Skvělá a zdravá kaše z ovesných vloček ve sladkých a slaných variantách

Ovesná kaše splňuje hned několik záměrů.

Je rychlá, zdravá a vydatná.

Máte rádi vločkové kaše? 

Pokud neholdujete sladkým snídaním, máme pro vás i slané varianty.

Ano, jde to! A je to naprosto jednoduché. 

Pojďte se inspirovat recepty, které jsme nachystali.

Vločková kaše bez mléka 

Skvělá, jednoduchá a zdravá. Těmito třemi slovy se dá popsat. Cukr už ani přidávat nemusíte, díky banánu je dost sladká.

Ingredience:

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 3 a ¼ hrnku vody
  • 2 středně velké banány

Na doplnění chuti:

  • burákové máslo, ořechy, čerstvé nebo sušené ovoce, čokoláda, kakao, skořice, javorový sirup (dle vlastní volby)

Postup:

  • Banány rozmačkejte, přidejte je do hrnce s vodou a smíchejte. 
  • Přidejte vločky a přiveďte k varu.
  • Vařte asi 10 minut. 
  • Dozdobte dle vlastní fantazie. 
ovesná snídaně bez mléka
Zdroj: naturopathy-uk.co

Teplá ovesná kaše na 3 způsoby posle Jamieho Olivera

Jak na vylepšení obyčejné ovesné kaše? Tento recept nabízí hned 3 způsoby, jak to udělat. Který by se vám zamlouval?

Ingredience:

  • 160 g ovesných vloček
  • 600 ml mléka, jeho náhražky (sojového, kokosového, ovesného) nebo vody
  • špetka soli

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do hrnce a přiveďte k varu. 
  • Za občasného míchání (hlavně ke konci) vařte asi 5-6 minut.

Tipy na dochucení:

Ovesná kaše s jablky a ostružinami

Ingredience (množství zvolte dle vlastní chuti a potřeb):

  • jablko
  • ostružiny
  • med

Postup:

  • Jablko oloupejte, nastrouhejte a přidejte ke kaši spolu s ostružinami a medem.  

Banánová kaše s mandlemi a skořicí

Ingredience:

  • špetka skořice
  • mák
  • javorový sirup
  • banán 
  • mandlové plátky

Postup:

  • Kaši posypejte skořicí, mákem, pokapejte javorovým sirupem a ozdobte na kolečka nakrájeným banánem a mandlovými plátky.

Jablková kaše s javorovým sirupem a pekanovými ořechy

Ingredience:

  • jablko
  • pekanové ořechy
  • javorový sirup

Postup:

  • Kaši smíchejte s nastrouhaným jablkem, pokapejte sirupem a ozdobte opraženými pekanovými ořechy. 
vločková kaše na 3 způsoby
Zdroj: minamade.com

Videorecept můžete shlédnout zde:

Ovesná kaše v mikrovlnce

Podívejme se, jak si připravit vločkovou kaši v mikrovlnce. V dnešní době už nejspíš v žádné domácnosti nechybí. A navíc příprava v této troubě poskytuje nejrychlejší způsob.

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek vody
  • špetka soli

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do nádoby vhodné do mikrovlnky (zároveň by ale nádoba měla být větší než obsah, kdyby náhodou došlo ke vzkypění).
  • Vše dobře promíchejte a dejte ohřívat na 4 až 5 minut. 
  • V polovině zahřívání kaši promíchejte.
  • Kaši servírujte politou mlékem.  
snídaně z mikrovlnky
Zdroj: lifehacker.com.au

Tip: Chtěli byste více receptů s využitím ovesných vloček? Chutné svačinky i snídaně z ovesných vloček nebudou žádným problémem. Koukněte na naše tipy.

Ovesná kaše na slano se žampiony

Pro slané gurmány máme i tuto slanou variantu vločkové kaše. Je jednoduchá a taktéž rychlovkou, která zasytí. Pro úplnou dokonalost ji můžete servírovat se ztraceným vejcem, pokapanou sojovou omáčkou a ozdobenou nasekanou jarní cibulkou.

Ingredience:

Na vločky:

  • 1 lžička olivového oleje
  • ¼ lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 hrnky vody

Na žampiony:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek žampionů nakrájených na plátky
  • špetka soli

Na dokončení (libovolné):

  • vejce, kousek jarní cibulky, sojová omáčka

Postup:

Příprava kaše:

  • V hrnci si rozpalte lžičku oleje, na ní osmažte zázvor a přidejte vločky. Chvíli je restujte, posolte, opepřete, a pak je zalijte vodou. 
  • Přiveďte k varu a vařte asi 3-4 minuty, dokud vločky nezměknou (případně dolijte vodu).

Příprava žampionů:

  • Na rozpáleném oleji si osmažte žampiony do zlatova. 
  • Posypte špetkou soli.
  • Kaši a žampiony smíchejte a je hotovo.
  • Doplnit můžete o ztracené vejce, jarní cibulku a sojovou omáčku.
kaše naslano s žampiony
Zdroj: macheesmo.com

Vločky na slano s vejcem a sýrem

Zde je další tip na kaši z ovesných vloček na slano. Pokud vás neuspokojí sladké kaše, určitě vyzkoušejte. Tato varianta receptu vás možná mile překvapí.

Ingredience na dvě porce:

Na kaši:

  • 1 lžička oleje
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 hrnku jemných ovesných vloček
  • 2 hrnky vody
  • ¼ hrnku nastrouhaného čedaru
  • 2 lžičky nasekané bazalky

Na vejce:

  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 vejce
  • ½ lžičky papriky
  • sůl a pepř

Postup: 

Příprava kaše:

  • Rozehřejte si olej, na měm orestujte prolisovaný česnek a po 15 sekundách přidejte vločky. 
  • Pár sekund vločky restujte, a pak je podlijte vodou, posolte a opepřete.
  • Kaši přiveďte k varu a nechte asi 3-4 minuty probublávat. 
  • Případně dolejte vodu, pokud bude potřeba.
  • Před koncem přidejte sýr, bazalku a zamíchejte.

Příprava vajec:

  • Na pánvi si rozehřejte olej a na něm udělejte 2 volská oka.
  • Posypte je solí, paprikou a pepřem.
  • Podávejte je spolu s vločkovou kaší, klidně vejce nakrájejte na menší kousky a smíchejte. 
vločková kaše naslano s vejci
Zdroj: epicurius.com

Domácí ovesná kaše z vloček je klasikou, rychlovkou a zdravou snídaní plnou vlákniny.

Hledáte další tipy na zdravou a chutnou snídani s ovesnými vločkami? Nakoukněte!

Už jste si zkoušeli udělat naše recepty na poctivé domácí müsli? Je opravdu výborné.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.