8 receptů s hlívou ústřičnou v hlavní roli. Jaký z nich vyzkoušíte jako první?

Hlíva ústřičná je elixírem mládí, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek.

Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.

Vyzkoušejte naše luxusní recepty s hlívou ústřičnou v 8 různých variantách!

Máme pro vás polévku, salát i omáčku.

Přejeme vám dobrou chuť!

Salát s quionou a hlívou ústřičnou

Hlívu milujeme pro její jemnou chuť a je hvězdou tohoto jednoduchého a lahodného salátu. Vykoušejte tuto lehkou a zdravou večeři či oběd!

Ingredience

  • 1/2 šálku nevařené quinoy
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/3 šálku veganské majonézy
  • 4 šálky čerstvého špenátu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 velký stroužek česneku, nasekaný
  • 230 g hlívy ústřičné

Postup

  • Quinou uvařte podle návodu na obalu.
  • Odřízněte nožičky hlívy ústřičné a natrhejte ji na středně velké kousky.
  • Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
  • Rozpalte grilovací pánev na středním plameni a houby grilujte, lehce je přitlačte stěrkou a otočte, aby se opékaly z každé strany.
  • V malé misce prošlehejte olivový olej, veganskou majonézu, citronovou šťávu a česnek, abyste vytvořili dresink.
  • Pokud je příliš hustý, zřeďte vodou, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • V misce smíchejte špenát a uvařenou quinou.
  • Přidejte dresink a promíchejte.
  • Navrch dejte grilovanou hlívu ústřičnou a podávejte.
  • Zakončete čerstvě mletým černým pepřem.
Quinoa se špenátem a hlívou na talíři s vedle položenou lžící a mističkou soli.
www.elmfoods.com

Máme pro vás i další skvělé recepty z quinoy aneb jak využít tuto záhadnou potravinu!

Smažená hlíva ústřičná

Skvělá veganská alternativa ke smaženému kuřeti! Jedná se o super křupavou pochoutku, která je neuvěřitelně snadná na přípravu.

Ingredience

  • 150 g hlívy ústřičné
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky mleté ​​papriky
  • 1 a ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 a ½ lžičky sušené cibule
  • 1 lžička kurkumy
  • ¼ lžičky kajenského pepře (přidejte více nebo méně podle toho, jak pikantní máte rádi)
  • 1 lžička soli
  • trocha pepře
  • olej na smažení

Možnosti dipu:

  • smíchejte stejné množství majonézy s bbq omáčkou a špetkou jablečného octa,
  • sriracha

Postup

  • Hlívu ústřičnou otřete vlhkou papírovou utěrkou, abyste ji zbavili nečistot.
  • Do velké mísy přidejte mouku a všechno koření.
  • Smíchejte dohromady.
  • Do druhé mísy přidejte ⅓ šálku moučné směsi se ¾ šálky vody.
  • Šlehejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence těsta
  • Ponořte každou hlívu do mokré směsi těsta a poté do směsi mouky.
  • Každou hlívu obalte znovu v mokré směsi těsta a poté znovu v moučné směsi, ujistěte se, že jsou houby zcela obaleny moukou.
  • V hrnci rozpalte olej na vysokou teplotu a do něj opatrně po dávkách vkládejte houby.
  • Nepřeplňujte hrnec, můžete smažit několik hlív najednou v závislosti na tom, jak velký je váš hrnec.
  • Nechte je pár minut smažit ze všech stran dozlatova
  • Vyjměte a položte na papírové ubrousky, abyste odstranili přebytečný olej, a poté položte na chladicí mřížku, aby zůstaly křupavé, dokud nebude hotový zbytek.
  • Užijte si smaženou hlívu s vaší oblíbenou omáčkou!
Obalované kusy hlívy servírované na talíři s vedle položenými mističkami s dipem
www.cookingwithayeh.com

Špenátové rizoto s hlívou ústřičnou

Rizoto plné chuti vhodné pro zvláštní příležitost! Je jednoduché na přípravu, zdravé a užije si ho celá vaše rodina.

Ingredience

  • 230 g hlívy ústřičné
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje (plus navíc na ozdobu)
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • mořská sůl dle chuti
  • 4 lžíce mirinu
  • 5 šálků zeleninového vývaru
  • 1/2 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 3/4 šálku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky (bílé a zelené části)
  • 1 a 1/2 šálku rýže Arborio
  • 2/3 šálku suchého bílého vína
  • 2 šálky nakrájeného čerstvého špenátu
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé italské petrželky
  • špetka oregana
  • 1/2 citronu
  • 1/3 šálku strouhaného sýra Parmigiano-Reggiano (plus další k servírování)
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Očistěte houby a podélně je nakrájejte, jsou-li velké, nebo je jednoduše oddělte, pokud jsou malé.
  • Na střední pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a asi 15 sekund na něm opékejte polovinu nakrájeného česneku.
  • Přidejte houby a velkou špetku soli a houby 4 až 5 minut restujte na vysoké teplotě.
  • Přidejte mirin a pokračujte v míchání, zatímco se tekutina vaří, ještě 4 až 5 minut.
  • Vypněte oheň a nechte houby na teplé pánvi, dokud je nebudete potřebovat.
  • Zeleninový vývar přiveďte k varu a udržujte horký v přikrytém hrnci.
  • Zahřejte zbývající 2 lžíce olivového oleje ve velké nepřilnavé pánvi a smažte červenou cibuli, zbývající česnek a jarní cibulku na vysoké teplotě.
  • Míchejte, dokud se cibule nezačne barvit, asi 6 minut.
  • Přidejte rýži k cibulové směsi a míchejte ji na středním plameni po dobu 2 až 3 minut.
  • Přilijte víno a během vaření stále míchejte.
  • Přidejte špenát, petrželku a oregano a 2–3 minuty vařte, dokud špenát nezvadne.
  • K rýži přidejte polévkovou naběračku horkého vývaru a za stálého varu zamíchejte.
  • Když se tekutina téměř vsákne, přidejte další naběračku.
  • Takto pokračujte, dokud se většina vývaru nespotřebuje a rýže není al dente, 20 až 25 minut.
  • Kolem rýžových zrnek, která již nejsou křupavá, ale stále pevná, se vytvoří lehce krémová omáčka.
  • Krátce předtím, než je rizoto hotové, houby znovu promíchejte na středním plameni – stačí minutka.
  • Když rýže dosáhne dokonalé měkké a pevné struktury, vymačkejte do ní pár kapek citronové šťávy, vmíchejte poslední naběračku vývaru a strouhaný parmazán  a ochutnejte.
  • V případě potřeby dochuťte další kapkou citronu nebo trochou pepře.
  • Rizoto nalijte do mělkých misek.
  • Každou porci pokapejte trochou olivového oleje a poklaďte lžící restovaných hub.
  • Přidejte další parmazán.
  • Servírujte!
Rizoto se špenátem a hlívou servírované na talíři se lžící.
www.kitchentreaty.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na vynikající rizoto s houbami. Voňavé a lahodné jídlo za pár korun!

Falešná dršťková polévka

Tento recept na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné je vegetariánský, snadný na přípravu a potřebujete na něj pouhé 4 hlavní ingredience!

Ingredience

  • 500 g hlívy ústřičné (bez nožiček), nakrájené na tenké   
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 1/3 šálku červeného vinného octa
  • červené chilli vločky na ozdobu

Postup

  • Houby omyjte pod studenou vodou, osušte a zbavte nožiček.
  • Nakrájejte je na tenké proužky.
  • V malém hrnci rozpusťte máslo.
  • Přidejte houby a vařte 10 minut, dokud houby nepustí tekutinu.
  • Smíchejte mouku a vodu, prošlehejte, abyste odstranili hrudky, a přidejte do hrnce.
  • Přidejte sůl a mléko.
  • Vařte dalších 10 minut.
  • V malé misce nebo sklenici smíchejte česnek a ocet.
  • Polévku podávejte s 1-2 lžícemi (nebo více) směsi česneku a octa a chilli vločkami.
Dršťková polévka z hlívy servírovaná v misce a nabíraná lžící.
www.cookinglsl.com

Krémová omáčka z hlívy ústřičné

Tato smetanová houbová omáčka s červeným vínem je naprosto vynikající a má úžasnou sametovou texturu. Navíc je neuvěřitelně jednoduchá – za pouhých 30 minut máte hotovo! Skvěle se hodí ke grilovanému masu jako je hovězí steak, vepřové maso i kuře.

Ingredience

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ šálku suchého červeného vína
  • ¼ šálku smetany ke šlehání
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte hlívu ústřičnou.
  • Vařte na vysoké teplotě asi 4 minuty.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Přidejte ½ šálku vína, přiklopte pokličkou a nechte houby a víno vařit asi 10 minut.
  • Přidejte smetanu, dobře promíchejte a vařte na mírném plameni další 2 minuty.
  • Dochuťte a servírujte!
Smetanová houbová omáčka s červeným vínem na pánvi.
www.juliasalbum.com

Houbové ragú s těstovinami

Ragú z hlívy ústřičné je skvělou vegetariánskou alternativou k tradičnímu masovému ragú, které navíc skvěle chutná. V kombinaci s těstovinami tak hravě vykouzlíte úžasný oběd či večeři!

Ingredience

  • 2 šálky nastrouhané hlívy ústřičné
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 340 g těstovin pappardelle
  • 1 šálek rajčatové omáčky
  • 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžíce balzamikového octa
  • 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
  • sýr burrata na ozdobení (volitelně)
  • chilli, pepř a sůl podle chuti

Postup

  • Začněte tím, že podusíte nakrájenou cibuli a česnek.
  • Dále přidejte koření a dobře promíchejte.
  • Přidejte nakrájené houby.
  • Přilijte balzamikový ocet a sójovou omáčku a nechte houby vařit.
  • Přidejte rajčatovou omáčku a nechte povařit.
  • Ragú promíchejte s uvařenými těstovinami, trochou vody z těstovin, nastrouhaným parmazánem a volitelně posypte nastrouhaným sýrem burrata!
Ragú z hlívy s těstovinami servírované na talířích s vidličkou.
www.lindseyeatsla.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na těstoviny s hlívou ústřičnou. Jsou rychlé a zdravé!

