Ochutnejte ty nejlepší recepty na kuličky plné lahodných oříšků pro sladké mlsání i slavnostní příležitosti

Chystáte sladké pohoštění na oslavu či svátky? Skvělou volbou jsou recepty na ořechové kuličky.

Mají zcela charakteristickou a nezaměnitelnou chuť pro každého, kdo rád mlsá.

Udělejte radost nejen svým blízkým, ale také přátelům či kolegům do práce.

No, a jestli nevíte co nachystat třeba pod stromeček, pak zkuste některou z našich pochoutek a zabalte do dárkového balení.

Klasické ořechové kuličky

Můžete je připravit na vánoční svátky, ale klidně mohou být i svatebním cukrovím. Někdo jim říká mexické svatební cukroví, další sněhové či máslové koule a někdo dokonce maďarské ořechové křupance. Názvů mohou mít bezpočet, ale chuť je jen jedna. Uvidíte, že vám zachutnají. Omrkněte také recepty na vánoční cukroví bez pečení.

Ingredience:

  • 1 hrnek změklého másla
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky vločkové soli
  • 2 hrnky jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a připravíme si nevymaštěný plech.
  • Máslo, cukr i vanilku dáme do nádoby stojanového mixéru a šleháme na střední rychlost, dokud není směs nadýchaná.
  • Do mísy prosejeme mouku se solí. Po částech vmícháme do máslové směsi, aby se dobře zapracovala.
  • Poté přisypeme mleté vlašské ořechy a vypracujeme hladké těsto.
  • Z hotového těsta odebíráme stejně velké kousky o velikosti vlašského ořechu.
  • Vytvarujeme z něj kouli a položíme na nevymaštěný plech. Takto postupujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto.
  • Mezi jednotlivými kuličkami necháváme aspoň 2 cm mezeru.
  • Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 12 až 15 minut.
  • Upečené kuličky vyjmeme z trouby a přendáme na chladící mřížku.
  • Po zhruba 15 minutách, kdy budou už dostatečně vychladlé, je obalíme v moučkovém cukru.
Staromódní ořechové koule slazené hnědým cukrem.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Nepečené koule s ořechy

Doplnit energii je často v průběhu dne trochu tvrdý oříšek, protože jsme stále v jednom letu a nestíháme se ani najíst. Pokud ovšem rádi mlsáte, můžete si vyrobit tyhle luxusní ořechové kuličky, po kterých olíznete všech 10 a ještě uděláte i něco pro své zdraví.

Ingredience:

  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 2 hrnky rozinek
  • 6 vypeckovaných datlí
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek strouhaného kokosu

Postup

  • Do nádoby kuchyňského robota nasypeme mandle i vlašské ořechy a rozmixujeme najemno.
  • Přidáme rozinky, datle, skořici, vanilku a mixujeme, dokud se vše nespojí a těsto není lepivé.
  • Vyjmeme nádobu ze základny a do samostatné mísy nasypeme kokos.
  • Z hmoty odebíráme stejně velké kousky, které vytvarujeme do kuličky a obalíme v kokosu.
  • Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.
Energetické kuličky z nepečených ořechů a datlí.
Zdroj: https://www.yummyhealthyeasy.com

Ořechové kuličky s medem

Jsou velmi lahodné, jemné, a když je vložíme do úst, doslova se rozplývají na jazyku. Jednou ochutnáte a uvidíte, že se tato dobrota stane oblíbenou součástí Vánoc. Už jen díky tomu, že jsou hned hotové a můžete je připravit klidně až na poslední chvíli.

Ingredience:

  • 1 hrnek změklého soleného másla
  • 1/4 hrnku kvalitního medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrnek moučkového cukru na obalování

