Vynikající recepty na buchty z oleje pro sladké mlsání. Inspirujte se!

Už jste někdy zkoušeli recepty na olejovou buchtu? Pokud ještě ne, pak je nejvyšší čas.

Příprava je rychlá a praktická zvlášť ve chvíli, kdy nám doma dojde máslo a nemáme chuť běžet hned na nákup.

Inspirujte se v našem článku a vyzkoušejte některou z mnoha sladkých pochoutek, které si získají vaše srdce i chuťové buňky.

Klasická olejová buchta

Tento lehký dort s jemnou konzistencí je populární ve středomořské kuchyni. Je to perfektní chuťovka k odpolední kávě nebo k rannímu čaji. Ostatně ke kávě se můžete inspirovat také mezi recepty na kynuté sladké pečivo.

Ingredience:

  • 3 větší vejce
  • 175 g krystalového cukru
  • 125 ml extra panenského olivového oleje
  • 125 ml mléka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C, kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou na bočních stranách, zatímco na dno dáme pečící papír.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme vejce s cukrem a na nejvyšší rychlost šleháme zhruba 30 sekund.
  • Postupně přidáváme pomalu olej, aby se zašlehal do směsi. Hned poté přilijeme mléko a rovněž důkladně smícháme. Poté snížíme rychlost a šleháme přerušovaně.
  • V misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl. Po částech přidáme do nádoby a zašleháme.
  • Hotové těsto přelijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 30 – 35 minut, přičemž pomocí špejle vyzkoušíme, jestli těsto nelepí.
  • Formu vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout. Poté vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
  • Před servírováním potřeme povrch extra panenským olivovým olejem.
Dort z olivového oleje.
Zdroj: https://www.bakefromscratch.com

Hrníčková buchta z oleje

Tento recept je jednoduchý a výsledek velmi chutný. Nepotřebujete máslo a přesto je dokonale lahodný. Uvidíte, že vás tento kakaový moučník uchvátí.

Ingredience:

  • 2 hrnky cukru moučka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku holandského kakaa
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 2 lžíce bílého octa
  • 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Nejdříve začneme tím, že si předehřejeme troubu na 175 stupňů a kulatou formu vyložíme pečícím papírem.
  • Ve velké misce smícháme cukr, mouku, jedlou sodu, sůl a kakao, tedy suché suroviny.
  • Poté přilijeme vodu, rostlinný olej, ocet a vanilku. Našleháme vařečkou nebo metlou, až dokud není těsto pěkně hladké.
  • Nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 40 minut. Na konci pečení zkontrolujeme pomocí špejle, jestli je těsto propečené.
  • Pokud ano, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  • Pak buchtu vyklopíme z formy a pocukrujeme. Kdo chce, může místo cukru použít čokoládovou polevu.
Čokoládový dort z oleje.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Olejový moučník s ovocem

Tahle vynikající olejová buchta je úžasně jemná, vláčná a díky extra panenskému oleji má zcela nezaměnitelnou chuť. Je to skvělá buchta na posezení u čaje.

Ingredience:

  • 225 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 ml extra panenského olivového oleje (kdo nemá, použije rostlinný)
  • 2 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 450 g mixovaného sušeného ovoce (rozinky, papaya, meruňky atd.)

Postup

  • Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  • Mouku s práškem do pečiva prosejeme do misky a přisypeme cukr. Důkladně zamícháme.
  • V odměrce smícháme olej, vejce i mléko a přimícháme k mouce.
  • Nakonec přisypeme sušené ovoce a naposledy promícháme.
  • Vlijeme do formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 1 hodinu, poté stáhneme teplotu ne 150 stupňů a pečeme ještě cca 50 minut.
  • Když bude povrch buchty moc rychle hnědnout, přikryjeme jej alobalem.
  • Špejlí ověříme, aby těsto nelepilo a pokud je vše pořádku, můžeme vyjmout z trouby.
  • Nevyklápíme jej ven a necháme vychladnout ve formě.
  • Po úplném vychladnutí odstraníme formu a můžeme servírovat.
Ovocný dort připravený z oleje.
Zdroj: https://www.gardenteacakesandme.co.uk

Jablečný dort s olivovým olejem a polevou z javorového sirupu

Věřte, že tahle olejová buchta s jablky vám vezme vítr z plachet a budete muset mít hodně pevnou vůli, aby se po ní hned nezaprášilo a neskončila ve vás na posezení. Je naprosto luxusní s kousky oblíbeného ovoce a polevou, která tento moučník dovedla k naprosté dokonalosti.

