Recepty na domácí másla z ořechů 6x jinak. Zdravá pochoutka, která zpestří nejen vaši snídani!

Chcete zase trochu zpestřit svůj jídelníček?

Pak vyzkoušejte naše recepty na ořechová másla, které jsou vhodné pro celou rodinu!

Můžete si jimi ozvláštnit svůj jídelníček a to od ovesných kaší, přes muffiny až po polévky či omáčky.

Navíc jsou jednoduché na přípravu a zdravější a levnější než jejich kupované verze.

Tak pojďme na to!

Máslo z pražených mandlí

Toto domácí mandlové máslo vyrobíte pouze ze čtyř ingrediencí a jeho příprava trvá méně než 30 minut. Namažte si jej na sendvič nebo ho použijte jako dip k ovoci.

Co budete potřebovat

  • 500 g mandlí
  • 3 lžíce medu
  • 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
  • 1/8 lžičky mořské soli, případně více podle chuti

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • V malé misce prošlehejte rozpuštěný kokosový olej, 3 lžíce medu a 1/8 lžičky soli.
  • Vložte mandle do mixéru, přilijte medovou směs a promíchejte, aby se mandle ve směsi rovnoměrně obalily.
  • Na plech vyložený pečícím papírem rozložte mandle do rovnoměrné vrstvy (stěrkou seškrábněte přebytečný med z misky a rozetřete na mandle).
  • Pečte v předehřáté troubě 14 – 15 minut, dokud nezezlátnou, a jednou v polovině pečení mandle prohoďte.
  • Nechte vychladnout, asi 20 minut.
  • Mandle nasypte do kuchyňského robotu.
  • Mixujte, dokud se nerozemelou na máslo, každých pár minut přestaňte mixovat a seškrábněte stěny a dno mixéru (doba zpracování se bude lišit v závislosti na modelech kuchyňských robotů – 8 až 20 minut).
  • Na konci mixování můžete přidat ještě lžíci medu a špetku nebo dvě soli podle potřeby.
  • Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Mandlové máslo ve sklenici, která je položená na talířku.
www.cookingclassy.com

Máme pro vás také 8 jedinečných receptů na vánoční cukroví z mandlí, které si jednoduše zamilujete!

Lískooříškové máslo s kakaem

Tento veganský recept na domácí máslo z lískových oříšků a kakaa povyšuje ořechová másla na úplně jinou úroveň! Přesvědčte se sami.

Co budete potřebovat

  • 2 šálky pražených lískových ořechů
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • ⅓ šálku kokosového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ⅛ lžičky soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 163 °C.
  • Dejte rošt do středu trou y.
  • Lískové ořechy rozprostřete v jedné vrstvě na nevymaštěný plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte v troubě asi 12–15 minut, nebo dokud se ořechy nerozvoní, jejich slupky zhnědnou a nezačnou se dělit a praskat.
  • Během pečení s plechem občas zatřeste.
  • Teplé lískové ořechy zabalte do čisté utěrky na 5-10 minut.
  • Poté z nich pomocí utěrky setřete slupky.
  • Takto připravené ořišky dejte do kuchyňského robotu a mixujte při nízké rychlosti, dokud vám neznikne hladké a krémové máslo (asi 5-10 minut).
  • Přibližně každých pár minut budete muset oškrábat stěny mísy.
  • Přidejte zbytek ingrediencí.
  • Mixujte po dobu 30 sekund, aby se směs spojila.
  • Nemixujte příliš, směs se může oddělit.
  • Ochutnejte a případně doslaďte.
  • Máslo nalijte do sterilních sklenic.
  • Uchovávejte při pokojové teplotě nebo v chladničce po dobu jednoho měsíce.
  • Upozorňujeme, že po vychlazení máslo ztuhne.
Máslo z lískových ořechů a kakaa ve sklenici a lžíce, která si ze sklenice nabírá. Kolem jsou rozsypané lískové ořechy.
www.littlespicejar.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze tyčových mixérů. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Máslo z para ořechů

Vyzkoušejte toto jemné máslo z para ořechů, který se stane vaší oblíbeným doplňkem snídaně nebo odpolední svačiny. Skvěle se hodí do smoothies či omáček, ale i do polévek a salátových dresink!

Co budete potřebovat

  • 1 šálek para ořechů (nesolených, nepražených)

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Na plech vyložený pečícím papírem rozprostřete para ořechy a pečte 5 minut.
  • V kuchyňském robotu mixujte pražené para ořechy v intervalech, aby se stroj nepřehřál a ořechy nebyly příliš horké (kontrolujte přibližně každou 1 minutu v závislosti na vašem mixéru).
  • Tento proces bude trvat 2 až 5 minut v závislosti na výkonu vašeho stroje.
  • Výsledkem bude hladké a krémové ořechové máslo.       
  • Přendejte máslo do vzduchotěsné nebo skleněné nádoby a uchovávejte v lednici.
Máslo z brazilských ořech v mističce s vedle položenými plátky celozrnného chleba.
www.aubreyskitchen.com

Krémové kešu máslo

Dokonale krémové a lahodné domácí máslo z kešu oříšků, na které potřebujete pouhé 2 ingredience! Zní to lákavě? Tak si ho s námi pojďte připravit. Stačí vám na to pouhých 5 minut!

