Každého nebaví sbírat houby v lese, proto vezme zavděk těmi, které se prodávají v běžné obchodní síti.
Hlívu ústřičnou lze bez problémů koupit v supermarketu, tam si ji nemůžete splést s jedovatou houbou. Důležité je si pohlídat snad jen to, aby nebyla nějak narušená – například plísní. Jinak se totiž jednou o velmi chutnou a zdravou houbu.
Co se v článku dozvíte?
Které látky jsou v hlívě obsaženy?
Významné léčivé účinky hlívy ústřičné spočívají v obsahu velice prospěšných látek. Hlíva ústřičná je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminů D, K a C. Z minerálních látek v hlívě najdeme železo, fosfor, sodík, draslík, zinek, selen, bór a jód.
Největší význam má zřejmě polysacharid s imunomodulačním účinkem – glukan. Dále jsou v hlívě obsaženy proteiny, enzymy, steroly, mastné kyseliny, aminokyseliny, monosachyridy a různé ve vodě rozpustné nebo nerozpustné polysacharidy (chitin a chitosan).
1. Držťková polévka z hlívy ústřičné
Nemáte-li v oblibě pravé hovězí držťky, můžete si připravit z hlívy ústřičné jejich náhradu. Držťková polévka z tého jedlé houby chutná náramně.
INGREDIENCE:
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 cibule
- sádlo
- mletá sladká paprika
- pepř
- majoránka
- sůl
- česnek
- kostka masoxu nebo vývar
- 2 lžíce polohrubé mouky
POSTUP:
- Hlívá ústřičnou omyjeme a nakrájíme na kousky.
- V hrnci osmažíme na sádle nakrájenou cibuli a přidáme hlívu, kterou orestujeme.
- Osolíme, opepříme, dochutíme mletou paprikou a majoránkou a utřeným česnekem.
- Zalijeme vodou a důkladně povaříme.
- Polévku zahustíme tmavší jíškou z mouky a sádla, kterou také dobře povaříme. Můžeme dochutit masoxem.
zdroj: fitapproach.com
2. Guláš z hlívy ústřičné
Jestliže se vám omrzelo jíst pořád maso, nebo chcete začít žít zdravěji a přecházíte na vegetariánskou stravu, tak si rozhodně připravte guláš z hlívy ústřičné.
INGREDIENCE:
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 cibule
- olej
- kmín
- mletá sladká paprika
- sůl
- pepř
- 1 lžíce rajského protlaku
- česnek
- 2 lžíce polohrubé mouky
POSTUP:
- V kastrolu na tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Hlívu ústřičnou omyjeme a nakrájíme na kousky a přidáme ji k cibuli.
- Společně orestujeme.
- Osolíme, opepříme, ochutíme utřeným česnekem, mletou paprikou a kmínem.
- Podlijeme vodou, přidáme rajský protlak a dusíme doměkka.
- Nakonec můžeme guláš zahustit jíškou z mouky a vody a dobře povaříme.
- Podáváme s celozrnným chlebem nebo s dušenou rýží.
zdroj: pinterest.co.uk
3. Hlíva ústřičná s těstovinami
Vynikající kombinace je hlívy ústřičné a těstovin, které doplníme rajčaty, pórkem a jarní zelenou cibulkou.
INGREDIENCE:
- 300 g hlívy ústřičné
- 250 g těstovin
- 1 cibule
- jarní cibule s natí
- pórek
- rajčata
- olej
- sůl
- kmín
POSTUP:
- Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu doměkka.
- Hlívu ústřičnou omyjeme a nakrájíme na kousky.
- V kastrolu si osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno a přidáme nakrájenou hlívu.
- Společně orestujeme.
- Osolíme a přidáme kmín.
- Pórek, jarní cibulku i rajčata nakrájíme a přidáme k hlívě podusit.
- Když je všechno měkké, zamícháme vše dohromady s těstovinami.
zdroj: notacook.com
Hlíva je často označována jako zázračná houba nebo elixír věčného zdraví a mládí. Hlíva ústřičná také zpomaluje proces stárnutí, podporuje regeneraci buněk, stimuluje imunitní systém, zmírňuje strnulost končetin a šlach a upravuje střevní peristaltiku.Má nejeden pozitivní účinek na lidské zdraví. Komu hlíva ústřičná pomůže:
- alergikům a astmatikům
- kardiakům, protože ovlivňuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
- diabetikům, protože snižuje hladinu cukru v krvi
- lidem, kteří trpí záněty, kožním a kloubním onemocněním, bradavicemi virového původu a ekzémy
- lidem s jaterním onemocněním, onemocněním ledvin a slinivky břišní.