Ingredience:

Korpus:

  • 100 g rozinek (Sultánky)
  • 240 ml vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 60 g pohankové mouky
  • 95 g celozrnné mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 velká jablka (nejlépe odrůda Granny Smith)
  • 200 g třtinového cukru
  • 160 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 vejce + 2 vaječné bílky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • Poleva
  • 100 g nesoleného čerstvého másla
  • 120 g hnědého cukru
  • 60 ml javorového sirupu
  • 220 g smetanového sýru

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Do hrnce nalijeme 2/3 vody a přihodíme rozinky. Při nízké teplotě přivedeme k varu a vaříme, až se všechna voda odpaří. Poté odložíme stranou.
  • V míse smícháme všechny druhy mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme.
  • Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2 – 3 cm.
  • Poté nasypeme do nádoby kuchyňského robota cukr, přidáme olivový olej, celá vejce, vanilku a citronovou kůru.
  • Zapneme na střední stupeň a šleháme po dobu 7 minut, aby byla směs pěkně světlá, hustá a zdvojnásobila svou velikost.
  • Nádobu si postavíme na linku, přisypeme suché přísady a opatrně promícháme, aby se vše spojilo, ale zároveň zůstalo těsto pěkně nadýchané.
  • Nakonec přidáme nakrájená jablka, rozinky, zbývající 1/3 vody a pomalu zamícháme.
  • Vaječné bílky dáme do malé misky a našleháme, aby vznikl sníh, který jemně vmícháme do směsi.
  • Hotové těsto přelijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 60 minut. Špejlí zkontrolujeme buchtu uprostřed, a pokud se ještě těsto lepí, pečeme dalších 10 – 15 minut.
  • Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Mezitím nachystáme polevu.
  • Změklé máslo, hnědý cukr a javorový sirup dáme do nádoby robota a šleháme, dokud není hmota lehká a nadýchaná.
  • Poté přidáme po kouskách smetanový sýr, který postupně zašleháme. Nakonec pustíme na střední stupeň asi na 2 minuty, aby byla poleva krásně hladká.
  • Vychladlý dort vyjmeme z formy a na povrch rovnoměrně rozetřeme polevu. Kdo chce, může ještě posypat kousky čokolády nebo také kokosem, ale není to nutné.
Olejová buchta s jablky.
Zdroj: https://asweetspoonful.com

Kynutý koláč se švestkami

Máte zásobu plodů z vaší zahrádky a přemýšlíte, jak je co nejlépe využít? Tuhle buchtu budete dělat tak často, že už nebudete chtít vidět ani jedinou švestku, jak je dobrý.

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 80 ml vlažného mléka
  • 1 sáček instantního droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžička čerstvého nakrájeného rozmarýnu
  • 60 g krystalového cukru
  • 125 ml olivového oleje

Na ozdobu:

  • 3 – 5 velkých švestek na plátky
  • 1 lžička nasekaného rozmarýnu
  • 40 g třtinového cukru

Postup

  • Do mísy kuchyňského robota dáme mouku, mléko, instantní droždí, sůl, vejce, kůru z citronu i rozmarýn.
  • Zapneme ne nízké otáčky, aby se jednotlivé suroviny propojily. Musíme počítat s tím, že na počátku bude těsto dost tuhé.
  • Míchací nástavec vyměníme za hák na hnětení těsta a zapneme na střední rychlost.
  • Pomalu přisypeme cukr, přičemž každou trošku cca 2 minuty hněteme.
  • Když spotřebujeme všechen cukr, necháme hníst na střední stupeň tak dlouho, až se těsto začne točit kolem hnětacího háku.
  • Poté vrátíme zpět míchací nástavec/metlu, přilijeme olivový olej a při nízkých obrátkách mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Připravíme si nejlépe skleněnou mísu, vymažeme olejem, dáme do ní hotové těsto a zakryjeme. Necháme kynout při pokojové teplotě asi 2 hodiny.
  • Po uplynutí této doby těsto jemně prohněteme a rovnoměrně rozprostřeme do kulaté pečící formy.
  • Poklademe nakrájenými švestkami, zakryjeme a necháme znovu 1 1/2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
  • Pak už jen stačí si předehřát troubu na 200 stupňů, posypat buchtu rozmarýnem i cukrem a vložit do trouby na 10 minut.
  • Snížíme teplotu na 175°C a necháme péct dalších 30 minut. Jakmile švestky pustí šťávu a povrch bude zlatohnědý, je hotovo.
  • Vyjmeme formu z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Vyklopíme z formy a počkáme, až buchta úplně vychladne.
Dort z olivového oleje se švestkovou polevou.
Zdroj: https://www.wildyeastblog.com

