Zkuste luxusní recepty na norimberské perníčky po kterých se jen zapráší. Inspirujte se!

Pokud hledáte skvělou pochoutku na vánoční svátky, pak rozhodne vyzkoušejte recepty na norimberský perník.

Úžasně voní, skvěle chutná, jeho příprava je maximálně jednoduchá a výsledek potěší každého.

Neváhejte připravit i několik dávek, protože nebudete stačit nosit další. Jen se po nich zapráší.

Klidně je můžete udělat i v průběhu roku a nečekat jen na Vánoce, uvidíte, že budou hned fuč.

Klasický norimberský perník

Tuto sladkou pochoutku máme neodmyslitelně spojenou s vánočními svátky. Rozhodně je to jedna z mnoha dobrot, kterou si můžete vychutnat během adventních trhů u stánků. Omrkněte také recepty na perníkové kuličky, ty vás rozhodně nadchnou a nebude vám stačit jen jedna várka.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 200 g hnědého cukru
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 vrchovaté lžičky mleté skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • Špetka soli
  • 200 g čerstvě mletých mandlí
  • 200 g čerstvě mletých lískových ořechů
  • 100 g čerstvě mletých vlašských ořechů
  • 150 g jemně nasekané kandované pomerančové kůry
  • 150 g jemně nasekané kandované citronové kůry
  • Oplatky o průměru 9 – 10 cm
  • Citronová, čokoládová nebo pomerančová poleva

Postup

  • Do mísy dáme vejce, cukr, med a šleháme po dobu 3 až 4 minut, dokud není směs nadýchaná.
  • Ořechy umeleme těsně předtím, než je budeme používat a spolu s citronovou i pomerančovou kůrou vmícháme k vaječné směsi.
  • Zakryjeme potravinovou fólií a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.
  • Předehřejeme si troubu na 160 stupňů a připravíme plech vyložený pečícím papírem.
  • Připravíme si oplatky a rozdělíme na ně hotové vychlazené těsto pomocí lopatky na zmrzlinu a lehce přimáčkneme k oplatce.
  • Naskládáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 minut dozlatova.
  • Upečené vyjmeme z trouby a přendáme na kuchyňskou mřížku, aby perníčky vychladly.
  • Po vychladnutí přelijeme polevou, ať už citronovou, čokoládovou nebo pomerančovou, případně můžeme použít všechny tři.
  • Necháme zatuhnout polevu a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě tak, že mezi jednotlivé sušenky vsuneme pergamenový papír.
Luxusní perník z Norimberka s vůní mandlí, ořechů a citrusů.
Zdroj: https://zimtkeksundapfeltarte.com

Jednoduchý norimberský perník

Pokud milujete náš perník, pak si rozhodně zamilujete i ten bavorský. Německé perníčky mají nepřekonatelnou vůni, lahodnou chuť a skvělou konzistenci. Když k tomu ještě přidáte citronovou nebo pomerančovou kůru, máte o mlsání postaráno.

Ingredience:

  • 300 g mletých mandlí
  • 200 g mletých lískových ořechů
  • 170 g třtinového cukru (pokud možno nenahrazovat)
  • 190 g kandované citronové kůry
  • 190 g kandované pomerančové kůry
  • 4 polévkové lžíce kvalitního medu
  • 1 lžička kvalitního kakaového prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 6 vajec velikosti M
  • Špetka soli
  • 1 lžička kakaového prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 20 velkých oplatek

Na ozdobu:

  • Čokoládová poleva

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 160 stupňů a připravím si plech, na který dáme pečící papír.
  • Pomerančovou i citronovou kůru nasekáme na jemné kostičky o velikosti cca 3 mm.
  • Do mísy dáme vejce, třtinový cukr, med a utřeme do pěny.
  • Vmícháme mleté ořechy, skořici, kakaový prášek, perníkové koření, pomerančovou i citronovou kůru, špetku soli a vypracujeme tuhé těsto.
  • Lžící poté nabíráme kousky těsta a klademe na jednotlivé oplatky, dokud těsto nespotřebujeme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut.
  • Poté vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu.
  • Vychladlé perníčky potřeme polevou, případně ještě ozdobíme kousky kandované kůry nebo plátky mandlí, ale není to nutné.
  • Necháme zaschnout a uložíme do krabice na sušenky.
Vynikající perník Norimberský podle tradičního receptu na vánoční období.
Zdroj: https://www.cooknsoul.de

Norimberské perníčky na plech

Finišujete přípravy na vánoční svátky nebo chystáte nějakou oslavu a chcete své blízké i přátelé potěšit bavorskými perníčky, ale už na ně nemáte čas? Ideální je, udělat lebkuchen jako klasickou litou buchtu. Chuť je téměř totožná a všichni se budou olizovat až za ušima.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 180 g hnědého cukru
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 250 g mletých mandlí
  • 250 g mletých lískových ořechů
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 100 g plátků mandlí
  • 100 g nasekaných lískových ořechů

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 5-6 lžic rumu
  • 1 hrst loupaných mandlí

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a připravíme si pekáček s vyšším okrajem.
  • Na suché pánvi opražíme nasekané mandle a lískové ořechy, aby získaly zlatavý nádech.
  • V míse našleháme vejce s cukrem a medem do husté krémové pěny.
  • Vmícháme koření a mleté ořechy s mandlemi. Jako poslední přisypeme opražené ořechy s mandlemi a zamícháme
  • Těsto rozetřeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a povrch posypeme oloupanými mandlemi.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut. Potom necháme hotový perník trochu vychladnout.
  • Nakonec smícháme rum s moučkovým cukrem a vytvoříme hladkou polevu, která bude tekutější.
  • Hotovou polevou potřeme povrch perníku a necháme tak 20 minut odpočívat.
  • Nakonec nakrájíme na kousky ve tvaru diamantu a můžeme podávat.
Rychlý recept na vynikající bavorský perník v lité podobě.
Zdroj: https://lacrema-patisserie.com

Co víme o perníku z Norimberka?

Je to vlastně kulatý oplatkový perník s cukrovou, citrusovou nebo čokoládovou polevou, ale dělá se i bez polevy. Správný název je norimberský perník Elisen a kromě polevy bývají ještě zdobené mandlí či citronovou kůrou.

To, co dělá tuto pochoutku jinou a jedinečnou, je vysoký podíl mandlí a ořechů v těstě. Naopak obsahuje minimální množství mouku, díky čemuž je jeho chuť odlišná než u běžného perníku.

Podle dochovaných záznamů sahá historie této vánoční dobroty až do 12. století, i když první zmíňka byla písemně zaznamená do listin a účetních knih roku 1395. Později vznikl cech, kde se v roce 1643 sešlo celkem 14 členů, kteří vyráběli oplatkový perník.

Roku 1487 se za vlády císaře Fridricha III. rozdávaly během Svatého týdne malé perníčky, na kterých byla jeho podobizna. Dá se říci, že od té doby se pekl v několika podnicích, například v továrně Wolff Lebkuchen, a peče se v podstatě dodnes.

Dobré je, že i když je to v podstatě nepostradatelná součást vánočních trhů a je spjat s Vánoci, můžete si tuto specialitu vychutnat kdykoliv, protože v obchodech je k dostání celoročně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X