Karbanátky z ovesných vloček se těší oblibě nejen ve vegetariánských domácnostech.
Pojďte se podívat, jak na jejich přípravu.
Aby nebyly výživově chudé, obsahují proteiny z luštěnin.
Svou variantu si vyberte dle vlastních chutí.
Placičky z ovesných vloček s mrkví
Karbanátky z ovesných vloček si do dipu můžete namáčet nebo si k nim udělat jinou přílohu. Je to čistě na vás. Klidně si můžete recept upravit dle vlastních představ. Výhodou je, že je opět vhodný i pro vegany.
Ingredience:
- 2 hrnky ovesných vloček
- hrst sušených rajčat
- 3 velké mrkve
- 1 hrst čerstvého tymiánu
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¾ lžičky soli
- 1 a ½ lžičky prolisovaného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- sůl a pepř dle chuti
Dip:
- 1 hrnek vody
- 2 – 2 a ½ lžíce tahini (sezamové pasty)
- 2 – 3 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- pepř dle chuti
Postup:
- Vločky si v mixéru rozmixujte na konzistenci podobné mouce.
- Vločky si nasypte do velké mísy, přidejte k nim rozmixovaná sušená rajčata, nastrouhané mrkve, nasekaný tymián, česnek, cibuli a citronovou šťávu.
- Vše důkladně smíchejte a vytvořte těsto.
- Vlhkýma rukama vytvořte karbanátky a dejte je smažit na rozpálený olej.
- Smažte je z obou stran dozlatova.
- Přebytečnou mastnotu odsajte ubrouskem.
Příprava sezamového dipu:
- Všechny ingredience na dip stačí důkladně smíchat, dochutit a je hotovo.

Videorecept je zde:
Objevte podobné tipy
Karbanátky z ovesných vloček v troubě pečené
Vločkové karbanátky s čočkou patří mezi oblíbené pokrmy. Pokud jste je ještě nikdy nezkoušeli, za ochutnání by rozhodně stály. Tato varianta receptu je obohacena o ovesné vločky a úžasnou omáčku.
Ingredience:
- 2 a ½ hrnku vody
- 1 hrnek hnědé čočky
- 3 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 hrnek nakrájených žampionů
- 1 hrnek nakrájeného řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- ¾ hrnku jemných ovesných vloček
- ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušené cibule
Na omáčku:
- ¼ hrnku kečupu
- ¼ hrnku třtinového cukru
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce barbecue omáčky
Postup:
- Čočku si uvařte ve 2 a ½ hrnku vody. Za 20-30 minut je hotová.
- Na olivovém oleji si orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte žampiony, nadrobno nasekaný celer, česnek a vařte, dokud žampiony nezměknou a voda z nich se neodpaří (asi 5-10 minut).
- Troubu si předehřejte na 175°C.
- Uvařenou čočku dejte do mixéru a rozmixujte tak, aby ještě nějaká struktura zůstala.
- Smíchejte směs cibule a žampionů, ovesné vločky, mouku, bazalku, pepř, sůl, sušenou cibuli s čočkou a vytvořte těsto.
- Z těsta vytvořte placky a vyskládejte je na vymazaný plech.
- Karbanátky dejte péct na 20 minut do trouby.
- V hrnci si smíchejte kečup, cukr, hořčici, barbecue omáčku a přiveďte k varu.
- Vařte asi 5 minut.
- Po 20 minutách karbanátky potřete ¼ hrnkem omáčky.
- Pečte ještě dalších 10 minut.
- Karbanátky z ovesných vloček podávejte se zbytkem omáčky.

Tip: Máte rádi čočku a chtěli byste znát více receptů, kde ji lze využít? Inspirujte se těmito recepty z čočky.
Veganské karbanátky z ovesných vloček a fazolí
Z ovesných vloček se dají udělat úžasná jídla. Jak vidíte, zde je veganský burger, který si mohou samozřejmě dopřát i nevegani. Ochutnejte, třeba vás to mile překvapí.
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 1 lžíce kečupu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 a ½ hrnku jemných ovesných vloček (rozmixovaných)
- ½ hrnku sušených pinto fazolí
- ½ hrnku červených nebo černých sušených fazolí
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 a ½ lžičky chilli
- 1 střední mrkev (nastrouhaná)
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- olej na potření
Postup:
- Fazole si nechte přes noc nabobtnat ve vodě.
- Druhý den je uvařte.
- Na pánvi si rozehřejte olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek se špetkou soli. Restujte pár minut do sklovata.
- Přidejte mrkev, chilli, kmín a pár minut vařte, dokud mrkev nebude měkká.
- Uvařené fazole rozmačkejte a přidejte k nim uvařenou směs s mrkví, hořčici, kečup, sojovou omáčku a vločky.
- Vše důkladně smíchejte a vytvořte těsto, ze kterého vytvoříte asi 8 burgerů.
- Burgery opečte na nepřilnavé pánvi potřené troškou oleje z obou stran do zlatova. (Z každé strany zhruba 5 minut).

Milujete bezmasé pokrmy? Vločkové karbanátky se zeleninou jsou chutné a zdravé.
Chtěli byste experimentovat i z jiných surovin? Zkuste si třeba udělat brokolicové karbanátky na různé způsoby.
Dále můžeme doporučit lahodné cuketové karbanátky.