Nejlepší recepty na ořechové bábovky k odpolední kávě. Inspirujte se!

Hledáte zajímavé recepty na ořechovou bábovku jako sladkou odpolední tečku ke kávě?

Chcete potěšit své blízké a nachystat jim skvostné pohoštění či rovnou hostinu plnou sladkých dobrou?

Inspirujte se v našem článku, kde pro vás máme samé pochoutky, a vyzkoušejte některý z našich chutných receptů.

Klasická ořechová bábovka

Existuje snad něco lepšího, než bábovka, která provoní celou domácnost? Když k tomu ještě přidáme vůni a chuť oříšků, máme se rozhodně na co těšit.

Ostatně bez oříšků to není to pravé ani o vánočních svátcích. Však mrkněte na vánoční cukroví s ořechy a inspirujte se tak i v jiných oblastech sladkého pečení.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 200 g čerstvého nesoleného másla
  • 250 g cukru
  • 2 lžičky mletých vlašských ořechů
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 120 g jemně mletých mandlí
  • 150 g lískových ořechů
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 g mléčné čokolády
  • 50 g meruňkového džemu
  • 300 g hořké čokolády na polevu
  • 1 lžíce kokosového oleje

Postup:

  • Začneme tím, že si troubu předehřejeme na 200°C.
  • Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou či strouhankou.
  • Mléčnou čokoládu nakrájíme na malé kousky a dáme na stranu.
  • Do malé misky dáme žloutky a do větší samotné bílky.
  • K bílkům přidáme špetku cukru a pomocí šlehače vyšleháme nejvyšší rychlostí až se utvoří tuhý sníh.
  • Poté do třetí mísy přidáme změklé máslo s cukrem a pečlivě mícháme, aby byla směs hezky načechraná a lehká.
  • Za stálého míchání vlijeme do vyšlehaného másla jeden žloutek za druhým.
  • Přisypeme mleté vlašské ořechy a promícháme.
  • V jiné misce smícháme mouku, prášek do pečiva, mleté mandle, citronovou kůru, skořici, sůl a nasekané lískové ořechy.
  • Přidáme do mísy s vaječnou směsí spolu s nakrájenou čokoládou a důkladně zamícháme.
  • Nakonec opatrně vmícháme po částech tuhý sníh.
  • Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 50 – 60 minut.
  • Pokud se bude bábovka připalovat, můžeme ji zakrýt alobalem.
  • Po hodině zkusíme pomocí špejle, jestli je upečená, aby se těsto nelepilo uprostřed na špejli.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme pár minut ochladit.
  • Potom ji opatrně vyklopíme z formy a dáme na mřížku vychladnout.
  • Předtím ji ještě teplou potřeme meruňkovým džemem.
  • Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s kokosovým olejem.
  • Polevou přelijeme celou bábovku a necháme tak 3 hodiny v chladničce.
  • Pak už jen stačí nakrájet a servírovat třeba ke kávičce.
Bábovka s mandlemi a lískovými ořechy.
Zdroj: https://baketotheroots.de/

Banánová buchta s ořechy a medem

Banánová bábovka, které se v tomto případě říká také chléb, má glazuru s chutí másla a skořice. Patří k populárním druhům této sladké pochoutky.

Ingredience:

  • 200 g změklého másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 velká vejce
  • 5 polévkových lžic medu
  • 2 – 3 zralé banány
  • 100 g sušených datlí
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů + 50 g půlených ořechů

Postup:

