Toto křehké pečivo prostě musíte zkusit, protože naše recepty na ořechové rohlíčky nemají konkurenci!
Provoňte svůj dům příjemnou ořechovou vůní a těšte se na první kousnutí do nadýchaného a lehkého těsta, které se vám rozplyne na jazyku. Vzápětí ucítíte lahodnou chuť krémových oříšků, která vás dostane do kolen!
Nezní to úplně božsky? Já myslím, že ano.
Jakým receptem začnete?
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Toto je ten nejlepší recept na ořechové rohlíčky pro sváteční i běžné pečení. Je oblíbený po celé Evropě, i když se mu v různých koutech říká různými názvy. U nás jsou to rohlíčky, Chorvati, Slováci a Maďaři jim říkají roski, kifliki, rogaliki. Některé recepty používají zakysanou smetanu, některé smetanový sýr a některé jsou vyrobeny z droždí, ale pro všechny platí to samé, nezbyde po nich na talíři ani drobeček!
Co budeme potřebovat
- 250 g másla (změklého)
- 150 g smetanového sýru (měkkého)
- 500 g hladké mouky
Na náplň
- 3 vaječné bílky
- Lžička vanilkového extraktu
- 90 g cukru
- 600 g mletých vlašských ořechů
- Moučkový cukr
Postup
- Ve velké míse i smícháme změklé máslo a smetanový sýr, dokud se nevytvoří jednotná směs
- Do smetanové směsi postupně zašleháme mouku a mícháme, dokud nám nevznikne těsto
- Těsto rozdělíme na 3 části
- Z každého kusu vytvarujeme kouli
- Zabalíme je do potravinářské fólie a dáme je do lednice chladit alespoň na 1 hodinu, nebo dokud nebude dostatečně pevná, aby se dalo válet
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Na náplň si v malé misce ušleháme bílky a vanilku na střední rychlost do hustého sněhu
- Postupně po jedné lžící přidáváme cukr a po každém přidáním šleháme na střední stupeň, dokud se dobře nesmíchá
- Vmícháme vlašské ořechy a opatrně promícháme
- Pracovní plochu posypeme cukrem krystal
- Těsto vyválíme do tenkého čtverce a podle potřeby ho posypeme dalším cukrem, aby se dobře obalilo
- Těsto rozkrájíme a 16 čtverců
- Z ořechové náplně odebereme 2 lžičky a dáme jí do středu těsta
- Překryjeme protilehlé rohy těsta přes náplň a pevně uzavřeme
- Rohlíčky rozmístíme na pečící plechy vyložené papírem
- Postup opakujeme se zbývajícím těstem a náplní
- Ořechové rohlíčky pečeme, dokud nebude jejich spodní část zlatavě hnědá, 9-11 minut
- Rohlíčky vyndáme z plechu a dáme je na mřížku, aby úplně vychladly
- Poprášíme je moučkovým cukrem
Těsto lze připravit 2 dny předem. Zabalte a uložte ho do vzduchotěsné nádoby v lednici.
Ořechové rohlíčky lze i zmrazit v mrazicích nádobách. Chcete-li je servírovat, před podáváním rozmrazíme na pokojovou teplotu a je-li to žádoucí, poprašte dalším moučkovým cukrem.
Zkuste tyto rohlíčky ve dvojím provedení a část jich naplňte krémovou náplní z máku! Budete se olizovat.
Na makovou náplň
200 g máku
80 g cukru moučka
Lžička citronové kůry
Lžíce rumu
100 ml vody
Postup
Vše společně smícháme v hrnci a vaříme na střední teplotu, aby maková náplň dostatečně zhoustla.

Vánoční ořechové foukané rohlíčky
Vánoce jsou tak krásným svátkem a vše musí být dokonalé. Proto pokud toužíte po cukroví, které má dokonalou chuť, vůni a tvar tak si upečte tyto foukané rohlíčky z ořechů a dozajista nebudete litovat!
Co budeme potřebovat
- 250 g moučkového cukru
- 100 g hladké mouky
- Lžička jedlé sody
- 125 g vlašských ořechů
- 125 g změklého másla
Na polevu
- 50 hořké čokolády
- Lžíce ořechového oleje
Postup
- Do mísy prosejeme cukr, mouku a sodu
- Přidáme mleté ořechy a navrch rozkrájíme změklé máslo
- Ze směsi vypracujeme hladké těsto
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Z těsta si odebíráme malé kousky a ty poté vtlačujeme do formiček na rohlíčky tak, aby těsto nepřečnívalo ven
- Ořechové rohlíčky skládáme, je vedle sebe na plech
- Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé
- Plech vyndáme a rohlíčky necháme zchladnout, a poté je z formiček vyklepeme
- Čokoládu si rozehřejeme na vodní lázní s olejem nebo ve žáruvzdorné misce v mikrovlnné troubě ve 20 vteřinových intervalech
- Foukané ořechové rohlíčky poté v čokoládě namáčíme a necháme jí ztuhnout
Pokud nemáte dostatečné množství formiček a nechce se vám čekat než se těch několik kousků upeče, použijte malý trik.
Formičku si vystelte potravinářskou fólií a těsto do ní normálně vtlačte a vytvarujte. Poté rohlíček z formičky vyklopte na plech a normálně ho upečte.
Zůstane mu stejný tvar jako kdyby byl pečený ve formičce.
Další nápady na úžasné cukroví s touto surovinou naleznete v těchto receptech na cukroví z ořechů. Tak se inspirujte!

Objevte podobné tipy
Vanilkové rohlíčky s ořechy
Kombinace voňavé vanilky a krémových ořechů je to nejlepší co se na sváteční tabuli může objevit. Tento recept na ořechové rohlíčky s vanilkou, ale v sobě skýtá mnohem více! Dají se podávat i jako sladké pohoštění když čekáte návštěvu nebo jako jeden chod k nedělnímu brunchy nebo jako sladkost pro ty nejmenší strávníky.
Co budeme potřebovat
- 500 g hladké mouky
- Špetka soli
- 250 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
- Bílek
- Žloutek
- 200 g zakysané smetany
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 150 g jemně nasekaných vlašských ořechů
- 150 g cukru
- Lžička mleté skořice
Postup
- Ve velké míse smícháme mouku a sůl a navrch nakrájíme máslo
- Rukou směs promícháváme, dokud nepřipomíná hrubou drobenku
- V malé misce rozšleháme žloutek, zakysanou smetanu a vanilku
- Vše přidáme k drobence a dobře promícháme
- Těsto přikryjeme a dáme do lednice na 4 hodiny nebo přes noc
- Těsto rozdělíme na třetiny
- Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválíme každý kus těsta na 10 kruh
- V misce si smícháme namleté vlašské ořechy, cukr a skořici
- Ořechovou směsí posypeme každý vyválený plát, necháme si trochu na finální posypání
- Každý plát poté nakrájíme na 12 trojúhelníků
- Každý trojúhelník srolujeme od širokého konce a vyskládáme je na pečícím papírem vyložené plechy
- Konce každého ořechového rohlíčky zahneme do tvaru měsíce
- Bílky ušleháme do sněhu a metličkou jím rohlíčky pomažeme
- Povrch rohlíčků posypeme zbylou ořechovou směsí
- Plechy vložíme do trouby a pečeme při 160 stupních 18-20 minut, dokud nezhnědnou
- Vyndáme je na mřížku, aby vychladly, a poté podáváme nebo skladujeme ve vzduchotěsné nádobě

Croissant s krémem z ořechů
Děsí vás představa, že byste se měli podílet na plýtvání potravinami? Pokud ano, tak tento recept je skvělou příležitostí, jak tomu zabránit. I den staré pečivo se dá skvěle využít a vytvořit z něj například tyto rohlíčky plněné lahodným ořechovým krémem. Nikdo neuvěří, že pečivo není čerstvé!
Co budeme potřebovat
- 6 ks kupovaných croissantů (nejlépe den starých)
Na sirup
- 60 ml vody
- 60 g cukru
Na ořechový krém
- 40 g vlašských ořechů
- 40 g lískových ořechů
- 40 g mandlí
- 70 g cukru
- 40 ml sirupu (toho co jsme si vyrobili)
Na pistáciový krém
- 100 g pistácií
- 20 g pistáciové pasty (volitelně)
- 100 g cukru
- 50 ml sirupu (toho co jsme si vyrobili)
Na citronovou glazuru
- 30 ml citronové šťávy
- 140 g moučkového cukru
Postup
- Na sirup si přivedeme k varu vodu a cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Poté dáme stranou vychladnout
- Na ořechová náplň si v kuchyňském robotu rozmixujeme vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, cukr a sirup
- Ořechovou náplň rozprostřeme na malý plech vyložený plastovým obalem
- Vložíme jí do mrazáku a zmrazíme
- Poté jí nakrájíme na tyčinky o rozměrech přibližně 20 x 5 cm
- Těsně před vložením do croissantového těsta nakrájíme každou tyčinku na malé kusy o gramáži přibližně 20 g
- Na pistáciovou náplň si v kuchyňském robotu rozmixujeme pistácie s cukrem, sirupem a pistáciovou pastou
- V případě potřeby přidáme pár kapek mandlového extraktu, která zvýrazní chuť pistácií
- Náplň rozložíme na malý plech a zmrazíme, poté nakrájíme na tyčinky o velikosti 20 x 5 cm
- Těsně před vložením do croissantového těsta nakrájíme každou tyčinku na kusy o gramáži přibližně 20 g
- Na citronovou glazuru si smícháme citronovou šťávu a moučkový cukr
- Croissanty prořízneme (ale nerozřízneme na půl) nebo z jedné strany do nich, za pomocí konce vařečky, uděláme důlek
- Dovnitř přidáme tyčinky ořechové náplně a poté je vyskládáme na plech a vložíme do trouby
- Pečeme na 150 stupňů 10 – 15 minut
- Ořechové croissanty glazurujeme hned po upečení
- Rohlíčky s glazurou poté necháme v troubě ztuhnout na 60 vteřin
Ořechový krém se dá skvěle využít i do dalších receptů. Naplňte jím například tyto staročeské buchty a vytvořte si lahodné kynuté buchty s ořechovým krémem. Nebudete litovat!

Jak na domácí ořechové máslo
Na základ
- 450 g syrových ořechů (mandle, kešu, vlašské ořechy, pekanové ořechy, lískové ořechy)
Doplňkové ingredience
- Mořská sůl podle chuti
- Vanilkový extrakt (dle chuti)
- Konopná semínka
- Lněná semínka
- Chia semínka
- Kokosové máslo
- Čokoláda
- Slazené rozinky
- Skořice
Postup
- Troubu předehřejte 180 stupňů, na plech přidejte syrové ořechy a opékejte 8–12 minut, dokud nebudou voňavé a lehce dozlatova
- Pokud pražíte lískové ořechy, vyjměte je z trouby, jakmile jsou opečené a přendejte na čistou utěrku
- Otírejte lískové ořechy o sebe pomocí ručníku, abyste odstranili slupky
- Přidejte opražené ořechy do kuchyňského robotu nebo mixéru a mixujte, dokud nevznikne krémové máslo
- To může trvat 10-12 minut nebo více, takže buďte trpěliví
- Jakmile je máslo krémové, přidejte sůl (nebo jiné přísady) vše podle chuti
- Poté přendejte do čisté sklenice a skladujte v lednici až 3 týdny