještě teplý med z pampelišek přelijte do připravených sklenic s víkem, které, po naplnění, ihned uzavřete.
- Pokud by vám med začal krystalizovat, ponořte naplněnou sklenici, na chvíli, do nádoby s teplou vodou.

Milovníkům medu a masa doporučujeme vyzkoušet skvělé recepty na medové maso!
Pampeliškový sirup
Máte rádi palačinky, lívance či vafle? S tímto lahodným sirupem bude váš oblíbený pokrm ještě neodolatelnější. Sirup slouží také jako skvělé dochucení čaje.
Ingredience
- 1,5 šálku pampeliškových květů
- 3 šálky vody
- 2 šálky třtinového cukru nebo jiného sladidla
- ¼ šálku medu (volitelně)
- čerstvá citronová šťáva z poloviny citronu
Postup
- Pampeliškové květy omyjte a nechte je, asi hodinu, schnout na papírové či látkové utěrce.
- Když květy proschnou, odstraňte z jejich spodní části zelené kališní lísky, jinak bude váš sirup zbytečně nahořklý.
- Pampeliškové květy dejte do hrnce a zalijte je vodou.
- Následně vodu přiveďte k varu a květy povařte asi 1 minutu.
- Poté hrnce z ohně odstavte, zakryjte a nechte přes noc pampeliškové květy ve vodě louhovat.
- Následující den pampeliškový výluh přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko.
- Do nádoby s pampeliškovým výluhem přidejte cukr, med a citron.
- Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přibližně hodinu, než se množství tekutiny zredukuje asi na polovinu.
- Následně směs z ohně odstraňte a přelijte do připravených sklenic.

Zaujal vás recept na pampeliškový sirup? Pak vyzkoušejte také jednoduchý recept na bezový sirup.
Pampeliškový čaj
Pampeliškový čaj pomáhá snižovat zadržování vody v těle, krevní tlak a pomáhá regulovat cukr v krvi. Navíc prospívá pleti!
Připravte si chutný nápoj, který je možné pít za tepla i za studena.
Ingredience
- ½ šálku pampelišek
- 4 šálky vody
Postup
- Do hrnce dejte vařit vodu a nasypte do ní pampelišky.
- Hrnec přiklopte a vařte 20 minut.
- Po této době odkryjte a pochutnejte si na skvělém čaji.
- Čaj můžete ozdobit čerstvou omytou pampeliškou a můžete podávat.
- Chcete-li se osvěžit, přidejte do čaje led.
- Kdo má rád sladší nápoj, může čaj z pampelišky dochutit cukrem nebo oblíbeným sladidlem.

Milujete zajímavé čaje? Pak si připravte některý z 6 receptů na pečený čaj.
Čaj z kořene pampelišky
Pochutnejte si na výborném nápoji, jehož příprava je jednoduchá, rychlá a využijete při ní celou rostlinu.
Ingredience
- 4,5 čajové lžičky sušených pampeliškových kořenů
- 2 šálky vody
- 1–2 čajové lžičky másla nebo smetany (volitelné)
- skořice, zázvor, vanilkový extrakt (na dochucení)
Postup
- Umístěte hrnec na plotnu a na dno nasypte kořeny pampelišky.
- Restujte, dokud se pampeliška nerozvoní a nezhnědne.
- Následně vlijte do hrnce vodu a dochucovadla a přiveďte k varu. Dochucovadla můžete použít jen některá, dle vlastní volby, nebo všechny najednou.
- Jakmile se začne voda vařit, snižte teplo a vařte 30–45 minut.
- Hotový pampeliškový čaj dochuťte máslem nebo javorovým sirupem.

Jarní pampeliškový salát s vajíčkem a grepem
Nejlepší je použít na tento salát listy z vlastní zahrádky nebo takové, u kterých jste si jistí, že nebyly chemicky ošetřeny.
Ingredience
- 2 šálky pampeliškových listů
- 2 jarní cibulky
- 2 vejce
- 1 grep
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
Postup
- V hrnci uvařte vejce natvrdo (10 minut).
- Zatímco se vejce vaří, smíchejte, ve vedlejší misce, olivový olej a citronovou šťávu.
- Jarní cibulku nakrájejte na drobná kolečka a promíchejte ji v hlubokém talíři s pampeliškovými listy. Následně vše přelijte dresinkem z oleje a citronové šťávy.
- Uvařená a vychladlá vajíčka oloupejte a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Přidejte do salátu.
- Na závěr přidejte na talíř také oloupané měsíčky grepu.
- Nyní už jen stačí pochutnat si na výborném salátu z pampelišek.
- Podávejte s čerstvým pečivem.

Máte rádi čerstvé pečivo? Vyzkoušejte naše recepty z domácí pekárny.
Lahodné pampeliškové víno
Rádi ochutnáváte něco nového a zajímavého? Pak si připravte lahodný nápoj, kterým je perlivé víno zlatavé barvy.
Ingredience
- 1 litr pampeliškových květů
- 4,5 litru vody
- 2 citrony
- 2 pomeranče
- 1,5 kg cukru
- 40 g droždí
Postup
- Z květů pampelišky odstraňte většinu zelených částí, tedy především kalichy na spodní části květů.
- Následně pampeliškové květy spařte 2,5 l vroucí vody a nechte louhovat 1 den.
- Druhý den směs přeceďte a výluh nalijte do pětilitrové nádoby.
- Následně rozmíchejte cukr ve 2 l vroucí vody. Jakmile se cukr rozpustí, nechte roztok vychladnout a přilijte jej do nádoby s pampeliškovým výluhem.
- Nyní oloupejte citrony i pomeranče, nakrájejte je na plátky a společně s rozdrobeným droždím vše přidejte do nádoby s pampeliškovým výluhem.
- Následně tuto nádobu zakryjte potravinovou fólií, do které udělejte, pomocí jehly, několik otvorů, aby mohl dovnitř pronikat vzduch.
- Nádobu umístěte na 6 týdnů na světlo, k oknu a nechte kvasit.
- Až kousky citrusů klesnou na dno nádoby, přelijte víno do připravených lahví.
- Lahve následně uzavřete a uskladněte na dobu alespoň 6 měsíců, lépe ale dvou let, do chladu a temna.
- Tento recept na pampeliškové víno je možná trochu běh na dlouhou trať, ale výsledná chuť stojí skutečně za to!

Máte-li rádi víno, můžete vyzkoušet naše chutné recepty s hroznovým vínem.
Objevte podobné tipy
Pampeliškový olej
Představte si, že byste si uměli připravit zázrak přírodní medicíny, který pomáhá při nejrůznějších otocích, zánětech a štípnutích hmyzem.
Představte si, že tento zázrak nemusíte užívat pouze jako vnější lék, ale můžete si na něm pochutnat také jako na zálivce do salátů a podpořit tak správnou funkci trávící soustavy.
Přinášíme vám recept, který vám toto všechno umožní!
Ingredience
- pampeliškové květy (množství volitelné – čím více květů, tím silnější příchuť oleje)
- olivový olej (podle množství květů)
Postup
- Čerstvé květy pampelišky rozprostřete na bavlněnou utěrku a nechte je, alespoň jeden den, lehce proschnout.
- Takto proschlými květy naplňte polovinu sklenice, kterou chcete na výrobu oleje použít.
- Následně celou sklenici s květy zalijte olivovým olejem, a to až po okraj.
- Před uzavřením obsah sklenice promíchejte pomocí dřevěné vařečky.
- Pevně uzavřenou sklenici umístěte na teplé a slunné místo a nechte ji stát 2 týdny.
- Během této doby, každé dva až tři dny, sklenicí zatřepejte, aby se její obsah promíchal a lépe se tak uvolnily léčivé látky. Zároveň kontrolujte, zda se uvnitř netvoří plíseň.
- Po dvou týdnech obsah sklenice přeceďte pomocí síta, vystlaného látkou či gázou.
- Poté, co přecedíte tekutý obsah, promačkejte přes látku i zbytky pampeliškových květů.
- Váš olej z pampelišek je hotov a můžete jej používat až po dobu jednoho roku. Skladujete jej v suchu a na temném a chladném místě.

Vyzkoušejte olej ve spreji, který vám v kuchyni usnadní práci.
Pampelišková káva
V tomto případě se označení káva používá pro nápoj, připravený z usušených a namletých kořenů smetanky lékařské. Ty by se měly ze země vykopávat buď na podzim, nebo na jaře.
Ingredience
- pampeliškové kořeny
- voda
- cukr a mléko (na dochucení)
Postup
- Kořeny, zbavené zelených částí, důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Tyto kousky poté vložte do trouby, předehřáté na 200 °C a pečte přibližně 30 minut, aby se kořeny vysušily.
- Po zchladnutí kořeny namelte pomocí mlýnku na kávu. Vzniklý prášek poté můžete ihned použít nebo uskladnit ve vzduchotěsné sklenici.
- Na přípravu jednoho šálku použijte 2 čajové lžičky namletého prášku.
- Prášek zalijte horkou vodou a celou kávu případně dochuťte cukrem či mlékem, dle svého vkusu.
- Pokud chcete, můžete kávu, před konzumací, rovněž přecedit, ale není to nutné.
- Černá káva z kořene pampelišky chutná nejlépe, vychutnáte-li si ji v klidu a pohodě.

Recept na pampeliškový likér
Chcete si pochutnat na něčem tvrdším a neobvyklém?
Pak vyzkoušejte tento úžasný recept, který oceníte vy i vaši hosté!
Ingredience
- 150 g pampelišek
- očištěný citron (nejlépe bio)
- 150 g hnědého cukru
- 0,7 l vodky
Postup
- Květiny opláchněte a osušte je pomocí papírové utěrky.
- Odtrhněte žluté květy od stonku a z citronu vymačkejte šťávu.
- Do nádoby s víkem vlijte šťávu, vložte do ní květy, přilijte 125 ml vody, a nakonec přidejte vodku.
- Nádobu uzavřete tak, aby dobře těsnila a nechte stát 4 týdny na světlém místě.
- Po této době přefiltrujte kapalinu do karafy a podávejte.