  • Ze všeho nejdřív si předehřejeme troubu na 160°C.
  • Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou, případně ji vyložíme pečícím papírem.
  • Do mísy dáme mouku, skořici, 175 g másla, cukr, vejde a 3 lžíce medu.
  • Vařečkou nebo ručním elektrickým šlehačem vše vyšleháme, aby bylo těsto hezky nadýchané.
  • Banány rozmačkáme, datle nakrájíme na kousky a spolu s vlašskými ořechy přidáme do těsta.
  • Přendáme do připravené formy a uhladíme.
  • Necháme péct asi 40 – 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli po uplynutí doby těsto nelepí.
  • Když bude ve střední části lepkavé, pečeme ještě dalších 10 – 20 minut.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme odpočívat ve formě 15 minut.
  • Potom ji otočíme, vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.
  • Jakmile je bábovka vystydlá, připravíme si polevu.
  • V pánvi rozpustíme za stálého míchání 25 g másla a 2 polévkové lžíce medu.
  • Minutu povaříme a odstavíme.
  • Vmícháme půlené vlašské ořechy a odložíme, aby směs mírně vychladla.
  • Vlažnou směs přeneseme na bábovku a ozdobíme.
Moučník s banány a ořechovo-medovým přelivem.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/

Jablečná bábovka s ořechy

Čerstvá jablka a vlašské ořechy, to je nesmrtelná kombinace, na které si rád pochutná každý, bez ohledu na věk či pohlaví. Ke kávě po obídku nebo třeba k čaji o páté je to super moučník. Přestože je bez jakékoliv polevy, má nezaměnitelnou a velmi lahodnou chuť.

Ingredience:

  • 3 velká vejce
  • 280 g cukru
  • 224 g slunečnicového oleje
  • 1 – 2 lžičky vanilkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 – 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 5 jablek
  • 120 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  • Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme.
  • Troubu si předehřejeme na 180°C.
  • V míse smícháme vejce, cukr, olej a vanilkový cukr.
  • Do druhé misky prosejeme polohrubou mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
  • Sypkou směs pomalu vmícháme do vaječné směsi, aby byla hladká.
  • Přihodíme jablka i ořechy a znovu promícháme.
  • Formu na bábovku vymažeme a vysypeme nebo do ní dáme pečící papír.
  • Pokud nemáme bábovkovou formu, použijeme vyšší pekáč.
  • Těsto vlijeme do formy a urovnáme.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut.
  • Po upečení necháme chvíli odpočinout, poté vyklopíme a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, případně můžeme dát polevu.
Ořechovo-jablečný moučník.
Zdroj: https://www.tastesoflizzyt.com/

Hrnková ořechová buchta

Tato ořechová bábovka se v zahraničí peče zejména na velikonoce, protože svým vzhledem a barvou připomíná jarní květiny. Je úžasně vláčná a jemná.

Když někdy nebudete vědět, čím obdarovat své blízké, upečte jim tuto bábovku, hezky zabalte a máte dárek na jedničku.

Ingredience:

  • 1 hrnek vlažného mléka (může být i sójové)
  • 1 polévková lžíce instantního droždí
  • 1 hrnek vařené polenty
  • 1 hrnek vařené rýže
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 1/3 lžičky soli
  • 1/2 šálku sušených brusinek (mohou být rozinky, sultánky)
  • 1/2 hrnku nasekaných mandlí
  • 1 lžička citronové kůry
  • Máslo na vymazání formy

Postup:

  • Do mísy nalijeme mléko a necháme v něm rozpustit instantní droždí.
  • V jiné misce smícháme všechny sypké přísady, tedy mouku, cukr, sůl, sušené brusinky, citronovou kůru a mandle.
  • K mléku přihodíme polentu, rýži a důkladně promícháme.
  • Nakonec po částech přidáváme sypkou směs a důkladně zamícháme, aby bylo těsto hladké.
  • Předehřejeme si troubu na 180°C a mezitím si vymažeme a vysypeme formu.
  • Vlijeme hotové těsto, uhladíme a dáme péct na 45 minut.
  • Bábovka by měla mít zlatohnědý nádech.
  • Kdyby začala moc hnědnout, přikryjeme ji alobalem.
  • Pomocí špejle se ve střední části ujistíme, že není těsto syrové.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme 5 – 10 minut odpočinout.
  • Poté ji vyklopíme pomalu z formy a odložíme na mřížku, aby vychladla.
  • Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem, případně pocákat čokoládovou polevou.
Bábovka s ořechy.
Zdroj: http://nutsandwalnuts.com/

Oříškový moučník s kousky čokolády

Vůně čokolády a oříšků, to je většinou hříšná kombinace, což platí i u této chuťovky. Bábovka s ořechy je plná kousků čokolády a nechybí ani mandle s “vlašáky“. Příprava je rychlá a jednoduchá.

