Chcete zase trochu zpestřit svůj jídelníček?
Pak vyzkoušejte naše recepty na ořechová másla, které jsou vhodné pro celou rodinu!
Můžete si jimi ozvláštnit svůj jídelníček a to od ovesných kaší, přes muffiny až po polévky či omáčky.
Navíc jsou jednoduché na přípravu a zdravější a levnější než jejich kupované verze.
Tak pojďme na to!
Máslo z pražených mandlí
Toto domácí mandlové máslo vyrobíte pouze ze čtyř ingrediencí a jeho příprava trvá méně než 30 minut. Namažte si jej na sendvič nebo ho použijte jako dip k ovoci.
Co budete potřebovat
- 500 g mandlí
- 3 lžíce medu
- 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
- 1/8 lžičky mořské soli, případně více podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- V malé misce prošlehejte rozpuštěný kokosový olej, 3 lžíce medu a 1/8 lžičky soli.
- Vložte mandle do mixéru, přilijte medovou směs a promíchejte, aby se mandle ve směsi rovnoměrně obalily.
- Na plech vyložený pečícím papírem rozložte mandle do rovnoměrné vrstvy (stěrkou seškrábněte přebytečný med z misky a rozetřete na mandle).
- Pečte v předehřáté troubě 14 – 15 minut, dokud nezezlátnou, a jednou v polovině pečení mandle prohoďte.
- Nechte vychladnout, asi 20 minut.
- Mandle nasypte do kuchyňského robotu.
- Mixujte, dokud se nerozemelou na máslo, každých pár minut přestaňte mixovat a seškrábněte stěny a dno mixéru (doba zpracování se bude lišit v závislosti na modelech kuchyňských robotů – 8 až 20 minut).
- Na konci mixování můžete přidat ještě lžíci medu a špetku nebo dvě soli podle potřeby.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Máme pro vás také 8 jedinečných receptů na vánoční cukroví z mandlí, které si jednoduše zamilujete!
Lískooříškové máslo s kakaem
Tento veganský recept na domácí máslo z lískových oříšků a kakaa povyšuje ořechová másla na úplně jinou úroveň! Přesvědčte se sami.
Co budete potřebovat
- 2 šálky pražených lískových ořechů
- 2 lžíce kakaového prášku
- ⅓ šálku kokosového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ⅛ lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 163 °C.
- Dejte rošt do středu trou y.
- Lískové ořechy rozprostřete v jedné vrstvě na nevymaštěný plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě asi 12–15 minut, nebo dokud se ořechy nerozvoní, jejich slupky zhnědnou a nezačnou se dělit a praskat.
- Během pečení s plechem občas zatřeste.
- Teplé lískové ořechy zabalte do čisté utěrky na 5-10 minut.
- Poté z nich pomocí utěrky setřete slupky.
- Takto připravené ořišky dejte do kuchyňského robotu a mixujte při nízké rychlosti, dokud vám neznikne hladké a krémové máslo (asi 5-10 minut).
- Přibližně každých pár minut budete muset oškrábat stěny mísy.
- Přidejte zbytek ingrediencí.
- Mixujte po dobu 30 sekund, aby se směs spojila.
- Nemixujte příliš, směs se může oddělit.
- Ochutnejte a případně doslaďte.
- Máslo nalijte do sterilních sklenic.
- Uchovávejte při pokojové teplotě nebo v chladničce po dobu jednoho měsíce.
- Upozorňujeme, že po vychlazení máslo ztuhne.

Možná se vám budou hodit i naše recenze tyčových mixérů. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Máslo z para ořechů
Vyzkoušejte toto jemné máslo z para ořechů, který se stane vaší oblíbeným doplňkem snídaně nebo odpolední svačiny. Skvěle se hodí do smoothies či omáček, ale i do polévek a salátových dresink!
Co budete potřebovat
- 1 šálek para ořechů (nesolených, nepražených)
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Na plech vyložený pečícím papírem rozprostřete para ořechy a pečte 5 minut.
- V kuchyňském robotu mixujte pražené para ořechy v intervalech, aby se stroj nepřehřál a ořechy nebyly příliš horké (kontrolujte přibližně každou 1 minutu v závislosti na vašem mixéru).
- Tento proces bude trvat 2 až 5 minut v závislosti na výkonu vašeho stroje.
- Výsledkem bude hladké a krémové ořechové máslo.
- Přendejte máslo do vzduchotěsné nebo skleněné nádoby a uchovávejte v lednici.

