Nejlepší recepty na okouna 6x jinak! Uvařte si s námi rychlou a zdravou večeři

Co dělat když nestíháte, ale chcete si dopřát vydatnou, zdravou a rychlou večeři po náročném dni?

Uvařte si jeden z těchto skvělých receptů s okounem.

Vychutnejte si toto lehké a křehké masíčko, které se vám na vidličce a v ústech bude rozplývat.

Upečte si ho, usmažte si ho nebo ho ugrilujte. Tak nebo tak, vždy bude naprosto perfektní.

Okoun s kuskusem a salátem z artyčoku

Tento salát s lehkou a dietní mořskou rybou, salátem z kuskusu a artyčoky v oleji a čerstvými bylinkami, můžete podávat jako rychlou a snadnou večeři pro dva. Od přípravy po servírování ryby na to trvá pouhých 20 minut.

Co budeme potřebovat

  • 100 g kuskusu
  • 175g artyčoků v oleji (nahrubo nasekaných)
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ malého balení kopru (listy jemně nasekané)
  • ½ malého balení petrželky (lístky jemně nasekané)
  • Citron (oloupaný a odšťavněný)
  • 2 velké hrsti řeřichy
  • 2 filety z mořského okouna

Postup

  • Kuskus uvaříme podle návodu na obalu a poté ho smícháme s artyčoky
  • Hořčici smícháme s olejem z artyčokového balení spolu s ½ lžičky olivového oleje a směs přidáme ke kuskusu
  • Bylinky vhodíme do kuskusového salátu spolu s citronovou kůrou a šťávou a řeřichou
  • Zbývající olej rozehřejeme ve velké pánvi na středně vysokou teplotu
  • Kůži mořského okouna okořeníme a poté ho vložíme kůží dolů do oleje a smažíme ho asi 3 minuty
  • Jakmile je maso téměř celá propečené a bílé, otočíme ho a pečeme další 1 minutu
  • Kuskusový salát rozdělíme na dva talíře a na něj položíme hotovu rybu
Krémový kuskus se zeleninou opečenou cibulkou a česnekem a rybím masem.
Zdroj: platingsandpairings.com

Slaný rybí koláč

Rybí koláč nemusí znamenat hned znamenat těžké jídlo, které vás zasytí, tak že ještě druhý den nemáte hlad. Tento recept s okounem v lehkém, křupavém těstě doplněný o nádivku z rajčat a jemné šlehačky, si vychutnáte plnými sousty a zbyde vám místo i na něco sladkého.

Co budeme potřebovat

  • 100 g másla
  • Cibule (nakrájená nadrobno)
  • Cibulka fenyklu (nakrájená nadrobno)
  • Stroužek česneku (jemně nasekaný)
  • Lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml bílého vína
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 300 g filetů z mořského okouna (zbavených kůže a nakrájených na velké kousky)
  • 250 g halibuta (zbaveného kůže a nakrájeného na velké kousky)
  • 200 g syrových krevet
  • Hrst petržele (nasekaná)
  • 2 lžíce nasekaného estragonu
  • Balení listového těsta

Postup

  • 25 g másla rozehřejeme ve velkém hrnci, tak aby začalo pěnit
  • Přidáme cibuli a fenykl a vaříme asi 10 minut, dokud nejsou měkké a nezesklovatí
  • Vmícháme česnek a vaříme ještě 1 minutu
  • Přidáme rajčatový protlak, vařte 1 minutu, a ihned poté přidáme bílé víno
  • Tuto směs vaříme několik dalších minut, dokud se nezredukuje na polovinu
  • Vsypeme nakrájená rajčata a dalších 15 minut pokračujeme ve vaření, dokud nezískáme bohatou a hustou omáčku
  • Omáčku odstraníme z plotny
  • Vmícháme smetanu, kousky ryb, krevety a bylinky a dochutíme kořením
  • Směs nalijeme do zapékací mísy
  • Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů
  • Rozpustíme si zbytek másla
  • Rozbalíme si listové těsto a rozválíme ho na velikost zapékací mísy
  • Těsto potřeme po celé jedné straně rozpuštěným máslem
  • Pečivo jemně nařežeme a položíme ho na vrch koláčové náplně, tak aby jo zcela zakrylo
  • V předehřáté troubě rybí koláč pečeme 25 minut na prostředním roštu, dokud těsto nezezlátne a nebude křupavé
Rybí koláč z rajčat a smetany s listovým těstem na povrchu.
Zdroj: austinfoodmagazine.com

Pečený okoun na pomerančích s čočkou

Oživte si svá jídla uprostřed náročného týdne touto nízkokalorickou večeří z ryb, která bude připravená za méně než půl hodiny!

