Už je tomu několik let, co zažily boom v podobě müsli a kaše.
Vyzkoušejte další zdravé a chutné recepty z ovesných vloček!
K snídani i svačině je lze lehce konzumovat také ve formě lívanců, palačinek, muffinů, koláčů či pudinku!
Všechny vločkové pochoutky jsou velmi jednoduché na přípravu a nabízejí celou řadu způsobů, jak je ozvláštnit či ozdobit.
Který recept vyzkoušíte jako první?
Zdravé lívance z ovesných vloček a banánů
Máte rádi sladké snídaně? Zkuste tuto zdravější alternativu oblíbeného pokrmu, na které si jistě pochutnáte.
Ingredience:
- 2 zralé banány (nejlépe, když mají hodně hnědých skvrn)
- 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
- 2 vejce
- 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky soli
- olivový olej
Postup:
- Všechny ingredience, tedy ovesné vločky, banány, mléko, vejce, prášek do pečiva a koření, vložte do mixéru a mixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude směs zcela hladká.
- Lívanečníkovou pánev zlehka vymažte olivovým olejem a rozehřejte.
- Jakmile je pánev rozpálená, přidejte těsto a smažte přibližně 2-3 minuty, dokud se lívance mírně nenafouknou a na okrajích se neobjeví několik bublinek.
- Lívance obraťte a smažte, dokud nejsou i z druhé strany zlatavě hnědé.
- Postup opakujte i se zbývajícím těstem.
- Hotové lívance můžete ozdobit čerstvým ovocem, oříšky či javorovým sirupem.

Recepty na ovesné vločky v podobě lívanců nejsou jedinou možností pro zdravou ovesnou snídani. Inspirujte se také recepty na chutné ovesné kaše.
Ovesné vločky v podobě palačinek
Kromě lívanců si z vloček můžete připravit i palačinky. Vyzkoušejte tuto veganskou variantu!
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/4 šálku bezlepkové mouky
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 šálku jablečného pyré
- 1 a 1/4 šálku mandlového mléka
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 PL kokosového oleje
Postup:
- Ovesné vločky vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Mixujte, dokud nevznikne jemná mouka.
- Přidejte bezlepkovou mouku a mixujte, dokud se nespojí.
- Dále do mixéru vložte ostatní ingredience a rozmixujte do hladka.
- Následně dejte těsto na 20 minut vychladit do lednice.
- Rozehřejte si pánev s olejem.
- Naberte 1/4 až 1/2 šálku těsta a opatrně ho vlijte na pánev.
- Následně pánví pohybujte krouživými pohyby, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo.
- Smažte přibližně 1-2 minuty a poté opatrně obraťte na druhou stranu.
- Postup opakujte i se zbývajícím těstem
- Poté palačinky ozdobte jogurtem, čerstvým ovocem, marmeládou či tvarohem dle vašich představ.

V době Vánoc můžete ovesné vločky na váš stůl lehce dostat v podobě zdravého ovesného cukroví!
Lahodná jablečná buchta s ovesnými vločkami
Kombinace jablek, skořice a vloček dělá z této pochoutky opravdovou delikatesu. Vyzkoušejte, uvidíte, že bude chutnat nejen vám, ale i všem vašim návštěvám.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1/2 šálku podmáslí
- 1/4 šálku másla
- 1 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/8 čajové lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Zdobení
- 3-4 oloupaná jablka, nakrájená na plátky
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/4 šálku másla
- 3/4 čajové lžičky mleté skořice
Postup:
- Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, cukr, hřebíček a muškátový oříšek.
- Rozpuštěné máslo, vejce a vanilku šlehejte tak dlouho, dokud se dobře nespojí.
- Směs vlijte do moučné směsi a důkladně promíchejte.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Do pekáče, formy na dort nebo hlubšího plechu vložte čtvrt šálku másla.
- Vložte do trouby a počkejte, až se máslo zcela rozpustí.
- Pomocí štětce vymažte stěny a na dno pekáče dejte třetinu jablek.
- Navrch nalijte těsto.
- Na vrchní část těsta dejte zbývající jablka.
- V míse smíchejte ovesné vločky, cukr a skořici.
- Touto směsí na závěr posypejte jablka.
- Vložte do trouby a pečte přibližně 45-50 minut.
Ovesné vločky, cukr a skořici lze zkombinovat také s nasekanými mandlemi či ořechy.

Recepty z ovesných vloček jde ozvláštnit či dochutit také za pomoci domácích marmelád. Inspirujte se!
Objevte podobné tipy
Ovesné muffiny s borůvkami
Jednoduchá a zdravá pochoutka, kterou si zamilují ke svačině či snídani nejen děti.
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek mléka
- 1 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku medu
- 1 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek
Postup:
- Smíchejte mléko a ovesné vločky.
- Nechte odstát přibližně 20 minut, aby ovesné vločky nabobtnaly a nasákly vlhkost.
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Rozpuštěné máslo, med, vejce a vanilkový extrakt vyšlehejte v menší míse, dokud se nespojí.
- Mokré ingredience pomalu vlijte do suchých, promíchejte a poté přidejte namočené ovesné vločky, včetně mléka, a borůvky.
- Vše opatrně smíchejte a vytvořte těsto.
- Lžící dávejte těsto do formy na muffiny, kterou jste předtím vyložili košíčky.
- Jednotlivé formičky naplňte až po okraj.
- Na závěr vše posypejte ovesnými vločkami a podle potřeby lehce posypte kokosovým cukrem.
- Pečte 5 minut při teplotě 200°C a poté snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších přibližně 15 minut.
- Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté je přendejte na drátěnou mřížku.

