TOP 5 receptů ze salátové okurky

Těšíte se na to pravé letní okurkové šílenství v podobě zavařování okurek?

Věděli jste, že polní okurka, která se sklidí ve velikosti 7 až 10 cm je vlastně oblíbená nakládačka?

Milujete klasický salát ze salátové okurky, který si vychutnáte třeba ke smaženému řízku?

Okurka je oblíbenou zeleninou, o které víme, že patří mezi přírodní diuretika. Používá se na přípravu osvěžujících salátů, omáček za studena, pomazánek a mnoha dalších kulinářských výtvorů. Kromě světa gastronomie, se používá také v oblasti kosmetiky a dokonce je to oblíbená pochutina při dietách.

Skvělé je, že jsou okurky nadupané vitaminy a minerály, obsahují například vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitaminy skupiny B (kromě B12), křemík, síru, draslík, sodík, fosfor, zinek, měď, mangan, kobalt chrom a další.

Obecně lze říci, že jsou okurky zdraví velmi prospěšné, ostatně pomáhají se zlepšení stavu kloubů, chrupavek, šlach i svalů, stejně jako nehtů a vlasů. Mají detoxikační účinky, pročišťují střeva, čistí pleť od akné či ekzému, pomáhá při dně a také má pozitivní účinky na revmatismus.

Vzhledem k silným močopudným účinkům přispívají ke snižování otoků a pomáhají s léčbou močových i ledvinových kamenů. Okurka je doporučována rovněž při zánětech močových cest. Téměř nulový obsah kalorií dělá z okurky naprosto ideální potravinu v případě, že držíte redukční dietu.

Pokud chcete prospět vaší pleti, může s tím pomoci okurková maska. Na otoky kolem očí pomůžou plátky okurky, které použijete jako jednoduchý obklad. Zdravotní účinky nic nemění na tom, že je okurka jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, kterou si zkrátka zamiluje každý.

Má úžasné aroma, lahodnou osvěžující chuť a každý pokrm, ve kterém je obsažena patří k opravdovým delikatesám. Nejchutnější je samozřejmě v salátech, ale se zakysanými výrobky je to naprostá bomba.

Můžete jí použít také jako oblohu při přípravě sendvičů, chlebíčků, obložených mís a podobně. My jsme pro vás posbírali 5 jednoduchých okurkových receptů, které vás během letních měsíců určitě osvěží.

Klasický okurkový salát

Salat z okurek
Zdroj: https://skolnijidelna.brezolupy.cz

Tento recept snad ani není potřeba blíže rozebírat, ostatně dokážete si představit vařené brambory se smaženým řízkem bez okurkového salátu? Klasika mezi saláty potěší nejednoho gurmána. Salát je jednoduchý, rychlý a velmi lahodný.

INGREDIENCE:

  • 1 větší salátová okurka
  • 1 kuchyňská cibule
  • špetka mletého černého pepře
  • 2 – 3 lžíce octa
  • 3 lžíce třtinového cukru (lze použít i cukr krupici)
  • sůl podle chuti
  • 500 ml vody

POSTUP:

  1. Do mísy dáme studenou vodu, cukr, ocet a důkladně mícháme tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí, osolíme a opeříme podle chuti.
  2. Salátovou okurku nastrouháme na hrubším struhadle, cibuli oloupeme, nasekáme na drobné kostičky a smícháme s nastrouhanou okurkou.
  3. Zalijeme připravenou octovou zálivkou, promícháme a necháme vychladit. Kdo nemá rád cibuli nakrájenou v salátu, může jí jen oloupat a vhodit do salátu, aby dodala to pravé aroma.
  4. Salát je nutné podávat vždy dokonale vychlazený. Hodí se nejen ke zmíněnému řízku s bramborem, ale také ke kuřecímu masíčku.
Tip: Pokud máte raději saláty se zakysanou smetanou, zkuste salátovou okurku pokrájet na tenké plátky či na kostičky, osolit, nechat 5 až 10 minut pustit vodu, potom okurku zalít zakysanou smetanou, dochutit solí a pepřem a dát vychladit. V horkých letních dnech skvělá chuťovka. Kdo chce, může ještě přidat třeba prolisovaný stroužek česneku nebo při servírování posypat pažitkou.

Studená okurková omáčka

Okurkova omacka za studena
Zdroj: https://www.closetcooking.com

Možná se vám to zdá divné, když máte použít salátovou okurku na omáčku, ale věřte, že to jde velmi dobře. Stačí jen mít ty správné ingredience.

