Omáčka na špagety – nejoblíbenější recepty

Máte uvařené špagety – a co teď?

Kečup je plný konzervantů, eidamu chybí nápad..

…a proto je tu pět snadných receptů na omáčku na špagety, které se vyvedou tak, že si je vyfotíte!

Omáčka na špagety pokaždé jinak

Omáčku na špagety můžeme připravit z různých druhů:

  • masa
  • ryb
  • uzenin
  • sýrů
  • hub
  • zeleniny

Z koření se kromě soli obvykle používá:

  • mletý pepř
  • sladká mletá paprika
  • chilli koření
  • kari koření
  • bobkový list
  • bazalka
  • tymián

Nejčastějším typem omáček na špagety jsou:

  • Boloňská
  • sýrová
  • smetanová
  • rajčatová
  • houbová
Špegety v houbové omáčce nemají konkurenci.
foto zdroj: google.com

Boloňská omáčka na špagety

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 300 g masa (i mletého)
  • 300 ml vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 malý rajský protlak
  • 1/2 zakysané smetany (nebo i sladké)
  • tymián, bazalka, česnek podle chuti
  • 20 dkg strouhaného eidamu

 

POSTUP

  1. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme maso (syrové podusíme, ostatní jen prohřejeme).
  3. Podlijeme vývarem, zahustíme moukou.
  4. Povaříme 5 minut a dochutíme rajským protlakem a smetanou.
  5. Okořeníme.
  6. Na talíři posypeme sýrem.
Klasická kombinace špagety a boloňská omáčka nezklame.
foto zdroj: google.com

Foto zdroj: google.com

Sýrová omáčka na špagety

INGREDIENCE

  • 1/2 l vývaru
  • 1 kelímek smetany
  • 20 dkg čedaru / eidamu / nivy / balkáského sýra
  • zelená nať (petrželka, pažitka) na dozdobení

 

POSTUP

  1. Do vývaru přilijeme smetanu a necháme rozpustit některý z mnoha druhů sýrů.
  2. Servírujeme posypané zelenou natí petrželky / pažitky.
Sýrová omáčka na špagety je nenáročný recept na lahodnou večeři..
foto zdroj: google.com

Tip pro větší objem: Potřebujeme-li omáčky více, pak je nejlepší si jako základ uvařit bešamelovou omáčku z másla, mouky a mléka a nakonec v ní nechat rozpustit sýr.

Nemáte-li sýru nikdy dost, doporučuji tyto zapečené těstoviny se sýrem.

Smetanová omáčka na špagety

INGREDIENCE

  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • 100g zakysané smetany
  • sůl, jakékoli oblíbené koření

POSTUP

  1. Rozehřejeme mléko a za stálého míchání přidáváme mouku a máslo, špetku soli.
  2. Po 2 minutách přilijeme smetanu a dále povaříme 1 minutu
  3. Servírujeme.
Smetanová omáčka neurazí ani návštěvu.
foto zdroj: google.com

Rajčatová omáčka na špagety

INGREDIENCE

  • 1 pórek
  • 1 cuketa
  • 1 mrkev
  • 6 rajčat
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, bazalka
  • 1/2 l vývaru
  • 1 malý protlak
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 smetana dle uvážení

POSTUP

  1. Pórek, cuketu, mrkev a rajčata podusíme na tuku společně s cibulí nebo česnekem.
  2. Po 10 minutách okořeníme, podlijeme vývarem, přidáme protlak.
  3. Vaříme dalších 10 minut.
  4. Zahustíme moukou, povaříme, můžeme přidat smetanu.
  5. Servírujeme.
Rajčatová omáčka je snadná a zdravá.
foto zdroj: pinterest.com

Pro milovníky rajčat doporučuji tento recept s plněnými rajčaty!

Omáčka na špagety houbová

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 500 g hub
  • 1/4 l vývaru nebo smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, bylinky

 

POSTUP

  1. Houby nakrájíme na plátky a podusíme na cibulce.
  2. Když změknou, podlijeme je vývarem / smetanou.
  3. 2 minuty mícháme, pak zahustíme hladkou moukou a okořeníme.
  4. Servírujeme s bylinkami.
Houbová omáčka se hodí i na špagety.
foto zdroj: google.com

Tip na dochucení: Jemné omáčky typu sýrová nebo smetanová přímo vybízí k experimentování s bylinkami. Nechte se inspirovat čtením o jejich blahodárných účincích a nebo rovnou nakupte ty méně obvyklé a zkuste, která vám nejlépe sedí. Zvláštní podmanivou chuť má třeba libeček, oregáno, tymián nebo rozmarýn.

Která bylinka vyhrává u vás? Podělte se s námi do komentáře pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *