Ochutnejte hlívu ústřičnou jako polévku, guláš nebo s těstovinami

Každého nebaví sbírat houby v lese, proto vezme zavděk těmi, které se prodávají v běžné obchodní síti.

Hlívu ústřičnou lze bez problémů koupit v supermarketu, tam si ji nemůžete splést s jedovatou houbou. Důležité je si pohlídat snad jen to, aby nebyla nějak narušená – například plísní. Jinak se totiž jednou o velmi chutnou a zdravou houbu.

Které látky jsou v hlívě obsaženy?

Významné léčivé účinky hlívy ústřičné spočívají v obsahu velice prospěšných látek. Hlíva ústřičná je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminů D, K a C. Z minerálních látek v hlívě najdeme železo, fosfor, sodík, draslík, zinek, selen, bór a jód.

Největší význam má zřejmě polysacharid s imunomodulačním účinkem – glukan. Dále jsou v hlívě obsaženy proteiny, enzymy, steroly, mastné kyseliny, aminokyseliny, monosachyridy a různé ve vodě rozpustné nebo nerozpustné polysacharidy (chitin a chitosan).

1. Držťková polévka z hlívy ústřičné

Nemáte-li v oblibě pravé hovězí držťky, můžete si připravit z hlívy ústřičné jejich náhradu. Držťková polévka z tého jedlé houby chutná náramně.

INGREDIENCE:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • sádlo
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • majoránka
  • sůl
  • česnek
  • kostka masoxu nebo vývar
  • 2 lžíce polohrubé mouky

POSTUP:

  1. Hlívá ústřičnou omyjeme a nakrájíme na kousky.
  2. V hrnci osmažíme na sádle nakrájenou cibuli a přidáme hlívu, kterou orestujeme.
  3. Osolíme, opepříme, dochutíme mletou paprikou a majoránkou a utřeným česnekem.
  4. Zalijeme vodou a důkladně povaříme.
  5. Polévku zahustíme tmavší jíškou z mouky a sádla, kterou také dobře povaříme. Můžeme dochutit masoxem.

Hotový recept na držťkovou polévku s hlívou ústřičnou

zdroj: fitapproach.com

2. Guláš z hlívy ústřičné

Jestliže se vám omrzelo jíst pořád maso, nebo chcete začít žít zdravěji a přecházíte na vegetariánskou stravu, tak si rozhodně připravte guláš z hlívy ústřičné.

INGREDIENCE:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • olej
  • kmín
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • česnek
  • 2 lžíce polohrubé mouky

POSTUP:

  1. V kastrolu na tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Hlívu ústřičnou omyjeme a nakrájíme na kousky a přidáme ji k cibuli.
  3. Společně orestujeme.
  4. Osolíme, opepříme, ochutíme utřeným česnekem, mletou paprikou a kmínem.
  5. Podlijeme vodou, přidáme rajský protlak a dusíme doměkka.
  6. Nakonec můžeme guláš zahustit jíškou z mouky a vody a dobře povaříme.
  7. Podáváme s celozrnným chlebem nebo s dušenou rýží.

Hotový recept na guláš z hlívy ústřičné

zdroj: pinterest.co.uk

3. Hlíva ústřičná s těstovinami

Vynikající kombinace je hlívy ústřičné a těstovin, které doplníme rajčaty, pórkem a jarní zelenou cibulkou.

INGREDIENCE:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 250 g těstovin
  • 1 cibule
  • jarní cibule s natí
  • pórek
  • rajčata
  • olej
  • sůl
  • kmín

POSTUP:

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu doměkka.
  2. Hlívu ústřičnou omyjeme a nakrájíme na kousky.
  3. V kastrolu si osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno a přidáme nakrájenou hlívu.
  4. Společně orestujeme.
  5. Osolíme a přidáme kmín.
  6. Pórek, jarní cibulku i rajčata nakrájíme a přidáme k hlívě podusit.
  7. Když je všechno měkké, zamícháme vše dohromady s těstovinami.

Hotový recept na hlívu ústřičnou s těstovinami

zdroj: notacook.com

Hlíva je často označována jako zázračná houba nebo elixír věčného zdraví a mládí. Hlíva ústřičná také zpomaluje proces stárnutí, podporuje regeneraci buněk, stimuluje imunitní systém, zmírňuje strnulost končetin a šlach a upravuje střevní peristaltiku.Má nejeden pozitivní účinek na lidské zdraví. Komu hlíva ústřičná pomůže:

  • alergikům a astmatikům
  • kardiakům, protože ovlivňuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
  • diabetikům, protože snižuje hladinu cukru v krvi
  • lidem, kteří trpí záněty, kožním a kloubním onemocněním, bradavicemi virového původu a ekzémy
  • lidem s jaterním onemocněním, onemocněním ledvin a slinivky břišní.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *