Omelety se zeleninou vás překvapí svojí snadností

Hledáte recept na rychlou večeři nebo lehčí oběd?

Ideálním pokrmem je omeleta se zeleninou.

Vejce vám dodají potřebné bílkoviny, zelenina vlákninu, minerální látky a vitamíny.

Omelety a jejich příprava

Na jednu porci počítáme většinou s dvěma nebo třemi vejci, záleží na jejich velikosti. Vaječné omelety se zeleninou můžeme připravovat jako plněné nebo zeleninou nastavené, kdy je přímo se zeleninou již společně opékáme na pánvi. Připravujeme-li omelety z vícero porcí, můžeme je péci v troubě a pak je jen po upečení rozkrájíme na jednotlivé porce.

1. Omelety plněné zeleninou

Vítanou změnou jídelníčku jsou vaječné omelety. Jedná se o snadný pokrm, jehož příprava nám nezabere moc času.

INGREDIENCE NA 1 PORCI:

  • 2-3 vejce
  • sezónní zelenina – papriky, rajčata
  • sůl
  • tuk na smažení

POSTUP:

  1. Vejce rozšleháme v hrníčku vidličkou, můžeme do nich přidat i trochu mléka nebo vody (1 polévková lžíce na 1 vejce).
  2. Vajíčka osolíme a podle chuti můžeme přidat i koření (kari, chilli, mletá paprika) nebo bylinky (pažitka, petrželka, bazalka, libeček, majoránka).
  3. Na pánvi rozehřejeme tuk a vlijeme rozšlehaná vejce. Necháme ztuhnout.
  4. Připravíme si zeleninu – papriky, rajčata – které krátce podusíme. Můžeme doplnit uzeninou nebo i strouhaným sýrem.
  5. Zeleninovou náplň dáme na hotovou omeletu, přehneme a můžeme podávat.
  6. Do zeleninové náplně lze použít také pórek, květák nebo brokolice, kapusta i zelí a směs kořenové zeleniny.

Hotový recept na omelety se zeleninou

2. Omelety smažené se zeleninou

Druhou variantou receptů jsou omelety se zeleninou smažené dohromady. Tvrdší druhy zeleniny musíme nejprve udusit doměkka, pak teprve přidáváme rozšlehaná vejce. Výborné jsou zeleninové směsi – většinou si je vytvoříme podle vlastní chuti ze zeleniny, kterou máme k dispozici. Dobře se kombinují rajčata a papriky, ale také kořenová zelenina, květák a brokolice, ředkvičky a lahůdková cibulka včetně natě a další podobné směsi.

INGREDIENCE NA 1 PORCI:

  • 2-3 vejce
  • sezónní zelenina dle naší chuti
  • sůl
  • tuk na smažení

POSTUP:

  1. Vejce rozšleháme v hrníčku vidličkou, můžeme do nich přidat i trochu mléka nebo vody (1 polévková lžíce na 1 vejce).
  2. Na pánvi osmahneme na tuku na drobno nakrájenou cibuli.
  3. Pak přidáme sezónní zeleninu:
  4. Pórek: Očistíme jej a nakrájíme na kolečka.
  5. Rajčata: Krájíme je na plátky nebo na kostičky, můžeme je i předem spařit a oloupat. Měkká rajčata můžeme do omelety přidávat až po nalití vajec.
  6. Papriky: Očištěné je krájíme na úzké proužky, dobře vypadají různobarevné papriky.
  7. Ředkvičky: Neloupané, ale očištěné, je nakrájíme na plátky. Můžeme je i nastrouhat na nudličky a pak je vmícháme do rozšlehaných vajec.
  8. Hrášek: Čerstvý vyloupaný hrášek krátce podusíme nebo povaříme, pak jej vmícháme přímo do vajec. Pokud použijeme hrášek sterilovaný, tak jej nemusíme předem dusit.
  9. Fazolky: Očištěné fazolky zbavené vláken krátce podusíme doměkka, pak je zalijeme vejci a necháme ztuhnout.
  10. Špenát: Čerstvé špenátové listy krátce spaříme, posekáme nadrobno a můžeme je přímo zamíchat do vajec.
  11. Brambory: Do omelet se velmi dobře dají využít zbylé brambory, které nakrájíme na plátky. Opečeme na tuku spolu s některou ze zelenin a zalijeme vejci. Omeleta je pak sytější.

Hotový recept na omeletu smaženou se zeleninou

3. Dietní omeleta se cherry rajčaty

Velmi dobře chutná i dietní úprava vaječné omelety se španátem a cherry rajčaty.

INGREDIENCE:

  • 2-3 vejce dle velikosti
  • hrst listového špenátu
  • 5 cherry rajčat
  • olej – nejlépe olivový
  • 1 středně velký žampion
  • sůl
  • pepř
  • pečivo jako příloha

POSTUP:

  1. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme omytý špenát.
  2. Žampion oloupeme a nakrájíme na kostky nebo plátky, rajčata také přepůlíme a nakrájeme a přidáme ke špenátu.
  3. Společně dusíme 10 minut.
  4. Mezitím si rozšleháme vejce, která nalijeme na zeleninovou směs.
  5. Osolíme, opepříme.
  6. Necháme ztuhnout a podáváme s pečivem.

Hotový recept na omeletu se špenátem a cherry rajčaty

4. Bramborová omeleta

Velice rychlou teplou večeří je bramborová omeleta, kterou připravíte naslano ze syrových brambor.

INGREDIENCE:

  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 250 g nových brambor
  • 3 jarní cibulky
  • 100 g čerstvých hub
  • pikantní klobása
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 50 ml smetana

POSTUP:

  1. Na pánev vlijeme olej a rozpálíme ho. Pak na něm osmahneme oloupané a nakrájené syrové brambory.
  2. K bramborám přidáme nakrájené houby a klobásu i cibulku a společně dusíme.
  3. Vajíčka rozklepneme a rozšleháme, osolíme a opepříme a přilijeme do nich smetanu. Touto směsí polijeme brambory na pánvičce.
  4. Dusíme přikryté pokličkou, až omeleta ztuhne.
  5. Podáváme teplé, ozdobené kolečky ze zelených částí jarních cibulek.

Hotový recept na bramborovou omeletu

zdroj: eclecticrecipes.com

 

Omelety můžeme podávat jen s pečivem, ale chceme-li je jako hlavní teplé jídlo, tak k nim můžeme uvařit trochu brambor a podávat je s nimi, případně z vařených brambor vymíchat kaši. Omelety ihned po dokončení sesuneme na talíř, přeložíme a podáváme. Můžeme je ještě dochutit například tak, že je posypeme strouhaným sýrem nebo pokapeme horkým kečupem či trochou dochucené zakysané smetany.

Patří-li vejce mezi vaše oblíbené potraviny, tak si zkuste připravit další chutný recept z nich – vejce zapečená v bramborové kaši.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *