Recepty na pravé letní osvěžení v podobě domácích limonád

Osvěžte se během letních dnů a využijte k tomu recepty na domácí limonády.

Baví vás kombinovat chutě a zkoušet stále něco zajímavého?

Máte své oblíbené favority, na které nedáte dopustit nebo chcete zkusit novinku?

Inspirujte se v našem článku a vychutnejte si tyto skvělé nápoje.

Domácí okurková limonáda

Okurka je oblíbená letní ingredience do mnoha salátů a dalších pokrmů studené kuchyně, ale také se z ní připravuje účinná pleťová maska. Ovšem takové ledově vychlazené pití, jehož základní složkou je právě okurka vás vždy potěší a osvěží.

Ostatně už jste zkoušeli použít okurku na omáčku, ať už z těch kyselých či čerstvých? Pokud ještě ne, pak se podívejte na jednoduché recepty na omáčky z okurek jako vynikající hlavní chod.

Ingredience:

  • 1 hrnek vody
  • 1/2 – 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 salátová okurka
  • 6 chemicky neošetřených citronů
  • Led

Postup:

  • Nejdříve začneme uvařením jednoduchého cukrového sirupu.
  • Do malého hrnce nasypeme hnědý cukr a zalijeme vodou. Stačí půl hrnku, pokud nechceme příliš sladký nápoj, ale ani celý hrnek neuškodí pro milovníky sladšího pití.
  • Na středním ohni přivedeme za stálého míchání k varu.
  • Počkáme, dokud se cukr úplně nerozpustí a odstavíme asi na 5 minut.
  • Poté ještě teplé vložíme do chladničky a necháme zcela vychladnout cca 1 hodinu.
  • Připravíme si mixér, vhodíme do něj na plátky či kousky nakrájenou okurku a důkladně rozmixujeme.
  • Hned pak si vyndáme misku, dáme na ní síto a vlijeme okurku, kterou přes síto procedíme.
  • Necháme okapat, až dužina pustí veškerou tekutinu a my zaplníme zhruba 75 % hrnku.
  • Vezmeme džbán, vlijeme do něj tekutinu z okurek, přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z citronů a vychlazený cukrový sirup.
  • Přisypeme led podle libosti a dolijeme studenou vodou.
  • Při servírování můžeme ozdobit okurkou, citronem, mátou nebo také kouskem ovoce. Záleží na fantazii.
Okurkový nápoj pro ledové osvěžení.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Citronová limonáda

Dostali jste chuť na osvěžující limonádu, ale moc ingrediencí doma k dispozici nemáte? To vůbec nevadí, protože na tuto citronádu vám stačí pouhé tři ingredience, které vykouzlí úsměv na rtech a ještě poskytne vítané ochlazení.

Je dokonale sladká, ale ne zbytečně přeslazená. Bude to perfektní nápoj pro letní grilování, ale klidně se dá pít bez problémů i celoročně.

Ingredience:

  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 6 – 8 větších chemicky neošetřených citronů
  • 5 hrnků čisté vody

Postup:

  • Do malého hrnce nalijeme 2 hrnky vody, přidáme třtinový cukr a na středním ohni přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  • Potom odstavíme a necháme vychladnout při pokojové teplotě.
  • Mezitím si vymačkáme šťávu z citronů a přes síto přecedíme do většího džbánu.
  • Přidáme uvařenou vodu s cukrem a důkladně promícháme s citronovou šťávou.
  • Dáme vychladit neředěné.
  • Před podáváním přilijeme do džbánu 3 šálky ledově vychlazené vody.
  • Zamícháme a podáváme.
  • Můžeme ještě přidat ledové kostky s plátky citronu, případně lístek máty.
Osvěžující citronáda pro horké letní dny.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Zázvorový nápoj

Když člověka přepadne chuť na lahodné pití, které osvěží v horkém počasí, pak stojí za to vyzkoušet jako ingredienci čerstvý zázvor. Nápoj bude sladký, ale zároveň i pikantní.

Kostky ledu podtrhnou výslednou chuť celého nápoje. Zázvor je většinou využíván v zimních měsících pro přípravu teplého čaje, který zahřeje a ještě funguje jako prevence nachlazení.

Ingredience:

  • 4 velké chemicky neošetřené citrony
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 4 hrnky ledově vychlazené vody
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 1 hrst čerstvých lístků máty
  • Ledové kostky

Postup:

  • Každý citron omyjeme spolu s kouskem zázvoru, necháme chvíli okapat a pak pomocí kuchyňské utěrky osušíme.
  • Citrony přepůlíme a pomocí lisu na citrusy z něj vymačkáme veškerou šťávu.
  • Zázvor nastrouháme a dáme do skleněné mísy.
  • Přilijeme citronovou šťávu, zasypeme cukrem a vše zalijeme ledovou vodou.
  • Důkladně promícháme, aby se cukr úplně rozpustil.
  • Potom si připravíme džbán, dáme na něj síto nebo cedník a vše přes něj přecedíme.
  • Pomocí špachtle protlačíme i kousky dužiny, aby protekla veškerá šťáva.
  • K dokonalosti už jen stačí přihodit ledové kostky a při podávání ozdobit lístky čerstvé máty.
Limonáda s čerstvým zázvorem.
Zdroj: https://ministryofcurry.com/

Domácí malinovka

Maliny mají zcela nezaměnitelnou chuť i aroma. Jsou skvělé nejen do sladkých moučníků, ale využívají se také při přípravě nápojů. Recept je velmi jednoduchý a výsledný nápoj lahodný.