Ingredience:

  • 2 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 1/2 hrnku hrubě nakrájené hořké čokolády
  • 1 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku nakrájených mandlí
  • 6 vajec
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 změklé máslo
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
  • Kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžička vanilkové esence

Postup:

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 170°C.
  • Do misky dáme mouku, čokoládu, vlašské ořechy a smícháme.
  • Vymažeme si formu kouskem másla a posypeme mandlemi.
  • Vejce rozdělíme do dvou misek na bílky a žloutky.
  • K bílkům dáme krystalový cukr a našleháme do tuhého sněhu.
  • V jiné míse rozšleháme žloutky s moučkovým cukrem, máslem, solí, citronovou kůrou a vanilkovou esencí.
  • Jakmile je směs hezky napěněná, vmícháme po částech mouku s ořechy a čokoládou.
  • Nakonec pomocí vařečky opatrně přimícháme sníh z bílků.
  • Těsto nalijeme do formy a dáme péct asi na 1 hodinu.
  • Ještě teplou bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
  • Můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem s vanilkou.
Čokoládovo-ořechová buchta s mandlemi.
Zdroj: https://www.gastronomersguide.com/

Buchta s ořechy a rozinkami

Bábovka ve vídeňském stylu? Pokud ji neznáte, určitě ji musíte ochutnat. Má lahodnou chuť, je vláčná a dokonale sladká. Když si na ní ještě pořídíte trochu zdobenější bábovkovou formu, bude perfektní.

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 350 g hladké mouky
  • 8 lžic mléka
  • 100 g rozinek
  • 50 g mletých mandlí

Postup:

  • Do mísy dáme změklé máslo, cukr, vaječný žloutky a vyšleháme do pěny.
  • Přimícháme citronovou kůru a vanilkový cukr.
  • Za stálého míchání přisypeme mouku s kypřicím práškem a také mléko.
  • Přihodíme rozinky i ořechy a vše zamícháme.
  • Bílky našleháme do tuhého sněhu.
  • Po částech jej přidáme do těsta a opatrně promícháme.
  • Troubu si předehřejeme na 180°C.
  • Těsto nalijeme do formy a pečeme zhruba 1 hodinu.
  • Pomocí špejle pak zkontrolujeme, jestli je bábovka ve střední části dobře propečená.
  • Vyjmeme z trouby, necháme tak 5 minut odpočinut a pak vyklopíme.
  • Bábovku pocukrujeme, nebo můžeme dát čokoládovou polevu.
Ořechová bábovka s mandlemi a vůní citronů.
Zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com/

Slaná kynutá bábovka s oříšky

Máte rádi kynuté koláče a buchty ve slané podobě? Pak rozhodně ochutnejte tuto slanou kynutou ořechovou bábovku. Překvapí lahodnou chutí a jemností.

Ingredience:

  • 375 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 100 g vlašských ořechů
  • 150 g nakrájené uzené škvařené slaniny

Postup:

  • Mléko zahřejeme a v polovině rozpustíme instantní droždí.
  • Do mísy nasypeme mouku, utvoříme v ní důlek a rozbijeme do něj vejce.
  • Osolíme a promícháme spolu s polovinou ohřátého mléka bez droždí.
  • Těsto je potřeba hníst minimálně 15 minut.
  • Přidáme změklé máslo a kvásek.
  • Důkladně zpracováváme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na ruce.
  • Hotové těsto zakryjeme a odložíme na teplé místo, aby mohlo kynout.
  • V horké pánvi smícháme kousky slaniny s ořechy, necháme opéct a přidáme do těsta.
  • Bábovkovou formu vymažeme a nalijeme do ní těsto.
  • Necháme znovu kynout, aby těsto dosáhlo okrajů formy.
  • Vložíme do trouby, kterou jsme si předtím předehřáli na 200°C.
  • Pečeme zhruba 50 minut, případně o něco déle, když bude ještě těsto nedopečené ve střední části.
Buchta z kvasnic s ořechy.
Zdroj: https://www.vinsalsace.com/

Jak správně louskat jednotlivé ořechy?