Tvarohový moučník s jablky

Pokud jde o tuto buchtu z oleje, tak po jejím upečení budeme mít pocit, že jsou snad Vánoce. Naši domácnost totiž provoní nejen vůně sladkých jablíček, ale také skořice, hřebíček a zázvor. Každé jednotlivé sousto se bude na jazyku přímo rozplývat a přitom nám to ani nedá tolik práce.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/3 hrnku kokosového oleje
  • 2 lžíce melasy
  • 2 velká vejce
  • 1/2 hrnku měkkého tvarohu
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 středně velké jablko nakrájené na menší kostky
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů

Drobenka:

  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 lžíce změklého neslaného másla

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a vymažeme si máslem i vysypeme moukou jakoukoliv formu, co máme po ruce.
  • V jedné misce smícháme všechny suché ingredience vyjma cukru, tedy mouku, kypřící prášek do pečiva, hřebíček, skořici, zázvor a sůl.
  • Do druhé misky dáme cukr s kokosovým olejem a jemně vařečkou našleháme. Přidáme melasu a zamícháme.
  • Po jednom přidáváme vejce a každé vždy důkladně zašleháme. Pomocí vidličky rozmícháme tvaroh s mlékem a rovněž přimícháme.
  • Nakonec přilijeme citronovou šťávu, vmícháme citronovou kůru a šleháme do hladké hmoty.
  • Po částech přisypeme suché ingredience a poté asi 1 minutu mícháme. Nakonec přihodíme nakrájené jablko a naposledy zamícháme.
  • Těsto přendáme do připravené formy a zasype me drobenkou, kterou vyrobíme tak, že v malé misce budeme ingredience míchat tak dlouho, dokud se neutvoří malé kuličky.
  • Buchtu posypeme hotovou drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 40 minut. Zkontrolujeme špejlí, zda je buchta propečená a poté vyjmeme z trouby a necháme i s formou 15 minut odpočívat.
  • Dort vyklopíme, necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Tip: Na ozdobení se hodí ochucená či klasická šlehačka, případně kopeček zmrzliny třeba s čokoládovým toppingem.

Jablečný dort z oleje s tvarohem a směsí koření.
Zdroj: https://gooddinnermom.com

Dort z olivového oleje s citronem

Citron bývá mnohdy zatracován kvůli jeho kyselé chuti, ale věřte, že jeho použitím nemůžete svému moučníku nijak uškodit.

Ostatně jeho úžasné aroma a charakteristická chuť dokáže proměnit i tu nejobyčejnější buchtu v něco delikátního a nepřekonatelného. Buchta je šťavnatá, jemná a krásně vláčná.

Ingredience:

  • 1 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 3 velká vejce
  • 1 1/4 hrnku mléka
  • 1 1/2 lžíce strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/4 hrnku Limoncella (italský destilát)
  • 2 lžičky citronového extraktu
  • 1 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 165 stupňů a formu vyložíme pečícím papírem a ten postříkáme kuchyňským sprejem na pečení.
  • Do velké misky nalijeme olivový olej, přidám vejce a důkladně našleháme.
  • Přilijeme mléko, citronovou šťávu, limoncello, citronový extrakt, šlehačku a znovu šleháme zhruba 1 minutu.
  • Přisypeme cukr, citronovou kůru a promícháme. K tomu přisypeme mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a důkladně mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Přendáme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 60 – 75 minut. Špejlí zkusíme, jestli těsto nelepí.
  • Upečenou buchtu odložíme na rošt a necháme ve formě asi 1 hodinu odpočívat. Poté vyjmeme z formy a pocukrujeme.
Citronová olejová buchta.
Zdroj: https://www.averiecooks.com

Lehký moučník s vůní mandarinek

Tohle ovoce má úžasnou a zcela nepřekonatelnou chuť, díky níž dostane olejová buchta s ovocem zcela nový rozměr.

