Milovníci mořských plodů pozor! Tento článek byl ušitý vám na míru.
Ponořte se do hlubin moří a připravte si spolu s námi tyto lahodné recepty na oliheň!
Nebudete věřit vlastním očím jak jsou snadné a vlastním chuťovým pohárkům jak jsou výborné!
Jakou pochoutku z této mořské potvory zkusíte nejdříve?
Dušená oliheň
Tento recept na kalamáry z chobotnice na červeném víně, fenyklu, rozmarýnu a rajčat se perfektně hodí jako tapa nebo jednoduše ho můžeme podávat s rýží či novými bramborami.
Co budeme potřebovat
- Lžíce olivového oleje (plus navíc na pokapání)
- 1 kg připravené olihně (očištěné a nakrájené na tlusté kroužky)
- 2 cibule (nakrájené)
- 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- Špetka chilli
- Lžička fenyklového prášku
- 3 bobkové listy
- Lžíce rozmarýnu (nahrubo nasekaného)
- Špetka cukru
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 200 ml červeného vína
- Hrst nasekaného koriandru
- Kůra z ½ pomeranče
Postup
- V mělkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a přidáme kousky olihně, cibuli a česnek
- Přidáme suché ingredience (kromě koriandru a pomerančové kůry) a začneme vařit asi 15 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří a cibule nezměkne
- Přidáme ocet a nakrájená rajčata, vaříme další 1 minutu
- Poté zalijeme červeným vínem a okořeníme
- Vaříme, za občasného míchání po dobu 1 hodiny, na nejnižší teplotu ohni, dokud omáčka není bohatá a chobotnice opravdu měkká
- Vypneme teplo a necháme mírně vychladnout
- Oliheň pokapeme trochou olivového oleje a posypeme koriandrem a pomerančovou kůrou

Salát s chobotnicí, cizrnou a chorizem
Oliheň, která se vyskytuje v každém oceánu, je nejrozšířenějším mořským plodem na světě a jedním z nejlevnějších, zároveň velmi chutných a jednoduchých na přípravu.
Co budeme potřebovat
- 4 červené papriky
- 800 g cizrny z plechovky (opláchnuté a okapané)
- Svazek petrželky (nasekané nahrubo)
- Červená chilli paprička (zbavená semínek a nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
- 100 ml olivového oleje
- 600 g očištěné olihně (nakrájené na kroužky, chapadla ponechána celá)
- 200 g vařeného choriza (nakrájeného na kousky velikosti cizrny)
- Šťáva a kůra z 1 velkého citronu
Postup
- Papriky vložíme do trouby na plechu na pečení
- Troubu zapneme na 220 stupňů v režimu grilu a pečeme je za občasného obracení pod grilem, dokud zcela nezuhelnatí
- Papriky dáme do mísy, přikryjeme talířem a čekáme, dokud nevychladnou, aby se daly uchopit a oloupat
- Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme najemno
- Ve velké míse smícháme papriky s trochou šťávy z cizrny a s cizrnou, petrželkou, chilli a česnekem
- Dáme stranou
- Rozpálíme velkou pánev, dokud nezačne kouřit
- Pracujeme rychle a opatrně, na pánev přidáme kapku oleje a poté chobotnici
- Za stálého míchání smažíme asi 30 vteřin
- Posypeme chobotnici chorizem
- Pokračujeme ve vaření dalších 30 vteřin, a poté přidáme do mísy k paprikám
- Vše osolíme a opepříme
- Nakonec zalijeme zbylým olejem, citronovou šťávou a citronovou kůrou
- Smícháme dohromady, navršíme na talíř a podáváme

Smažené kroužky z olihně
Přeneste se do přímořské restaurace s těmito smaženými chobotnicovými kroužky inspirovanými v nejlepších restauracích u Středozemního moře. Smažení je jednodušší, než si myslíte a lahodný česnekový dip chuť chobotnice jen podtrhne.
Co budeme potřebovat
- 500 g chobotnice (očištěné)
- Rostlinný olej (pro smažení)
- 50 g hladké mouky
- 50 g kukuřičné mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- Špetka kajenského pepře
Na dip
- 150 g majonézy
- Velký stroužek česneku (jemně nastrouhaný)
- Špetka šafránu
- ½ citronu (šťáva)
Postup
- Chobotnici odřízneme chapadla a dáme je do misky
- Zbytek chobotnice nakrájíme na zhruba centimetr silné kroužky a přidáme je do mísy k chapadlům
- Ve velké pánvi si na mírnou teplotu rozehřejeme olej
- Na dip si smícháme v malé misce majonézu, česnek, šafrán a citronovou šťávu a dáme stranou
- Chobotnici promícháme s moukou, kukuřičnou moukou, práškem do pečiva, kajenským pepřem a ½ lžičky soli
- Když je olej roztopený přidáme kousky chobotnice
- Kousky přidáváme v několika várkách, aby se nám nezačala místo smažení vařit
- Smažíme po dobu 2 minut, dokud nebudou kousky lehce zlaté a křupavé
- Chobotnici dáme stranou na plech vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou
- Smaženou chobotnici podáváme teplou s domácím česnekovo šafránovým dipem

Grilovaná oliheň
Tento recept na grilovanou chobotnici je plný lahodné sýrové směsi. Sýrová směs se skládá z rajčat, cibule, strouhanky, zelené cibulky, tvarohu a parmazánu. Ochutnejte tuto oblíbenou středomořskou dobrotu i vy u vás doma.
Co budeme potřebovat
- 4 velké chobotnice (očištěné)
- 250 g římských rajčat (nakrájených)
- 150 g bílé cibule (jemně nakrájené)
- 6 stroužků česneku (nasekaných najemno)
- 200 g strouhanky
- Vejce (rozšlehané)
- 70 g smetanového sýra
- 70 g nastrouhaného parmazánu
- 75 g nakrájené jarní cibulky
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Postup
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje na vaření
- Orestujeme ½ cibule a vaříme, dokud nezesklovatí a dáme stranou
- Do stejné pánve přidáme polovinu nakrájeného česneku a 1 minutu restujeme
- Přidáme orestovanou cibuli, strouhanku, vejce, sýr, sůl a pepř
- Odstraníme z plotny
- Každý kus chobotnice naplníme sýrovou náplní, ale nepřeplňujeme
- Konce chobotnice k sobě připevníme párátkem
- Chobotnice grilujeme na pánvi a potíráme trochou oleje, dokud se nepropečou
- Do pánve přidáme zbytek cibule a vaříme, dokud nezesklovatí
- Přidáme druhou polovinu nasekaného česneku a vaříme další 1 minutu
- Vmícháme rajčata a 120 ml vody
- Vaříme 5 minut, dokud omáčka nezhoustne
- Omáčku nalijeme na grilované chobotnice a podáváme horké

Objevte podobné tipy
Pečená chobotnice s nádivkou
Tento recept na oliheň, která je plněná lahodnou nádivku musíte vyzkoušet i vy! Chutná kombinace brambor, namáčeného chleba a čerstvé kurkumy tvoří dokonalou vydatnou, jemnou náplň, která je doprovázená svěžestí jogurtové omáčky, která dodává tomuto pokrm z mořských plodů další rozměr!
Co budeme potřebovat
- 600 g olihně
- 200 g brambor
- 90 g toastového chlebu
- 90 ml plnotučného mléka
- Čerstvou jarní cibulku
- 10 g Parmigiano Reggiano
- Majoránka
- 10 g kurkumy
- Vejce
- 10 ml extra panenského olivového oleje
- Sůl
- Černý pepř
Na omáčku
- 130 g přírodního bílého jogurtu
- 2 lžičky smetany ke šlehání
- Kopr
- Extra panenský olivový olej
Postup
- K přípravě plněné chobotnice začneme bramborami
- Vložíme je do hrnce se studenou vodou a vaříme asi 20-30 minut
- Jakmile jsou hotové, necháme je vychladnout, poté je oloupeme a dáme stranou
- Poté z chleba odstraníme kůrku, chléb nakrájíme na malé a ty namočím do mléka
- Oliheň důkladně opláchneme, abychom odstranili veškeré nečistoty, a okrájíme křídla s chapadly
- Najemno nasekáme jarní cibulku
- Na pánvi rozehřejeme extra panenský olivový olej, přidáme nakrájenou jarní cibulku a majoránku
- Na mírné teplotě za občasného míchání několik minut smažíme
- Poté přidáme nakrájená křídla a chapadla z olihně a několik vteřin vaříme na vysokou teplotu, aby se voda uvolněná z olihně zcela odpařila
- V tuto chvíli je třeba začít připravovat nádivku
- Studené brambory rozmačkáme ve velké míse a přidáme namočený chléb, nakrájenou chobotnici a jarní cibulku, strouhaný sýr Parmigiano Reggiano, kurkumu, sůl, pepř a celé vejce
- Důkladně vše spolu promícháme
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, poté vymažeme dno malé zapékací misky
- Olihně naplníme nádivkou až po okraj
- Položíme je vedle sebe do zapékací misky
- Dochutíme solí a pepřem a nakonec pokapeme olejem
- Pečeme přibližně 30 minut
- Zatímco se olihně pečou, připravíme omáčku k podávání
- Nalijeme jogurt a smetanu do malé misky, přidejte kapku oleje a kopr a dobře promícháme
- Jakmile jsou olihně uvařené, vyjmeme je z trouby a podáváme je s připravenou omáčkou
Jak jsem avizovala v úvodu, tento článek ocení primárně milovníci mořských plodů. Zejména jim, ale ne jen jim, doporučujeme vyzkoušet další lahodné recepty s mořskými plody, které nemají jedinou chybičku!