Co budeme potřebovat

  • 2 velké filety z nilského okouna
  • Kůra a šťáva z ½ pomeranče
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g předvařené čočky
  • 100 g řeřichy
  • Petrželka (nasekaná)
  • Kopr (nasekaný)

Postup

  • Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů
  • Každý filet z nilského okouna položíme kůží dolů na větší čtverce alobalu (tak aby se do nich později okoun dal jednoduše zabalit)
  • V misce si smícháme pomerančovou kůru, med, hořčici, lžíci olivového oleje a koření
  • Kořenící směsí pokapeme rybí filety
  • Strany alobalu přeložíme nahoru a stočíme je okraji k sobě, abychom vytvořili balíčky
  • Balíčky položíme na pečicí plech a vložíme do trouby
  • V troubě pečeme 10 minut, dokud nebude ryba propečená a při stlačení nožem se nerozpadne
  • Čočku si v hrnci na mírnou teplotu prohřejeme
  • Poté do ní přimícháme pomerančovou šťávu, zbylý olej, řeřichu, bylinky, sůl a pepř
  • Čočku rozdělíme na 2 talíře a na každý položíme filet z upečeného okouna v troubě
  • Případně ho ještě pokapeme vypečenou šťávou a ihned podáváme

Vyzkoušejte tento recept s okounem i s jiným salátem. Vychutnejte si ho například s tímto salátem z jarní zeleninky nebo těmito těstovinovými salátky. Nebudete litovat!

Šťavnatá ryba na lehkém salátku z čočky a další zeleninky.
Zdroj: jessicagavin.com

Smažený říční okoun s ratatouille a bazalkou

Tento pokrm dává novou podobu klasickému francouzskému ratatouille, protože je doplněné o doslova rozpadající se rybí maso s křupavou bazalkou a krémovým bazalkovým pestem.

Co budeme potřebovat

  • 60 ml olivového oleje (plus 2 lžíce)
  • 2 velké hrsti lístků bazalky
  • 2 filety okouna říčního (asi 140 g)
  • Šťáva ½ citronu
  • Extra panenský olivový olej, na pokapání

Na ratatouille

  • Malá červená paprika
  • Malá cuketa
  • ½ lilku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 8 cherry rajčat (rozpůlených)
  • Špetka cukru

Postup

  • Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a krátce na něm opečeme 8 lístků bazalky, dokud nezezlátnou
  • Poté je vyjmeme z oleje a necháme je okapat na kuchyňské papírové utěrce
  • Ve velkém hrnci si k varu přivedeme vodu a vedle něj si připravíme mísu s ledovou vodou
  • Zbývající lístky bazalky 5 vteřin blanšírujeme ve vařící vodě
  • Pomocí kleští z vařící vody vyjmeme a ponoříme je do ledové vody, aby rychle vychladly a zachovaly si barvu
  • Po vychladnutí listy vyjmeme a zbavíme si přebytečné vody
  • Blanšírované lístky bazalky vložíme do mixéru a zalijeme je 60 ml olivového oleje
  • Začneme mixovat do tekuté omáčky
  • V případě potřeby přidáme více oleje a dáme stranou
  • Na ratatouille si rozpůlíme papriku, kterou zbavíme semínek a nakrájíme jí na tenké proužky
  • Cuketu rozkrojíme podélně a nakrájíme jí na čtvrtky
  • Lilek nakrájíme na silná kolečka a každé nakrájíme na proužky
  • V hrnci rozehřejeme olej, přidáme kmín a česnek a smažíme asi 30 vteřin
  • Veškerou zeleninu přidáme do pánve, okořeníme a 1 minutu opékáme
  • Přidáme 100 ml vody a vaříme na vysokou teplotu asi 4 minuty
  • Dokořeníme podle chuti a v případě potřeby přidáme cukr
  • Ostrým nožem si každý filet přes kůži nařežeme
  • Zahřejeme si zbývající lžíci oleje na pánvi, dokud nebude horký
  • Filety okořeníme a vložíme je kůží dolů do pánve
  • Smažíme, dokud není kůže zlatavá a křupavá a maso nezbělá
  • Filety otočíme a pokračujeme ve vaření asi minutu
  • Rybu stáhneme z plotny a pokapeme je citronovou šťávou
  • Ratatouille rozdělíme mezi talíře a položíme na něj říčního okouna
  • Rybu pokapeme bazalkovým olejem, trochou olivového oleje a posypeme křupavými lístky bazalky
Pečená ryba s grilovanou zeleninou a lahodnou omáčkou.
Zdroj: littlebroken.com

Grilovaný filet z okouna a bramborový salát

Připravte si lehké a jemné chutě Středomoří za pouhých 25 minut, s tímto skvělým pokrmem z ryby a odlehčeného bramborového salátu. Grilovaná ryba s křupavou kůžičkou je doplněná jemná zelenina ochucená dresinkem z vinného octa. Právě ten propojuje jídlo dohromady a dává mu silnou a působivou chuť, díky které budete toto jídlo připravovat znovu a znovu.

Co budeme potřebovat

  • 800 g baby brambor (rozpůlených nebo na čtvrtky)
  • 200 g fazolek (nakrájených a rozpůlených)
  • Stroužek česneku (prolisovaný)
  • 5 g čerstvých lístků bazalky (velmi jemně nasekaných)
  • 40 ml červeného vinného octa
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 pečené papriky (z konzervy, okapané a nakrájené na proužky)
  • Malá červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • Lžíce černých oliv (nahrubo nasekaných)
  • 2 x 190 g filetů z okouna
  • 10 g čerstvé petrželové natě (nasekané nahrubo)

Postup

  • Brambory si uvaříme ve velkém hrnci s osolenou vodou, dokud nejsou měkké
  • Na poslední 3 minuty přidáme do hrnce zelené fazolky
  • Slijeme a brambory vyklopíme na velký talíř a necháme je zcela vychladnout
  • Fazole opláchneme pod studenou vodou, aby se dále nevařily
  • Česnek, bazalku a ocet dáme do malé misky
  • Přidáme 1½ lžičky oleje, a šleháme, dokud se ingredience nespojí
  • Vychladlé brambory a fazole, společně s paprikou, cibulí a olivami dáme do velké mísy
  • Přidáme dresink a promícháme
  • Mísu přikryjeme a dáme stranou, zatímco budeme grilovat okouna
  • Troubu v režimu grilu zapneme na 180 stupňů
  • Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj okouna kůží nahoru
  • Zakápneme ho ½ lžičky oleje, okořeníme pepřem a poté vložíme do trouby a grilujeme 6–8 minut, dokud se nepropeče a kůže není zlatá a křupavá
  • Většinu petrželky zamícháme do bramborového salátu a okořeníme pepřem
  • Salát rozdělíme na 4 talíře a položíme na něj grilovaného okouna
  • Vše posypeme zbývající petrželkou a servírujeme
Nejlepší mořská ryba s bramborovým salátem z čerstvé zeleniny.
Zdroj: feastingathome.com

Chilli-česnekové těstoviny s okounem

Mořský okoun rozhodně patří mezi jedeny z nejoblíbenějších ryb vůbec. Kůžička by měla být křupavá, aby kontrastovala s měkkým rybím masem. Tento pokrm si drží svou jednoduchost díky klasickým ingrediencím jako je česnek a chilli. V tomto jídle je docela dost olivového oleje, ale protože tam není žádná omáčka, nechá vyniknout zeleninu a těstoviny, kolem kterých se krásně obalí a dobře doplňuje chilli i česnek. Jedná se o velmi jednoduché a extrémně rychlé jídlo, které chutná fantasticky!

