Recepty na omáčky z mletého masa na jednom místě. Inspirujte se!

Milujete těstoviny a zajímají vás recepty na omáčky s mletým masem?

Mají univerzální použití a klidně si je můžete dát i k jiným přílohám.

Máte raději vepřové nebo hovězí maso? Inspirujte se v našem článku.

Rajská omáčka s mletým masem

Rajskou omáčku známe všichni, ale už jste jí zkoušeli v italské verzi? Věřte, že má vynikající chuť a je plná skvělých ingrediencí. Její příprava není nijak složitá a výsledek potěší nejen vás, ale i vaše blízké. Neváhejte a podívejte se, jak uvařit tu nejlepší rajskou omáčku.

Ingredience:

  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 250 g čerstvých cherry rajčat
  • Sůl podle chuti
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 250 ml pasírovaných rajčat
  • 2 – 3 lžíce nasekané petrželky
  • 1 bobkový list
  • 1 polévková lžíce sušené bazalky
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 1 velká cibule
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Do velké pánve, případně do středně velkého kastrolu dáme olivový olej a vhodíme na něj na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Restujeme při nízké teplotě, až dokud nezíská zlatohnědý nádech. Trvá to asi 5 minut.
  • Přidáme propasírovaný česnek a za stálého míchání zhruba 1 minutu prohříváme.
  • K česneku a cibuli přihodíme mleté maso a necháme restovat do zhnědnutí.
  • Poté přilijeme pasírovaná rajčata, protlak a přisypeme také na čtvrtky nakrájená cherry rajčata.
  • Osolíme, zasypeme bazalkou, pepřem, oreganem a vhodíme i bobkový list.
  • Zalijeme troškou vody a na středním ohni přivedeme k varu.
  • Snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme cca 1 hodinu až do zhoustnutí.
  • Pokud bude omáčka málo hustá, necháme vařit o trochu déle
Italská omáčka s bylinkami a rajčatovou pastou.
Zdroj: https://togetherasfamily.com/

Omáčka na špagety

Špagety se již před mnoha lety staly běžnou součástí téměř každé domácnosti. Ostatně, když člověk neví co udělat k večeři, vždy je dobré využít tzv. rychlovku, která je hned hotová a chutná skvěle. No a právě tento druh těstovin je toho zářným příkladem.

Ingredience:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika/kapie
  • 1 balení cherry rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Do většího hrnce dáme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nasekaný česnek.
  • Přihodíme mleté maso a necháme společně restovat až do zhnědnutí.
  • Osolíme, opepříme a počkáme, až maso pustí tuk.
  • Přidáme zelenou papriku na kostičky, nakrájená rajčata, protlak i pasírovaná rajčata.
  • Ochutíme oreganem, bazalkou, případně ještě dosolíme a necháme po dobu 1 hodiny vařit.
  • Občas a poté servírujeme. Kdo chce, může ještě na talíři ozdobit čerstvou petrželkou.
Špagetová omáčka s hovězím masem.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Boloňská směs

Pokud existuje populární recept na masovou omáčku ke špagetám, pak je to jednoznačně ta boloňská. Má svou specifickou chuť a každý si jí dělá svým způsobem po svém. Nám pro tentokrát zachutnal tento recept, tak se o něj rádi podělíme.

Ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 250 g pasírovaných rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 – 2 hrsti čerstvé petrželky
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 balení špaget
  • Parmazán na ozdobu (kdo nemá, dá prostě sýr co má aktuálně k dispozici)

Postup

  • Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme.
  • Česnek očistíme a pokrájíme na stejně tenké plátky.
  • Petrželku opláchneme, nasekáme na kousky a zatím odložíme stranou.
  • Připravíme si větší pánev a vlijeme do ní olivový olej.
  • Zahřejeme ho na středním ohni, přihodíme cibuli a orestujeme dozlatova. To trvá zhruba 3 minuty.
  • Pak přidáme česnek a necháme ho 1 minutu smažit.
  • Vmícháme mleté hovězí maso a vaříme asi 8 – 10 minut. Důležité je, aby bylo maso zcela hotové a nebyl v něm ani kousek růžové barvy.
  • Zasypeme oreganem, osolíme, opepříme a přilijeme pasírovaná rajčata.
  • Důkladně promícháme a přidáme na půlky pokrájená rajčata.
  • Nakonec ještě přisypeme petržel a vše přivedeme k varu.
  • Podle chuti ještě dosolíme a na mírném ohni vaříme cca 15 – 20 minut.
  • Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme špagety.
  • Servírujeme zalité boloňskou omáčkou a posypané nastrouhaným sýrem.
Jednoduchá a rychlá boloňská na špagety.
Zdroj: https://www.errenskitchen.com/

Hovězí omáčka se smetanou

Hovězí maso má svou nezaměnitelnou chuť a dají se z něj vykouzlit úžasné recepty. Jedním z nich je i tato smetanová omáčka s mletým hovězím masem, která je jako stvořená k těstovinám, ale hodí se klidně i ke knedlíku. Je jednoduchá, rychlá a velmi chutná. Budete se po ní olizovat nejen vy, ale i vaši přátelé.

Ingredience:

  • 1 balení těstovin
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 středně velká cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 1/2 lžičky provensálského koření
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 hrnky nastrouhaného čedaru

Postup

  • Ve velkém hrnci nejdříve uvaříme vodu na těstoviny a ty připravíme přesně podle návodu. Poté je odložíme stranou.
  • Na plotnu dáme velkou pánev, rozehřejeme v ní olej a přidáme mleté hovězí maso.
  • Za stálého míchání restujeme zhruba 5 minut, aby maso pěkně zhnědlo.
  • K masu přihodíme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Vaříme asi 3 minuty, než zesklovatí, pak hned přihodíme nasekaný česnek a necháme restovat další minutu.
  • V hovězím vývaru rozmícháme italské koření s moukou a nalijeme do pánve.
  • Mícháme asi 1 minutu, poté přidáme rajčatový protlak.
  • Promícháme a na mírném ohni vaříme ještě dalších 10 minut.
  • Nakonec vmícháme uvařené těstoviny, přisypeme nastrouhaný sýr a vše zalijeme smetanou.
  • Velmi důkladně zamícháme a necháme cca 2 minuty jen tak probublat.
  • Nezapomínáme stále míchat.
  • Dochutíme solí i pepřem a ihned podáváme.
Smetanovo-sýrová směs s hovězím masem.
Zdroj: https://damndelicious.net/

Mletý hovězí guláš

Jestli milujete klasické maďarské guláše, pak je tato receptura ideální právě pro vás. Dokonale chutný, správně ostrý a velmi lahodný, přesně takový je tento guláš, ke kterému se budete rádi vracet. Ostatně jako příloha se podává čerstvý křupavý chléb a věřte, že to je ta nejlepší možná kombinace chutí.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 450 g libového mletého hovězího masa
  • 200 g těstovin (kolínka, vřetena, penne)
  • 1 kg loupaných rajčat
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 polévková lžíce chilli v prášku
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • Mletý černý pepř

Postup

  • Do hrnce dáme olivový olej, zahřejeme na středním ohni a přidáme mleté hovězí.
  • Restujeme, až dokud maso nezíská hnědou barvu a nepustí šťávu.
  • Přisypeme na kostičky nakrájenou cibuli a propasírovaný česnek.
  • Necháme zesklovatět, přihodíme nasekaná loupaná rajčata, osolíme a opepříme.
  • Zasypeme mletou paprikou, chilli a přilijeme trochu vody.
  • Necháme vařit asi 20 minut.
  • Nakonec vmícháme uvařené těstoviny a důkladně promícháme.
  • Jakmile se těstoviny prohřejí, můžeme servírovat.

Tip: Pokud by někdo chtěl mít guláš trochu vodovější, stačí přilít vodu a zahustit trochou mouky. Poté dát těstoviny místo do směsi jen do misky a zalít gulášem.

Omáčka s mletým hovězím masem a těstovinami.
Zdroj: https://allrecipes.com

Rajčata – proč jsou tak oblíbená a co obsahují?

Rajčata milujeme nejen díky jejich lahodné chuti, ale také šťavnatosti. Určitě mi dáte za pravdu, že je to někdy opravdu velmi tvrdý oříšek vybrat to nejlepší rajče. Občas totiž můžeme narazit na odrůdu, která není tím pravým ořechovým a není dobrá k přímé konzumaci ani do pokrmů.

Přesto je to stále populární plod, bez kterého se zkrátka neobejdeme. Obsahují důležité živiny a také vlákninu. Přispívají k očistě organismu a zažívacího traktu.

Co rajčata obsahují?

  • Antioxidant lykopen (červené barvivo)
  • Vitamin E
  • Vitaminy skupiny B
  • Vitamin C
  • Vitamin K
  • Draslík
  • Vápník
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Zinek

Nutno podotknout, že rajčata pomáhají na imunitní systém, zlepšují zrak, umí stimulovat nervovou soustavu, napomáhají ke snižování hladiny cholesterolu, ale fungují i jako účinné přírodní antibiotikum.

Odvar z rajčatové nati má dokonce nezaměnitelně pozitivní účinek na unavené nohy. To uvítá každý, kdo je vlastně celý den na nohou, ať už při chůzi či celodenní stání například za pultem či na pokladně v supermarketu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X