Objevte podobné tipy
Krémové kešu máslo
Dokonale krémové a lahodné domácí máslo z kešu oříšků, na které potřebujete pouhé 2 ingredience! Zní to lákavě? Tak si ho s námi pojďte připravit. Stačí vám na to pouhých 5 minut!
Co budete potřebovat
- 450 g kešu ořechů
- 1 lžička kokosového oleje
- 1/4 lžičky mořské soli (volitelně)
- volitelně: 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžička kakaového prášku
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a vyložte plech pečicím papírem.
- Na plech rozprostřete kešu oříšky dejte péct do trouby na 7 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout.
- Vložte kešu oříšky, kokosový olej a mořskou sůl (a jakékoli další přísady) do kuchyňského robotu a mixujte, dokud vám nevznikne hladká, hustá směs.
- To by mělo trvat 4 až 5 minut.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo sklenici v lednici po dobu až jednoho měsíce.

Máslo z vlašských ořechů se skořicí a javorovým sirupem
Připravte toto chutné ořechové máslo ze 4 jednoduchých ingrediencí a to za 15 minut! Je mnohem chutnější než kupované, levnější a celá vaše rodina ho bude milovat.
Co budete potřebovat
- 280 g vlašských ořechů
- ½ lžičky javorového sirupu
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mořské soli
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vlašské ořechy rozprostřete na plech v jedné vrstvě a pečte 7 minut nebo dokud nejsou opečené – často je kontrolujte, protože se mohou rychle připálit.
- Vlašské ořechy můžete také opékat po dávkách na suché pánvi na středním plameni za častého míchání.
- Nasypte opražené vlašské ořechy do kuchyňského robotu nebo mixéru a mixujte do hladka.
- Budete muset často seškrábat strany a dno mixéru.
- Bude to trvat asi 7 minut, než se propracujete k hustému ořechovému máslu.
- Poté přidejte javorový sirup, skořici a sůl a promixujte, aby se vše spojilo.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 1 měsíce.

Připravili jsme si pro vás podrobný článek o vlašském ořechu. Víte, čím vším je pro tělo prospěšný? Jak ho zpracovat a zařadit do svého jídelníčku? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!
Arašídové máslo
Vše, co potřebujete na toto domácí máslo z arašídů, je pár minut, arašídy a kuchyňský robot! Výsledkem bude to nejlepší arašídové máslo, jaké jste kdy jedli. Nevěříte? Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 4 šálky loupaných arašídů
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Rozložte 4 šálky arašídů v jedné vrstvě na velký pečicí plech s okrajem vyložený pečícím papírem.
- Pečte 20 až 25 minut, během pečení alespoň dvakrát promíchejte.
- Když se arašídy rozvoní a jsou opečené, vyjměte je z trouby a přidejte je do vysoce výkonného mixéru nebo kuchyňského robotu.
- Arašídy mixujte, dokud nejsou jemně nasekané.
- Zpracovávejte nebo mixujte při nízké rychlosti po dobu 1 minuty, poté stroj zastavte a oškrábejte strany.
- Arašídové máslo bude suché a krupičkové.
- Opět mixujte při nízké rychlosti po dobu 1 minuty nepřetržitě, poté stroj zastavte a oškrábejte spodní strany.
- Začne se vám tvořit hrudkovitá pasta.
- Potřetí mixujte při nízké rychlosti další minutu nepřetržitě, poté stroj zastavte a znovu oškrábejte spodní strany.
- Arašídové máslo bude v tomto bodě husté a zrnité.
- Počtvrté mixujte po dobu 1 až 2 minut nebo trochu déle.
- Arašídové máslo by v tomto okamžiku mělo být krémové a hladké.
- V zakryté nádobě vám v lednici vydrží několik týdnů.

Jak můžete ořechové máslo využít v kuchyni?
- Přidejte ho do pomazánek či dipů.
- Dodejte polévce bohatost přidáním malého množství másla z ořechů.
- Ořechová másla lze použít v široké škále omáček, které můžete podávat se zeleninou nebo třeba těstovinami.
- Přidejte ho do salátového dresinku.
- Lžíce ořechového másla dodá vašemu rannímu smoothie protein a chuť. Vytvořte si osvěžující a krémové pochoutky, jako je například ananasové smoothie s kešu oříšky nebo koktejl z banánů a mandlového másla
- Přimíchejte trochu ořechového másla do své ranní ovesné kaše nebo ho přidejte do muffinů.
- Vyzkoušejte sušenky, brownies či buchty s arašídovým máslem.
- Kešu máslo se svou jemnou chutí je možná nejuniverzálnější ze všech ořechových másel. Použijte jej k výrobě veganského smetanového sýra, zakysané smetany a majonézy.
- Přidejte ho do sendviče či toustu. Vyzkoušejte i naše lahodné recepty na tousty na sladko i na slano 5x jinak!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!