Topinky s hlívou a sýrem Brie

Hlíva ústřičná orestovaná spolu s česnekem a tymiánem, servírovaná na topince s rozpuštěným Brie, je naprosto luxusní záležitost, kterou si skvěle vychutnáte se sklenkou vychlazeného bílého vína.

Ingredience

  • 200 g hlívy ústřičné
  • 3 lžíce másla
  • 6 stroužků česneku, nasekaných
  • 1 lžíce bílého vína (volitelně)
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 silné plátky opečených topinek
  • 125 g kvalitního sýru Brie

Postup

  • Očistěte houby suchým kartáčem, abyste odstranili všechny nečistoty a větší houby natrhejte asi na 2,5 cm kousky.
  • Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev na středně vysokém plameni, až bude pěkně horká, přidejte máslo, houby a sůl.
  • Restujte 2 minuty, promíchejte a přidejte stroužky česneku a víno (pokud používáte).
  • Vařte další 1-2 minuty, dokud okraje hub nezezlátnou.
  • Přidejte lístky tymiánu a dejte stranou.
  • Zahřejte troubu na funkci gril.
  • Nakrájejte sýr Brie na asi 5-6 mm plátky.
  • Topinky posypte Brie a 1/4 houbové směsi.
  • Uspořádejte topinky na plech a položte je pod gril.
  • Pečte 1–2 minuty, nebo dokud se Brie mírně nerozpustí a nezhnědne na okrajích.
  • Vzhledem k tomu, že se trouby liší, kontrolujte topinky často, ať se vám nepřipálí.
  • Dobrou chuť!
Hlíva ústřičná orestovaná spolu s česnekem a tymiánem, servírovaná na topinckách s rozpuštěným Brie.
www.sprig-of-thyme.com

Restovaná hlíva ústřičná se zelenými fazolkami

Luxusní restovaný pokrm z hlívy ústřičné, zelených fazolek, omáčky hoisin a dalších několika běžných ingrediencí, které máte většinou ve spíži. Jedná se o rychlou přílohu, kterou můžete servírovat třeba ke grilovanému masu!

Ingredience

  • 1 balení hlívy ústřičné
  • 250 g zelených fazolek (můžou být i mražené)
  • 4 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 1/2 až 1 lžička omáčky Hoisin
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • sůl dle chuti

Postup

  • Hlívu nakrájejte na požadovanou velikost a dejte stranou (nemyjte ji).
  • Fazolky omyjte a nakrájejte na stejnou velikost.
  • Poté tyto jednotlivé fazolky překrojte podélně napůl, aby byla odhalena semena.
  • Umístěte pánev na mírný střední plamen a nalijte lžíci oleje.
  • Nechte rozehřát olej a poté do pánve přidejte nakrájenou hlívu ústřičnou.
  • Dochuťte solí a na středně vysokém ohni 3-5 minut restujte hlívu ústřičnou, dokud její okraje nezhnědnou a nezačnou mírně křupat.
  • Jakmile zhnědnou, přesuňte hlívu do samostatné misky a stejnou pánev umístěte na mírný střední oheň.
  • Nalijte na pánev dvě lžíce oleje, zahřejte, poté přidejte plátky česnek a restujte 2-3 minuty na mírném středním ohni.
  • Smíchejte omáčku Hoisin s vodou a nalijte na restovaný česnek.
  • Poté přidejte fazolky a nakonec pepř.
  • V případě potřeby dochuťte solí.
  • Jakmile se voda zcela zredukuje a fazole jsou uvařené, přidejte křupavé houby.
  • Smíchejte a vařte ingredience na velmi mírném ohni 2-3 minuty.
  • Ochutnejte a případně dochuťte solí.
  • Podávejte teplé!
Směs hlívy a zelených fazolek v pánvi.
www.islandsmile.org

Možná se vám budou hodit i naše recenze nerezových pánví. Jaké mají vlastnosti, povrchovou úpravu a jak vedou teplo? Představíme vám jejich hlavní výhody a případné nedostatky.

  • Z hlívy ústřičné připravujeme obvyklá houbová jídla.
  • Především ji dusíme nebo zapékáme se zeleninou, s brambory, rýží, těstovinami.
  • Někdy doplňujeme nebo přímo zahušťujeme vejci, sýrem, přidávat můžeme i smetanu.
  • Hlívu můžeme využít i do oblíbených hubníků.
  • Může být využita do omáček či polévek, ale i zcela samostatně.
  • Lze ji vařit, smažit, péct, zapékat.
  • Může být předkrmem i hlavním chodem, fantazii se rozhodně meze nekladou

Připravili jsme si pro vás rozsáhlý článek o hlívě ústřičné. Jak je prospěšná pro naše tělo? Jaké jsou její benefity? To vše a mnohem více se dozvíte v následujícím článku!

Chutnaly vám pokrmy z hlívy podle našich receptů? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X