Recepty na vánoční cukroví s ořechy, které musíte vyzkoušet! Inspirujte se

K vánočnímu cukroví neodmyslitelně patří ořechy, které můžete dát do těsta i do krémů.

Patříte také mezi milovníky této sváteční dobroty?

Pak se inspirujte našimi chutnými recepty na ořechové vánoční cukroví.

Věřte, že jej budete milovat.

Linecké cukroví s ořechy

Linecké cukroví patří ke klasice, obohacené vlašskými ořechy je naprosto úžasné a chutné, vhodné k plnění marmeládou nebo krémem.

INGREDIENCE

  • 100 g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g vlašských ořechů

POSTUP

  1. Máslo necháme úplně změknout.
  2. Ořechy nastrouháme nebo umeleme.
  3. Do mísy prosejeme mouku a cukr.
  4. Přidáme ořechy a promícháme.
  5. Nakonec přidáme vejce a máslo.
  6. Ze všech surovin vypracujeme hladké a pevné těsto.
  7. Z těsta tvoříme nebo vykrajujeme oblíbené tvary.
  8. Tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova.
  10. Upečené tvary můžeme zdobit nebo máčet v čokoládové nebo jiné polevě.
  11. Necháme je minimálně do druhé dne uležet v teple a teprve pak je můžeme skladovat.
Vykrajované tvary z lineckého těsta na pečícím papíru na plechu.
www.zenyvmeste.sk

Plněné ořechy rumovým krémem

Ořechy jsou výborné stejně jako krémová náplň, kterou slepujeme vánoční cukroví. Pojďme na to!

INGREDIENCE

  • 400 g hladké mouky
  • 60 g mletých ořechů
  • 300 g hery
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová kůra
  • na náplň: 1 Salko, 1 lžíce rumu, hrst mletých ořechů, 125 g másla

POSTUP:

  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto.
  2. Aby se nám těsto lépe zpracovávalo, je dobré ho nechat přes noc odpočinout.
  3. Na druhý den plníme těsto do formiček ořechů, přičemž dáváme tenkou vrstvu, která potom pečením nabude.
  4. Těsto ve formičkách upečeme.
  5. Po upečení těsto z formiček vyklepeme a slepujeme připraveným krémem.
  6. Krém připravíme tak, že do vody v hrnci ponoříme uzavřenou plechovku Salka a vaříme asi 2 hodiny.
  7. Po vychladnutí plechovku otevřeme.
  8. Zkaramelizované Salko smícháme s rumem a umletými ořechy a vymícháme krém.
Ořechy plněné krémem v ozdobné krabičce s vánoční ozdobou.
www.crushpixel.com

Sněhové kuličky s vlašskými ořechy

Tyto vánoční kuličky jsou z jemně nasekaných vlašských ořechů, mouky a vanilky a jako bonus posypané moučkovým cukrem. Mňamka!

Ingredience

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku vlašských ořechů, jemně nasekaných
  • 2 až 3 lžíce cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 8 lžíc másla o pokojové teplotě
  • špetka soli
  • asi 1 šálek moučkového cukru

Postup

  1. Připravíme si těsto.
  2. Smícháme všechny suché přísady (mouku, vlašské ořechy, sůl a cukr) ve velké misce.
  3. Přidáme vanilkový extrakt.
  4. Přidáme máslo na malé kousky a vše spojíme rukama.
  5. Těsto zchladíme nejméně 30 minut v lednici nebo přes noc.
  6. Předehřejeme troubu na 150 ° C.
  7. Plech vyložíme silikonovou podložkou na pečení.
  8. Tvarujeme těsto na malé kuličky, které nejsou větší než ořech, a položíme je na podložku, rozmístěné nejméně  je na plech cookie, rozmístěné nejméně 2,5 cm od sebe.
  9. Pečeme 35 minut.
  10. Když jsou kuličky ještě teplé, ale dostatečně chladné na dotek, vložíme je do moučkového cukru.
  11. Odložíme je na stojan, aby úplně vychladly.
  12. Po vychladnutí znovu zaprášíme moučkovým cukrem.
Vánoční ořechové kuličky obalované moučkovým cukrem na zdobném talíři.
www.simplyrecipes.com

Pokud preferujete kokos, vyzkoušejte i našich 6 lahodných receptů na cukroví s kokosem.


Švýcarské vánoční cukroví s ořechy

Toto ořechové cukroví patří mezi švýcarskou klasiku a určitě ho vyzkoušejte i vy! Poleva s kapkou třešňovice cukroví dodá nezaměnitelnou chuť.

Ingredience

Na cukroví:

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 225 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g mletých lískových ořechů
  • 200 g moučkového cukru

Na polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 a ½ lžíce vody
  • 1 a ½ čajové lžičky třešňovice
  • poloviny ořechů na ozdobu

Postup

  1. Vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha.
  2. Přidejte do vaječných bílků mleté ​​vlašské ořechy, mleté ​​lískové ořechy a cukr a vše spolu promíchejte a vytvořte lepivé těsto.
  3. Těsto vyválejte mezi dvěma listy papíru na pečení, aby bylo silné asi 1 cm.
  4. Použijte vykrajovátko podle vašeho výběru (např. květinu, vánoční stromek, hvězdu) a vykrajujte cukroví.
  5. Jelikož je těsto dost vlhké a lepkavé, budete muset nejspíš použít špachtli, abyste cukroví dokázali zvednout.
  6. Cukroví položte na list papíru na pečení a nechte asi 6 hodin nebo přes noc schnout.
  7. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  8. Pečte cukroví asi 10-12 minut, dokud není lehce hnědé.
  9. Nechte hotové cukroví vychladnout.
  10. Vytvořte polevu smícháním moučkového cukru, vody a třešňovice.
  11. Jemně ponořte jednu stranu cukroví do polevy a nechte přebytečnou polevu odkapat.
  12. Položte ledové cukroví na rošt a ozdobte polovinou ořechu.
Vánoční cukroví z ořechů polité glazurou a ozdobené vlašským ořechem na roštu.
www.eatlittlebird.com

Ořechový krém s rumem

Ořechových krémů jsou různé druhy. Zkuste si třeba připravit tento podle našeho receptu.

INGREDIENCE

  • 120 g vlašských ořechů
  • 120 g moučkového cukru
  • půl decilitru vařicího mléka
  • 120 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • trochu vanilkového cukru

POSTUP

  1. Vlašské ořechy umeleme.
  2. Ořechy smícháme s cukrem a spaříme horkým mlékem.
  3. Potom vše mícháme tak dlouho, až ořechy začnou bělat.
  4. Přidáme rum a nakonec i změklé máslo.
  5. Vymícháme krém, který můžeme slepovat různé druhy ořechového vánočního cukroví.
Krém z ořechů v hrnci.
www.jehancancook.com

Zdobení vánočního cukroví ořechy

Ořechy ke zdobení používáme různými způsoby.

Některé cukroví se zdobí již před pečením a to tak, že se sype nahrubo mletými nebo sekanými ořechy. Na tvary z lineckého těsta se může ozdobnou špičkou nastříkat ořechová pěna z tuhého sněhu z bílků.

Takto ozdobené cukroví se pak předkládá jako samostatné cukroví nebo tvoří vrchní díl plněného cukroví. Široké použití mají ořechy jako ozdoba na polévaném cukroví, kde je můžeme použít na tmavou i světlou polevu.

Nepečené cukroví zdobíme kousky ořechů na povrchu, ale můžeme je do hmoty při tvarování i zapracovat a pak tvoří náplň.

Oloupanými a půlenými mandlemi zdobíme tmavou polevu, perníčky nebo kakaové cukroví. Mandle se hodí i do nepečeného cukroví jako vrchní ozdoba nebo vnitřní náplň.

Ořechy jsou velice zdravé v přiměřeném množství. Aby vám tedy vydržely po delší dobu, přečtěte si náš článek o tom, jak ořechy zavařovat.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X