Ochutnejte vynikající bylinkovou omáčku (chimichurri) nejen ke grilovanému masu. Inspirujte se!

Pokud patříte k milovníkům masa, určitě musíte ochutnat recepty na omáčku chimichurri, které si zamilujete.

Tato skvělá lahůdka původem z Jižní Ameriky rozhýbe vaše chuťové pohárky, protože je plná vynikajících bylinek.

Potěšte své blízké a zkuste jim naši omáčku nachystat třeba na odpolední svačinu nebo na party ke grilovanému masu.

Klasická omáčka Chimichurri

V Argentině je to velmi oblíbená pochoutka, která se používá jako marináda, ale i jako klasická omáčka ke grilovanému steaku, rybám, kuřecímu či jehněčímu masu, a také na těstoviny.

Jakékoliv své oblíbené jídlo můžete klidně obohatit o tuto delikatesu. Zkuste třeba recepty na grilované vepřové maso a uvidíte, jak bude s marinádou chutnat hned jinak.

Ingredience:

  • 1 hrnek čerstvé listové petrželky
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce čerstvých listů oregana (nebo můžete 2 lžičky sušeného oregana)
  • 1/3hrnku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky vloček červené papriky

Postup

  • Petrželku, čerstvé oregano a česnek nasekáme nadrobno a dáme do malé misky.
  • Vmícháme olivový olej, ocet, sůl, pepř a vločky červené papriky. Můžeme dát i více koření, záleží na tom, jak moc máme rádi kořeněné.
  • Ihned podáváme nebo můžeme nechat odležet v chladu. Ovšem poté je nutné vyndat omáčku dříve, aby měla před servírováním pokojovou teplotu.
  • V lednici jí můžeme uchovávat jeden až dva týdny maximálně.
Luxusní argentinská marináda plná bylinek k různým pokrmům.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com

Chimichurri marináda

Tato studená omáčka se vyrábí ze směsi čerstvé mleté ​​petrželky, česneku, červeného vinného octa, oregana a olivového oleje. Pochází z Uruguaye a Argentiny a je možné jí připravit během pouhých 5 minut.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku nasekané petrželky
  • 4 nakrájené stroužky česneku
  • 1 nakrájená šalotka
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 malá na kostičky nakrájená červená chilli paprička se semínky
  • 3 polévkové lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře (je možné použít i pepř čtyř barev)
  • 2/3 hrnku kvalitního extra panenského olivového oleje

Postup

  • Do mísy kuchyňského robota přidáme nasekanou petržel, česnek, šalotku, oregano, červené chilli, červený vinný ocet, sůl a pepř.
  • Mixujeme na nízkou rychlost, aby se suroviny jen promíchaly, ale nevznikla z nich hustá pasta.
  • Směs přendáme do malé misky a zalijeme ji extra panenským olivovým olejem.
  • Jemně promícháme, aby se spojily.
  • Nechte odstát po dobu 15 minut, aby se chutě promísily.
  • Podáváme ke grilovanému či pečenému masu, zelenině nebo použijeme jako marinádu.
Lahodná omáčka s bylinkami, vinným octem a extra panenským olivovým olejem.
Zdroj: https://theforkedspoon.com

Co je Chimichurri?

Jedná se o studenou omáčku, která se svou barvou a konzistencí podobá pestu. Chimichurri se těší oblibě po celé Jižní Americe, zejména pak v Argentině a Uruguayi, i když své fanoušky má v podstatě po celém světě.

Variant je opravdu mnoho, protože každý si může upravit složení, jak mu nejlépe vyhovuje. Mimo jiné se dají místo čerstvých bylinek používat sušené, nebo je kombinovat.

Základní složení Chimichurri:

  • Čerstvá plocholistá petržel
  • Stroužky česneku
  • Šalotka (volitelné – nikoliv autentické)
  • Sušené oregano
  • Červený vinný ocet (nebo bílý vinný ocet)
  • Červené chilli nebo sušené chilli vločky
  • Sůl
  • Černý pepř
  • Extra panenský olivový olej

Jak vyrobit omáčku?

Příprava je jednoduchá a nezahrnuje žádné vaření. Ideálním pomocníkem je kuchyňský robot, který vše naseká na velmi malé kousky. Musíme si však hlídat, aby se nám ze suroviny neudělala hustá pasta, to by pak bylo pesto a ne chimichurri.

Pokud nemáme robota, jednoduše použijeme nůž a nakrájíme jednotlivé ingredience na co nejmenší kousíčky nebo vezmeme sekáček na bylinky a pořádně bylinkám nasekáme.

Jak jí podávat?

Toto tradiční argentinské ochucovadlo je možné servírovat ke steaku nebo grilovanému maso. Ovšem klidně se může spojit s kuřetem, krevetami a hodí se i na ryby. Taková lžička omáčky na tresku či lososa udělá divy.

Je perfektní pro marinování masa, ale také na grilování a opékání. Nebojte se experimentovat a ochutit s ní těstoviny, pizzu, vejce, rýži, grilované zeleninové špízy, salát a třeba i polévku. Fantazii se meze nekladou a vyzkoušet se má vše.

Zajímavé variace

Velkou výhodou této marinády/omáčky je její univerzálnost. Díky tomu můžeme v podstatě přihodit jakoukoliv chutnou surovinu a vyrobit tak další alternativu základní verze.

Vynikající je třeba čerstvé oregano s rukolou, ale také čerstvý kopr, máta, kapusta, mangold, zelená hořčice a další. Samozřejmě, že stačí vždy jen trocha od každé vybrané suroviny, ale i tak to stojí za to.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X