Inspirativní recepty na saláty z okurek v 7 různých variantách! Vždy zdravé, rychlé a chutné!

Typická letní zelenina, která má kromě kuchyně rozmanité použití i kosmetice.

Salátová okurka je tvořena téměř výhradně z vody, díky čemuž nás vždy skvěle osvěží.

Načerpejte inspiraci z našich receptů na okurkový salát.

Dá se připravit v mnoha variantách a jeho příprava je velmi snadná a rychlá.

Oceníte ho nejen jako skvělou přílohu k letnímu grilování.

Který vyzkoušíte jako první?

Jednoduchý okurkový salát

Velmi jednoduchý recept pouze z několika málo ingrediencí. Jejich chuť se následně skvěle snoubí a činí z tohoto salátu skvělou osvěžující pochoutku.

Ingredience:

  • 2 salátové okurky
  • 1 červená cibule
  • 1 šálek bílého octa
  • 1/2 šálku vody
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 2 PL čerstvého kopru
  • 1 čajová lžička soli

Postup:

  1. Okurky omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Cibuli oloupejte a též nakrájejte na tenké plátky.
  3. Plátky okurky ve velké míse osolte a nechte hodinu vypotit.
  4. Následně tekutinu slijte a okurky promíchejte s plátky cibule.
  5. V malém hrnci smíchejte cukr, ocet a vodu a míchejte, dokud se nerozpustí a tekutina nezíská čirý nádech, přibližně 3-5 minut.
  6. Zálivku nalijte na okurky a cibuli.
  7. Vmíchejte nadrobno pokrájený kopr.
  8. Mísu přikryjte potravinovou fólií a dejte na hodinu do chladničky.

Takto připravený okurkový salát chutná skvěle jako příloha ke grilovanému masu.

Směs plátků okurky, červené cibule a kopru v jednoduchém salátu.
zdroj: thestayathomechef.com

Řecký okurkový salát Tzatziki

Tradiční řecká pochoutka, ve které se snoubí chuť okurky, řeckého jogurtu a bylinek. Připravte si ji i u vás doma!

Ingredience:

  • 2 šálky nahrubo nastrouhané okurky
  • 1 a 1/2 šálku bílého řeckého jogurtu
  • 2 PL extra panenského olivového oleje
  • 1 PL nasekané čerstvé máty
  • 1 PL nasekaného čerstvého kopru
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • sůl

Postup:

  1. Nastrouhanou okurku zmáčkněte mezi dlaněmi nebo pomocí lisu na brambory, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
  2. Vymačkanou okurku přendejte do mísy.
  3. Přidejte jogurt, olivový olej, čerstvé bylinky, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a sůl.
  4. Vše důkladně promíchejte.
  5. Směs nechte 5 minut odpočívat, aby se chutě spojily.
  6. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další nasekané čerstvé bylinky, citronovou šťávu či sůl.
  7. Tzatziki podávejte ihned nebo je dejte vychladnout do ledničky.

Tzatziki skvěle chutnají s grilovanou zeleninou, slaným pečivem i masem.

Miska s tradiční řeckou pochoutkou tzatziki.
zdroj: cookieandkate.com

Salátové okurky nejsou oblíbeným druhem okurek. Milujete nakládačky? Připravte si z nich skvělou okurkovou omáčku.

Letní salát z okurek, rajčat, cizrny a bylinek

Skvělá varianta salátu, která vás dokonale zasytí. Vyzkoušejte ji jako letní oběd.

Ingredience:

  • 3 salátové okurky
  • 300 g cherry rajčátek
  • 1 šálek cizrny z konzervy
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýru feta
  • 1/4 šálku nadrobno nakrájené červené cibule
  • 1 PL nasekaného čerstvého kopru
  • 1 PL nasekané čerstvé petrželky
  • 1 PL nasekané čerstvé máty
  • 2 PL čerstvé citronové šťávy
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl

Postup:

  1. Okurku a rajčata omyjte, okurku nakrájejte na kousky, cherry rajčátka rozpulte.
  2. Dejte do velké mísy a přidejte propláchnutou cizrnu, nakrájenou červenou cibuli, rozdrobený sýr  feta, polovinu množství kopru, petrželky a máty.
  3. Vše promíchejte a přidejte citronovou šťávu, olivový olej a sůl.
  4. Opět promíchejte.
  5. Salát přendejte na servírovací talíř nebo do salátové mísy, posypte ho zbývající fetou a bylinkami.

Okurkový salát s cizrnou, rajčaty, fetou a bylinkami chutná skvěle především s celozrnným pečivem.

Pokrm ze směsi okurek, rajčat, cizrny a sýru feta.
zdroj: thecozyapron.com

K rozmanitým okurkovým salátům se skvěle hodí i vlastnoručně upečené pečivo. Vyzkoušejte naše křupavé domácí bagety.

Okurkový salát se smetanou a koprem

Velmi jednoduchý a rychlý salát, který oceníte jako skvělou přílohu na zahradní party. 

Ingredience:

  • 3 šálky oloupané okurky nakrájené na tenké plátky
  • 1 šálek červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1 PL bílého octa
  • 1 PL nasekaného čerstvého kopru
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky sušeného mletého česneku nebo malé množství čerstvého prolisovaného česneku

Postup:

  1. Ve středně velké míse smíchejte zakysanou smetanu, ocet, kopr, cukr, sůl a česnek.
  2. Přidejte okurky a červenou cibuli a promíchejte.
  3. Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte alespoň 2 hodiny v ledničce.