Ingredience:

  • 7 polévkových lžic neslaného másla
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce vlažného mléka
  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • Strouhaná kůra z 2 chemicky neošetřených mandarinek

Postup

  • Připravíme si formu na pečení, nejlépe kulatou, vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu si předehřejeme na 175 stupňů.
  • Do střední misky prosejeme mouku, prášek do pečiva i sůl.
  • V další misce našleháme rozpuštěné máslo s olivovým olejem a mlékem.
  • Nakonec vezmeme větší mísu, dáme do ní vejce, cukr, citronovou kůru a pomocí ručního mixéru pořádně našleháme po dobu cca 3 minut.
  • Postupně na střídačku přimícháme suroviny z obou dalších misek a vypracujeme hladké těsto bez hrudek.
  • Nalijeme do formy a dáme péct na 30 minut. Jakmile získá buchta zlatohnědý odstín a začne se oddělovat od stěn formy, máme hotovo.
  • Vyjmeme z trouby i formy, odložíme na mřížku a necháme vychladnout.
Ligurský dort s olivovým olejem.
Zdroj: https://www.foodandwine.com

Buchta z jogurtu a medu s olejem

Pokud upřednostňujete máslo a nedáte na něj dopustit, pak po ochutnání této olejové buchty změníte názor.

Bude se vám v ústech rozplývat a klidně jí sníte i celou na posezení. Postará se o to vhodný výběr surovin, díky nimž je výsledný moučník dokonale vláčný.

Ingredience:

  • 2/3 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 2/3 hrnku medu
  • 1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 3 velká vejce
  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a nachystáme formu na dort, ale klidně i na biskupský chlebíček atd., záleží na to, co máme po ruce.
  • Ve velké misce smícháme jogurt, med, olivový olej, tymián a citronovou kůru.
  • Po jednom zašleháme vejce a přisypeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu i sůl.
  • Důkladně zamícháme, aby vzniklo hladké těsto a to pomocí kuchyňské stěrky/špachtle přendáme do pečící formy, kterou vystříkáme sprejem na pečení nebo vyložíme pečícím papírem.
  • Pečeme zhruba 40 – 45 minut a poté vyndáme hotovou buchtu z trouby a necháme 10 minut odpočinout, teprve potom ji vyndáme z formy.
  • Pak opatrně vyndáme z formy, dáme na kuchyňskou mřížku a necháme úplně vychladnout.
  • Servírujeme tak jak je, případně můžeme pocukrovat, polít polevou nebo na to dát kopeček oblíbené zmrzliny.
Moučník z extra panenského olivového oleje s chutí medu a jogurtu.
Zdroj: https://latourangelle.com

Lahodný pomerančový koláč

Lahodný moučník s vůní svěžího ovoce je oblíbenou pochoutkou zejména v letních měsících, což neznamená, že si tuto pochoutku nemůžete vychutnat celoročně.

Ingredience:

Korpus:

  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 3 větší vejce
  • 3/4 hrnku podmáslí
  • Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 1/4 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje

Na polevu:

  • 1/4 hrnku čerstvého pomerančového džusu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a nachystáme formu na pečení, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Do misky dáme vejce s cukrem a šleháme ručním mixérem zhruba 1 minutu, aby byla směs hezky nadýchaná.
  • Přidáme podmáslí, pomerančovou kůru, pomerančový džus, vanilkový extrakt, prášek do pečiva, sůl a důkladně promícháme, až se vše spojí.
  • Přisypeme mouku a promísíme, aby se neutvořila žádná hrudka.
  • Nakonec přilijeme olivový olej a mixérem vyšleháme do hladkého těsta.
  • Přendáme do formy a pečeme 35 – 45 minut. Povrch by měl mít zlatohnědý nádech, a když zkusíme zapíchnout špejli do střední části buchty, měla by být čistá a těsto nesmí lepit.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, poté vyklopíme na mřížku a dáme stranou do vychladnutí.
  • Jakmile je buchta vychladlá, připravíme si polevu.
  • Pomerančový džus dáme do malé misky, přidáme cukr a mícháme tak dlouho, až je poleva krásně hladká.
  • Polevu pak pomocí stěrky či štětce rozetřeme na dort a znovu necháme vychladnout.
  • Před servírováním stačí pocukrovat a můžeme servírovat.
Jemný dort s vůní pomerančů.
Zdroj: https://thecafesucrefarine.com

Zajímavosti na závěr:

V našem článku jsme v několika receptech zmiňovali olivový olej, který máme ve většině případů spjatý s přípravou různých zeleninových salátů.

Je to však skvělý pomocník také při pečení. Víte, jak se takový tradiční italský olivový olej vyrábí?

How Traditional Italian Olive Oil Is Made | Regional Eats

Samozřejmě, že jsme si pro vás připravili i ukázku výroby klasického slunečnicového oleje.

How It's Made, Vegetable oil.

Pokud jste doposud nevěděli, co je to Limoncello, které je u jednoho receptu zmiňováno, tak teď se můžete podívat i na to, jak se vyrábí.

Tento oblíbený italský likér se vyrábí z těch nejkvalitnějších citronů na slunné Sicílii, ale také například na pobřeží Amalfi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X