Pikantní oliheň na thajský způsob
Tato pikantní thajská bazalková chobotnice je jednoduchý recept na chobotnici, který zabere jen asi půl hodiny, a je plný lahodné chuti!
Co budeme potřebovat
- 2-3 lžíce oleje na smažení
- 2 šalotky (oloupané a nakrájené na tenké měsíčky)
- 6 stroužků česneku (oloupaných a nasekaných)
- 3 nasekané chilli papričky
- 120 g nakrájených klobouků hub shiitake
- 500 g olihně (nakrájené na kolečka, chapadla ponechaná celá nebo nakrájená na polovinu)
- 2 lžičky rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- Lžíce třtinového cukru
- Lžička sezamového oleje
- 40 ml vody
- Hrst bazalkových listů
- Sůl
- Pepř
- Vařená bílá rýže (k podávání)
- Jarní cibulka (na ozdobu)
Postup
- Zahřejeme dvě lžičky oleje v pánvi na středně vysokou teplotu
- Po zahřátí přidáme šalotku a vaříme 3–4 minuty, dokud nezezlátne a nezměkne
- Přidáme česnek a chilli papričky a vaříme další 1 minutu, dokud nebudou voňavé
- Ihned přendáme do misky
- Na pánvi rozehřejeme další lžičku nebo dvě oleje a přidáme houby
- Vaříme 4–5 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu
- Přendáme je do mísy k šalotce a česneku a vše dochutíme solí
- Oliheň důkladně osušíme
- Dochutíme solí a pepřem
- Na pánvi rozehřejeme další lžičku nebo dvě oleje
- Jakmile se zahřeje, přidáme polovinu olihně a necháme vařit 3 minuty, dokud se oliheň nepropeče
- Oliheň přendáme do misky k šalotce a houbám
- Zbylou oliheň upravíme stejným způsobem a přendáme ji do mísy
- Na omáčku si smícháme v misce rybí omáčku, sójovou omáčku, třtinový cukr a sezamový olej
- Pánev zapneme na střední teplotu, vlijeme omáčku, přidáme vodu a přivedeme k varu
- Oliheň přidáme do omáčky, přidáme i směs šalotky s houbami a promícháme, aby se ingredience spojily
- Snížíme teplotu na středně nízkou
- Natrháme lístky bazalky a přidáme je do pánve
- Za pravidelného míchání vaříme 1-2 minuty, dokud listy nezvadnou
- Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem
- Pikantní oliheň podáváme s uvařenou rýží a ozdobeno jarní cibulkou

Jak očistit čerstvou oliheň?
Jestli se vám poštěstí a seženete čerstvou oliheň, možná budete bojovat s tím, jak jí před samotným vařením očistit. Zde je skvělý video návod jak s ní naložit!
Proč oliheň zařadit do našeho jídelníčku?
Oliheň se v dnešní době stává základní surovinou pro velkou část restaurací.
Tato skvělá mořská potvora se běžně objevuje v polévkách, těstovinách, rizotech a dalších středomořských pokrmech.
Maso olihně má světlou až průsvitnou bílou barvu, žvýkavé maso a lahodnou chuť.
Vedle skvělé chuti má i mnoho zdravotních benefitů, které je třeba zvážit a možná její maso zařadit do našeho jídelníčku.
Výživné jídlo
Oliheň má vysoký obsah bílkovin, minerálů a nízký obsah kalorií.
Nízký obsah kalorií
Oliheň je skvělá pro ty, kteří chtějí zvýšit příjem bílkovin, aniž by museli slevit ze svého kalorického příjmu (100g má pouze 75 kcal)
Žádné sacharidy
To je skvělá zpráva pro všechny, kteří drží přísnou dietu nebo keto dietu. Vy si můžete do svého jídelníčku zařadit maso z olihně, protože neobsahuje žádné sacharidy.
Dobrý zdroj vitamínu B 12 a B6
Naše tělo potřebuje B 12 pro zdravý nervový systém a krevní obraz. Vitamín B6 zase pro ochranu srdce proti srdečním chorobám jako je mrtvice.
Žádné obavy z cholesterolu
Stejně jako většina měkkýšů má i oliheň vysoké množství cholesterolu ve své stravě. Ale to by vám nemělo bránit v jeho konzumaci. Několik studií totiž ukázalo, že konzumace měkkýšů má tendenci snižovat, nikoli zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.