K vánočnímu cukroví neodmyslitelně patří ořechy, které můžete dát do těsta i do krémů.
Výrazná chuť ořechu dodá cukroví charakteristickou vůni.
Můžeme použít ořechy vlašské i lískové.
Inpirujte se tedy našimi 5 recepty na ořechové cukroví. Věřte, že jej budete milovat.
Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Udělejte si na Vánoce lahodné cukroví, které měl prý rád prezident Masaryk.
INGREDIENCE
- 180 g vlašských ořechů nebo lískových
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- moučkový cukr na obalení
POSTUP
- Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, pak je nahrubo nasekáme.
- Přidáme ostatní suroviny a zpracujme těsto.
- Vytvarujeme z něj válečky o průměru cca 4 centimetry a necháme v lednici nebo v mrazáku ztuhnout.
- Pak krájíme kolečka a pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C.
- Ještě horké obalujeme v cukru.
zdroj: pazitka.cz
Objevte podobné tipy
Linecké ořechové vánoční cukroví
Linecké cukroví patří ke klasice, obohacené vlašskými ořechy je naprosto úžasné a chutné, vhodné k plnění marmeládou nebo krémem.
INGREDIENCE
- 100 g cukru krupice
- 1 ks vejce
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g vlašských ořechů
POSTUP
- Máslo necháme úplně změknout.
- Ořechy nastrouháme nebo umeleme.
- Do mísy prosejeme mouku a cukr.
- Přidáme ořechy a promícháme.
- Nakonec přidáme vejce a máslo.
- Ze všech surovin vypracujeme hladké a pevné těsto.
- Z těsta tvoříme nebo vykrajujeme oblíbené tvary.
- Tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova.
- Upečené tvary můžeme zdobit nebo máčet v čokoládové nebo jiné polevě.
- Necháme je minimálně do druhé dne uležet v teple a teprve pak je můžeme skladovat.
zdroj: poklicka.doma.nova.cz
Plněné ořechy – tradiční vánoční cukroví
Ořechy jsou výborné i jako krémová náplň, kterou slepujeme vánoční cukroví.
INGREDIENCE:
- 400 g hladké mouky
- 60 g mletých ořechů
- 300 g hery
- 140 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce kakaa
- 1 balíček vanilkového cukru
- citronová kůra
- na náplň: 1 Salko, 1 lžíce rumu, hrst mletých ořechů, 125 g másla
POSTUP:
- Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto.
- Aby se nám těsto lépe zpracovávalo, je dobré ho nechat přes noc odpočinout.
- Na druhý den plníme těsto do formiček ořechů, přičemž dáváme tenkou vrstvu, která potom pečením nabude.
- Těsto ve formičkách upečeme.
- Po upečení těsto z formiček vyklepeme a slepujeme připraveným krémem.
- Krém připravíme tak, že do vody v hrnci ponoříme uzavřenou plechovku Salka a vaříme asi 2 hodiny.
- Po vychladnutí plechovku otevřeme.
- Zkaramelizované Salko smícháme s rumem a umletými ořechy a vymícháme krém.
zdroj: recepty.blesk.cz
Ořechová náplň do cukroví
INGREDIENCE
- 125 ml mléka
- 1 vrchovatá lžíce hladké nebo polohrubé mouky
- 125 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 3–5 lžic jemně nastrouhaných či umletých vlašských nebo lískových oříšků
POSTUP
- Mléko rozmícháme s moukou a na mírném plameni přivedeme k varu.
- Povaříme asi 2 minuty na hustou kaši, odstavíme a necháme za občasného míchání vychladnout.
- Mezitím utřeme máslo s oběma cukry a žloutkem do pěny.
- Pak do ní po lžičkách vmíchejte vychladlou kaši a utřete na hladký krém.
- Nakonec vmícháme umleté ořechy.
zdroj: blog.decodoma.cz
Ořechový krém s rumem
Ořechových krémů jsou různé druhy. Zkuste si třeba připravit tento podle našeho receptu.
INGREDIENCE
- 120 g vlašských ořechů
- 120 g moučkového cukru
- půl decilitru vařicího mléka
- 120 g másla
- 1 lžíce rumu
- trochu vanilkového cukru
POSTUP
- Vlašské ořechy umeleme.
- Ořechy smícháme s cukrem a spaříme horkým mlékem.
- Potom vše mícháme tak dlouho, až ořechy začnou bělat.
- Přidáme rum a nakonec i změklé máslo.
- Vymícháme krém, který můžeme slepovat různé druhy vánočního cukroví.
zdroj: jehancancook
Zdobení vánočního cukroví ořechy
Ořechy ke zdobení používáme různými způsoby. Některé cukroví se zdobí již před pečením a to tak, že se sype nahrubo mletými nebo sekanými ořechy. Na tvary z lineckého těsta se může ozdobnou špičkou nastříkat ořechová pěna z tuhého sněhu z bílků.
Takto ozdobené cukroví se pak předkládá jako samostatné cukroví nebo tvoří vrchní díl plněného cukroví. Široké použití mají ořechy jako ozdoba na polévaném cukroví, kde je můžeme použít na tmavou i světlou polevu.
Nepečené cukroví zdobíme kousky ořechů na povrchu, ale můžeme je do hmoty při tvarování i zapracovat a pak tvoří náplň.
Oloupanými a půlenými mandlemi zdobíme tmavou polevu, perníčky nebo kakaové cukroví. Mandle se hodí i do nepečeného cukroví jako vrchní ozdoba nebo vnitřní náplň.
Ořechy jsou velice zdravé v přiměřeném množství. Aby vám tedy vydrželi po delší dobu, přečtěte si náš článek o tom, jak ořechy zavařovat.