Ovesné vločky jako chutná snídaně, svačina a pohoštění

Na rozdíl od anglosaských zemí se u nás ovesné vločky netěšily přílišné popularitě a v kuchyni se využívaly v nepříznivých obdobích jako náhražka za oříšky. V návaznosti na snahu o zdraví prospěšnou výživu nebo bezmasou stravu již jejich využití stoupá, protože obsahují řadu cenných živin. Jsou z nich průmyslově vyráběny různé výrobky z kategorie zdravé výživy a bývají také součástí celozrnného pečiva. Za průmyslovou výrobou nemusí zůstat pozadu ani domácnosti, protože i tam se z ovesných vloček dá připravit řada jídel nebo sladkých i slaných pochoutek.

1. Chia lívanečky z ovesných vloček a banánu

Máte rádi sladké snídaně ? Zkuste tuto sladkou alternativu ve zdravé formě, na které si jistě pochutnáte.

INGREDIENCE :

  • 1 hrnek rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 banán
  • 3 polévkové lžíce chia semínek
  • špetku soli
  • skořice
  • 1 kypřící prášek
  • olej
  • ovoce, oříšky, javorový sirup – na dozdobení

POSTUP :

  1. Smícháme ovesné vločky, vejce, rozmačkaný banán, mléko a chia semínka.
  2. Lehce posolíme a podle chuti přidáme skořici.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej.
  4. Těsto nandáme na pánev a smažíme do zlatova.
  5. Hotové lívance naskládáme na sebe, posypeme ovocem, oříšky, nebo a polijeme javorovým sirupem.

Chia lívanečky z ovesných vloček a banánuChia lívanečky z ovesných vloček a banánu

zdroj : onegreenplanet.org

Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů skupiny B a vitamín E. Obsahují také minerální látky, mezi které patří zejména železo, fosfor a vápník. Jsou poměrně lehce stravitelné a jejich vysoký obsah vlákniny příznivě ovlivňuje zažívání a tím i reguluje obsah cholesterolu a cukru v krvi. O ovesných vločkách je také známo, že kladně působí na nervovou soustavu. Ovesné vločky se proto hodí jak k běžné stravě dospělých osob, tak ke stravování dětí i starších lidí a určitě vždy najdeme vhodný recept na přípravu vhodného pokrmu.

2. Palačinky z ovesných vloček na slano

Už vás nudí klasika palačinek na sladko s marmeládou, chcete změnu v podobě slané chuti ? Určitě vyzkoušejte tento recept, hodí se jako chutná snídaně, ale třeba i jako zdravá svačinka pro děti do školy.

INGREDIENCE :

na těsto

  • 150 g ovesných vloček, rozmixovaných
  • 270 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej

na náplň

  • 4 vejce
  • 1/3 šálku jemně nakrájené červené papriky
  • 1/3 šálku jemně nakrájené zelené papriky
  • 1 rajče nakrájené na jemno
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
  • 1/3 šálku nakrájeného čerstvého sýru mozzarelly
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Smícháme ovesné vločky s mlékem, vejcem a solí.
  2. Dobře vyšleháme a necháme chvíli odležet.
  3. Připravíme náplň.
  4. Na pánev přidáme lžíci oleje, vložíme papriku, rajčata a restujeme do změknutí.
  5. Poté přidáme rozšlehané vejce a sýr, mícháme do sražení.
  6. Přidáme petrželku, sůl a pepř.
  7. Potom na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran, každou palačinku naplníme směsí.

Palačinky z ovesných vloček na slano

zdroj : watchwhatueat.com

3. Cukroví z ovesných vloček

Můžeme připravit nejen o vánočních svátcích, určitě si na něm pochutnáme i kdykoliv jindy.

INGREDIENCE :

  • 150 g cukr moučka
  • 160 g ovesné vločky
  • 2 ks vejce
  • 1/2 balíčku prášek do pečiva
  • 200 g polohrubá mouka
  • 160 g rostlinný tuk
  • čokoláda, oříšky, kokos, rozinky – dle chuti

POSTUP :

  1. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto.
  2. Do těsta můžeme přidat také různé oříšky, kokos, sušené ovoce, rozinky nebo čokoládu.
  3. Těsto rozválíme a vykrájíme kolečka nebo jiné tvary. Vykrojené tvary skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Ovesné sušenky pečeme při 180 °C dozlatova.

Cukroví z ovesných vloček

zdroj : bezhladoveni.cz

4. Ovesná kaše s banány a ořechy

INGREDIENCE :

  • 200 ml mléka
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • banán
  • ořechy
  • špetka skořice

POSTUP :

  1. V kastrůlku přivedeme k varu mléko smíchané s ovesnými vločkami a třtinovým cukrem.
  2. Za stálého míchání povaříme 5 minut.
  3. Hotovou kaši ozdobíme nakrájeným banánem, sekanými ořechy, medem a skořicí. Ihned podáváme.

Ovesná kaše s banány a ořechy

zdroj : agoodplacetogather.co.za

5. Kuličky z ovesných vloček

INGREDEINCE :

  • 160 g jemný ovesných vloček
  • 100 g cukru moučka
  • 110 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • strouhaná mléčná čokoláda na obalení

POSTUP :

  1. Ovesné vločky opražíme na suché pánvi a vychladlé rozmixujeme na mouku.
  2. Přidáme změklé máslo, moučkový cukr, kakao a vytvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhané mléčné čokoládě.

Kuličky z ovesných vloček

zdroj : kojicimaminky.cz

Ovesné vločky nemusíte je jíst pouze zalité mlékem nebo ve formě kaše. Můžete je přidat do zdravých karbanátků, slaných tyčinek, zahustit s nimi polévku, přisypat je do smoothie nebo z nich vytvořit lívance. Máte celiakii? Poohlédněte se po bezlepkových vločkách, které si můžete bez obav dopřát.

Sdílejte svým přátelům

4.4 (88%) 5 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *