3 nej recepty na karbanátky s ovesnými vločkami. Jaké vyzkoušíte?

Karbanátky z ovesných vloček se těší oblibě nejen ve vegetariánských domácnostech. 

Pojďte se podívat, jak na jejich přípravu. 

Aby nebyly výživově chudé, obsahují  proteiny z luštěnin.

Svou variantu si vyberte dle vlastních chutí.

Placičky z ovesných vloček s mrkví

Karbanátky z ovesných vloček si do dipu můžete namáčet nebo si k nim udělat jinou přílohu. Je to čistě na vás. Klidně si můžete recept upravit dle vlastních představ. Výhodou je, že je opět vhodný i pro vegany. 

Ingredience:

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • hrst sušených rajčat
  • 3 velké mrkve
  •  1 hrst čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  •  ¾ lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky prolisovaného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • sůl a pepř dle chuti

Dip:

  • 1 hrnek vody
  • 2 – 2 a ½ lžíce tahini (sezamové pasty)
  • 2 – 3 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • pepř dle chuti

Postup:

  • Vločky si v mixéru rozmixujte na konzistenci podobné mouce.
  • Vločky si nasypte do velké mísy, přidejte k nim rozmixovaná sušená rajčata, nastrouhané mrkve, nasekaný tymián, česnek, cibuli a citronovou šťávu.
  • Vše důkladně smíchejte a vytvořte těsto.
  • Vlhkýma rukama vytvořte karbanátky a dejte je smažit na rozpálený olej.
  • Smažte je z obou stran dozlatova. 
  • Přebytečnou mastnotu odsajte ubrouskem. 

Příprava sezamového dipu:

  • Všechny ingredience na dip stačí důkladně smíchat, dochutit a je hotovo.
karbanátek z vloček
Zdroj: exceedinglyvegan.com

Videorecept je zde:

Carrot and sun-dried tomato oat patties with a tahini herb dip

Karbanátky z ovesných vloček v troubě pečené

Vločkové karbanátky s čočkou patří mezi oblíbené pokrmy. Pokud jste je ještě nikdy nezkoušeli, za ochutnání by rozhodně stály. Tato varianta receptu je obohacena o ovesné vločky a úžasnou omáčku. 

Ingredience:

  • 2 a ½ hrnku vody
  • 1 hrnek hnědé čočky
  • 3 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 cibule
  • 1 hrnek nakrájených žampionů
  • 1 hrnek nakrájeného řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • ¾ hrnku jemných ovesných vloček
  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušené cibule

Na omáčku:

  • ¼ hrnku kečupu
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce barbecue omáčky

Postup:

  • Čočku si uvařte ve 2 a ½ hrnku vody. Za 20-30 minut je hotová.
  • Na olivovém oleji si orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte žampiony, nadrobno nasekaný celer, česnek a vařte, dokud žampiony nezměknou a voda z nich se neodpaří (asi 5-10 minut).
  • Troubu si předehřejte na 175°C.
  • Uvařenou čočku dejte do mixéru a rozmixujte tak, aby ještě nějaká struktura zůstala.
  • Smíchejte směs cibule a žampionů, ovesné vločky, mouku, bazalku, pepř, sůl, sušenou cibuli s čočkou a vytvořte těsto. 
  • Z těsta vytvořte placky a vyskládejte je na vymazaný plech. 
  • Karbanátky dejte péct na 20 minut do trouby.
  • V hrnci si smíchejte kečup, cukr, hořčici, barbecue omáčku a přiveďte k varu. 
  • Vařte asi 5 minut. 
  • Po 20 minutách karbanátky potřete ¼ hrnkem omáčky.
  • Pečte ještě dalších 10 minut.
  • Karbanátky z ovesných vloček podávejte se zbytkem omáčky.
čočkové karbanátky s ovesnými vločkami
Zdroj: veganricha.com

Tip: Máte rádi čočku a chtěli byste znát více receptů, kde ji lze využít? Inspirujte se těmito recepty z čočky

Veganské karbanátky z ovesných vloček a fazolí

Z ovesných vloček se dají udělat úžasná jídla. Jak vidíte, zde je veganský burger, který si mohou samozřejmě dopřát i nevegani. Ochutnejte, třeba vás to mile překvapí.

Ingredience:

  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce kečupu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 a ½ hrnku jemných ovesných vloček (rozmixovaných)
  • ½ hrnku sušených pinto fazolí
  • ½ hrnku červených nebo černých sušených fazolí
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 a ½ lžičky chilli
  • 1 střední mrkev (nastrouhaná)
  • 4 stroužky česneku (prolisované)
  • olej na potření

Postup:

  • Fazole si nechte přes noc nabobtnat ve vodě.
  • Druhý den je uvařte. 
  • Na pánvi si rozehřejte olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek se špetkou soli. Restujte pár minut do sklovata.
  • Přidejte mrkev, chilli, kmín a pár minut vařte, dokud mrkev nebude měkká.
  • Uvařené fazole rozmačkejte a přidejte k nim uvařenou směs s mrkví, hořčici, kečup, sojovou omáčku a vločky. 
  • Vše důkladně smíchejte a vytvořte těsto, ze kterého vytvoříte asi 8 burgerů. 
  • Burgery opečte na nepřilnavé pánvi potřené troškou oleje z obou stran do zlatova. (Z každé strany zhruba 5 minut).
Vločkový burger vegan
Zdroj: veggiechick.com

Milujete bezmasé pokrmy? Vločkové karbanátky se zeleninou jsou chutné a zdravé. 

Chtěli byste experimentovat i z jiných surovin? Zkuste si třeba udělat brokolicové karbanátky na různé způsoby.

Dále můžeme doporučit lahodné cuketové karbanátky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X