Máte uvařené špagety – a co teď?
Kečup je plný konzervantů, eidamu chybí nápad..
Uvařte si jeden z těchto snadných receptů na omáčku na špagety, kterých se už nevzdáte!
Boloňská omáčka na špagety
Tohle je prostě klasika, které nesmí chybět na žádném italském stole!
Co budeme potřebovat
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 300 g masa (i mletého)
- 300 ml vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 malý rajský protlak
- 1/2 zakysané smetany (nebo i sladké)
- tymián, bazalka, česnek podle chuti
- 20 dkg strouhaného eidamu
Postup
- Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli.
- Přidáme maso (syrové podusíme, ostatní jen prohřejeme).
- Podlijeme vývarem, zahustíme moukou.
- Povaříme 5 minut a dochutíme rajským protlakem a smetanou.
- Okořeníme.
- Na talíři posypeme sýrem.
K přípravě této omáčky se vám může hodit pánvička Tescoma. Která z recenzovaných by se vám líbila?

Špagety s omáčkou carbonara
Tolik obávaná a přitom je tak jednoduchá! Recept na omáčku carbonara je hotový během několika minut, ale jeho chuť trvá věčně!
Co budeme potřebovat
- 2 lžičky olivového oleje
- 200 g nakrájené pancetty
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 60 ml smetany
- 75 g parmazánu, jemně nastrouhaného
Postup
- Ve velké nepřilnavé pánvi na střední teplotu rozehřejte olej.
- Přidejte pancettu a česnek. Vařte a míchejte asi 5 minut, nebo dokud nebude pancetta křupavá.
- Nechte okapat od tuku na papírové utěrce.
- V míse ušlehejte žloutky, vejce, smetanu a tři čtvrtiny parmazánu. Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte vaječnou směs a směs pancetty k uvařeným těstovinám.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Promíchejte na mírném ohni, dokud se ingredience dobře nespojí. Podávejte se zbylým parmazánem.

Sýrová omáčka na špagety
Pro milovníky sýrů není prostě jiná možnost, než si připravit tuto špagetovou omáčku!
Co budeme potřebovat
- 1/2 l vývaru
- 1 kelímek smetany
- 20 dkg čedaru / eidamu / nivy / balkánského sýra
- zelená nať (petrželka, pažitka) na dozdobení
Postup
- Do vývaru přilijeme smetanu a necháme rozpustit některý z mnoha druhů sýrů.
- Servírujeme posypané zelenou natí petrželky / pažitky.
Potřebujeme-li omáčky více, pak je nejlepší si jako základ uvařit bešamelovou omáčku z másla, mouky a mléka a nakonec v ní nechat rozpustit sýr. Přečtěte si více o bešamelu v našem článku!

Cuketová omáčka ke špagetám
Tuto špagetovou omáčku vystihují dvě slova: „Pozor, pálí!“
Co budeme potřebovat
- 750 g klobás
- 2 zelené papriky, nakrájené
- 100 g cibule, nasekané
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 3 střední cukety, neloupané a nakrájené
- 500 g oloupaných a nakrájených rajčat
- 30 g papričky jalapeno, nakrájených najemno
- 1 lžíce čerstvé bazalky
- 1 lžička chilli prášku
- 1⁄2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1⁄2 lžičky Tabasco omáčky
- 1⁄2 šálku parmazánu, strouhaného
- Uvařené špagety pro 8 osob
Postup
- Klobásu osmahněte s cibulí a česnekem.
- Přidejte zelenou papriku, smažte 2 minuty.
- Přidejte cuketu, rajčata, jalapeno, bazalku, chilli, sůl, citronovou šťávu a tabasco, vařte 15 minut.
- Mezitím si uvařte špagety.
- Špagety s cuketovou omáčkou nakonec posypeme parmazánem.
Z cukety nemusí být jen omáčka, ale můžou z ní být i cuketové špagety! Jak na ně se dozvíte v těchto receptech na špagety z cuket.

Objevte podobné tipy
Rajčatová omáčka s koulemi z mletého masa
Jednoduché těstoviny pro jednoduché vaření, ale přesto velmi chutné!
Co budeme potřebovat
- 300 g špaget
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g libového hovězího mletého masa (uválené do 16 kuliček)
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 120 g nastrouhané mrkve
- 120 g nastrouhané cukety
- 400 g rajčatového pyré
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- 3-4 lístky čerstvé bazalky
- 60 g čedaru
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou. Přidejte špagety a promíchejte, aby se nepřilepily. Vařte podle návodu na obalu. Sceďte a udržujte v teple.
- Mezitím na pánvi rozehřejte olej na střední teplotu.
- Přidejte masové kuličky a vařte 6–8 minut, dokud nezhnědnou. Vyjměte a dejte stranou.
- Na stejnou pánev dejte cibuli, česnek, mrkev a cuketu a vařte 4–5 minut do změknutí.
- Přidejte pyré, rajčata a bazalku a míchejte, aby se vše spojil.
- Přidejte masové kuličky zpět do pánve a promíchejte, aby se obalily omáčkou.
- Rozdělte těstoviny na 4 talíře a navrch dejte masové kuličky a omáčku a posypte sýrem a zbývající bazalkou.
Masové kuličky můžete připravit na více způsobů. Víte na kolik? To vše se dozvíte v našich receptech na masové koule.

Smetanová omáčka na špagety
Není nic lepšího, než když je omáčka krásně krémová a hustá! Přesně takto lahodný je i náš recept na smetanovou špagetovou omáčku.
Co budeme potřebovat
- 500 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 g másla
- 100 g zakysané smetany
- sůl, jakékoli oblíbené koření
Postup
- Rozehřejeme mléko a za stálého míchání přidáváme mouku a máslo, špetku soli.
- Po 2 minutách přilijeme smetanu a dále povaříme 1 minutu
- Servírujeme.

Houbová omáčka na špagety
Houbové špagety se smetanovou česnekovo-bylinkovou omáčkou? Dobře, tohle je velká delikatesa na všech chuťových úrovních.
Co budeme potřebovat
- 1 cibule
- 500 g žampionů
- 1/4 l vývaru nebo smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- sůl, pepř, bylinky
Postup
- Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme na cibulce a česneku.
- Když změknou, podlijeme je vývarem / smetanou.
- 2 minuty mícháme, pak zahustíme hladkou moukou a okořeníme.
- Servírujeme s bylinkami.

Nejlepší víno ke špagetám
Mezi tři věci, které mohou ovlivnit párování vína, patří omáčka, koření a přítomnost masa.
Protože se většina druhů těstovin vyrábí s kyselou rajčatovou omáčkou, musíte je spárovat s kyselým červeným vínem, nejlépe Merlotem, Shirazem, Zinfandelem, Nebbiolo, nebo kyselým bílým vínem, jako je růže, Pinot Grigio , Ryzlink rýnský nebo Sauvignon Blanc.
Pokud vaše špagety obsahují maso, musíte je spárovat s vínem střední nebo plné chuti např. Chardonnay, Bílá Rioja, Rhonské bílé nebo Ryzlink.
Pokud jsou vaše špagety jednoduché a na sýrovém základě, jakékoli světlé bílé např. Chardonnay, Ryzlink nebo červené víno např. Pinot Noir, Lambrusco zvýší krémovost sýra.