Pro ty, kteří alkoholu neholdují, máme skvělé recepty na domácí limonády, které nejvíce osvěží hlavně v létě.
Pampelišková šťáva
Tento recept je skvělý pro ty, kteří chtějí posílit imunitní systém a pročistit svá játra. Vyzkoušejte jej!
Ingredience
- 1 velký svazek pampelišek
- cca 3 cm kořene zázvoru
- 1 celý citron (bez kůry)
- ½ velkého ananasu (oloupaného)
- 1 jablko
Postup
- Všechny ingredience vložte do odšťavňovače a hotovou šťávu pořádně promíchejte.
- Podávejte ve sklenici, ozdobené ananasem.
- Chcete-li, můžete do nápoje přidat led. Zvláště v létě je vychlazená pampelišková šťáva úžasně osvěžující bombou.

Máte rádi šťávy? Vyzkoušejte tedy také recept na šťávu z granátového jablka.
Proč konzumovat pampelišku?
Pampeliška není jen krásná květina. Je také velmi prospěšná zdraví.
Jaké jsou zdravotní výhody pampelišky?
- Je vysoce výživná: Najdete v ní vitamín A, C a K. Obsahuje také vitamín E, kyselinu listovou a malé množství vitamínů skupiny B. Navíc v pampelišce najdete také minerály, včetně železa, vápníku, hořčíku a draslíku. Kořen pampelišky je bohatý na inulin, což je druh rozpustné vlákniny, který podporuje růst a udržování zdravé bakteriální flóry ve střevním traktu.
- Obsahuje antioxidanty: Mluvíme zde o silných antioxidantech, které pomáhají neutralizovat nebo předcházet negativním účinkům volných radikálů v lidském těle. Pampeliška obsahuje také vysokou hladinu antioxidačního beta-karotenu, který poskytuje silnou ochranu před poškozením buněk a oxidačním stresem. V pampelišce najdete i další kategorii antioxidantů, zvanou polyfenoly.
- Pomáhá v boji proti zánětu: Některé studie prokázaly, že v buňkách, ošetřených sloučeninami pampelišky, byly výrazně snížené markery zánětu. Je ale zapotřebí dalších studií.
- Pomáhá při kontrole krevního cukru: Kyselina čekanová a kyselina chlorogenová jsou dvě bioaktivní sloučeniny v pampelišce, které se nacházejí ve všech částech rostliny a pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi.
- Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu: Některé studie ukazují, že bioaktivní sloučeniny v pampelišce mohou snížit hladinu cholesterolu a snížit tak riziko srdečních onemocnění.
- Může snižovat krevní tlak: Tradiční bylinná medicína využívá pampelišku pro její močopudný účinek, který pomáhá detoxikovat orgány. Zbavení těla přebytečné tekutiny může vést ke snížení krevního tlaku.
- Podporuje správnou funkci jater: Některé studie ukazují, že má pampeliška ochranný účinek na jaterní tkáň, je-li tkáň vystavena toxickým látkám a stresu.
- Může pomoci při hubnutí: Pampeliška a její bioaktivní složky mohou podporovat hubnutí. Pampeliška zlepšuje funkci metabolismu a pomáhá zpomalovat proces ukládání tuků, což může vést ke ztrátě hmotnosti.
- Pomáhá v boji proti rakovině: Pampeliška pomáhá bránit růstu rakovinných buněk.
- Podporuje zdravé trávení a léčí zácpu: Pampeliška zrychluje kontrakce v žaludku a vyprazdňování obsahu žaludku do tenkého střeva. Kromě toho jsou účinky kořene pampelišky takové, že přítomná prebiotická vláknina, inulin, má silnou schopnost snižovat zácpu a zvyšovat pohyb střev.
- Posiluje imunitní systém: Pampeliška má antimikrobiální a antivirové vlastnosti, které podporují schopnost těla bojovat s infekcí.
- Má pozitivní účinky na pleť: Studie ukazují, že pampeliška podporuje tvorbu nových kožních buněk, což pomáhá zpomalovat stárnutí pleti.
- Podporuje zdraví kostí: Pampeliška je dobrým zdrojem vápníku a vitamínu K, které pomáhají s prevencí úbytku kostní hmoty.
Jak odstranit hořkou chuť pampelišky?
Pampeliška je charakteristická svou nahořklou chutí. Pokud se jí chcete zbavit, máte několik možností, jak to udělat.
V případě pampeliškových květů stačí, když je zbavíte jejich zelených kališních lístků – žluté okvětní lístky totiž hořké nejsou. Listy pampelišek na salát se také doporučuje sbírat brzy z jara, kdy ještě nejsou tak hořké. Později se z nich hořkost dá odstranit namočením ve slané vodě. Namáčet stačí přibližně půl hodiny.
Z hlediska konzumace je samozřejmě nejlepší používat pampelišku, o které víte, že nebyla chemicky ošetřena a nepochází z místa blízko silnice. V každém případě se doporučuje listy i květy, před konzumací, důkladně propláchnout pod tekoucí vodou.