Pampelišky každý z nás vnímá jinak. Pro někoho je jejich zářivá žluť v zelené trávě symbolem krásy, naopak zahrádkáři se jí hrozí jako prakticky nezničitelného plevele a pro alergiky na pyl symbolizuje prudký začátek pylové sezóny, protože za ní už rychle následují kvetoucí stromy, keře a trávy. Ale pampeliška může přinést užitek v kuchyni. Takže než pampeliška rozkvete, můžeme si rozmyslet její využití.
Pampeliška obecná je plná vitaminů A, B, C, D, betakarotenu a minerálních látek (křemík, draslík, vápník, železo). Zajímavým faktem je, že list pampelišky obsahuje dvakrát víc železa než špenát. V mladých listech je obsaženo značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité.
1. Pampeliškový med
Říká se mu pampeliškový med, ale se zlatavým pokladem od včel má společnou jen konzistenci a barvu. Je zdravý a chuťové výtečný. Pomáhá v boji s kašlem a nachlazením.
INGREDIENCE :
- 400 pampeliškových květů
- 2 litry vody
- 2 citróny
- 2 kg cukru
POSTUP :
- Pampeliškové květy opereme pod tekoucí vodou.
- Oprané květy pampelišek vložíme do hrnce a zalijeme 2 litry vody.
- Na kolečka nakrájíme 2 omyté citrony, které bez pecek přidáme do hrnce.
- Celou směs přivedete do varu a povaříte cca čtvrt hodinky.
- Výsledný nálev necháme luhovat do druhého dne.
- Poté je směs nutné přecedit do dalšího hrnce.
- Následně přidáme cukr a necháme opět vařit asi 90 minut.
- Pravidelně mícháme.
- Skončíme, až začne mít obsah hrnce „medovou“ konzistenci.
- Poté rozlijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.
zdroj : viadelicia.cz
2. Pampeliškový salát s pancettou a krutony
Víte jak chutná pampeliška? Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Listy jsou mírně nahořklé a chutí by se daly přirovnat k čekance.
INGREDIENCE :
- 2 vejce
- hromada pampeliškových zelených listů
- 5 lžic olivového oleje
- 100 g chleba, nakrájeného na kostky
- 80 g pancetty, nakrájená na tenké plátky nebo libové slaniny
- 1 stroužek utřeného česnek
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
POSTUP :
- V osolené vodě uvaříme vece natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme je.
- Listy pampelišky umyjeme ve studené vodě, odřízneme tvrdé konce a nakrájíme na kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme chléb a opékáme do zlatova.
- Krutony dáme stranou.
- Na pánev dáme pancettu a opékáme ji do křupava, po opečení dáme opět stranou.
- Do oleje přidáme utřený česnek, sůl, pepř a citrónovou šťávu a vymícháme.
- Do misky přidáme pampeliškový listy k nim zálivku, krutony a pancettu, dobře promícháme.
- Vejce nakrájíme na klíny – buď na čtvrtiny, nebo šestiny – a klademe je na salát.
zdroj : finecooking.com
3. Pampeliškový čaj
INGREDIENCE :
- 2 lžíce květů pampelišky
- 1/2 l vody
POSTUP :
- Zalijeme dvě lžíce kvítků pampelišek půllitrem vařící vody.
- Nádobu přikryjeme a necháme louhovat deset minut.
- Čaj se podává po půl skleničce třikrát denně.
zdroj : livestrong.com
Pampeliška obsahuje látky povzbuzující chuť k jídlu i trávení a další látky prospěšné našemu organismu, zvláště po dlouhé zimě. Například 10 dkg pampeliškových lístků obsahuje 2,5 g bílkovin, 0,6 g tuku, 7,5 g sacharidů, 3 mg vitamínu C, 7,5 mg karoténu, vitamíny skupiny B a četné minerální látky. Nezanedbatelný není ani cholin, který navozuje jemně nahořklou chuť pampeliškových lístků a který působí příznivě na činnost jater. Nejvhodnější doba sběru pampeliškových lístků je od března do května, dříve než pampelišky začnou kvést.