Osvěžte se během letních dnů a využijte k tomu recepty na domácí limonády.
Baví vás kombinovat chutě a zkoušet stále něco zajímavého?
Máte své oblíbené favority, na které nedáte dopustit nebo chcete zkusit novinku?
Inspirujte se v našem článku a vychutnejte si tyto skvělé nápoje.
Domácí okurková limonáda
Okurka je oblíbená letní ingredience do mnoha salátů a dalších pokrmů studené kuchyně, ale také se z ní připravuje účinná pleťová maska. Ovšem takové ledově vychlazené pití, jehož základní složkou je právě okurka vás vždy potěší a osvěží.
Ostatně už jste zkoušeli použít okurku na omáčku, ať už z těch kyselých či čerstvých? Pokud ještě ne, pak se podívejte na jednoduché recepty na omáčky z okurek jako vynikající hlavní chod.
Ingredience:
- 1 hrnek vody
- 1/2 – 1 hrnek hnědého cukru
- 1 salátová okurka
- 6 chemicky neošetřených citronů
- Led
Postup
- Nejdříve začneme uvařením jednoduchého cukrového sirupu.
- Do malého hrnce nasypeme hnědý cukr a zalijeme vodou. Stačí půl hrnku, pokud nechceme příliš sladký nápoj, ale ani celý hrnek neuškodí pro milovníky sladšího pití.
- Na středním ohni přivedeme za stálého míchání k varu.
- Počkáme, dokud se cukr úplně nerozpustí a odstavíme asi na 5 minut.
- Poté ještě teplé vložíme do chladničky a necháme zcela vychladnout cca 1 hodinu.
- Připravíme si mixér, vhodíme do něj na plátky či kousky nakrájenou okurku a důkladně rozmixujeme.
- Hned pak si vyndáme misku, dáme na ní síto a vlijeme okurku, kterou přes síto procedíme.
- Necháme okapat, až dužina pustí veškerou tekutinu a my zaplníme zhruba 75 % hrnku.
- Vezmeme džbán, vlijeme do něj tekutinu z okurek, přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z citronů a vychlazený cukrový sirup.
- Přisypeme led podle libosti a dolijeme studenou vodou.
- Při servírování můžeme ozdobit okurkou, citronem, mátou nebo také kouskem ovoce. Záleží na fantazii.

Citronová limonáda
Dostali jste chuť na osvěžující limonádu, ale moc ingrediencí doma k dispozici nemáte? To vůbec nevadí, protože na tuto citronádu vám stačí pouhé tři ingredience, které vykouzlí úsměv na rtech a ještě poskytne vítané ochlazení.
Je dokonale sladká, ale ne zbytečně přeslazená. Bude to perfektní nápoj pro letní grilování, ale klidně se dá pít bez problémů i celoročně.
Ingredience:
- 2 hrnky třtinového cukru
- 6 – 8 větších chemicky neošetřených citronů
- 5 hrnků čisté vody
Postup
- Do malého hrnce nalijeme 2 hrnky vody, přidáme třtinový cukr a na středním ohni přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Potom odstavíme a necháme vychladnout při pokojové teplotě.
- Mezitím si vymačkáme šťávu z citronů a přes síto přecedíme do většího džbánu.
- Přidáme uvařenou vodu s cukrem a důkladně promícháme s citronovou šťávou.
- Dáme vychladit neředěné.
- Před podáváním přilijeme do džbánu 3 šálky ledově vychlazené vody.
- Zamícháme a podáváme.
- Můžeme ještě přidat ledové kostky s plátky citronu, případně lístek máty.

Zázvorový nápoj
Když člověka přepadne chuť na lahodné pití, které osvěží v horkém počasí, pak stojí za to vyzkoušet jako ingredienci čerstvý zázvor. Nápoj bude sladký, ale zároveň i pikantní.
Kostky ledu podtrhnou výslednou chuť celého nápoje. Zázvor je většinou využíván v zimních měsících pro přípravu teplého čaje, který zahřeje a ještě funguje jako prevence nachlazení.
Ingredience:
- 4 velké chemicky neošetřené citrony
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 4 hrnky ledově vychlazené vody
- 3/4 lžičky mořské soli
- 1 hrst čerstvých lístků máty
- Ledové kostky
Postup
- Každý citron omyjeme spolu s kouskem zázvoru, necháme chvíli okapat a pak pomocí kuchyňské utěrky osušíme.
- Citrony přepůlíme a pomocí lisu na citrusy z něj vymačkáme veškerou šťávu.
- Zázvor nastrouháme a dáme do skleněné mísy.
- Přilijeme citronovou šťávu, zasypeme cukrem a vše zalijeme ledovou vodou.
- Důkladně promícháme, aby se cukr úplně rozpustil.
- Potom si připravíme džbán, dáme na něj síto nebo cedník a vše přes něj přecedíme.
- Pomocí špachtle protlačíme i kousky dužiny, aby protekla veškerá šťáva.
- K dokonalosti už jen stačí přihodit ledové kostky a při podávání ozdobit lístky čerstvé máty.

Objevte podobné tipy
Domácí malinovka
Maliny mají zcela nezaměnitelnou chuť i aroma. Jsou skvělé nejen do sladkých moučníků, ale využívají se také při přípravě nápojů. Recept je velmi jednoduchý a výsledný nápoj lahodný.
Ingredience:
- 10 – 12 chemicky neošetřených citronů
- 350 g čerstvých malin (případně 1 sáček mražených)
- 5 – 6 hrnků vychlazené vody
- 1 hrnek třtinového cukru
- Lístky čerstvé máty na ozdobu
- Led
Postup
- Nejdřív si připravíme mixér a nasypeme do něj maliny.
- Přilijeme 1/3 čerstvě vymačkané citronové šťávy a zapneme na nejvyšší stupeň.
- Necháme mixovat, až dokud není směs hladká.
- Poté si na větší misku položíme jemné síto a nalijeme do něj obsah mixéru.
- Pomocí naběračky protlačíme krouživými pohyby vše, co skrz síto půjde.
- Síto odložíme a do mísy přilijeme zbytek citronové šťávy.
- Přisypeme třtinový cukr, zalijeme vodou a mícháme tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí.
- Pokud bude limonáda příliš sladká, přidáme ještě trochu citronové šťávy, v opačném případě přisladíme.
- Při podávání dáme do každé skleničky led a zalijeme limonádou.
- Ozdobíme kouskem citronu, malinami a lístky čerstvé máty.
- V chladu lednice vydrží limonáda několik dní.

Nápoj s jahodovou příchutí
Pokud máte děti, pak se vám tento recept na letní jahodový nápoj bude rozhodně hodit. Děti jej milují a oblíbený je i mezi dospělými. Výhodou je i fakt, že si vystačíme s pouhými čtyřmi ingrediencemi.
Ingredience:
- 500 g čerstvých jahod
- 1 1/2 hrnku hnědého cukru
- 5 hrnků studené vody
- 1 1/2 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
Postup
- Jahody zbavíme stopky, přepůlíme, opláchneme a nasypeme do mixéru, případně do nádoby kuchyňského robota.
- Pokud nechceme mít v pití pecičky, tak je potřeba rozmixované jahody propasírovat skrz síto pomocí naběračky, vařečky nebo třeba polévkové lžíce. Odložíme stranou.
- Připravíme si malý hrnec, nasypeme do něj hnědý cukr, zalijeme 2 hrnky vody a přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vaříme do úplného rozpuštění cukru.
- Poté odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Do džbánu scedíme přes síto citronovou šťávu, přilijeme vychladlý cukrový sirup a přidáme rozmixované jahody.
- Promícháme, aby se vše spojilo, a dáme vychladit do lednice.
- Před servírováním přilijeme zbývající studenou vodu, zamícháme a můžeme podávat.
- Když bude nápoj moc sladký, rozředíme ještě další vodou.
- Do skleniček dáme led a zalijeme hotovou limonádou.

Melounové osvěžení
Léto bez vodního melounu je to samé, jako jahody bez šlehačky, prostě nemyslitelné. Má svou specifickou chuť a sám o sobě je vynikajícím osvěžením, zvlášť, když je ledově vychlazený. Můžeme ho konzumovat tak, jak je nebo jen použít pro přípravu skvělého letního pití.
Ingredience:
- 4 plátky čerstvého vodního melounu
- 1/2 hrnku cukru
- 2 chemicky neošetřené citrony + 1 na ozdobu
- 2 hrnky sodové či perlivé vody
- 3 hrnky ledových kostek
Postup
- Do mixéru dáme meloun nakrájený na kostky a zbavený slupky.
- Zasypeme cukrem, a co nejvíce rozmixujeme.
- Pyré z melounu přendáme do džbánu, přilijeme citronovou šťávu, vhodíme na plátky nakrájený citron a led.
- Důkladně promícháme a podáváme ledově vychlazené.

Tipy pro přípravu těch nejlepších domácích limonád
Doma vyrobené nápoje chutnají nejlépe, i když mnohdy může pomoci pár jednoduchých vychytávek, aby bylo vše ještě lepší a chutnější. Jaké tipy jsme si pro vás připravili?
- Například citron je dobré před nakrájením změkčit. Stačí ho rukou trochu poválet po stole a vymačkání šťávy bude daleko jednodušší.
- Není dobré kombinovat větší množství bylinek, protože se budou navzájem tzv. přetloukat a jejich jedinečná chuť zanikne.
- Kdo chce vyzkoušet nápoje z čerstvých kvasnic, musí mít na paměti, že jsou značně nadýmavé a raději zvolit například vinné kvasinky.
- Bylinkové čaje mají tendenci se kazit, takže je rozhodně není dobré připravovat ve větším množství. Vždy jen to, co zvládneme aktuálně vypít.
- Při používání ovoce do nápojů je dobré vyndat všechny pecky, i když jsou drobounké. Jinak bude pití nepříjemně hořké.