Nové koření

Nové koření by nemělo chybět ve vaši kuchyni

Jedná se o druh koření pocházející ze stromu pimentovníku pravého, z něhož se sbírají nedozrálé zelené bobule, které se poté suší na slunci. Tmavé červenohnědé plody mají jemně bradavčitý povrch s malou kruhovitou prohloubeninou. Nové koření  má příjemnou vůni a mírně kořeněnou chuť. V chuti můžeme cítit jemně černý pepř s nádechem skořice, hřebíčku a muškátového květu. U nás se prodává celé i mleté koření.

Víte, že nové koření přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus ze své výpravy na Jamajce, pojmenoval ho jamajský pepř, nejspíše pro jeho podobnost plodů s pepřovníkem a jemně palčivou chuť.

Protože se jednalo o neznámé koření, dostalo se mu tedy názvu „Nové koření“. Vzhledem k jeho všehochuti se ve světě můžeme setkat v překladu s názvy jako „všeho chuť“, nebo také „čtvero koření“. V současné době je Jamajka největším producentem nového koření, odkud také pochází ty nejkvalitnější bobule a také se zde vyrábí likér jamajský rum, kde je hlavní složkou nové koření.

Víte jak je nové koření prospěšné lidskému zdraví ?

  • účinné proti nadýmání
  • pomáhá očišťovat trávicí trakt a zvyšuje chuť k jídlu
  •  působí jako antiseptikum a mírné anestetikum, toho se dá využít například při nachlazení, chřipce a nepříjemném mokrém kašli

Nové koření v kuchyni

My si u nás bez nového koření umíme jen těžko představit omáčky, příkladem může být oblíbená svíčková omáčka. Používá se také při přípravě masa, zvěřiny, ryb, marinád a paštik. Najdou se tací, kteří ho dávají i do pudinku třeba Angličané.

Nové koření je často přidáváno i do směsí při nakládání zeleniny včetně okurek a hub. Mleté se výjimečně používá do kořeněných těst na perník nebo cukroví.

Nové koření

zdroj : amoretti.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00