Ingredience:

  • 10 – 12 chemicky neošetřených citronů
  • 350 g čerstvých malin (případně 1 sáček mražených)
  • 5 – 6 hrnků vychlazené vody
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • Lístky čerstvé máty na ozdobu
  • Led

Postup:

  • Nejdřív si připravíme mixér a nasypeme do něj maliny.
  • Přilijeme 1/3 čerstvě vymačkané citronové šťávy a zapneme na nejvyšší stupeň.
  • Necháme mixovat, až dokud není směs hladká.
  • Poté si na větší misku položíme jemné síto a nalijeme do něj obsah mixéru.
  • Pomocí naběračky protlačíme krouživými pohyby vše, co skrz síto půjde.
  • Síto odložíme a do mísy přilijeme zbytek citronové šťávy.
  • Přisypeme třtinový cukr, zalijeme vodou a mícháme tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí.
  • Pokud bude limonáda příliš sladká, přidáme ještě trochu citronové šťávy, v opačném případě přisladíme.
  • Při podávání dáme do každé skleničky led a zalijeme limonádou.
  • Ozdobíme kouskem citronu, malinami a lístky čerstvé máty.
  • V chladu lednice vydrží limonáda několik dní.
Malinové pití s příchutí citronu a máty.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com/

Nápoj s jahodovou příchutí

Pokud máte děti, pak se vám tento recept na letní jahodový nápoj bude rozhodně hodit. Děti jej milují a oblíbený je i mezi dospělými. Výhodou je i fakt, že si vystačíme s pouhými čtyřmi ingrediencemi.

Ingredience:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 1 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 5 hrnků studené vody
  • 1 1/2 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup:

  • Jahody zbavíme stopky, přepůlíme, opláchneme a nasypeme do mixéru, případně do nádoby kuchyňského robota.
  • Pokud nechceme mít v pití pecičky, tak je potřeba rozmixované jahody propasírovat skrz síto pomocí naběračky, vařečky nebo třeba polévkové lžíce. Odložíme stranou.
  • Připravíme si malý hrnec, nasypeme do něj hnědý cukr, zalijeme 2 hrnky vody a přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vaříme do úplného rozpuštění cukru.
  • Poté odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Do džbánu scedíme přes síto citronovou šťávu, přilijeme vychladlý cukrový sirup a přidáme rozmixované jahody.
  • Promícháme, aby se vše spojilo, a dáme vychladit do lednice.
  • Před servírováním přilijeme zbývající studenou vodu, zamícháme a můžeme podávat.
  • Když bude nápoj moc sladký, rozředíme ještě další vodou.
  • Do skleniček dáme led a zalijeme hotovou limonádou.
Úžasný domácí jahodový nápoj s chutí léta.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Melounové osvěžení

Léto bez vodního melounu je to samé, jako jahody bez šlehačky, prostě nemyslitelné. Má svou specifickou chuť a sám o sobě je vynikajícím osvěžením, zvlášť, když je ledově vychlazený. Můžeme ho konzumovat tak, jak je nebo jen použít pro přípravu skvělého letního pití.

Ingredience:

  • 4 plátky čerstvého vodního melounu
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 chemicky neošetřené citrony + 1 na ozdobu
  • 2 hrnky sodové či perlivé vody
  • 3 hrnky ledových kostek

Postup:

  • Do mixéru dáme meloun nakrájený na kostky a zbavený slupky.
  • Zasypeme cukrem, a co nejvíce rozmixujeme.
  • Pyré z melounu přendáme do džbánu, přilijeme citronovou šťávu, vhodíme na plátky nakrájený citron a led.
  • Důkladně promícháme a podáváme ledově vychlazené.
Melounové pití s příchutí citronu.
Zdroj: https://rasamalaysia.com/

Tipy pro přípravu těch nejlepších domácích limonád

Doma vyrobené nápoje chutnají nejlépe, i když mnohdy může pomoci pár jednoduchých vychytávek, aby bylo vše ještě lepší a chutnější. Jaké tipy jsme si pro vás připravili?

  • Například citron je dobré před nakrájením změkčit. Stačí ho rukou trochu poválet po stole a vymačkání šťávy bude daleko jednodušší.
  • Není dobré kombinovat větší množství bylinek, protože se budou navzájem tzv. přetloukat a jejich jedinečná chuť zanikne.
  • Kdo chce vyzkoušet nápoje z čerstvých kvasnic, musí mít na paměti, že jsou značně nadýmavé a raději zvolit například vinné kvasinky.
  • Bylinkové čaje mají tendenci se kazit, takže je rozhodně není dobré připravovat ve větším množství. Vždy jen to, co zvládneme aktuálně vypít.
  • Při používání ovoce do nápojů je dobré vyndat všechny pecky, i když jsou drobounké. Jinak bude pití nepříjemně hořké.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X