Recepty na nejlepší omáčky na špagety! Na kečup a eidam si už ani nevzpomenete. Inspirujte se

Máte uvařené špagety – a co teď?

Kečup je plný konzervantů, eidamu chybí nápad..

Uvařte si jeden z těchto snadných receptů na omáčku na špagety, kterých se už nevzdáte!

Boloňská omáčka na špagety

Tohle je prostě klasika, které nesmí chybět na žádném italském stole!

Co budeme potřebovat

  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 300 g masa (i mletého)
  • 300 ml vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 malý rajský protlak
  • 1/2 zakysané smetany (nebo i sladké)
  • tymián, bazalka, česnek podle chuti
  • 20 dkg strouhaného eidamu

Postup

  1. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme maso (syrové podusíme, ostatní jen prohřejeme).
  3. Podlijeme vývarem, zahustíme moukou.
  4. Povaříme 5 minut a dochutíme rajským protlakem a smetanou.
  5. Okořeníme.
  6. Na talíři posypeme sýrem.

K přípravě této omáčky se vám může hodit pánvička Tescoma. Která z recenzovaných by se vám líbila?

Talíř plný špaget s omáčkou z rajčat a mletého masa.
Zdroj: littleferrarokitchen.com

Špagety s omáčkou carbonara

Tolik obávaná a přitom je tak jednoduchá! Recept na omáčku carbonara je hotový během několika minut, ale jeho chuť trvá věčně!

Co budeme potřebovat

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 200 g nakrájené pancetty
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 60 ml smetany
  • 75 g parmazánu, jemně nastrouhaného

Postup

  • Ve velké nepřilnavé pánvi na střední teplotu rozehřejte olej.
  • Přidejte pancettu a česnek. Vařte a míchejte asi 5 minut, nebo dokud nebude pancetta křupavá.
  • Nechte okapat od tuku na papírové utěrce.
  • V míse ušlehejte žloutky, vejce, smetanu a tři čtvrtiny parmazánu. Dochuťte solí a pepřem.
  • Přidejte vaječnou směs a směs pancetty k uvařeným těstovinám.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Promíchejte na mírném ohni, dokud se ingredience dobře nespojí. Podávejte se zbylým parmazánem.
Pánev krémových těstovin v krémové omáčce z vajec.
Zdroj: jocooks.com

Sýrová omáčka na špagety

Pro milovníky sýrů není prostě jiná možnost, než si připravit tuto špagetovou omáčku!

Co budeme potřebovat

  • 1/2 l vývaru
  • 1 kelímek smetany
  • 20 dkg čedaru / eidamu / nivy / balkánského sýra
  • zelená nať (petrželka, pažitka) na dozdobení

Postup

  1. Do vývaru přilijeme smetanu a necháme rozpustit některý z mnoha druhů sýrů.
  2. Servírujeme posypané zelenou natí petrželky / pažitky.

Potřebujeme-li omáčky více, pak je nejlepší si jako základ uvařit bešamelovou omáčku z másla, mouky a mléka a nakonec v ní nechat rozpustit sýr. Přečtěte si více o bešamelu v našem článku!

Tři druhy sýra v jedné špagetové omáčce.
Zdroj: townandcountrymag.com

Cuketová omáčka ke špagetám

Tuto špagetovou omáčku vystihují dvě slova: „Pozor, pálí!“

Co budeme potřebovat

  • 750 g klobás
  • 2 zelené papriky, nakrájené
  • 100 g cibule, nasekané
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 3 střední cukety, neloupané a nakrájené
  • 500 g oloupaných a nakrájených rajčat
  • 30 g papričky jalapeno, nakrájených najemno
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1⁄2 lžičky Tabasco omáčky
  • 1⁄2 šálku parmazánu, strouhaného
  • Uvařené špagety pro 8 osob

Postup

  • Klobásu osmahněte s cibulí a česnekem.
  • Přidejte zelenou papriku, smažte 2 minuty.
  • Přidejte cuketu, rajčata, jalapeno, bazalku, chilli, sůl, citronovou šťávu a tabasco, vařte 15 minut.
  • Mezitím si uvařte špagety.
  • Špagety s cuketovou omáčkou nakonec posypeme parmazánem.

