Zkuste naše recepty na nádivku z ořechů nasladko i na slano. Jakou variantu vyzkoušíte jako první?

Zapomeňte na nudu a stereotyp!

Připravte si s námi tyto recepty na ořechovou nádivku, a to nejen do koláčů.

Nádivka s ořechy, věřte nebo ne, skvěle chutná i se slanými pokrmy!

Ochutnáte ji?

Ořechová nádivka s bylinkami

Chcete-li naplnit krůtu nebo kuře, budete potřebovat dobrou nádivku! A proto jsme tu my s receptem na nádivku z ořechů, po které se všichni budou moci utlouct, jak je výborná! Podávejte ji například ke kuřeti pečeném v alobalu, to je nejlepší kombinace.

Co budeme potřebovat

  • 1 bochník křupavého bílého chleba (nakrájený na kostičky)
  • 3 lžíce másla
  • 1 středně žlutá cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 velké řapíky celeru (nakrájené na kostičky)
  • 4 stroužky česneku (nakrájené nahrubo)
  • 200 g rozinek
  • 250 g nahrubo nasekaných opečených vlašských ořechů
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých listů šalvěje
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce nasekaných lístků čerstvého tymiánu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 30 g nahrubo nasekané čerstvé petrželové nati
  • 3 velká vejce (rozšlehaná)
  • 750 ml kuřecího vývaru

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Na dva pečicí plechy položte na ně chléb v jedné vrstvě. Opékejte, dokud nebude suchý a světle zlatavý, 10 až 12 minut. Nechte vychladnout.
  • Mezitím lehce potřete máslem zapékací mísu.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo na střední teplotu.
  • Přidejte cibuli, celer a česnek a za častého míchání vařte, dokud cibule a celer nezměknou, asi 7 minut.
  • Přidejte rozinky, vlašské ořechy, šalvěj, oregano, rozmarýn a lístky tymiánu a vařte za míchání 1 minutu.
  • Přendejte do velké mísy a dochuťte solí a pepřem.
  • Přidejte petržel, vejce a chléb. Vše promíchejte, aby se spojilo.
  • Přidejte postupně vývar, a po každém přidání míchejte, dokud se nevstřebá.
  • Dochuťte solí a pepřem a nádivku přendáme do zapékací mísy.
  • Pečte, dokud ořechová nádivka není tmavě zlatavé barvy, 25 až 30 minut.
  • Před podáváním nechte 5 minut odležet.
Zapékací miska plná měkké a nadýchané nádivky ovoněné bylinkami.
Zdroj: delish.com

Nádivka z ořechů do koláče

Vlašské ořechy se většinou jedí samotné jako svačina. Zkuste si z nich, ale připravit o lahodnou ořechovou náplň do jemného koláče. Určitě vám zachutná! Nebo si připravte další dobrotu v podobě lahodného ořechového dortu, ten taktéž nemá chybu.

Co budeme potřebovat

Na krustu

  • 180 g mouky
  • 100 g másla (na kostičky)
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody

Na náplň

  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 150 ml tmavého kukuřičného sirupu
  • 30 g másla (rozpuštěného)
  • 40 g hnědého cukru
  • 1 lžička skořice v prášku
  • špetka soli

Postup

  • Mouku a sůl prosejeme do velké mísy.
  • Přidejte studené nakrájené máslo a promíchejte.
  • Vmíchejte vaječný žloutek a 2 lžíce studené vody, jemně prohněťte, aby vzniklo těsto.
  • Dejte do lednice alespoň na 30 minut.
  • Ořechovou nádivku připravíme rozšleháním 2 vajec ve střední míse.
  • Přidejte hnědý cukr, sůl, tmavý kukuřičný sirup, rozpuštěné máslo a skořici. Dobře promíchejte.
  • Vlašské ořechy nasekáme nahrubo na malé kousky a dáme stranou.
  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Těsto rozválejte a položte ho do kulaté koláčové formy.
  • Odstraňte přebytečné těsto kolem okrajů.
  • Po celém těstu rovnoměrně rozprostřete nasekané vlašské ořechy a nalijte náplň.
  • Pečte v předehřáté troubě 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá.
Křupavá krusta koláče naplněná až o okraj lahodnou náplní.
Zdroj: tashasartisanfoods.com

Ořechová nádivka do rohlíčků

Tyto tradiční rohlíčky s ořechovou náplní, jsou chuťově naprosto dokonalé! I když se tradičně pečou o Vánocích, jsou vynikající v každém ročním období! A víte, kde bude tato náplň vůbec nejlepší? No přece ve svatebních koláčcích. Když jsou plněné ořechy nemají konkurenci.

Co budeme potřebovat

  • 280 g mouky
  • ½ lžičky soli
  • 230 g smetanového sýra
  • 230 g másla (změklého)
  • 115 g krupicového cukru

Na náplň

  • 230 g vlašských ořechů (jemně mletých)
  • 230 g cukru
  • 130 ml mléka (teplého)
  • 2 lžíce másla (rozpuštěného)

Postup

  • Smíchejte ingredience na náplň ve střední misce s použitím pouze 30 ml teplého mléka. Směs by měla být hustá, ale stále roztíratelná.
  • Do středně velké mísy prosejeme mouku a sůl a dáme stranou.
  • Smetanový sýr a máslo vyšlehejte spolu, aby vznikl krém.
  • Pomalu přidávejte mouku.
  • Těsto rozdělte na 4 stejné části. Zabalte do igelitu a dejte do lednice, alespoň na 2 hodiny.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vál na těsto bohatě posypte krystalovým cukrem a poté po něm těsto rozválejte.
  • Těsto nakrájejte na 16 menších čtverců.
  • Do jednoho rohu každého čtverce dejte kopeček náplně, přibližně ½ lžičky.
  • Začněte v rohu s náplní a srolujte těsto kolem náplně.
  • Rohlíčky s ořechovou náplní posypte krupicovým cukrem.
  • Pečte 12-14 minut, dokud spodní okraje nezezlátnou.
Křehké domácí těsto naplněné k prasknutí lahodnou směsí.
Zdroj: mildlymeandering.com

Náplň z ořechů do cukroví

Tento recept na ořechovou nádivku do cukroví, vás naprosto odzbrojí. Je tak jemná a lahodná, že nebudete věřit, že jste jí ještě nepoužili v žádném svém sladkém jídle. Připravte si s ní například plněné vánoční cukroví neuvěříte svým chutím!

Co budeme potřebovat

  • 300 g ořechů (velmi jemně nasekaných – vlašské ořechy, pekanové ořechy nebo kombinace obojího)
  • 80 g cukru
  • špetka soli
  • 15 g másla (rozpuštěného)
  • 2 lžíce vody (nebo likéru dle výběru)

Postup

  • Ingredience důkladně promíchejte.
  • Náplň použijte do cukroví z lineckého těsta nebo máslového těsta.
  • Přidejte kopeček šlehačky a ozdobte vlašským ořechem.
Krásné symetrické cukroví ořechy naplněné krémem z ořechů.
Zdroj: i.pinimg.com

Nádivka z ořechů do závinu

Je tak jednoduchý a plný intenzivní chuti z ořechů, že jednou roládu s ořechovou náplní a medem upečete a už nebude cesty zpět!

Co budete potřebovat

  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g cukru
  • 90 g másla (rozpuštěného)
  • 125 ml mléka
  • 40 g medu

Na těsto

  • 2 balíčky aktivního sušeného droždí
  • 80 g cukru
  • 120 m teplého mléka
  • 200 g másla (rozpuštěného)
  • 200 g zakysané smetany
  • 4 velká vejce
  • 1 lžička soli
  • 500 g mouky

Postup

  • Ve velké míse smíchejte prvních 5 ingrediencí, dokud se nespojí.
  • V malé misce rozpusťte droždí a 1 lžičku cukru v teplém mléce a nechte 15 minut stát.
  • Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, 3 vejce, sůl, zbývající cukr, směs droždí a postupně přidávejte mouku.
  • Míchejte, aby vzniklo měkké těsto.
  • Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
  • Těsto rozdělte na 3 díly a každý vyválejte.
  • Každý potřete nádivkou z vlašských ořechů.
  • Opatrně rolujte a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Zbývající vejce lehce rozklepněte a roládu s nimi potřete.
  • Pečte dozlatova, 20-25 minut.
Nadýchané roládové těsto plné dokonalé náplně.
Zdroj: cookhousediary.com

Ořechová nádivka se slaninou

Tento základní recept na nádivku s ořech se dá použít na XY způsobů. Můžete z ní tvarovat malé kuličky a poskládat je kolem drůbežího masa při pečení, nebo připravit jeden velký, slaný ořechový koláč. Slaný koláč neboli quinche si můžete připravit s našimi recepty.

Co budeme potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 25 g másla
  • 3 šalotky (nakrájené nadrobno)
  • 2 tyčinky celeru (nakrájené nadrobno)
  • 100 g strouhanky
  • 500 g kvalitní klobásy
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • kůra z 1 malého pomeranče
  • 1 lžíce nasekaných lístků šalvěje
  • 1 vejce (rozšlehané)
  • 8 plátků slaniny
  • hrst nasekané petrželky

Postup

  • Troubu rozehřejte na 200 °C.
  • Připravte si dortovou formu o průměru 18–20 cm.
  • Rozehřejte olej a máslo a šalotku a celer na něm zlehka opékejte 5 minut.
  • Přendejte do mísy a přidejte strouhanku, klobásu, vlašské ořechy, pomerančovou kůru a šalvěj.
  • Přidejte hodně pepře a trochu soli a promíchejte rukama.
  • Přidejte vejce a poté dobře promíchejte.
  • Rozložte plátky slaniny do dortové formy.
  • Opatrně naplňte formu nádivkovou z ořechů.
  • Pečte 40–45 minut, dokud není vršek zlatavý.
  • Nechejte 10 minut chladnout ve formě, poté vyndejte a posypte petrželkou.
Talířek plný kuliček nádivky s ořechy obalené ve slanině.
Zdroj: theglutenfreeblogger.com

Jak dlouho vydrží ořechová náplň?

Nádivka vydrží až 6 měsíců, pokud je správně skladována. Trvanlivost nádivky závisí na řadě faktorů, jako je způsob přípravy a způsob skladování.

Můžete připravit nádivku předem a dát ji do chladničky nebo ji zmrazit?

Neuvařenou nádivku nedávejte do chladničky. Pokud se nádivka připravuje předem, musí se buď zmrazit nebo okamžitě uvařit. Chcete-li uvařenou nádivku použít později, vychlaďte ji a do 2 hodin ji začněte chladit. Použijte jí do 3 až 4 dnů.

Uvařenou nádivku znovu zahřejte na 80 ºC stejně jako všechny zbytky.

Nevařenou nádivku je bezpečné zmrazit. Ingredience lze spojit, dát do mělké nádoby a ihned zmrazit.

Jak zjistit, zda je náplň zkažená?

Častým znakem zkažené nádivky je kyselý zápach, protože šťáva z masa, která se do nádivky vsákla, se začne kazit jako první.

Jak nádivku skladovat, abyste prodloužili její trvanlivost?

Připravenou nádivku můžete uchovat déle čerstvou, když ji po uvaření uložíte do vzduchotěsné nádoby v lednici.

Nebo ji můžete pomocí vakuovačky uložit do mrazáku, kde takto vydrží až 2 roky. Jakou vakuovou svářečku fólií si vybrat se dozvíte v naší recenzi. Tento malý přístroj vám ušetří spoustu času v kuchyni, ale i spoustu peněz v peněžence.

Zajímavá fakta o nádivce – jak naplnit kuře:

1) Po vyjmutí orgánů důkladně opláchněte kuře tekoucí vodou.
2) Připravte nádivku podle našeho receptu.
3) Naplňte nádivku do břišní dutiny, kůži utěsněte pomocí párátek nebo provázku zpět na místo.
4) Kuře vařte asi o 30 minut déle než normálně.

Dvě důležité poznámky k nádivce:

1) Krůtu nadívejte až těsně před pečením.
2) Ihned po vyjmutí kuřete z trouby vyndejte veškerou nádivku z kuřete.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X