Co budete potřebovat

  • 450 g kešu ořechů
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1/4 lžičky mořské soli (volitelně)
  • volitelně: 1 lžička mleté ​​skořice, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžička kakaového prášku

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a vyložte plech pečicím papírem.
  • Na plech rozprostřete kešu oříšky dejte péct do trouby na 7 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout.
  • Vložte kešu oříšky, kokosový olej a mořskou sůl (a jakékoli další přísady) do kuchyňského robotu a mixujte, dokud vám nevznikne hladká, hustá směs.
  • To by mělo trvat 4 až 5 minut.   
  • Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo sklenici v lednici po dobu až jednoho měsíce.
Máslo z kešu ve sklenici se lžící.
www.thebananadiaries.com

Máslo z vlašských ořechů se skořicí a javorovým sirupem

Připravte toto chutné ořechové máslo ze 4 jednoduchých ingrediencí a to za 15 minut! Je mnohem chutnější než kupované, levnější a celá vaše rodina ho bude milovat.

Co budete potřebovat

  • 280 g vlašských ořechů
  • ½ lžičky javorového sirupu
  • ½ lžičky mleté ​​skořice
  • ¼ lžičky mořské soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Vlašské ořechy rozprostřete na plech v jedné vrstvě a pečte 7 minut nebo dokud nejsou opečené – často je kontrolujte, protože se mohou rychle připálit.
  • Vlašské ořechy můžete také opékat po dávkách na suché pánvi na středním plameni za častého míchání.
  • Nasypte opražené vlašské ořechy do kuchyňského robotu nebo mixéru a mixujte do hladka.
  • Budete muset často seškrábat strany a dno mixéru.
  • Bude to trvat asi 7 minut, než se propracujete k hustému ořechovému máslu.
  • Poté přidejte javorový sirup, skořici a sůl a promixujte, aby se vše spojilo.
  • Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 1 měsíce.
Máslo z ořechů ve sklenici se lžící.
www,veggiedesserts.com

Připravili jsme si pro vás podrobný článek o vlašském ořechu. Víte, čím vším je pro tělo prospěšný? Jak ho zpracovat a zařadit do svého jídelníčku?  To vše a mnohem více se u nás dozvíte!

Arašídové máslo

Vše, co potřebujete na toto domácí máslo z arašídů, je pár minut, arašídy a kuchyňský robot! Výsledkem bude to nejlepší arašídové máslo, jaké jste kdy jedli. Nevěříte? Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  1. 4 šálky loupaných arašídů

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 ° C.
  • Rozložte 4 šálky arašídů v jedné vrstvě na velký pečicí plech s okrajem vyložený pečícím papírem.
  • Pečte 20 až 25 minut, během pečení alespoň dvakrát promíchejte.
  • Když se arašídy rozvoní a jsou opečené, vyjměte je z trouby a přidejte je do vysoce výkonného mixéru nebo kuchyňského robotu.
  • Arašídy mixujte, dokud nejsou jemně nasekané.
  • Zpracovávejte nebo mixujte při nízké rychlosti po dobu 1 minuty, poté stroj zastavte a oškrábejte strany.
  • Arašídové máslo bude suché a krupičkové.
  • Opět mixujte při nízké rychlosti po dobu 1 minuty nepřetržitě, poté stroj zastavte a oškrábejte spodní strany.
  • Začne se vám tvořit hrudkovitá pasta.
  • Potřetí mixujte při nízké rychlosti další minutu nepřetržitě, poté stroj zastavte a znovu oškrábejte spodní strany.
  • Arašídové máslo bude v tomto bodě husté a zrnité.
  • Počtvrté mixujte po dobu 1 až 2 minut nebo trochu déle.
  • Arašídové máslo by v tomto okamžiku mělo být krémové a hladké.
  • V zakryté nádobě vám v lednici vydrží několik týdnů.
Máslo z arašídů ve sklenici.
www.www.culinaryhill.com

Jak můžete ořechové máslo využít v kuchyni?

  • Přidejte ho do pomazánek či dipů.
  • Dodejte polévce bohatost přidáním malého množství másla z ořechů.
  • Ořechová másla lze použít v široké škále omáček, které můžete podávat se zeleninou nebo třeba těstovinami.
  • Přidejte ho do salátového dresinku.
  • Lžíce ořechového másla dodá vašemu rannímu smoothie protein a chuť. Vytvořte si osvěžující a krémové pochoutky, jako je například ananasové smoothie s kešu oříšky nebo koktejl z banánů a mandlového másla
  • Přimíchejte trochu ořechového másla do své ranní ovesné kaše nebo ho přidejte do muffinů.
  • Vyzkoušejte sušenky, brownies či buchty s arašídovým máslem.
  • Kešu máslo se svou jemnou chutí je možná nejuniverzálnější ze všech ořechových másel. Použijte jej k výrobě veganského smetanového sýra, zakysané smetany a majonézy.
  • Přidejte ho do sendviče či toustu. Vyzkoušejte i naše lahodné recepty na tousty na sladko i na slano 5x jinak!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X