Okurkový salát se smetanou a koprem servírujte jako přílohu například ke grilovanému masu.

Salát připravený ze salátové okurky, zakysané smětany a kopru.
zdroj: lemontreedwelling.com

Recepty na okurkový salát představují nejčastější možnost, jak salátové okurky konzumovat. Víte ale, že se dají i zavařit? Inspirujte se našimi recepty na zavařované saláty!

Jarní salát s okurkou a ředkvičkami

Velmi chutný a snadný salát, který můžete podávat jako nevšední přílohu k pečenému či grilovanému masu.

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 6-7 ředkviček
  • 1/4 červené cibule
  • sůl

Zálivka

  • 2-3 PL olivového oleje
  • 1-2 PL bílého octa
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy   
  • 1 čajová lžička sušené petrželky
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • 1/4 čajové lžičky cukru
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • sůl  

Postup:

  1. Okurku, ředkvičky a cibuli můžete nakrájet na tenké plátky nebo lze použít spiralizér.
  2. Smíchejte je dohromady ve větší míse či na servírovacím talíři a podle chuti je osolte.
  3. Do misky dejte všechny ingredience na zálivku a dobře promíchejte, aby se spojily.
  4. Zeleninu pokapejte zálivkou.

Tento okurkový salát s ředkvičkami je velmi vhodnou přílohou k rybě či kuřecímu masu.

Talíř se směsí okurek a ředkviček.
zdroj: sandraseasycooking.com

Recepty na okurkové saláty nejsou jedinou možností, jak do svého jídelníčku zařadit ředkvičky. Připravit z nich jde i skvělá pomazánka nebo polévka. Načerpejte inspiraci  z našich receptů s ředkvičkami.

Středomořský okurkovo-rajčatový salát

Kombinace okurky a rajčat chutná vždy skvěle. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto receptu!

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 2 rajčata
  • 1 malá bílá cibule
  • 1/2 šálku bílého octa
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé máty
  • 1 šálek nasekané čerstvé petrželky
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte cibuli na kostičky.
  2. Následně ji nechte alespoň 5 minut namočenou v bílém octu.
  3. Sceďte a dejte stranou.
  4. Omytou okurku a rajčata nakrájejte na kostičky.
  5. Nasekejte mátu a petrželku.
  6. Všechny ingredience smíchejte ve středně velké míse.
  7. V malé misce našlehejte citronovou šťávu, sůl a pepř.
  8. Salát přelijte zálivkou a uložte do chladničky.
  9. Před podáváním nechte alespoň hodinu v ledničce.

Okurkový salát s rajčaty servírujte například s čerstvým pečivem a sýrem.

Středomořský pokrm z okurky, rajčat a bylinek.
zdroj: keepingthepeas.com

Máte pro rajčata slabost? Vyzkoušejte i další varianty rajčatových salátů!

Čínský salát z okurky a chilli papričkami

Okurky jsou oblíbenou ingrediencí rovněž v asijské kuchyni. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu.

Ingredience

  • 4 salátové okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 chilli papričky
  • 1 čajová lžička sezamového oleje
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup

  1. Okurky omyjte, odřízněte konce okurek.
  2. Zbytek okurek nakrájejte na špalíčky o délce přibližně 4 centimetrů.
  3. Prolisujte česnek, chilli papričky nakrájejte nadrobno a společně s ostatními ingrediencemi je přidejte do misky se špalíčky okurek.
  4. Promíchejte, aby se okurky v pepři a česneku dobře obalily.
  5. Vložte na alespoň hodinu do ledničky, aby se chuť salátu více rozvinula.
Asijská pochoutka připravovaná z okurky a chilli papriček.
zdroj: kirbiecravings.com

Proč do svého jídelníčku zařadit salátovou okurku?

Salátová okurka patří mezi typickou českou zeleninu, kterou mnoho z nás pěstuje ve skleníku na zahradě. Vzhledem ke svému jedinečnému složení jsou také velmi zdravou potravinou. Najdeme v ní množství různých zdraví prospěšných látek. Vyniká především vysokým obsahem vitamínů skupiny B a vitamínu A, ale obsahuje též vitamín C, PP, E či kyselinu listovou. Z minerálů v sobě ukrývá zejména hořčík, železo, vápník, sodík a jód.

Další cenou látkou, kterou v okurkách nalezneme ve velkém množství, je voda. Více než 90 % okurky je tvořeno vodou, dalších 5 % tvoří vláknina. To je rovněž důvodem, proč okurka obsahuje pouze velmi málo kalorií, na 100 gramů připadá pouze 15 kcal. Kvůli tomu jsou okurky velmi často kontumovány jakou součást rozmanitých diet.

Salátové okurky lze do našeho jídelníčku zařadit mnoha různými způsoby. Kromě receptů na okurkový salát si z nich můžete připravit i velmi chutné polévky, pomazánky, smoothie či limonády. Konzumace okurek má pozitivní vliv na trávicí soustavu, především játra, žlučník a střeva. Prospěšný je i jejich močopudný, a tedy detoxikační účinek. V neposlední řadě jsou okurky využívané také v kosmetice, pomáhají především s hydratací pokožky či proti unaveným víčkům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X