K vánočnímu cukroví neodmyslitelně patří ořechy, které můžete dát do těsta i do krémů.
Patříte také mezi milovníky této sváteční dobroty?
Pak se inspirujte našimi chutnými recepty na ořechové vánoční cukroví.
Věřte, že jej budete milovat.
Linecké cukroví s ořechy
Linecké cukroví patří ke klasice, obohacené vlašskými ořechy je naprosto úžasné a chutné, vhodné k plnění marmeládou nebo krémem.
INGREDIENCE
- 100 g cukru krupice
- 1 ks vejce
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g vlašských ořechů
POSTUP
- Máslo necháme úplně změknout.
- Ořechy nastrouháme nebo umeleme.
- Do mísy prosejeme mouku a cukr.
- Přidáme ořechy a promícháme.
- Nakonec přidáme vejce a máslo.
- Ze všech surovin vypracujeme hladké a pevné těsto.
- Z těsta tvoříme nebo vykrajujeme oblíbené tvary.
- Tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova.
- Upečené tvary můžeme zdobit nebo máčet v čokoládové nebo jiné polevě.
- Necháme je minimálně do druhé dne uležet v teple a teprve pak je můžeme skladovat.

Plněné ořechy rumovým krémem
Ořechy jsou výborné stejně jako krémová náplň, kterou slepujeme vánoční cukroví. Pojďme na to!
INGREDIENCE
- 400 g hladké mouky
- 60 g mletých ořechů
- 300 g hery
- 140 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce kakaa
- 1 balíček vanilkového cukru
- citronová kůra
- na náplň: 1 Salko, 1 lžíce rumu, hrst mletých ořechů, 125 g másla
POSTUP:
- Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto.
- Aby se nám těsto lépe zpracovávalo, je dobré ho nechat přes noc odpočinout.
- Na druhý den plníme těsto do formiček ořechů, přičemž dáváme tenkou vrstvu, která potom pečením nabude.
- Těsto ve formičkách upečeme.
- Po upečení těsto z formiček vyklepeme a slepujeme připraveným krémem.
- Krém připravíme tak, že do vody v hrnci ponoříme uzavřenou plechovku Salka a vaříme asi 2 hodiny.
- Po vychladnutí plechovku otevřeme.
- Zkaramelizované Salko smícháme s rumem a umletými ořechy a vymícháme krém.

Sněhové kuličky s vlašskými ořechy
Tyto vánoční kuličky jsou z jemně nasekaných vlašských ořechů, mouky a vanilky a jako bonus posypané moučkovým cukrem. Mňamka!
Ingredience
- 1 šálek hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku vlašských ořechů, jemně nasekaných
- 2 až 3 lžíce cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 8 lžíc másla o pokojové teplotě
- špetka soli
- asi 1 šálek moučkového cukru
Postup
- Připravíme si těsto.
- Smícháme všechny suché přísady (mouku, vlašské ořechy, sůl a cukr) ve velké misce.
- Přidáme vanilkový extrakt.
- Přidáme máslo na malé kousky a vše spojíme rukama.
- Těsto zchladíme nejméně 30 minut v lednici nebo přes noc.
- Předehřejeme troubu na 150 ° C.
- Plech vyložíme silikonovou podložkou na pečení.
- Tvarujeme těsto na malé kuličky, které nejsou větší než ořech, a položíme je na podložku, rozmístěné nejméně je na plech cookie, rozmístěné nejméně 2,5 cm od sebe.
- Pečeme 35 minut.
- Když jsou kuličky ještě teplé, ale dostatečně chladné na dotek, vložíme je do moučkového cukru.
- Odložíme je na stojan, aby úplně vychladly.
- Po vychladnutí znovu zaprášíme moučkovým cukrem.

Pokud preferujete kokos, vyzkoušejte i našich 6 lahodných receptů na cukroví s kokosem.
Objevte podobné tipy
Švýcarské vánoční cukroví s ořechy
Toto ořechové cukroví patří mezi švýcarskou klasiku a určitě ho vyzkoušejte i vy! Poleva s kapkou třešňovice cukroví dodá nezaměnitelnou chuť.
Ingredience
Na cukroví:
- 2 bílky
- špetka soli
- 225 g mletých vlašských ořechů
- 150 g mletých lískových ořechů
- 200 g moučkového cukru
Na polevu:
- 150 g moučkového cukru
- 1 a ½ lžíce vody
- 1 a ½ čajové lžičky třešňovice
- poloviny ořechů na ozdobu
Postup
- Vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha.
- Přidejte do vaječných bílků mleté vlašské ořechy, mleté lískové ořechy a cukr a vše spolu promíchejte a vytvořte lepivé těsto.
- Těsto vyválejte mezi dvěma listy papíru na pečení, aby bylo silné asi 1 cm.
- Použijte vykrajovátko podle vašeho výběru (např. květinu, vánoční stromek, hvězdu) a vykrajujte cukroví.
- Jelikož je těsto dost vlhké a lepkavé, budete muset nejspíš použít špachtli, abyste cukroví dokázali zvednout.
- Cukroví položte na list papíru na pečení a nechte asi 6 hodin nebo přes noc schnout.
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Pečte cukroví asi 10-12 minut, dokud není lehce hnědé.
- Nechte hotové cukroví vychladnout.
- Vytvořte polevu smícháním moučkového cukru, vody a třešňovice.
- Jemně ponořte jednu stranu cukroví do polevy a nechte přebytečnou polevu odkapat.
- Položte ledové cukroví na rošt a ozdobte polovinou ořechu.

Ořechový krém s rumem
Ořechových krémů jsou různé druhy. Zkuste si třeba připravit tento podle našeho receptu.
INGREDIENCE
- 120 g vlašských ořechů
- 120 g moučkového cukru
- půl decilitru vařicího mléka
- 120 g másla
- 1 lžíce rumu
- trochu vanilkového cukru
POSTUP
- Vlašské ořechy umeleme.
- Ořechy smícháme s cukrem a spaříme horkým mlékem.
- Potom vše mícháme tak dlouho, až ořechy začnou bělat.
- Přidáme rum a nakonec i změklé máslo.
- Vymícháme krém, který můžeme slepovat různé druhy ořechového vánočního cukroví.

Zdobení vánočního cukroví ořechy
Ořechy ke zdobení používáme různými způsoby.
Některé cukroví se zdobí již před pečením a to tak, že se sype nahrubo mletými nebo sekanými ořechy. Na tvary z lineckého těsta se může ozdobnou špičkou nastříkat ořechová pěna z tuhého sněhu z bílků.
Takto ozdobené cukroví se pak předkládá jako samostatné cukroví nebo tvoří vrchní díl plněného cukroví. Široké použití mají ořechy jako ozdoba na polévaném cukroví, kde je můžeme použít na tmavou i světlou polevu.
Nepečené cukroví zdobíme kousky ořechů na povrchu, ale můžeme je do hmoty při tvarování i zapracovat a pak tvoří náplň.
Oloupanými a půlenými mandlemi zdobíme tmavou polevu, perníčky nebo kakaové cukroví. Mandle se hodí i do nepečeného cukroví jako vrchní ozdoba nebo vnitřní náplň.
Ořechy jsou velice zdravé v přiměřeném množství. Aby vám tedy vydržely po delší dobu, přečtěte si náš článek o tom, jak ořechy zavařovat.