Co budeme potřebovat

  • 2 filety z okouna
  • 2 červené chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • Špetka chilli koření (volitelně)
  • 2 velké hrsti libovolné zeleniny (např. brokolice , kapusta, rukola – nebo použijte směs)
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g špaget
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  • Špagety uvaříme podle návodu na obalu ve vařící osolené vodě
  • Červené chilli papričky a tři stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky
  • Zeleninu nakrájíme na malé kousky
  • Velkou pánev si rozpálíme na vysokou teplotu
  • Přidáme asi 4 lžíce olivového oleje a necháme je zahřát
  • Těstoviny scedíme, ale necháme si asi půl šálku vody z těstovin
  • Aby se těstoviny neslepily, promícháme je s kapkou olivového oleje
  • Do pánve přidáme nakrájené chilli papričky, polovinu česneku a chilli koření
  • Dusíme asi 1 minutu, dokud česnek nezačne získávat zlatohnědou barvu
  • Přidáme do pánve zeleninu a za stálého míchání na vysoké teplotu smažíme asi 2 minuty, dokud nezvadne
  • Přidáme scezené těstoviny a několik polévkových lžic těstovinové vody a promícháme
  • Na rybu si zahřejeme velkou pánev na středně vysokou teplotu
  • Rybu osolíme, opepříme a kůži pokapeme trochou olivového oleje
  • Když je pánev rozpálená přidáme rybu kůží dolů
  • Maso na pánvi přimáčkneme (jinak se ryba stočí a nebudete mít křupavou kůži) po dobu asi 10 vteřin, pak jí můžeme pustit
  • Okouna necháme smažit asi 2 a půl minuty
  • Filety otočíme a opékáme maso jen asi 30 vteřin
  • Vyjmeme rybu z pánve a necháme ji odpočívat, zatímco budeme smažit česnekové lupínky
  • Do pánve z ryby přidáme další lžíci olivového oleje a zvýšíme teplotu
  • Zbylé stroužky česneku orestujeme na oleji
  • Jakmile získají sytou zlatou barvu, odstraníme je děrovanou lžící a necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce
  • Těstoviny dáme do velkých misek a navrch dáme filety z opečeného mořského okouna a poté je posypeme česnekovými lupínky
Těstoviny s bílou rybou a chilli práškem a opečeným česnekem.
Zdroj: lifeasastrawberry.com

Omega 3, 6 a 9. Jaký je v nich rozdíl a kde je najdeme?

Existují dva hlavní typy mastných kyselin, které jíme – nasycené a nenasycené. Zdravá rovnováha omega mastných kyselin je důležitá pro naši celkovou pohodu.

Tudíž si předčtěte následující text, zjistěte odkud je získat a připište si je na svůj nákupní seznam!

Omega 3

Tento typ tuku je nejvíce skloňovaným typem, o kterém se hovoří. Je to možná proto, že se k němu dostaneme tím nejběžnějším způsobem, je totiž obsažen v rybách.

Najdeme ho v lososu, makrele nebo sledi. Dále ho pro naše tělo můžeme získávat z ořechů, semen a různých rostlinných olejů. Tento druh mastné kyseliny nám pomáhá v boji proti zánětům, chronickým onemocněním, vysokému cholesterolu a tlaku.

Omega 3 mastné kyseliny musíme do těla dostávat z externích zdrojů, protože si je tělo nedokáže vyrobit samo, je proto velmi důležité na ně v běžné každodenní stravě nezapomínat a zařazovat je.


Omega 6

Omega 3 mastné kyseliny jsou ještě účinnější v kombinaci s Omega 6 mastnými kyselinami. Ty hrají velmi důležitou funkci pro správné fungování mozku, růstu a vývoji.

Z velké části se shodují v benefitech, které nám poskytují i Omega 6 mastné kyseliny. Ale pozor velký rozdíl je v tom, že některé typy Omega 6 můžou naopak podporovat záněty v těle.

Musíme tedy proto dbát na přijímání správného poměru těchto tuků, abychom si sami nevědomky nenavozovali zánětlivé stavy v našem těle. Nejlepší poměr je 1:1.

Omega 6 mastné kyseliny lze získávat například z ryb jako je tilápie, slunečnicový olej, sójové boby a arašídový olej.

Omega 9

Můžeme říci, že o tomto typu mastných kyselin se skoro nemluví, možná proto že si jí tělo umí vyprodukovat samo a proto není důvod jí do těla dostávat externě.

Ale znovu pozor, Omega 9 můžou být produkovány pouze pokud v těle máme dostatek dvou předešlých mastných kyselin. Pokud tomu tak není, musíme je opět dostávat do těle v podobě stravy.

Dejte si mandle, olivy pistácie nebo sezamový olej.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X