Mrkněte se na naše instruktážní video a uvidíte, že už vás žádný oříšek nepřekvapí.

Kam využít základní druhy ořechů?

Vlašské ořechy

Pokud jde o vlašské ořechy, mají mírně trpkou až nahořklou chuť, zatímco jádro je jemně olejnaté. Hodí se zejména do vanilkových rohlíčků, vánočních ořechů, pracen, ale i na zdobení cukroví či do ořechových krémů a náplní. Svou chutí patří k nejpoužívanějšímu druhu ořechů.

Lískové ořechy

Jsou charakteristické hnědou barvou slupky a jádrem bílé barvy s lehkým nádechem žluté. Chuť je olejnatá a jemná. Plody lísky obecné jsou typickou ingrediencí pro tradiční Masarykovo cukroví, ale dávají se i do bílkového chlebíčku a zcela nepostradatelné jsou při zdobení.

Mandle

Jedná se o světle hnědá jádra, která jsou na lomu bílá či krémová. Jejich chuť musí být na 100 % mandlová, cokoliv jiného značí špatnou kvalitu mandle. Používají se hlavně na přípravu makronek a laskonek, přičemž zcela dokonalé jsou v sušenkách Cantuccini (Itálie). Samozřejmostí je i využití na zdobení.

Para ořechy

Mají nasládlou chuť a obsahují až 60 % oleje. Díky tomu je nutná jejich rychlá spotřeba, neboť krátce po vyloupání žluknou. S ohledem na jejich cenu se používají zejména o Vánocích jako pamlsek než na pečení, i když vynikající jsou v zázvorkách.

Jak jednotlivé ořechy prospívají?

  • Vlašské ořechy – plody ořešáku jsou nadupané omega 3 mastnými kyselinami, vitamíny skupiny B a spoustou minerálních látek. Jsou super na cholesterol, stres i chudokrevnost.
  • Kešu ořechy – stejně jako vlašáky jsou bohaté na omega 3, ale i hořčík selen či draslík. Posilují paměť a pomáhají s trávením, ale co je hlavní, podporují správnou tvorbu spermií.
  • Mandle – obsahují vlákninu, bílkoviny, vápník, fosfor, vitamíny skupiny B a další. Fungují jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
  • Piniové ořechy – malé, ale velmi šikovné. Jsou velkým zdrojem železa, vápníku, draslíku, vitaminů skupiny B, ale i zdravých tuků. Pomáhají s posílením imunity, srdce a snížením hladiny cholesterolu.
  • Lískové ořechy – o těch se hovoří jako o vitamínové bombě, ale kromě vitaminů B, E a C jsou rovněž dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, mědi, manganu a mnohých dalších důležitých látek. S jejich pomocí podporujeme svou paměť a nadopujeme se energií.
  • Pistácie – jejich chuť je jako droga, takže jak s nimi člověk jednou začne, nikdy nebude mít dost. Jsou plné bílkovin, vitamínu A, B, E, ale i železa, vápníku nebo třeba zinku. Tělu dodají antioxidanty, posilují cévy i srdce a dobře po nich rostou vlasy.
  • Para ořechy – velký zdroj bílkovin, ale i železa, mědi či vitamínů skupiny B. Hovoří se o nich jako o prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění, zároveň však pomáhají zlepšit stav pokožky a podpořit naší imunitu.
  • Pekanové ořechy – na první pohled jsou sice podobné vlašským ořechům, ale mají mnohem sladší a plnější chuť. Najdeme v nich vitamíny skupiny B, železo, zinek, hořčík, ale také například fosfor a jiné. Bojují proti cholesterolu, podporují trávení a jsou velkou podporou naší imunity.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.