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 150 stupňů.
  • Do misky dáme máslo, med i vanilkový extrakt a elektrickým šlehačem vyšleháme, aby vznikla krémová hmota.
  • Vmícháme po částech mouku a dobře promícháme.
  • Nakonec přisypeme vlašské ořechy a znovu důkladně promísíme, aby se vše spojilo.
  • Z těsta tvoříme tak 1 – 2 cm velké kuličky, které narovnáme na vymaštěný plech.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme do světle zlatavé barvy po dobu 30 až 45 minut.
  • Upečené vyjmeme a necháme zhruba 5 minut odpočívat, aby kuličky trochu vychladly, zhruba tak 5 minut.
  • Moučkový cukr nasypeme do misky a teplé kuličky v něm obalíme.
Medové máslové kuličky.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Tip:
Rumové kuličky s ořechy
Zkuste ochutnat tyhle nezapomenutelné koule plné lahodného rumu, po kterých se jen zapráší.
Co budete potřebovat:
100 g dětských piškot nebo vanilkových sušenek, 113 g nesoleného másla, 80 g moučkového cukru, 50 g rozinek, 3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů, 2 lžíce holandského kakaa, 3 – 4 lžíce rumu, 1/2 hrnku kokosu na obalování.
Jak na to:
Oplatky/piškoty rozdrtíme, dáme do misky, přidáme mleté ořechy, nasekané rozinky, cukr, kakao, máslo a zalijeme rumem. Vypracujeme hladkou hmotu, ze které odebíráme lžičkou kousky těsta, tvarujeme do kuliček a každou kuličku poté obalíme v kokosu. Skládáme nejlépe do jednotlivých papírových košíčků, případně na tác s pečícím papírem.

Zdravé ořechové kuličky

Tyto sladké pochoutky se snadno vyrábějí a ještě jsou zdravé. Jsou ideální svačinou či dezertem, navíc jsou super i jako pochoutka pro děti. Jejich výroba zabere zhruba 10 – 15 minut.

Ingredience:

  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 hrnek měkkých čerstvých datlí
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 2 lžíce medu
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/4 hrnku sušeného kokosu

Postup

  • Datle, vlašské ořechy, mandlové máslo, med a sůl vložíme do kuchyňského robotu a rozmixujte na hladkou směs.
  • Podle potřeby budeme muset robot zastavit a oškrábat hmotu ze stran nádoby.
  • Směs by se měla po úplném rozmixování surovin spojit a vytvořit hmotu jako těsto.
  • Těsto rozdělíme na 14 stejně velkých kuliček.
  • Kuličky obalujeme v kokosu a podáváme.
  • Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.
Paleo ořechovo-datlové energetické kuličky.
Zdroj: https://healthyfitnessmeals.com

Tip:
Čokoládové kuličky s ořechy
Pro skutečné čokoholiky jsou tu tyto lahodné koule nadupané čokoládou a dalšími skvělými surovinami.
Co budeme potřebovat:
1 hrnek čokoládových lupínků, 1 hrnek cukru, 3 polévkové lžíce světlého kukuřičného sirupu, 1/2 hrnku rumu, 2 a 1/2 hrnku jemně drcených vanilkových oplatek, 1 hrnek jemně mletých vlašských ořechů.
Jak na to:
Čokoládové lupínky dáme rozpustit do vodní lázně, až budou hladké. Odstavíme z lázně, přisypeme 1/2 hrnku cukru, kukuřičný sirup a rozšleháme. Přilijeme rum a zamícháme. Vsypeme vanilkové oplatky, ořechy a mícháme, až bude směs hladká.

Do malé misky dáme zbývající cukr. Lžičkou nabíráme těsto, tvoříme koule a každou obalíme v cukru. Naskládáme na tác a dáme vychladit do lednice. Kdo chce, může ještě obalit v kakau, ale není to nutné. V lednici vydrží maximálně 5 dní.

Jak skladovat vlašské a jiné ořechy?

Jedině ořechy, co dobře uskladníme, nám mohou vydržet. Pokud je necháme jen tak pohozené ve skříňce, budou brzy zralé na vyhození.

Zřejmě nejchoulostivější jsou vlašské ořechy, bez kterých se neobejde vánoční cukroví, ale ani mnohé záviny, buchty atd.Vlašáky je možné skladovat nevyloupané se skořápkou, nebo jako vyloupaná jádra.

  • Vzduchotěsné nádoby – jádra nasypeme do sklenice/nádoby, kterou je možné vzduchotěsně uzavřít. Takto uskladněné ořechy mohou vydržet až 6 měsíců.
  • Vakuovačka – jestli máte vakuovačku, pak můžete vlašáky uložit ve vakuu. Na to ovšem musí být opravdu dobře vysušené.
  • Zmrazení – v mrazáku je možné tyto ořechy skladovat maximálně 1 rok. Je to vlastně optimální způsob, jak se dají skladovat z dlouhodobějšího hlediska. Potřebujeme sáčky či boxy určené pro zamrazování potravin. Co se týká sáčků, obyčejný mikrotenový je k ničemu, chce to pevnější.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X