Z cukety nemusí být jen omáčka, ale můžou z ní být i cuketové špagety! Jak na ně se dozvíte v těchto receptech na špagety z cuket.

Hrnec plný pálivé cuketové omáčky.
Zdroj: chezlarae.com

Rajčatová omáčka s koulemi z mletého masa

Jednoduché těstoviny pro jednoduché vaření, ale přesto velmi chutné!

Co budeme potřebovat

  • 300 g špaget
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g libového hovězího mletého masa (uválené do 16 kuliček)
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 120 g nastrouhané mrkve
  • 120 g nastrouhané cukety
  • 400 g rajčatového pyré
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • 3-4 lístky čerstvé bazalky
  • 60 g čedaru

Postup

  • Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou. Přidejte špagety a promíchejte, aby se nepřilepily. Vařte podle návodu na obalu. Sceďte a udržujte v teple.
  • Mezitím na pánvi rozehřejte olej na střední teplotu.
  • Přidejte masové kuličky a vařte 6–8 minut, dokud nezhnědnou. Vyjměte a dejte stranou.
  • Na stejnou pánev dejte cibuli, česnek, mrkev a cuketu a vařte 4–5 minut do změknutí.
  • Přidejte pyré, rajčata a bazalku a míchejte, aby se vše spojil.
  • Přidejte masové kuličky zpět do pánve a promíchejte, aby se obalily omáčkou.
  • Rozdělte těstoviny na 4 talíře a navrch dejte masové kuličky a omáčku a posypte sýrem a zbývající bazalkou.

Masové kuličky můžete připravit na více způsobů. Víte na kolik? To vše se dozvíte v našich receptech na masové koule.

Špagety s rajčatovou omáčkou a koulemi z mletého masa.
Zdroj: sprinklesomesugar.com

Smetanová omáčka na špagety

Není nic lepšího, než když je omáčka krásně krémová a hustá! Přesně takto lahodný je i náš recept na smetanovou špagetovou omáčku.

Co budeme potřebovat

  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl, jakékoli oblíbené koření

Postup

  1. Rozehřejeme mléko a za stálého míchání přidáváme mouku a máslo, špetku soli.
  2. Po 2 minutách přilijeme smetanu a dále povaříme 1 minutu
  3. Servírujeme.
Růžový hrnec plný špaget se smetanovou omáčkou a bylinkami.
Zdroj: supergoldenbakes.com

Houbová omáčka na špagety

Houbové špagety se smetanovou česnekovo-bylinkovou omáčkou? Dobře, tohle je velká delikatesa na všech chuťových úrovních.

Co budeme potřebovat

  • 1 cibule
  • 500 g žampionů
  • 1/4 l vývaru nebo smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • sůl, pepř, bylinky

Postup

  1. Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme na cibulce a česneku.
  2. Když změknou, podlijeme je vývarem / smetanou.
  3. 2 minuty mícháme, pak zahustíme hladkou moukou a okořeníme.
  4. Servírujeme s bylinkami.
Miska se špagetami a nakrájenými žampiony, přelité omáčkou.
Zdroj: saltandlavender.com

Nejlepší víno ke špagetám

Mezi tři věci, které mohou ovlivnit párování vína, patří omáčka, koření a přítomnost masa.

Protože se většina druhů těstovin vyrábí s kyselou rajčatovou omáčkou, musíte je spárovat s kyselým červeným vínem, nejlépe Merlotem, Shirazem, Zinfandelem, Nebbiolo, nebo kyselým bílým vínem, jako je růže, Pinot Grigio , Ryzlink rýnský nebo Sauvignon Blanc.

Pokud vaše špagety obsahují maso, musíte je spárovat s vínem střední nebo plné chuti např. Chardonnay, Bílá Rioja, Rhonské bílé nebo Ryzlink.

Pokud jsou vaše špagety jednoduché a na sýrovém základě, jakékoli světlé bílé např. Chardonnay, Ryzlink nebo červené víno např. Pinot Noir, Lambrusco zvýší krémovost sýra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X