Hledáte zajímavé recepty na ořechovou bábovku jako sladkou odpolední tečku ke kávě?
Chcete potěšit své blízké a nachystat jim skvostné pohoštění či rovnou hostinu plnou sladkých dobrou?
Inspirujte se v našem článku, kde pro vás máme samé pochoutky, a vyzkoušejte některý z našich chutných receptů.
Klasická ořechová bábovka
Existuje snad něco lepšího, než bábovka, která provoní celou domácnost? Když k tomu ještě přidáme vůni a chuť oříšků, máme se rozhodně na co těšit.
Ostatně bez oříšků to není to pravé ani o vánočních svátcích. Však mrkněte na vánoční cukroví s ořechy a inspirujte se tak i v jiných oblastech sladkého pečení.
Ingredience:
- 6 vajec
- 200 g čerstvého nesoleného másla
- 250 g cukru
- 2 lžičky mletých vlašských ořechů
- 150 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 120 g jemně mletých mandlí
- 150 g lískových ořechů
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 200 g mléčné čokolády
- 50 g meruňkového džemu
- 300 g hořké čokolády na polevu
- 1 lžíce kokosového oleje
Postup
- Začneme tím, že si troubu předehřejeme na 200°C.
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou či strouhankou.
- Mléčnou čokoládu nakrájíme na malé kousky a dáme na stranu.
- Do malé misky dáme žloutky a do větší samotné bílky.
- K bílkům přidáme špetku cukru a pomocí šlehače vyšleháme nejvyšší rychlostí až se utvoří tuhý sníh.
- Poté do třetí mísy přidáme změklé máslo s cukrem a pečlivě mícháme, aby byla směs hezky načechraná a lehká.
- Za stálého míchání vlijeme do vyšlehaného másla jeden žloutek za druhým.
- Přisypeme mleté vlašské ořechy a promícháme.
- V jiné misce smícháme mouku, prášek do pečiva, mleté mandle, citronovou kůru, skořici, sůl a nasekané lískové ořechy.
- Přidáme do mísy s vaječnou směsí spolu s nakrájenou čokoládou a důkladně zamícháme.
- Nakonec opatrně vmícháme po částech tuhý sníh.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 50 – 60 minut.
- Pokud se bude bábovka připalovat, můžeme ji zakrýt alobalem.
- Po hodině zkusíme pomocí špejle, jestli je upečená, aby se těsto nelepilo uprostřed na špejli.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme pár minut ochladit.
- Potom ji opatrně vyklopíme z formy a dáme na mřížku vychladnout.
- Předtím ji ještě teplou potřeme meruňkovým džemem.
- Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s kokosovým olejem.
- Polevou přelijeme celou bábovku a necháme tak 3 hodiny v chladničce.
- Pak už jen stačí nakrájet a servírovat třeba ke kávičce.

Banánová buchta s ořechy a medem
Banánová bábovka, které se v tomto případě říká také chléb, má glazuru s chutí másla a skořice. Patří k populárním druhům této sladké pochoutky.
Ingredience:
- 200 g změklého másla
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 100 g moučkového cukru
- 2 velká vejce
- 5 polévkových lžic medu
- 2 – 3 zralé banány
- 100 g sušených datlí
- 50 g nasekaných vlašských ořechů + 50 g půlených ořechů
Postup
- Ze všeho nejdřív si předehřejeme troubu na 160°C.
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou, případně ji vyložíme pečícím papírem.
- Do mísy dáme mouku, skořici, 175 g másla, cukr, vejde a 3 lžíce medu.
- Vařečkou nebo ručním elektrickým šlehačem vše vyšleháme, aby bylo těsto hezky nadýchané.
- Banány rozmačkáme, datle nakrájíme na kousky a spolu s vlašskými ořechy přidáme do těsta.
- Přendáme do připravené formy a uhladíme.
- Necháme péct asi 40 – 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli po uplynutí doby těsto nelepí.
- Když bude ve střední části lepkavé, pečeme ještě dalších 10 – 20 minut.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme odpočívat ve formě 15 minut.
- Potom ji otočíme, vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.
- Jakmile je bábovka vystydlá, připravíme si polevu.
- V pánvi rozpustíme za stálého míchání 25 g másla a 2 polévkové lžíce medu.
- Minutu povaříme a odstavíme.
- Vmícháme půlené vlašské ořechy a odložíme, aby směs mírně vychladla.
- Vlažnou směs přeneseme na bábovku a ozdobíme.

Jablečná bábovka s ořechy
Čerstvá jablka a vlašské ořechy, to je nesmrtelná kombinace, na které si rád pochutná každý, bez ohledu na věk či pohlaví. Ke kávě po obídku nebo třeba k čaji o páté je to super moučník. Přestože je bez jakékoliv polevy, má nezaměnitelnou a velmi lahodnou chuť.
Ingredience:
- 3 velká vejce
- 280 g cukru
- 224 g slunečnicového oleje
- 1 – 2 lžičky vanilkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 – 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 5 jablek
- 120 g nasekaných vlašských ořechů
Postup
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme.
- Troubu si předehřejeme na 180°C.
- V míse smícháme vejce, cukr, olej a vanilkový cukr.
- Do druhé misky prosejeme polohrubou mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
- Sypkou směs pomalu vmícháme do vaječné směsi, aby byla hladká.
- Přihodíme jablka i ořechy a znovu promícháme.
- Formu na bábovku vymažeme a vysypeme nebo do ní dáme pečící papír.
- Pokud nemáme bábovkovou formu, použijeme vyšší pekáč.
- Těsto vlijeme do formy a urovnáme.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut.
- Po upečení necháme chvíli odpočinout, poté vyklopíme a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, případně můžeme dát polevu.

Hrnková ořechová buchta
Tato ořechová bábovka se v zahraničí peče zejména na velikonoce, protože svým vzhledem a barvou připomíná jarní květiny. Je úžasně vláčná a jemná.
Když někdy nebudete vědět, čím obdarovat své blízké, upečte jim tuto bábovku, hezky zabalte a máte dárek na jedničku.
Ingredience:
- 1 hrnek vlažného mléka (může být i sójové)
- 1 polévková lžíce instantního droždí
- 1 hrnek vařené polenty
- 1 hrnek vařené rýže
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 4 polévkové lžíce cukru
- 1/3 lžičky soli
- 1/2 šálku sušených brusinek (mohou být rozinky, sultánky)
- 1/2 hrnku nasekaných mandlí
- 1 lžička citronové kůry
- Máslo na vymazání formy
Postup
- Do mísy nalijeme mléko a necháme v něm rozpustit instantní droždí.
- V jiné misce smícháme všechny sypké přísady, tedy mouku, cukr, sůl, sušené brusinky, citronovou kůru a mandle.
- K mléku přihodíme polentu, rýži a důkladně promícháme.
- Nakonec po částech přidáváme sypkou směs a důkladně zamícháme, aby bylo těsto hladké.
- Předehřejeme si troubu na 180°C a mezitím si vymažeme a vysypeme formu.
- Vlijeme hotové těsto, uhladíme a dáme péct na 45 minut.
- Bábovka by měla mít zlatohnědý nádech.
- Kdyby začala moc hnědnout, přikryjeme ji alobalem.
- Pomocí špejle se ve střední části ujistíme, že není těsto syrové.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme 5 – 10 minut odpočinout.
- Poté ji vyklopíme pomalu z formy a odložíme na mřížku, aby vychladla.
- Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem, případně pocákat čokoládovou polevou.

Oříškový moučník s kousky čokolády
Vůně čokolády a oříšků, to je většinou hříšná kombinace, což platí i u této chuťovky. Bábovka s ořechy je plná kousků čokolády a nechybí ani mandle s “vlašáky“. Příprava je rychlá a jednoduchá.
Ingredience:
- 2 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 1/2 hrnku hrubě nakrájené hořké čokolády
- 1 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 hrnku nakrájených mandlí
- 6 vajec
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 změklé máslo
- 1/2 hrnku cukru moučka
- 1/4 lžičky soli
- Kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžička vanilkové esence
Postup
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 170°C.
- Do misky dáme mouku, čokoládu, vlašské ořechy a smícháme.
- Vymažeme si formu kouskem másla a posypeme mandlemi.
- Vejce rozdělíme do dvou misek na bílky a žloutky.
- K bílkům dáme krystalový cukr a našleháme do tuhého sněhu.
- V jiné míse rozšleháme žloutky s moučkovým cukrem, máslem, solí, citronovou kůrou a vanilkovou esencí.
- Jakmile je směs hezky napěněná, vmícháme po částech mouku s ořechy a čokoládou.
- Nakonec pomocí vařečky opatrně přimícháme sníh z bílků.
- Těsto nalijeme do formy a dáme péct asi na 1 hodinu.
- Ještě teplou bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
- Můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem s vanilkou.

Objevte podobné tipy
Buchta s ořechy a rozinkami
Bábovka ve vídeňském stylu? Pokud ji neznáte, určitě ji musíte ochutnat. Má lahodnou chuť, je vláčná a dokonale sladká. Když si na ní ještě pořídíte trochu zdobenější bábovkovou formu, bude perfektní.
Ingredience:
- 250 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- Citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 350 g hladké mouky
- 8 lžic mléka
- 100 g rozinek
- 50 g mletých mandlí
Postup
- Do mísy dáme změklé máslo, cukr, vaječný žloutky a vyšleháme do pěny.
- Přimícháme citronovou kůru a vanilkový cukr.
- Za stálého míchání přisypeme mouku s kypřicím práškem a také mléko.
- Přihodíme rozinky i ořechy a vše zamícháme.
- Bílky našleháme do tuhého sněhu.
- Po částech jej přidáme do těsta a opatrně promícháme.
- Troubu si předehřejeme na 180°C.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme zhruba 1 hodinu.
- Pomocí špejle pak zkontrolujeme, jestli je bábovka ve střední části dobře propečená.
- Vyjmeme z trouby, necháme tak 5 minut odpočinut a pak vyklopíme.
- Bábovku pocukrujeme, nebo můžeme dát čokoládovou polevu.

Slaná kynutá bábovka s oříšky
Máte rádi kynuté koláče a buchty ve slané podobě? Pak rozhodně ochutnejte tuto slanou kynutou ořechovou bábovku. Překvapí lahodnou chutí a jemností.
Ingredience:
- 375 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 1 sáček sušeného droždí
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžičky soli
- 100 g vlašských ořechů
- 150 g nakrájené uzené škvařené slaniny
Postup
- Mléko zahřejeme a v polovině rozpustíme instantní droždí.
- Do mísy nasypeme mouku, utvoříme v ní důlek a rozbijeme do něj vejce.
- Osolíme a promícháme spolu s polovinou ohřátého mléka bez droždí.
- Těsto je potřeba hníst minimálně 15 minut.
- Přidáme změklé máslo a kvásek.
- Důkladně zpracováváme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na ruce.
- Hotové těsto zakryjeme a odložíme na teplé místo, aby mohlo kynout.
- V horké pánvi smícháme kousky slaniny s ořechy, necháme opéct a přidáme do těsta.
- Bábovkovou formu vymažeme a nalijeme do ní těsto.
- Necháme znovu kynout, aby těsto dosáhlo okrajů formy.
- Vložíme do trouby, kterou jsme si předtím předehřáli na 200°C.
- Pečeme zhruba 50 minut, případně o něco déle, když bude ještě těsto nedopečené ve střední části.

Jak správně louskat jednotlivé ořechy?
Mrkněte se na naše instruktážní video a uvidíte, že už vás žádný oříšek nepřekvapí.
Kam využít základní druhy ořechů?
Vlašské ořechy
Pokud jde o vlašské ořechy, mají mírně trpkou až nahořklou chuť, zatímco jádro je jemně olejnaté. Hodí se zejména do vanilkových rohlíčků, vánočních ořechů, pracen, ale i na zdobení cukroví či do ořechových krémů a náplní. Svou chutí patří k nejpoužívanějšímu druhu ořechů.
Lískové ořechy
Jsou charakteristické hnědou barvou slupky a jádrem bílé barvy s lehkým nádechem žluté. Chuť je olejnatá a jemná. Plody lísky obecné jsou typickou ingrediencí pro tradiční Masarykovo cukroví, ale dávají se i do bílkového chlebíčku a zcela nepostradatelné jsou při zdobení.
Mandle
Jedná se o světle hnědá jádra, která jsou na lomu bílá či krémová. Jejich chuť musí být na 100 % mandlová, cokoliv jiného značí špatnou kvalitu mandle. Používají se hlavně na přípravu makronek a laskonek, přičemž zcela dokonalé jsou v sušenkách Cantuccini (Itálie). Samozřejmostí je i využití na zdobení.
Para ořechy
Mají nasládlou chuť a obsahují až 60 % oleje. Díky tomu je nutná jejich rychlá spotřeba, neboť krátce po vyloupání žluknou. S ohledem na jejich cenu se používají zejména o Vánocích jako pamlsek než na pečení, i když vynikající jsou v zázvorkách.
Jak jednotlivé ořechy prospívají?
- Vlašské ořechy – plody ořešáku jsou nadupané omega 3 mastnými kyselinami, vitamíny skupiny B a spoustou minerálních látek. Jsou super na cholesterol, stres i chudokrevnost.
- Kešu ořechy – stejně jako vlašáky jsou bohaté na omega 3, ale i hořčík selen či draslík. Posilují paměť a pomáhají s trávením, ale co je hlavní, podporují správnou tvorbu spermií.
- Mandle – obsahují vlákninu, bílkoviny, vápník, fosfor, vitamíny skupiny B a další. Fungují jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
- Piniové ořechy – malé, ale velmi šikovné. Jsou velkým zdrojem železa, vápníku, draslíku, vitaminů skupiny B, ale i zdravých tuků. Pomáhají s posílením imunity, srdce a snížením hladiny cholesterolu.
- Lískové ořechy – o těch se hovoří jako o vitamínové bombě, ale kromě vitaminů B, E a C jsou rovněž dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, mědi, manganu a mnohých dalších důležitých látek. S jejich pomocí podporujeme svou paměť a nadopujeme se energií.
- Pistácie – jejich chuť je jako droga, takže jak s nimi člověk jednou začne, nikdy nebude mít dost. Jsou plné bílkovin, vitamínu A, B, E, ale i železa, vápníku nebo třeba zinku. Tělu dodají antioxidanty, posilují cévy i srdce a dobře po nich rostou vlasy.
- Para ořechy – velký zdroj bílkovin, ale i železa, mědi či vitamínů skupiny B. Hovoří se o nich jako o prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění, zároveň však pomáhají zlepšit stav pokožky a podpořit naší imunitu.
- Pekanové ořechy – na první pohled jsou sice podobné vlašským ořechům, ale mají mnohem sladší a plnější chuť. Najdeme v nich vitamíny skupiny B, železo, zinek, hořčík, ale také například fosfor a jiné. Bojují proti cholesterolu, podporují trávení a jsou velkou podporou naší imunity.