Vánoční ořechové vábení v podobě cukroví

Ořechy všech druhů jsou velmi častou přísadou nebo základní surovinou v receptech na vánoční cukroví. Přidávají se v menším nebo větším množstvím již do těsta, do krémů, do náplní u plněného cukroví a hojně se využívají i při zdobení. Nejčastěji se používají vlašské ořechy následované lískovými oříšky. Mohou to však být i jiné ořechy, například kešu oříšky, kterými však spíše zdobíme, protože těsto s nimi se trochu drobí. Jako ořechy se používají i mandle nebo arašídy, ačkoliv pravými ořechy nejsou.

Vlašské ořechy nejlepší ořechy pro vaše srdce. Jsou v Česku velmi oblíbené cenou, výživností (obsahují až 70 % tuků, z toho převážně omega 3 mastných nenasycených kyselin) a mnoho bílkovin. Najdete v nich také většinu vitaminů B a vitamin E. Chrání tělo před buněčným poškozením, předčasným stárnutím, záněty, chorobami srdce a rakovinovým onemocněním. Reguluje krevní tlak, snižuje riziko infarktu, hladinu cholesterolu a působí protizánětlivě. Vlašské ořechy tak prý prodlužují život. A stačí jich denně sníst přibližně osm.

1. Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy

Udělejte si na Vánoce lahodné cukroví, které měl prý rád prezident Masaryk.

INGREDIENCE :

  • 180 g vlašských ořechů nebo lískových
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr na obalení

POSTUP :

  1. Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, pak je nahrubo nasekáme.
  2. Přidáme ostatní suroviny a zpracujme těsto.
  3. Vytvarujeme z něj válečky o průměru cca 4 centimetry a necháme v lednici nebo v mrazáku ztuhnout.
  4. Pak krájíme kolečka a pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C.
  5. Ještě horké obalujeme v cukru.

 Masarykovo cukroví s vlašskými ořechyzdroj : pazitka.cz

2. Linecké ořechové těsto na vánoční cukroví

Linecké cukroví patří ke klasice, obohacené vlašskými ořechy je naprosto úžasné a chutné, vhodné k plnění marmeládou nebo krémem.

INGREDIENCE :

  • 100g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 300g hladké mouky
  • 200g másla
  • 100g vlašských ořechů

POSTUP :

  1. Máslo necháme úplně změknout.
  2. Ořechy nastrouháme nebo umeleme.
  3. Do mísy prosejeme mouku a cukr.
  4. Přidáme ořechy a promícháme.
  5. Nakonec přidáme vejce a máslo.
  6. Ze všech surovin vypracujeme hladké a pevné těsto.
  7. Z těsta tvoříme nebo vykrajujeme oblíbené tvary.
  8. Tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova.
  10. Upečené tvary můžeme zdobit nebo máčet v čokoládové nebo jiné polevě.
  11. Necháme je minimálně do druhé dne uležet v teple a teprve pak je můžeme skladovat.

Linecké ořechové těsto na vánoční cukroví

zdroj : poklicka.doma.nova.cz

3. Ořechový krém do cukroví

INGREDIENCE :

  • 125 ml mléka
  • 1 vrchovatá lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 3–5 lžic jemně nastrouhaných či umletých vlašských nebo lískových oříšků

POSTUP :

  1. Mléko rozmícháme s moukou a na mírném plameni přivedeme k varu.
  2. Povaříme asi 2 minuty na hustou kaši, odstavíme a necháme za občasného míchání vychladnout.
  3. Mezitím utřeme máslo s oběma cukry a žloutkem do pěny.
  4. Pak do ní po lžičkách vmíchejte vychladlou kaši a utřete na hladký krém.
  5. Nakonec vmícháme umleté ořechy.

Ořechový krém do cukrovízdroj : blog.decodoma.cz

Ořechy ke zdobení používáme různými způsoby. Některé cukroví se zdobí již před pečením a to tak, že se sype nahrubo mletými nebo sekanými ořechy. Na tvary z lineckého těsta se může ozdobnou špičkou nastříkat ořechová pěna z tuhého sněhu z bílků. Takto ozdobené cukroví se pak předkládá jako samostatné cukroví nebo tvoří vrchní díl plněného cukroví. Široké použití mají ořechy jako ozdoba na polévaném cukroví, kde je můžeme použít na tmavou i světlou polevu. Nepečené cukroví zdobíme kousky ořechů na povrchu, ale můžeme je do hmoty při tvarování i zapracovat a pak tvoří náplň. Oloupanými a půlenými mandlemi zdobíme tmavou polevu, perníčky nebo kakaové cukroví. Mandle se hodí i do nepečeného cukroví jako vrchní ozdoba nebo vnitřní náplň.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *