Už jste někdy zkoušeli recepty na olejovou buchtu? Pokud ještě ne, pak je nejvyšší čas.
Příprava je rychlá a praktická zvlášť ve chvíli, kdy nám doma dojde máslo a nemáme chuť běžet hned na nákup.
Inspirujte se v našem článku a vyzkoušejte některou z mnoha sladkých pochoutek, které si získají vaše srdce i chuťové buňky.
Klasická olejová buchta
Tento lehký dort s jemnou konzistencí je populární ve středomořské kuchyni. Je to perfektní chuťovka k odpolední kávě nebo k rannímu čaji. Ostatně ke kávě se můžete inspirovat také mezi recepty na kynuté sladké pečivo.
Ingredience:
- 3 větší vejce
- 175 g krystalového cukru
- 125 ml extra panenského olivového oleje
- 125 ml mléka
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 200 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180°C, kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou na bočních stranách, zatímco na dno dáme pečící papír.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme vejce s cukrem a na nejvyšší rychlost šleháme zhruba 30 sekund.
- Postupně přidáváme pomalu olej, aby se zašlehal do směsi. Hned poté přilijeme mléko a rovněž důkladně smícháme. Poté snížíme rychlost a šleháme přerušovaně.
- V misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl. Po částech přidáme do nádoby a zašleháme.
- Hotové těsto přelijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 30 – 35 minut, přičemž pomocí špejle vyzkoušíme, jestli těsto nelepí.
- Formu vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout. Poté vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
- Před servírováním potřeme povrch extra panenským olivovým olejem.

Hrníčková buchta z oleje
Tento recept je jednoduchý a výsledek velmi chutný. Nepotřebujete máslo a přesto je dokonale lahodný. Uvidíte, že vás tento kakaový moučník uchvátí.
Ingredience:
- 2 hrnky cukru moučka
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku holandského kakaa
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 2 lžíce bílého octa
- 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Nejdříve začneme tím, že si předehřejeme troubu na 175 stupňů a kulatou formu vyložíme pečícím papírem.
- Ve velké misce smícháme cukr, mouku, jedlou sodu, sůl a kakao, tedy suché suroviny.
- Poté přilijeme vodu, rostlinný olej, ocet a vanilku. Našleháme vařečkou nebo metlou, až dokud není těsto pěkně hladké.
- Nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme 40 minut. Na konci pečení zkontrolujeme pomocí špejle, jestli je těsto propečené.
- Pokud ano, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- Pak buchtu vyklopíme z formy a pocukrujeme. Kdo chce, může místo cukru použít čokoládovou polevu.

Olejový moučník s ovocem
Tahle vynikající olejová buchta je úžasně jemná, vláčná a díky extra panenskému oleji má zcela nezaměnitelnou chuť. Je to skvělá buchta na posezení u čaje.
Ingredience:
- 225 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 150 g krupicového cukru
- 150 ml extra panenského olivového oleje (kdo nemá, použije rostlinný)
- 2 vejce
- 3 lžíce mléka
- 450 g mixovaného sušeného ovoce (rozinky, papaya, meruňky atd.)
Postup
- Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Mouku s práškem do pečiva prosejeme do misky a přisypeme cukr. Důkladně zamícháme.
- V odměrce smícháme olej, vejce i mléko a přimícháme k mouce.
- Nakonec přisypeme sušené ovoce a naposledy promícháme.
- Vlijeme do formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 1 hodinu, poté stáhneme teplotu ne 150 stupňů a pečeme ještě cca 50 minut.
- Když bude povrch buchty moc rychle hnědnout, přikryjeme jej alobalem.
- Špejlí ověříme, aby těsto nelepilo a pokud je vše pořádku, můžeme vyjmout z trouby.
- Nevyklápíme jej ven a necháme vychladnout ve formě.
- Po úplném vychladnutí odstraníme formu a můžeme servírovat.

Jablečný dort s olivovým olejem a polevou z javorového sirupu
Věřte, že tahle olejová buchta s jablky vám vezme vítr z plachet a budete muset mít hodně pevnou vůli, aby se po ní hned nezaprášilo a neskončila ve vás na posezení. Je naprosto luxusní s kousky oblíbeného ovoce a polevou, která tento moučník dovedla k naprosté dokonalosti.
Ingredience:
Korpus:
- 100 g rozinek (Sultánky)
- 240 ml vody
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g pohankové mouky
- 95 g celozrnné mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 3 velká jablka (nejlépe odrůda Granny Smith)
- 200 g třtinového cukru
- 160 ml extra panenského olivového oleje
- 2 vejce + 2 vaječné bílky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- Poleva
- 100 g nesoleného čerstvého másla
- 120 g hnědého cukru
- 60 ml javorového sirupu
- 220 g smetanového sýru
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Do hrnce nalijeme 2/3 vody a přihodíme rozinky. Při nízké teplotě přivedeme k varu a vaříme, až se všechna voda odpaří. Poté odložíme stranou.
- V míse smícháme všechny druhy mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2 – 3 cm.
- Poté nasypeme do nádoby kuchyňského robota cukr, přidáme olivový olej, celá vejce, vanilku a citronovou kůru.
- Zapneme na střední stupeň a šleháme po dobu 7 minut, aby byla směs pěkně světlá, hustá a zdvojnásobila svou velikost.
- Nádobu si postavíme na linku, přisypeme suché přísady a opatrně promícháme, aby se vše spojilo, ale zároveň zůstalo těsto pěkně nadýchané.
- Nakonec přidáme nakrájená jablka, rozinky, zbývající 1/3 vody a pomalu zamícháme.
- Vaječné bílky dáme do malé misky a našleháme, aby vznikl sníh, který jemně vmícháme do směsi.
- Hotové těsto přelijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 60 minut. Špejlí zkontrolujeme buchtu uprostřed, a pokud se ještě těsto lepí, pečeme dalších 10 – 15 minut.
- Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Mezitím nachystáme polevu.
- Změklé máslo, hnědý cukr a javorový sirup dáme do nádoby robota a šleháme, dokud není hmota lehká a nadýchaná.
- Poté přidáme po kouskách smetanový sýr, který postupně zašleháme. Nakonec pustíme na střední stupeň asi na 2 minuty, aby byla poleva krásně hladká.
- Vychladlý dort vyjmeme z formy a na povrch rovnoměrně rozetřeme polevu. Kdo chce, může ještě posypat kousky čokolády nebo také kokosem, ale není to nutné.

Kynutý koláč se švestkami
Máte zásobu plodů z vaší zahrádky a přemýšlíte, jak je co nejlépe využít? Tuhle buchtu budete dělat tak často, že už nebudete chtít vidět ani jedinou švestku, jak je dobrý.
Ingredience:
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 80 ml vlažného mléka
- 1 sáček instantního droždí
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžička čerstvého nakrájeného rozmarýnu
- 60 g krystalového cukru
- 125 ml olivového oleje
Na ozdobu:
- 3 – 5 velkých švestek na plátky
- 1 lžička nasekaného rozmarýnu
- 40 g třtinového cukru
Postup
- Do mísy kuchyňského robota dáme mouku, mléko, instantní droždí, sůl, vejce, kůru z citronu i rozmarýn.
- Zapneme ne nízké otáčky, aby se jednotlivé suroviny propojily. Musíme počítat s tím, že na počátku bude těsto dost tuhé.
- Míchací nástavec vyměníme za hák na hnětení těsta a zapneme na střední rychlost.
- Pomalu přisypeme cukr, přičemž každou trošku cca 2 minuty hněteme.
- Když spotřebujeme všechen cukr, necháme hníst na střední stupeň tak dlouho, až se těsto začne točit kolem hnětacího háku.
- Poté vrátíme zpět míchací nástavec/metlu, přilijeme olivový olej a při nízkých obrátkách mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Připravíme si nejlépe skleněnou mísu, vymažeme olejem, dáme do ní hotové těsto a zakryjeme. Necháme kynout při pokojové teplotě asi 2 hodiny.
- Po uplynutí této doby těsto jemně prohněteme a rovnoměrně rozprostřeme do kulaté pečící formy.
- Poklademe nakrájenými švestkami, zakryjeme a necháme znovu 1 1/2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
- Pak už jen stačí si předehřát troubu na 200 stupňů, posypat buchtu rozmarýnem i cukrem a vložit do trouby na 10 minut.
- Snížíme teplotu na 175°C a necháme péct dalších 30 minut. Jakmile švestky pustí šťávu a povrch bude zlatohnědý, je hotovo.
- Vyjmeme formu z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Vyklopíme z formy a počkáme, až buchta úplně vychladne.

