Bez obav s námi proplujte recepty s chobotnicí! Jsou jednodušší než si myslíte

Milovníci mořských plodů pozor! Tento článek byl ušitý vám na míru.

Ponořte se do hlubin moří a připravte si spolu s námi tyto lahodné recepty na oliheň!

Nebudete věřit vlastním očím jak jsou snadné a vlastním chuťovým pohárkům jak jsou výborné!

Jakou pochoutku z této mořské potvory zkusíte nejdříve?

Dušená oliheň

Tento recept na kalamáry z chobotnice na červeném víně, fenyklu, rozmarýnu a rajčat se perfektně hodí jako tapa nebo jednoduše ho můžeme podávat s rýží či novými bramborami.

Co budeme potřebovat

  1. Lžíce olivového oleje (plus navíc na pokapání)
  2. 1 kg připravené olihně (očištěné a nakrájené na tlusté kroužky)
  3. 2 cibule (nakrájené)
  4. 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  5. Špetka chilli
  6. Lžička fenyklového prášku
  7. 3 bobkové listy
  8. Lžíce rozmarýnu (nahrubo nasekaného)
  9. Špetka cukru
  10. 3 lžíce červeného vinného octa
  11. 400 g plechovky nakrájených rajčat
  12. 200 ml červeného vína
  13. Hrst nasekaného koriandru
  14. Kůra z ½ pomeranče

Postup

  1. V mělkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a přidáme kousky olihně, cibuli a česnek
  2. Přidáme suché ingredience (kromě koriandru a pomerančové kůry) a začneme vařit asi 15 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří a cibule nezměkne
  3. Přidáme ocet a nakrájená rajčata, vaříme další 1 minutu
  4. Poté zalijeme červeným vínem a okořeníme
  5. Vaříme, za občasného míchání po dobu 1 hodiny, na nejnižší teplotu ohni, dokud omáčka není bohatá a chobotnice opravdu měkká
  6. Vypneme teplo a necháme mírně vychladnout
  7. Oliheň pokapeme trochou olivového oleje a posypeme koriandrem a pomerančovou kůrou
Dušená chobotnice podávaná na talíři posypaná chilli papričkou a smaženou cibulkou.
Zdroj: buzzfeed.com

Salát s chobotnicí, cizrnou a chorizem

Oliheň, která se vyskytuje v každém oceánu, je nejrozšířenějším mořským plodem na světě a jedním z nejlevnějších, zároveň velmi chutných a jednoduchých na přípravu.

Co budeme potřebovat

  1. 4 červené papriky
  2. 800 g cizrny z plechovky (opláchnuté a okapané)
  3. Svazek petrželky (nasekané nahrubo)
  4. Červená chilli paprička (zbavená semínek a nakrájená)
  5. 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
  6. 100 ml olivového oleje
  7. 600 g očištěné olihně (nakrájené na kroužky, chapadla ponechána celá)
  8. 200 g vařeného choriza (nakrájeného na kousky velikosti cizrny)
  9. Šťáva a kůra z 1 velkého citronu

Postup

  1. Papriky vložíme do trouby na plechu na pečení
  2. Troubu zapneme na 220 stupňů v režimu grilu a pečeme je za občasného obracení pod grilem, dokud zcela nezuhelnatí
  3. Papriky dáme do mísy, přikryjeme talířem a čekáme, dokud nevychladnou, aby se daly uchopit a oloupat
  4. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme najemno
  5. Ve velké míse smícháme papriky s trochou šťávy z cizrny a s cizrnou, petrželkou, chilli a česnekem
  6. Dáme stranou
  7. Rozpálíme velkou pánev, dokud nezačne kouřit
  8. Pracujeme rychle a opatrně, na pánev přidáme kapku oleje a poté chobotnici
  9. Za stálého míchání smažíme asi 30 vteřin
  10. Posypeme chobotnici chorizem
  11. Pokračujeme ve vaření dalších 30 vteřin, a poté přidáme do mísy k paprikám
  12. Vše osolíme a opepříme
  13. Nakonec zalijeme zbylým olejem, citronovou šťávou a citronovou kůrou
  14. Smícháme dohromady, navršíme na talíř a podáváme
Čerstvý a lehký salátek s kolečky z chobotnice a lehkou letní zálivkou.
Zdroj: athoughtforfood.net

Smažené kroužky z olihně

Přeneste se do přímořské restaurace s těmito smaženými chobotnicovými kroužky inspirovanými v nejlepších restauracích u Středozemního moře. Smažení je jednodušší, než si myslíte a lahodný česnekový dip chuť chobotnice jen podtrhne.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g chobotnice (očištěné)
  2. Rostlinný olej (pro smažení)
  3. 50 g hladké mouky
  4. 50 g kukuřičné mouky
  5. ¼ lžičky prášku do pečiva
  6. Špetka kajenského pepře

Na dip

  1. 150 g majonézy
  2. Velký stroužek česneku (jemně nastrouhaný)
  3. Špetka šafránu
  4. ½ citronu (šťáva)

Postup

  1. Chobotnici odřízneme chapadla a dáme je do misky
  2. Zbytek chobotnice nakrájíme na zhruba centimetr silné kroužky a přidáme je do mísy k chapadlům
  3. Ve velké pánvi si na mírnou teplotu rozehřejeme olej
  4. Na dip si smícháme v malé misce majonézu, česnek, šafrán a citronovou šťávu a dáme stranou
  5. Chobotnici promícháme s moukou, kukuřičnou moukou, práškem do pečiva, kajenským pepřem a ½ lžičky soli
  6. Když je olej roztopený přidáme kousky chobotnice
  7. Kousky přidáváme v několika várkách, aby se nám nezačala místo smažení vařit
  8. Smažíme po dobu 2 minut, dokud nebudou kousky lehce zlaté a křupavé
  9. Chobotnici dáme stranou na plech vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou
  10. Smaženou chobotnici podáváme teplou s domácím česnekovo šafránovým dipem
Smažené kroužky z mořské potvory s dipem z čerstvých rajčat.
Zdroj: willcookforsmiles.com

Grilovaná oliheň

Tento recept na grilovanou chobotnici je plný lahodné sýrové směsi. Sýrová směs se skládá z rajčat, cibule, strouhanky, zelené cibulky, tvarohu a parmazánu. Ochutnejte tuto oblíbenou středomořskou dobrotu i vy u vás doma.

Co budeme potřebovat

  1. 4 velké chobotnice (očištěné)
  2. 250 g římských rajčat (nakrájených)
  3. 150 g bílé cibule (jemně nakrájené)
  4. 6 stroužků česneku (nasekaných najemno)
  5. 200 g strouhanky
  6. Vejce (rozšlehané)
  7. 70 g smetanového sýra
  8. 70 g nastrouhaného parmazánu
  9. 75 g nakrájené jarní cibulky
  10. Sůl
  11. Pepř
  12. Olivový olej

Postup

  1. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje na vaření
  2. Orestujeme ½ cibule a vaříme, dokud nezesklovatí a dáme stranou
  3. Do stejné pánve přidáme polovinu nakrájeného česneku a 1 minutu restujeme
  4. Přidáme orestovanou cibuli, strouhanku, vejce, sýr, sůl a pepř
  5. Odstraníme z plotny
  6. Každý kus chobotnice naplníme sýrovou náplní, ale nepřeplňujeme
  7. Konce chobotnice k sobě připevníme párátkem
  8. Chobotnice grilujeme na pánvi a potíráme trochou oleje, dokud se nepropečou
  9. Do pánve přidáme zbytek cibule a vaříme, dokud nezesklovatí
  10. Přidáme druhou polovinu nasekaného česneku a vaříme další 1 minutu
  11. Vmícháme rajčata a 120 ml vody
  12. Vaříme 5 minut, dokud omáčka nezhoustne
  13. Omáčku nalijeme na grilované chobotnice a podáváme horké
Plněná grilovaná chobotnice s rajčaty a další lahodnou a čerstvou zeleninou.
Zdroj: kawalingpinoy.com

Pečená chobotnice s nádivkou

Tento recept na oliheň, která je plněná lahodnou nádivku musíte vyzkoušet i vy! Chutná kombinace brambor, namáčeného chleba a čerstvé kurkumy tvoří dokonalou vydatnou, jemnou náplň, která je doprovázená svěžestí jogurtové omáčky, která dodává tomuto pokrm z mořských plodů další rozměr!

Co budeme potřebovat

  1. 600 g olihně
  2. 200 g brambor
  3. 90 g toastového chlebu
  4. 90 ml plnotučného mléka
  5. Čerstvou jarní cibulku
  6. 10 g Parmigiano Reggiano
  7. Majoránka
  8. 10 g kurkumy
  9. Vejce
  10. 10 ml extra panenského olivového oleje
  11. Sůl
  12. Černý pepř

Na omáčku

  1. 130 g přírodního bílého jogurtu
  2. 2 lžičky smetany ke šlehání
  3. Kopr
  4. Extra panenský olivový olej

Postup

  1. K přípravě plněné chobotnice začneme bramborami
  2. Vložíme je do hrnce se studenou vodou a vaříme asi 20-30 minut
  3. Jakmile jsou hotové, necháme je vychladnout, poté je oloupeme a dáme stranou
  4. Poté z chleba odstraníme kůrku, chléb nakrájíme na malé a ty namočím do mléka
  5. Oliheň důkladně opláchneme, abychom odstranili veškeré nečistoty, a okrájíme křídla s chapadly
  6. Najemno nasekáme jarní cibulku
  7. Na pánvi rozehřejeme extra panenský olivový olej, přidáme nakrájenou jarní cibulku a majoránku
  8. Na mírné teplotě za občasného míchání několik minut smažíme
  9. Poté přidáme nakrájená křídla a chapadla z olihně a několik vteřin vaříme na vysokou teplotu, aby se voda uvolněná z olihně zcela odpařila
  10. V tuto chvíli je třeba začít připravovat nádivku
  11. Studené brambory rozmačkáme ve velké míse a přidáme namočený chléb, nakrájenou chobotnici a jarní cibulku, strouhaný sýr Parmigiano Reggiano, kurkumu, sůl, pepř a celé vejce
  12. Důkladně vše spolu promícháme
  13. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, poté vymažeme dno malé zapékací misky
  14. Olihně naplníme nádivkou až po okraj
  15. Položíme je vedle sebe do zapékací misky
  16. Dochutíme solí a pepřem a nakonec pokapeme olejem
  17. Pečeme přibližně 30 minut
  18. Zatímco se olihně pečou, připravíme omáčku k podávání
  19. Nalijeme jogurt a smetanu do malé misky, přidejte kapku oleje a kopr a dobře promícháme
  20. Jakmile jsou olihně uvařené, vyjmeme je z trouby a podáváme je s připravenou omáčkou

Jak jsem avizovala v úvodu, tento článek ocení primárně milovníci mořských plodů. Zejména jim, ale ne jen jim, doporučujeme vyzkoušet další lahodné recepty s mořskými plody, které nemají jedinou chybičku!

Úžasná pečená chobotnice lněná nádivkou z brambor a chleba.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Pikantní oliheň na thajský způsob

Tato pikantní thajská bazalková chobotnice je jednoduchý recept na chobotnici, který zabere jen asi půl hodiny, a je plný lahodné chuti!

