Ošlejch

Ošlejch výborná a chutná cibule

Není nic jiného než příbuzná odrůda cibule kuchyňské, jedná se o cibuli zimní nazývanou někdy také sečka nebo jarní cibulka. Pěstuje se celoročně především pro svou zelenou a šťavnatou nať.

Vybělené části stonku ošlejchu spolu s natí mají jemnou štiplavou chuť. Nať připomíná pažitku je však mohutnější.

Co obsahuje ošlejch ?

  •  má mnohonásobně vyšší podíl vitamínu C než cibule kuchyňská
  • karotenoidy
  • vápník
  • sirnaté složky
  • vitamíny – provitamin A (beta karoten), vitamín C, vitamíny skupiny B, konkrétně B1(thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin
  • minerály vápník, železo, fosfor, síru, mangan, zinek, jód, draslík nebo sodík

Jaké léčivé účinky má ošlejch ?

  • k rozpouštění a lepšímu vykašlávání hlenů
  • na podporu trávení
  • proti nadýmání
  • na podporu chuti k jídlu

Kde můžeme ošlejch použít ?

Drobně nakrájené silné duté stvoly se přidávají především do polévek, pomazánek, omáček, k rožněným masům, do salátů a na pizzu.

Ošlejch

zdroj : vegetables.co.nz

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00