Objevte podobné tipy
Tvarohový moučník s jablky
Pokud jde o tuto buchtu z oleje, tak po jejím upečení budeme mít pocit, že jsou snad Vánoce. Naši domácnost totiž provoní nejen vůně sladkých jablíček, ale také skořice, hřebíček a zázvor. Každé jednotlivé sousto se bude na jazyku přímo rozplývat a přitom nám to ani nedá tolik práce.
Ingredience:
Těsto:
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/3 hrnku kokosového oleje
- 2 lžíce melasy
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku měkkého tvarohu
- 1/4 hrnku mléka
- 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1 středně velké jablko nakrájené na menší kostky
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
Drobenka:
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 3 lžíce změklého neslaného másla
Postup
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a vymažeme si máslem i vysypeme moukou jakoukoliv formu, co máme po ruce.
- V jedné misce smícháme všechny suché ingredience vyjma cukru, tedy mouku, kypřící prášek do pečiva, hřebíček, skořici, zázvor a sůl.
- Do druhé misky dáme cukr s kokosovým olejem a jemně vařečkou našleháme. Přidáme melasu a zamícháme.
- Po jednom přidáváme vejce a každé vždy důkladně zašleháme. Pomocí vidličky rozmícháme tvaroh s mlékem a rovněž přimícháme.
- Nakonec přilijeme citronovou šťávu, vmícháme citronovou kůru a šleháme do hladké hmoty.
- Po částech přisypeme suché ingredience a poté asi 1 minutu mícháme. Nakonec přihodíme nakrájené jablko a naposledy zamícháme.
- Těsto přendáme do připravené formy a zasype me drobenkou, kterou vyrobíme tak, že v malé misce budeme ingredience míchat tak dlouho, dokud se neutvoří malé kuličky.
- Buchtu posypeme hotovou drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 40 minut. Zkontrolujeme špejlí, zda je buchta propečená a poté vyjmeme z trouby a necháme i s formou 15 minut odpočívat.
- Dort vyklopíme, necháme vychladnout a můžeme servírovat.
Tip: Na ozdobení se hodí ochucená či klasická šlehačka, případně kopeček zmrzliny třeba s čokoládovým toppingem.

Dort z olivového oleje s citronem
Citron bývá mnohdy zatracován kvůli jeho kyselé chuti, ale věřte, že jeho použitím nemůžete svému moučníku nijak uškodit.
Ostatně jeho úžasné aroma a charakteristická chuť dokáže proměnit i tu nejobyčejnější buchtu v něco delikátního a nepřekonatelného. Buchta je šťavnatá, jemná a krásně vláčná.
Ingredience:
- 1 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 3 velká vejce
- 1 1/4 hrnku mléka
- 1 1/2 lžíce strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu
- 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/4 hrnku Limoncella (italský destilát)
- 2 lžičky citronového extraktu
- 1 3/4 hrnku krystalového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu si předehřejeme na 165 stupňů a formu vyložíme pečícím papírem a ten postříkáme kuchyňským sprejem na pečení.
- Do velké misky nalijeme olivový olej, přidám vejce a důkladně našleháme.
- Přilijeme mléko, citronovou šťávu, limoncello, citronový extrakt, šlehačku a znovu šleháme zhruba 1 minutu.
- Přisypeme cukr, citronovou kůru a promícháme. K tomu přisypeme mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a důkladně mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Přendáme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 60 – 75 minut. Špejlí zkusíme, jestli těsto nelepí.
- Upečenou buchtu odložíme na rošt a necháme ve formě asi 1 hodinu odpočívat. Poté vyjmeme z formy a pocukrujeme.

Lehký moučník s vůní mandarinek
Tohle ovoce má úžasnou a zcela nepřekonatelnou chuť, díky níž dostane olejová buchta s ovocem zcela nový rozměr.
Ingredience:
- 7 polévkových lžic neslaného másla
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce vlažného mléka
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- Strouhaná kůra z 2 chemicky neošetřených mandarinek
Postup
- Připravíme si formu na pečení, nejlépe kulatou, vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu si předehřejeme na 175 stupňů.
- Do střední misky prosejeme mouku, prášek do pečiva i sůl.
- V další misce našleháme rozpuštěné máslo s olivovým olejem a mlékem.
- Nakonec vezmeme větší mísu, dáme do ní vejce, cukr, citronovou kůru a pomocí ručního mixéru pořádně našleháme po dobu cca 3 minut.
- Postupně na střídačku přimícháme suroviny z obou dalších misek a vypracujeme hladké těsto bez hrudek.
- Nalijeme do formy a dáme péct na 30 minut. Jakmile získá buchta zlatohnědý odstín a začne se oddělovat od stěn formy, máme hotovo.
- Vyjmeme z trouby i formy, odložíme na mřížku a necháme vychladnout.

Buchta z jogurtu a medu s olejem
Pokud upřednostňujete máslo a nedáte na něj dopustit, pak po ochutnání této olejové buchty změníte názor.
Bude se vám v ústech rozplývat a klidně jí sníte i celou na posezení. Postará se o to vhodný výběr surovin, díky nimž je výsledný moučník dokonale vláčný.
Ingredience:
- 2/3 hrnku extra panenského olivového oleje
- 2/3 hrnku medu
- 1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 velká vejce
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a nachystáme formu na dort, ale klidně i na biskupský chlebíček atd., záleží na to, co máme po ruce.
- Ve velké misce smícháme jogurt, med, olivový olej, tymián a citronovou kůru.
- Po jednom zašleháme vejce a přisypeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu i sůl.
- Důkladně zamícháme, aby vzniklo hladké těsto a to pomocí kuchyňské stěrky/špachtle přendáme do pečící formy, kterou vystříkáme sprejem na pečení nebo vyložíme pečícím papírem.
- Pečeme zhruba 40 – 45 minut a poté vyndáme hotovou buchtu z trouby a necháme 10 minut odpočinout, teprve potom ji vyndáme z formy.
- Pak opatrně vyndáme z formy, dáme na kuchyňskou mřížku a necháme úplně vychladnout.
- Servírujeme tak jak je, případně můžeme pocukrovat, polít polevou nebo na to dát kopeček oblíbené zmrzliny.

Lahodný pomerančový koláč
Lahodný moučník s vůní svěžího ovoce je oblíbenou pochoutkou zejména v letních měsících, což neznamená, že si tuto pochoutku nemůžete vychutnat celoročně.
Ingredience:
Korpus:
- 1 hrnek krystalového cukru
- 3 větší vejce
- 3/4 hrnku podmáslí
- Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- 1/4 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
Na polevu:
- 1/4 hrnku čerstvého pomerančového džusu
- 1/2 hrnku moučkového cukru
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a nachystáme formu na pečení, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Do misky dáme vejce s cukrem a šleháme ručním mixérem zhruba 1 minutu, aby byla směs hezky nadýchaná.
- Přidáme podmáslí, pomerančovou kůru, pomerančový džus, vanilkový extrakt, prášek do pečiva, sůl a důkladně promícháme, až se vše spojí.
- Přisypeme mouku a promísíme, aby se neutvořila žádná hrudka.
- Nakonec přilijeme olivový olej a mixérem vyšleháme do hladkého těsta.
- Přendáme do formy a pečeme 35 – 45 minut. Povrch by měl mít zlatohnědý nádech, a když zkusíme zapíchnout špejli do střední části buchty, měla by být čistá a těsto nesmí lepit.
- Vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, poté vyklopíme na mřížku a dáme stranou do vychladnutí.
- Jakmile je buchta vychladlá, připravíme si polevu.
- Pomerančový džus dáme do malé misky, přidáme cukr a mícháme tak dlouho, až je poleva krásně hladká.
- Polevu pak pomocí stěrky či štětce rozetřeme na dort a znovu necháme vychladnout.
- Před servírováním stačí pocukrovat a můžeme servírovat.

Zajímavosti na závěr:
V našem článku jsme v několika receptech zmiňovali olivový olej, který máme ve většině případů spjatý s přípravou různých zeleninových salátů.
Je to však skvělý pomocník také při pečení. Víte, jak se takový tradiční italský olivový olej vyrábí?
Samozřejmě, že jsme si pro vás připravili i ukázku výroby klasického slunečnicového oleje.
Pokud jste doposud nevěděli, co je to Limoncello, které je u jednoho receptu zmiňováno, tak teď se můžete podívat i na to, jak se vyrábí.
Tento oblíbený italský likér se vyrábí z těch nejkvalitnějších citronů na slunné Sicílii, ale také například na pobřeží Amalfi.