Ovesná kaše splňuje hned několik záměrů.
Je rychlá, zdravá a vydatná.
Máte rádi vločkové kaše?
Pokud neholdujete sladkým snídaním, máme pro vás i slané varianty.
Ano, jde to! A je to naprosto jednoduché.
Pojďte se inspirovat recepty, které jsme nachystali.
Vločková kaše bez mléka
Skvělá, jednoduchá a zdravá. Těmito třemi slovy se dá popsat. Cukr už ani přidávat nemusíte, díky banánu je dost sladká.
Ingredience:
- 2 hrnky ovesných vloček
- 3 a ¼ hrnku vody
- 2 středně velké banány
Na doplnění chuti:
- burákové máslo, ořechy, čerstvé nebo sušené ovoce, čokoláda, kakao, skořice, javorový sirup (dle vlastní volby)
Postup:
- Banány rozmačkejte, přidejte je do hrnce s vodou a smíchejte.
- Přidejte vločky a přiveďte k varu.
- Vařte asi 10 minut.
- Dozdobte dle vlastní fantazie.

Teplá ovesná kaše na 3 způsoby posle Jamieho Olivera
Jak na vylepšení obyčejné ovesné kaše? Tento recept nabízí hned 3 způsoby, jak to udělat. Který by se vám zamlouval?
Ingredience:
- 160 g ovesných vloček
- 600 ml mléka, jeho náhražky (sojového, kokosového, ovesného) nebo vody
- špetka soli
Postup:
- Všechny ingredience dejte do hrnce a přiveďte k varu.
- Za občasného míchání (hlavně ke konci) vařte asi 5-6 minut.
Tipy na dochucení:
Ovesná kaše s jablky a ostružinami
Ingredience (množství zvolte dle vlastní chuti a potřeb):
- jablko
- ostružiny
- med
Postup:
- Jablko oloupejte, nastrouhejte a přidejte ke kaši spolu s ostružinami a medem.
Banánová kaše s mandlemi a skořicí
Ingredience:
- špetka skořice
- mák
- javorový sirup
- banán
- mandlové plátky
Postup:
- Kaši posypejte skořicí, mákem, pokapejte javorovým sirupem a ozdobte na kolečka nakrájeným banánem a mandlovými plátky.
Jablková kaše s javorovým sirupem a pekanovými ořechy
Ingredience:
- jablko
- pekanové ořechy
- javorový sirup
Postup:
- Kaši smíchejte s nastrouhaným jablkem, pokapejte sirupem a ozdobte opraženými pekanovými ořechy.

Videorecept můžete shlédnout zde:
Objevte podobné tipy
Ovesná kaše v mikrovlnce
Podívejme se, jak si připravit vločkovou kaši v mikrovlnce. V dnešní době už nejspíš v žádné domácnosti nechybí. A navíc příprava v této troubě poskytuje nejrychlejší způsob.
Ingredience:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek vody
- špetka soli
Postup:
- Všechny ingredience dejte do nádoby vhodné do mikrovlnky (zároveň by ale nádoba měla být větší než obsah, kdyby náhodou došlo ke vzkypění).
- Vše dobře promíchejte a dejte ohřívat na 4 až 5 minut.
- V polovině zahřívání kaši promíchejte.
- Kaši servírujte politou mlékem.

Tip: Chtěli byste více receptů s využitím ovesných vloček? Chutné svačinky i snídaně z ovesných vloček nebudou žádným problémem. Koukněte na naše tipy.
Ovesná kaše na slano se žampiony
Pro slané gurmány máme i tuto slanou variantu vločkové kaše. Je jednoduchá a taktéž rychlovkou, která zasytí. Pro úplnou dokonalost ji můžete servírovat se ztraceným vejcem, pokapanou sojovou omáčkou a ozdobenou nasekanou jarní cibulkou.
Ingredience:
Na vločky:
- 1 lžička olivového oleje
- ¼ lžičky strouhaného zázvoru
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- sůl a pepř dle chuti
- 2 hrnky vody
Na žampiony:
- 1 lžíce oleje
- 1 hrnek žampionů nakrájených na plátky
- špetka soli
Na dokončení (libovolné):
- vejce, kousek jarní cibulky, sojová omáčka
Postup:
Příprava kaše:
- V hrnci si rozpalte lžičku oleje, na ní osmažte zázvor a přidejte vločky. Chvíli je restujte, posolte, opepřete, a pak je zalijte vodou.
- Přiveďte k varu a vařte asi 3-4 minuty, dokud vločky nezměknou (případně dolijte vodu).
Příprava žampionů:
- Na rozpáleném oleji si osmažte žampiony do zlatova.
- Posypte špetkou soli.
- Kaši a žampiony smíchejte a je hotovo.
- Doplnit můžete o ztracené vejce, jarní cibulku a sojovou omáčku.

Vločky na slano s vejcem a sýrem
Zde je další tip na kaši z ovesných vloček na slano. Pokud vás neuspokojí sladké kaše, určitě vyzkoušejte. Tato varianta receptu vás možná mile překvapí.
Ingredience na dvě porce:
Na kaši:
- 1 lžička oleje
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 hrnku jemných ovesných vloček
- 2 hrnky vody
- ¼ hrnku nastrouhaného čedaru
- 2 lžičky nasekané bazalky
Na vejce:
- 1 lžička olivového oleje
- 2 vejce
- ½ lžičky papriky
- sůl a pepř
Postup:
Příprava kaše:
- Rozehřejte si olej, na měm orestujte prolisovaný česnek a po 15 sekundách přidejte vločky.
- Pár sekund vločky restujte, a pak je podlijte vodou, posolte a opepřete.
- Kaši přiveďte k varu a nechte asi 3-4 minuty probublávat.
- Případně dolejte vodu, pokud bude potřeba.
- Před koncem přidejte sýr, bazalku a zamíchejte.
Příprava vajec:
- Na pánvi si rozehřejte olej a na něm udělejte 2 volská oka.
- Posypte je solí, paprikou a pepřem.
- Podávejte je spolu s vločkovou kaší, klidně vejce nakrájejte na menší kousky a smíchejte.

Domácí ovesná kaše z vloček je klasikou, rychlovkou a zdravou snídaní plnou vlákniny.
Hledáte další tipy na zdravou a chutnou snídani s ovesnými vločkami? Nakoukněte!
Už jste si zkoušeli udělat naše recepty na poctivé domácí müsli? Je opravdu výborné.