Ovesné vločky můžete použít nejen pro přípravu muffinů, ale také sušenek. Inspirujte se pestrou paletou našich ovesných sušenek!
Slané palačinky z ovesných vloček
Vločky nemusíte vždy konzumovat pouze ve sladké podobě s ovocem či oříšky. Připravte si z nich tyto lahodné palačinky naslano! Hodí se i jako zdravá svačinka pro děti do školy.
Ingredience:
- 150 g rozmixovaných ovesných vloček
- 270 ml mléka
- 2 vejce
- sůl
- olej
Náplň
- 4 vejce
- 1/3 šálku jemně nakrájené červené papriky
- 1/3 šálku jemně nakrájené zelené papriky
- 1 nakrájené rajče
- 2 PL nakrájené čerstvé petrželky
- 1/3 šálku nakrájené mozzarelly
- olej
- sůl, pepř
Postup:
- Smíchejte si ovesné vločky s mlékem, vejcem a solí.
- Směs dobře vyšlehejte a nechte chvíli odležet.
- V mezidobě si připravte náplň.
- Na pánev dejte lžíci oleje, nakrájenou papriku, rajče a restujte do změknutí.
- Poté přidejte rozšlehané vejce a mozzarellu, promíchejte.
- Na závěr přidejte petrželku, sůl a pepř.
- Náplň z pánve odstraňte.
- Následně na rozpálené pánvi s trochou oleje osmažte z obou stran palačinky.
- Poté každou palačinku naplňte připravenou náplní.

Koláč z ovesných vloček, kokosu a ořechů
Kromě jablek a skořice je velmi oblíbená také kombinace vloček s ořechy a kokosem. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto jednoduchého receptu.
Ingredience:
- 1 a 1/4 šálku vroucí vody
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 a 1/3 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
Poleva
- 1/4 šálku másla
- 3 PL mléka
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 šálek strouhaného kokosu
- 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Do větší mísy nasypte ovesné vločky, zalijte je vroucí vodou a nechte namočené, dokud voda nevychladne.
- Mezitím ve velké míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte máslo, hnědý cukr a krystalový cukr do světlé a nadýchané konzistence.
- Vmíchejte vejce, vanilku, skořici a muškátový oříšek a poté vmíchejte i vychladlou ovesnou směs.
- Přidejte jedlou sodu a sol, poté rovněž mouku.
- Důkladně promíchejte a vypracujte v těsto.
- Těsto nalijte do vymazaného pekáče nebo zapékací misky.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
- Mezitím v míse smíchejte rozpuštěné máslo, mléko, vanilku, hnědý cukr, kokos a pekanové ořechy.
- Po upečení vyjměte koláč z trouby a připravenou směs rovnoměrně rozetřete po povrchu.
- Poté koláč vraťte na několik minut do trouby, dokud kousky kokosu nezačnou lehce hnědnout.

Ovesné vločky ve formě krémového pudinku
Máte rádi vločky v podobě kaše? Vyzkoušejte je rovněž jako pudink! Uvidíte, že budete mile překvapeni a energie vám vydrží po celé dopoledne!
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek mandlového mléka
- 2-3 přezrálé banány
- 2 PL strouhaného kokosu
- 1 PL chia semínek
- špetka mořské soli
Na ozdobu
- 1 banán
- 4 jahody
- 2 PL konopných semínek
- 1 PL plátků kokosu
Postup:
- Banány rozmixujte s šálkem mandlového mléka.
- Ovesné vločky dejte do velké sklenice, přidejte banánové mléko a ostatní ingredience.
- Lžící dobře promíchejte a ujistěte se, že jsou všechny ingredience rovnoměrně rozložené a nasáklé.
- Sklenici vložte na dvě hodiny nebo přes noc do lednice.
- Před podáváním ozdobte nakrájenými banány, jahodami, semínky a kokosem.

Ovesné vločky jako zdravá snídaně i svačina
Ovesné vločky jsou již několik let oblíbenou variantou zdravé snídaně či svačinky. Kromě velkého množství vlákniny v nich najdeme také celou řadu vitamínů a minerálů. Vzhledem ke své neutrální chuti je jejich výhodou to, že se snadno kombinují se sladkými i slanými ingrediencemi. Naše recepty z ovesných vloček v podobě dvojího typu palačinek jsou toho jen důkazem.
Vločky můžete používat jak v celku, tak v rozmixované podobě. Záleží na typu pokrmu i vašich preferencích. Ať už se rozhodnete vyzkoušet ovesné lívance, palačinky, buchtu, koláč, sušenky, muffiny, pudink či cukroví, vaše chuťové pohárky budou vždy mile překvapeny.