Jednoduché recepty na omáčky z okurek jako vynikající hlavní chod

Okurková omáčka. Už jste ji někdy jedli? 

Nejznámější podobou je samozřejmě znojemská omáčka, jejíž součástí jsou nakládané okurky. 

My si ale ukážeme jiné varianty, které jsou přesto lahodné. 

Pojďte nabrat sladkokyselou inspiraci. 

Dobrá okurková omáčka s vajíčkem

Tento recept na okurkovou omáčku s vejcem se hodí ke kousku masa. Klidně jen uvařeného. Podávejte třeba se šťouchanými brambory.

INGREDIENCE:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • ½ l masového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • trochu kopru
  • 3 ks kyselých okurek
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • špetka cukru
  • 1 ks citron

POSTUP:

  • Z másla a mouky si udělejte jíšku, kterou následně podlévejte vývarem. 
  • Osolte, opepřete a nechte vařit 5 minut. 
  • Pak přidejte nasekaný kopr, nakrájené okurky, vejce a vařte ještě 5 minut. 
  • Dochuťte citronem a cukrem, je-li potřeba.
Jednoduchá okurková omáčka může být podávaná s vaším oblíbeným kusem masa.
dobruchut.aktuality.sk

Okurková omáčka z čerstvých okurek

I z čerstvých okurek můžete vykouzlit lahodnou omáčku, kterou si zamiluje celá rodina.

INGREDIENCE:

  • 1 cibule
  • 3 okurky nakládačky (čerstvé)
  • 1 smetana na vaření
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 400 ml vývaru
  • pepř
  • sůl
  • ocet
  • cukr

POSTUP:

  • Z másla a mouky si udělejte jíšku a podlévejte vývarem. 
  • Omáčku nechte vařit alespoň 15 minut. 
  • Mezitím si nakrájejte okurky na kolečka a na trošce másla je poduste do měkka. 
  • Pak okurky přidejte k omáčce, osolte, opepřete, podlijte smetanou a krátce povařte. 
  • Odstavte a dochuťte octem a cukrem. 
Omáčku s okurkou můžete podávat nazdobenou zeleninou.
spreewald-info.de

Vepřové maso s okurkovou omáčkou

K tomuto receptu na okurkovou omáčku s vepřovým masem se skvěle hodí rýže. 

INGREDIENCE:

  • 1 kg vepřové plece
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 2 nakládané okurky
  • 1 lžíce hořčice
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP:

  • Maso si nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a nechte 10 minut odstát. 
  • Cibuli a česnek si nakrájejte na jemno, vejce a okurky na kostičky. 
  • Maso obalte v hladké mouce, a pak jej na oleji osmažte z obou stran (2 minuty z každé strany).
  • Maso dejte nachvíli bokem a do stejného hrnce přidejte cibuli a česnek. 
  • Posléze přidejte okurky, vejce, chvilku restujte. 
  • Přidejte zpátky maso a podlijte horkou vodou.
  • Během vaření dochuťte hořčicí. 
  • Vařte doměkka. 
Omáčka s okurkami a vepřovým masem.
bonvivani.sk

Jednoduchá okurková omáčka ze salátových okurek

Stačí podávat s vařeným bramborem. Je jednoduchá, chutná a bez laktózy.

INGREDIENCE:

  • 2 salátové okurky
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 250 ml sojové smetany
  • pepř
  • kopr
  • hořčice
  • mouka

POSTUP:

  • Salátové okurky si oloupejte a vydlábněte vnitřek se semnínky, nakrájejte na kostičky. 
  • Osmažte je na oleji, zasypte moukou, chvíli restujte, a pak podlijte vývarem, přidejte hořčici, osolte, opepřete a přidejte nasekaný kopr.
  • Nechte vařit 15 minut. 
  • Pak podlije sojovou smetanou a chvíli povařte.
Recept na okurkovou omáčku z čerstvých okurek je jednoduchý.
chefkoch.de

Můžete mrknout i na videorecept:

Jako přílohu můžete zkusit i vařené brambory na jiný způsob.

K okurkovým omáčkám si vystačíte i s vajíčkem. K zahození však není ani jakýkoliv kousek masa. Třeba vepřové maso k ní pasuje skvěle. 

Pokud máte úrodu okurek nakládaček ze zahrádky, můžete se inspirovat i našimi tipy na nakládání okurek. Ze salátových okurek si můžete pochutnat i na zdravém okurkovém smoothie s detoxikačními účinky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.