Co budeme potřebovat

  1. 2-3 lžíce oleje na smažení
  2. 2 šalotky (oloupané a nakrájené na tenké měsíčky)
  3. 6 stroužků česneku (oloupaných a nasekaných)
  4. 3 nasekané chilli papričky
  5. 120 g nakrájených klobouků hub shiitake
  6. 500 g olihně (nakrájené na kolečka, chapadla ponechaná celá nebo nakrájená na polovinu)
  7. 2 lžičky rybí omáčky
  8. 2 lžíce sójové omáčky
  9. Lžíce třtinového cukru
  10. Lžička sezamového oleje
  11. 40 ml vody
  12. Hrst bazalkových listů
  13. Sůl
  14. Pepř
  15. Vařená bílá rýže (k podávání)
  16. Jarní cibulka (na ozdobu)

Postup

  1. Zahřejeme dvě lžičky oleje v pánvi na středně vysokou teplotu
  2. Po zahřátí přidáme šalotku a vaříme 3–4 minuty, dokud nezezlátne a nezměkne
  3. Přidáme česnek a chilli papričky a vaříme další 1 minutu, dokud nebudou voňavé
  4. Ihned přendáme do misky
  5. Na pánvi rozehřejeme další lžičku nebo dvě oleje a přidáme houby
  6. Vaříme 4–5 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu
  7. Přendáme je do mísy k šalotce a česneku a vše dochutíme solí
  8. Oliheň důkladně osušíme
  9. Dochutíme solí a pepřem
  10. Na pánvi rozehřejeme další lžičku nebo dvě oleje
  11. Jakmile se zahřeje, přidáme polovinu olihně a necháme vařit 3 minuty, dokud se oliheň nepropeče
  12. Oliheň přendáme do misky k šalotce a houbám
  13. Zbylou oliheň upravíme stejným způsobem a přendáme ji do mísy
  14. Na omáčku si smícháme v misce rybí omáčku, sójovou omáčku, třtinový cukr a sezamový olej
  15. Pánev zapneme na střední teplotu, vlijeme omáčku, přidáme vodu a přivedeme k varu
  16. Oliheň přidáme do omáčky, přidáme i směs šalotky s houbami a promícháme, aby se ingredience spojily
  17. Snížíme teplotu na středně nízkou
  18. Natrháme lístky bazalky a přidáme je do pánve
  19. Za pravidelného míchání vaříme 1-2 minuty, dokud listy nezvadnou
  20. Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem
  21. Pikantní oliheň podáváme s uvařenou rýží a ozdobeno jarní cibulkou
Pálivý recept na chobotnici na asijský způsob ve sladko pálivé omáčce.
Zdroj: mykoreankitchen.com

Jak očistit čerstvou oliheň?

Jestli se vám poštěstí a seženete čerstvou oliheň, možná budete bojovat s tím, jak jí před samotným vařením očistit. Zde je skvělý video návod jak s ní naložit!

How to clean SQUID? | Bart van Olphen
Zdroj: Bart’s Fish Tales

Proč oliheň zařadit do našeho jídelníčku?

Oliheň se v dnešní době stává základní surovinou pro velkou část restaurací.

Tato skvělá mořská potvora se běžně objevuje v polévkách, těstovinách, rizotech a dalších středomořských pokrmech.

Maso olihně má světlou až průsvitnou bílou barvu, žvýkavé maso a lahodnou chuť.

Vedle skvělé chuti má i mnoho zdravotních benefitů, které je třeba zvážit a možná její maso zařadit do našeho jídelníčku.

Výživné jídlo

Oliheň má vysoký obsah bílkovin, minerálů a nízký obsah kalorií.
Nízký obsah kalorií

Oliheň je skvělá pro ty, kteří chtějí zvýšit příjem bílkovin, aniž by museli slevit ze svého kalorického příjmu (100g má pouze 75 kcal)

Žádné sacharidy

To je skvělá zpráva pro všechny, kteří drží přísnou dietu nebo keto dietu. Vy si můžete do svého jídelníčku zařadit maso z olihně, protože neobsahuje žádné sacharidy.
Dobrý zdroj vitamínu B 12 a B6

Naše tělo potřebuje B 12 pro zdravý nervový systém a krevní obraz. Vitamín B6 zase pro ochranu srdce proti srdečním chorobám jako je mrtvice.

Žádné obavy z cholesterolu

Stejně jako většina měkkýšů má i oliheň vysoké množství cholesterolu ve své stravě. Ale to by vám nemělo bránit v jeho konzumaci. Několik studií totiž ukázalo, že konzumace měkkýšů má tendenci snižovat, nikoli zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X