Vánoční cukroví s ořechy: recepty & krémy

K vánočnímu cukroví neodmyslitelně patří ořechy, které můžete dát do těsta i do krémů.

Výrazná chuť ořechu dodá cukroví charakteristickou vůni.

Můžeme použít ořechy vlašské i lískové.

Inpirujte se tedy našimi 5 recepty na ořechové cukroví. Věřte, že jej budete milovat.

Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy

Udělejte si na Vánoce lahodné cukroví, které měl prý rád prezident Masaryk.

INGREDIENCE

  • 180 g vlašských ořechů nebo lískových
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr na obalení

POSTUP

  1. Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, pak je nahrubo nasekáme.
  2. Přidáme ostatní suroviny a zpracujme těsto.
  3. Vytvarujeme z něj válečky o průměru cca 4 centimetry a necháme v lednici nebo v mrazáku ztuhnout.
  4. Pak krájíme kolečka a pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C.
  5. Ještě horké obalujeme v cukru.

 Masarykovo cukroví s vlašskými ořechyzdroj: pazitka.cz

Linecké ořechové vánoční cukroví

Linecké cukroví patří ke klasice, obohacené vlašskými ořechy je naprosto úžasné a chutné, vhodné k plnění marmeládou nebo krémem.

INGREDIENCE

  • 100 g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g vlašských ořechů

POSTUP

  1. Máslo necháme úplně změknout.
  2. Ořechy nastrouháme nebo umeleme.
  3. Do mísy prosejeme mouku a cukr.
  4. Přidáme ořechy a promícháme.
  5. Nakonec přidáme vejce a máslo.
  6. Ze všech surovin vypracujeme hladké a pevné těsto.
  7. Z těsta tvoříme nebo vykrajujeme oblíbené tvary.
  8. Tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova.
  10. Upečené tvary můžeme zdobit nebo máčet v čokoládové nebo jiné polevě.
  11. Necháme je minimálně do druhé dne uležet v teple a teprve pak je můžeme skladovat.

Linecké ořechové těsto na vánoční cukrovízdroj: poklicka.doma.nova.cz

Plněné ořechy – tradiční vánoční cukroví

Ořechy jsou výborné i jako krémová náplň, kterou slepujeme vánoční cukroví.

INGREDIENCE:

  • 400 g hladké mouky
  • 60 g mletých ořechů
  • 300 g hery
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová kůra
  • na náplň: 1 Salko, 1 lžíce rumu, hrst mletých ořechů, 125 g másla

POSTUP:

  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto.
  2. Aby se nám těsto lépe zpracovávalo, je dobré ho nechat přes noc odpočinout.
  3. Na druhý den plníme těsto do formiček ořechů, přičemž dáváme tenkou vrstvu, která potom pečením nabude.
  4. Těsto ve formičkách upečeme.
  5. Po upečení těsto z formiček vyklepeme a slepujeme připraveným krémem.
  6. Krém připravíme tak, že do vody v hrnci ponoříme uzavřenou plechovku Salka a vaříme asi 2 hodiny.
  7. Po vychladnutí plechovku otevřeme.
  8. Zkaramelizované Salko smícháme s rumem a umletými ořechy a vymícháme krém.

Vánoční cukroví plněné ořechyzdroj: recepty.blesk.cz

Ořechová náplň do cukroví

INGREDIENCE

  • 125 ml mléka
  • 1 vrchovatá lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 3–5 lžic jemně nastrouhaných či umletých vlašských nebo lískových oříšků

POSTUP

  1. Mléko rozmícháme s moukou a na mírném plameni přivedeme k varu.
  2. Povaříme asi 2 minuty na hustou kaši, odstavíme a necháme za občasného míchání vychladnout.
  3. Mezitím utřeme máslo s oběma cukry a žloutkem do pěny.
  4. Pak do ní po lžičkách vmíchejte vychladlou kaši a utřete na hladký krém.
  5. Nakonec vmícháme umleté ořechy.

Ořechový krém do cukrovízdroj: blog.decodoma.cz

Ořechový krém s rumem

Ořechových krémů jsou různé druhy. Zkuste si třeba připravit tento podle našeho receptu.

INGREDIENCE

  • 120 g vlašských ořechů
  • 120 g moučkového cukru
  • půl decilitru vařicího mléka
  • 120 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • trochu vanilkového cukru

POSTUP

  1. Vlašské ořechy umeleme.
  2. Ořechy smícháme s cukrem a spaříme horkým mlékem.
  3. Potom vše mícháme tak dlouho, až ořechy začnou bělat.
  4. Přidáme rum a nakonec i změklé máslo.
  5. Vymícháme krém, který můžeme slepovat různé druhy vánočního cukroví.

Hotový recept na ořechový krém na cukrovízdroj: jehancancook

Zdobení vánočního cukroví ořechy

Ořechy ke zdobení používáme různými způsoby. Některé cukroví se zdobí již před pečením a to tak, že se sype nahrubo mletými nebo sekanými ořechy. Na tvary z lineckého těsta se může ozdobnou špičkou nastříkat ořechová pěna z tuhého sněhu z bílků.

Takto ozdobené cukroví se pak předkládá jako samostatné cukroví nebo tvoří vrchní díl plněného cukroví. Široké použití mají ořechy jako ozdoba na polévaném cukroví, kde je můžeme použít na tmavou i světlou polevu.

Nepečené cukroví zdobíme kousky ořechů na povrchu, ale můžeme je do hmoty při tvarování i zapracovat a pak tvoří náplň.

Oloupanými a půlenými mandlemi zdobíme tmavou polevu, perníčky nebo kakaové cukroví. Mandle se hodí i do nepečeného cukroví jako vrchní ozdoba nebo vnitřní náplň.

Ořechy jsou velice zdravé v přiměřeném množství. Aby vám tedy vydrželi po delší dobu, přečtěte si náš článek o tom, jak ořechy zavařovat.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.