INGREDIENCE:

  • 600 g salátové okurky
  • 1 kelímek plnotučného bílého jogurtu (200 ml)
  • 1 kelímek zakysané smetany (100 – 120 g)
  • svazek čerstvého kopru
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 – 2 lžíce extra panenského olivového oleje

POSTUP:

  1. Začneme tím, že oloupeme okurku, nastrouháme jí nahrubo a vymačkáme z ní přebytečnou vodu.
  2. Přidáme jogurt se zakysanou smetanou a důkladně promícháme.
  3. Kopr a pažitku opláchneme, nasekáme na co nejjemnější kousky a přidáme do omáčky.
  4. Přihodíme na co nejtenčí plátky nakrájené jarní cibulky, osolíme, opepříme a nakonec zakápneme olivovým olejem, zamícháme a dáme odležet zhruba na 1 hodinu do ledničky.

Okurková limonáda

Osvezujici okurkova limonada
Zdroj: pinterest.com

Osvěžení, přijde v parném létu rozhodně vhod, a jestli vás nebaví stále popíjet ledový čaj nebo třeba smoothie, zkuste jednoduchou okurkovou limonádu.

INGREDIENCE:

  • 2 čerstvé chemicky neošetřené limetky
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1 500 ml studené vody
  • 2 středně velké salátové okurky

POSTUP:

  1. Okurky pečlivě omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Pokud máte okurky z vlastní zahrádky, které nejsou chemicky ošetřené, pak není vůbec potřeba je loupat.
  2. Takto připravené okurky dáme do mixéru, a co nejdůkladněji rozmixujeme. Potom je přelijeme do džbánu, přidáme 500 ml vody a dáme zhruba na 1 hodinu do lednice vylouhovat.
  3. Po uplynutí této doby si připravíme jiný džbán, dáme na něj jemné sítko a přecedíme do něj okurky s vodou.
  4. Přilijeme zbývajících 1 000 ml vody, čerstvě vymačkanou šťávu z limetek a dochutíme medem.
  5. Limonádu co nejvíce promíchejte a nechte v lednici vychladit.
  6. Podávejte s kostkami ledu a plátkem okurky na ozdobu. Kdo chce, může dát místo okurky plátek limetky nebo i citronu.

Okurková pomazánka se zakysanou smetanou

Pomazanka s okurkami a syrem
Zdroj: recipelar.com

Není nic dokonalejšího, než studená večeře či svačina v podobě lahodné pomazánky, která přijde vhod zejména v letních parnech. Okurka je skvělý základ a ve spojení se zakysanou smetanou je to dokonalost sama.

INGREDIENCE:

  • 3 kousky taveného sýra (ideálně smetanového)
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká salátová okurka
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 jarní cibulka

POSTUP:

  1. Okurku omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Trochu osolíme a necháme zhruba 15 až 20 minut odstát, aby pustila voda.
  2. Potom okurku vymačkáme, čímž jí zbavíme přebytečné vody, jinak by byla pomazánka až moc řídká.
  3. Česnek oloupeme, a prolisujeme k nastrouhané okurce. Přidáme zakysanou smetanu, tavené sýry, osolíme, opepříme a přihodíme nadrobno nasekanou jarní cibulku.
  4. Nakonec všechny ingredience pečlivě promícháme a necháme trochu vychladit.
  5. Pomazánka je skvělá na čerstvé pečivo, ale klidně si jí můžete dát třeba k masu jako salát nebo jako náhražku za tatarskou omáčku či dip.

Studená okurková polévka

Lahodna okurkova polevka
Zdroj: dishmaps.com

Když může být jahodová či brokolicová polévka za studena, proč si nepřipravit i tu okurkovou, která je navíc lahodná a velmi osvěžující. Příprava je snadná a klidně jí můžete chystat třeba na poslední chvíli.

INGREDIENCE:

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 0,5 l kefíru
  • 1 větší salátová okurka
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého kopru
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • špetka mletého černého pepře
  • špetka drceného kmínu

POSTUP:

  1. Česnek oloupeme, utřeme s troškou soli a promícháme s rostlinným olejem.
  2. Okurku oloupeme, nastrouháme a přidáme k česneku s olejem.
  3. Přihodíme nadrobno nasekané vlašské ořechy, přilijeme jogurt rozmíchaný s kefírem, osolíme, opepříme a přisypeme nasekaný kopr.
  4. Důkladně vše promícháme a necháme vychladit, stačí tak hodinka.
  5. Polévka je skvělá s čerstvým pečivem nebo se slanými sušenkami, skvělé jsou také pivní rohlíčky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *