Ovesné vločky jako chutná snídaně, svačina a pohoštění

Na rozdíl od anglosaských zemí se u nás ovesné vločky netěšily přílišné popularitě a v kuchyni se využívaly v nepříznivých obdobích jako náhražka za oříšky. V návaznosti na snahu o zdraví prospěšnou výživu nebo bezmasou stravu již jejich využití stoupá, protože obsahují řadu cenných živin. Jsou z nich průmyslově vyráběny různé výrobky z kategorie zdravé výživy a bývají také součástí celozrnného pečiva. Za průmyslovou výrobou nemusí zůstat pozadu ani domácnosti, protože i tam se z ovesných vloček dá připravit řada jídel nebo sladkých i slaných pochoutek.

1. Chia lívanečky z ovesných vloček a banánu

Máte rádi sladké snídaně ? Zkuste tuto sladkou alternativu ve zdravé formě, na které si jistě pochutnáte.

INGREDIENCE :

  • 1 hrnek rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 banán
  • 3 polévkové lžíce chia semínek
  • špetku soli
  • skořice
  • 1 kypřící prášek
  • olej
  • ovoce, oříšky, javorový sirup – na dozdobení

POSTUP :

  1. Smícháme ovesné vločky, vejce, rozmačkaný banán, mléko a chia semínka.
  2. Lehce posolíme a podle chuti přidáme skořici.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej.
  4. Těsto nandáme na pánev a smažíme do zlatova.
  5. Hotové lívance naskládáme na sebe, posypeme ovocem, oříšky, nebo a polijeme javorovým sirupem.

Chia lívanečky z ovesných vloček a banánuChia lívanečky z ovesných vloček a banánu

zdroj : onegreenplanet.org

Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů skupiny B a vitamín E. Obsahují také minerální látky, mezi které patří zejména železo, fosfor a vápník. Jsou poměrně lehce stravitelné a jejich vysoký obsah vlákniny příznivě ovlivňuje zažívání a tím i reguluje obsah cholesterolu a cukru v krvi. O ovesných vločkách je také známo, že kladně působí na nervovou soustavu. Ovesné vločky se proto hodí jak k běžné stravě dospělých osob, tak ke stravování dětí i starších lidí a určitě vždy najdeme vhodný recept na přípravu vhodného pokrmu.

2. Palačinky z ovesných vloček na slano

Už vás nudí klasika palačinek na sladko s marmeládou, chcete změnu v podobě slané chuti ? Určitě vyzkoušejte tento recept, hodí se jako chutná snídaně, ale třeba i jako zdravá svačinka pro děti do školy.

INGREDIENCE :

na těsto

  • 150 g ovesných vloček, rozmixovaných
  • 270 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej

na náplň

  • 4 vejce
  • 1/3 šálku jemně nakrájené červené papriky
  • 1/3 šálku jemně nakrájené zelené papriky
  • 1 rajče nakrájené na jemno
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
  • 1/3 šálku nakrájeného čerstvého sýru mozzarelly
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Smícháme ovesné vločky s mlékem, vejcem a solí.
  2. Dobře vyšleháme a necháme chvíli odležet.
  3. Připravíme náplň.
  4. Na pánev přidáme lžíci oleje, vložíme papriku, rajčata a restujeme do změknutí.
  5. Poté přidáme rozšlehané vejce a sýr, mícháme do sražení.
  6. Přidáme petrželku, sůl a pepř.
  7. Potom na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran, každou palačinku naplníme směsí.

Palačinky z ovesných vloček na slano

zdroj : watchwhatueat.com

3. Cukroví z ovesných vloček

Můžeme připravit nejen o vánočních svátcích, určitě si na něm pochutnáme i kdykoliv jindy.

INGREDIENCE :

  • 150 g cukr moučka
  • 160 g ovesné vločky
  • 2 ks vejce
  • 1/2 balíčku prášek do pečiva
  • 200 g polohrubá mouka
  • 160 g rostlinný tuk
  • čokoláda, oříšky, kokos, rozinky – dle chuti

POSTUP :

  1. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto.
  2. Do těsta můžeme přidat také různé oříšky, kokos, sušené ovoce, rozinky nebo čokoládu.
  3. Těsto rozválíme a vykrájíme kolečka nebo jiné tvary. Vykrojené tvary skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Ovesné sušenky pečeme při 180 °C dozlatova.

Cukroví z ovesných vloček

zdroj : bezhladoveni.cz

4. Ovesná kaše s banány a ořechy

INGREDIENCE :

  • 200 ml mléka
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • banán
  • ořechy
  • špetka skořice

POSTUP :

  1. V kastrůlku přivedeme k varu mléko smíchané s ovesnými vločkami a třtinovým cukrem.
  2. Za stálého míchání povaříme 5 minut.
  3. Hotovou kaši ozdobíme nakrájeným banánem, sekanými ořechy, medem a skořicí. Ihned podáváme.

Ovesná kaše s banány a ořechy

zdroj : agoodplacetogather.co.za

5. Kuličky z ovesných vloček

INGREDEINCE :

  • 160 g jemný ovesných vloček
  • 100 g cukru moučka
  • 110 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • strouhaná mléčná čokoláda na obalení

POSTUP :

  1. Ovesné vločky opražíme na suché pánvi a vychladlé rozmixujeme na mouku.
  2. Přidáme změklé máslo, moučkový cukr, kakao a vytvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhané mléčné čokoládě.

Kuličky z ovesných vloček

zdroj : kojicimaminky.cz

Ovesné vločky nemusíte je jíst pouze zalité mlékem nebo ve formě kaše. Můžete je přidat do zdravých karbanátků, slaných tyčinek, zahustit s nimi polévku, přisypat je do smoothie nebo z nich vytvořit lívance. Máte celiakii? Poohlédněte se po bezlepkových vločkách, které si můžete bez obav dopřát.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *