Pestrá paleta receptů z ovesných vloček v 7 různých podobách! K snídani i svačině, vždy chutně a zdravě!

Už je tomu několik let, co zažily boom v podobě müsli a kaše.

Vyzkoušejte další zdravé a chutné recepty z ovesných vloček!

K snídani i svačině je lze lehce konzumovat také ve formě lívanců, palačinek, muffinů, koláčů či pudinku!

Všechny vločkové pochoutky jsou velmi jednoduché na přípravu a nabízejí celou řadu způsobů, jak je ozvláštnit či ozdobit.

Který recept vyzkoušíte jako první?

Zdravé lívance z ovesných vloček a banánů

Máte rádi sladké snídaně? Zkuste tuto zdravější alternativu oblíbeného pokrmu, na které si jistě pochutnáte.

Ingredience:

  • 2 zralé banány (nejlépe, když mají hodně hnědých skvrn)
  • 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • olivový olej

Postup:

  1. Všechny ingredience, tedy ovesné vločky, banány, mléko, vejce, prášek do pečiva a koření, vložte do mixéru a mixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude směs zcela hladká.
  2. Lívanečníkovou pánev zlehka vymažte olivovým olejem a rozehřejte.
  3. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte těsto a smažte přibližně 2-3 minuty, dokud se lívance mírně nenafouknou a na okrajích se neobjeví několik bublinek.
  4.  Lívance obraťte a smažte, dokud nejsou i z druhé strany zlatavě hnědé.
  5. Postup opakujte  i se zbývajícím těstem.
  6. Hotové lívance můžete ozdobit čerstvým ovocem, oříšky či javorovým sirupem.
Banánovo-ovesné lívance zdobené plátky banánů a pekanovými ořechy.
zdroj: ambitiouskitchen.com

Recepty na ovesné vločky v podobě lívanců nejsou jedinou možností pro zdravou ovesnou snídani. Inspirujte se také recepty na chutné ovesné kaše.

Ovesné vločky v podobě palačinek

Kromě lívanců si z vloček můžete připravit i palačinky. Vyzkoušejte tuto veganskou variantu!

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/4 šálku bezlepkové mouky
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 šálku jablečného pyré
  • 1 a 1/4 šálku mandlového mléka
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 PL kokosového oleje

Postup:

  1. Ovesné vločky vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Mixujte, dokud nevznikne jemná mouka.
  2. Přidejte bezlepkovou mouku a mixujte, dokud se nespojí.
  3. Dále do mixéru vložte ostatní ingredience a rozmixujte do hladka.
  4. Následně dejte těsto na 20 minut vychladit do lednice.
  5. Rozehřejte si pánev s olejem.
  6. Naberte 1/4 až 1/2 šálku těsta a opatrně ho vlijte na pánev.
  7. Následně pánví pohybujte krouživými pohyby, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo.
  8. Smažte přibližně 1-2 minuty a poté opatrně obraťte na druhou stranu.
  9. Postup opakujte i se zbývajícím těstem
  10. Poté palačinky ozdobte jogurtem, čerstvým ovocem, marmeládou či tvarohem dle vašich představ.
Palačinky s vločkami zdobené jogurtem a jahodami.
zdroj: cottercrunch.com

V době Vánoc můžete ovesné vločky na váš stůl lehce dostat v podobě zdravého ovesného cukroví!

Lahodná jablečná buchta s ovesnými vločkami

Kombinace jablek, skořice a vloček dělá z této pochoutky opravdovou delikatesu. Vyzkoušejte, uvidíte, že bude chutnat nejen vám, ale i všem vašim návštěvám.  

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1/4 šálku másla
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

  Zdobení

  • 3-4 oloupaná jablka, nakrájená na plátky
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku másla
  • 3/4 čajové lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, cukr, hřebíček a muškátový oříšek.
  2. Rozpuštěné máslo, vejce a vanilku šlehejte tak dlouho, dokud se dobře nespojí.
  3. Směs vlijte do moučné směsi a důkladně promíchejte.
  4. Předehřejte troubu na 170°C.
  5. Do pekáče, formy na dort nebo hlubšího plechu vložte čtvrt šálku másla.
  6. Vložte do trouby a počkejte, až se máslo zcela rozpustí.
  7. Pomocí štětce vymažte stěny a na dno pekáče dejte třetinu jablek.
  8. Navrch nalijte těsto.
  9. Na vrchní část těsta dejte zbývající jablka.
  10. V míse smíchejte ovesné vločky, cukr a skořici.
  11. Touto směsí na závěr posypejte jablka.
  12. Vložte do trouby a pečte přibližně 45-50 minut.

Ovesné vločky, cukr a skořici lze zkombinovat také s nasekanými mandlemi či ořechy.

Jablečno-ovesná buchta.
zdroj: thecookiewtiter.com

Recepty z ovesných vloček jde ozvláštnit či dochutit také za pomoci domácích marmelád. Inspirujte se!


Ovesné muffiny s borůvkami

Jednoduchá a zdravá pochoutka, kterou si zamilují ke svačině či snídani nejen děti.

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek mléka
  • 1 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku medu
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek

Postup:

  1. Smíchejte mléko a ovesné vločky.
  2. Nechte odstát přibližně 20 minut, aby ovesné vločky nabobtnaly a nasákly vlhkost.
  3. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  4. V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
  5. Rozpuštěné máslo, med, vejce a vanilkový extrakt vyšlehejte v menší míse, dokud se nespojí.
  6. Mokré ingredience pomalu vlijte do suchých, promíchejte a poté přidejte namočené ovesné vločky, včetně mléka, a borůvky.
  7. Vše opatrně smíchejte a vytvořte těsto.
  8. Lžící dávejte těsto do formy na muffiny, kterou jste předtím vyložili košíčky.
  9. Jednotlivé formičky naplňte až po okraj.
  10. Na závěr vše posypejte ovesnými vločkami a podle potřeby lehce posypte kokosovým cukrem.
  11. Pečte 5 minut při teplotě 200°C a poté snižte teplotu na 170 °C  a pečte dalších přibližně 15 minut.
  12. Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté je přendejte na drátěnou mřížku.
Ovesné muffiny s borůvkami.
zdroj: sallysbakingaddition.com

Ovesné vločky můžete použít nejen pro přípravu muffinů, ale také sušenek. Inspirujte se pestrou paletou našich ovesných sušenek!  

Slané palačinky z ovesných vloček

Vločky nemusíte vždy konzumovat pouze ve sladké podobě s ovocem či oříšky. Připravte si z nich tyto lahodné palačinky naslano! Hodí se i jako zdravá svačinka pro děti do školy.

Ingredience:

  • 150 g rozmixovaných ovesných vloček
  • 270 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej
 

Náplň

  • 4 vejce
  • 1/3 šálku jemně nakrájené červené papriky
  • 1/3 šálku jemně nakrájené zelené papriky
  • 1 nakrájené rajče
  • 2 PL nakrájené čerstvé petrželky
  • 1/3 šálku nakrájené mozzarelly
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Smíchejte si ovesné vločky s mlékem, vejcem a solí.
  2. Směs dobře vyšlehejte a nechte chvíli odležet.
  3. V mezidobě si připravte náplň.
  4. Na pánev dejte lžíci oleje, nakrájenou papriku, rajče a restujte do změknutí.
  5. Poté přidejte rozšlehané vejce a mozzarellu, promíchejte.
  6. Na závěr přidejte petrželku, sůl a pepř.
  7. Náplň z pánve odstraňte.
  8. Následně na rozpálené pánvi s trochou oleje osmažte z obou stran palačinky.
  9. Poté každou palačinku naplňte připravenou náplní.
Palačinky z ovesných vloček na slano.
zdroj: watchwhatueat.com

Koláč z ovesných vloček, kokosu a ořechů

Kromě jablek a skořice je velmi oblíbená také kombinace vloček s ořechy a kokosem. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto jednoduchého receptu.

Ingredience:

  • 1 a 1/4 šálku vroucí vody
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 a 1/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli

Poleva

  • 1/4 šálku másla
  • 3 PL mléka
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 šálek strouhaného kokosu
  • 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. Do větší mísy nasypte ovesné vločky, zalijte je vroucí vodou a nechte namočené, dokud voda nevychladne.
  3. Mezitím ve velké míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte máslo, hnědý cukr a krystalový cukr do světlé a nadýchané konzistence.
  4. Vmíchejte vejce, vanilku, skořici a muškátový oříšek a poté vmíchejte i vychladlou ovesnou směs.
  5. Přidejte jedlou sodu a sol, poté rovněž mouku.
  6. Důkladně promíchejte a vypracujte v těsto.
  7. Těsto nalijte do vymazaného pekáče nebo zapékací misky.
  8. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
  9. Mezitím v míse smíchejte rozpuštěné máslo, mléko, vanilku, hnědý cukr, kokos a pekanové ořechy.
  10. Po upečení vyjměte koláč z trouby a připravenou směs rovnoměrně rozetřete po povrchu.
  11. Poté koláč vraťte na několik minut do trouby, dokud kousky kokosu nezačnou lehce hnědnout.
Koláč s vločkami, kokosem a ořechy.
zdroj: cookingclassy.com

Ovesné vločky ve formě krémového pudinku

Máte rádi vločky v podobě kaše? Vyzkoušejte je rovněž jako pudink! Uvidíte, že budete mile překvapeni a energie vám vydrží po celé dopoledne!

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek mandlového mléka 
  • 2-3 přezrálé banány
  • 2 PL strouhaného kokosu
  • 1 PL chia semínek 
  • špetka mořské soli

Na ozdobu 

  • 1 banán
  • 4 jahody
  • 2 PL konopných semínek
  • 1 PL plátků kokosu

Postup:

  1. Banány rozmixujte s šálkem mandlového mléka.
  2. Ovesné vločky dejte do velké sklenice, přidejte banánové mléko a ostatní ingredience.
  3. Lžící dobře promíchejte a ujistěte se, že jsou všechny ingredience rovnoměrně rozložené a nasáklé.
  4. Sklenici vložte na dvě hodiny nebo přes noc do lednice.
  5. Před podáváním ozdobte nakrájenými banány, jahodami, semínky a kokosem.
Ovesný pudink s banánem, jahodami a kokosem.
zdroj: sincerely.com

Ovesné vločky jako zdravá snídaně i svačina

Ovesné vločky jsou již několik let oblíbenou variantou zdravé snídaně či svačinky. Kromě velkého množství vlákniny v nich najdeme také celou řadu vitamínů a minerálů. Vzhledem ke své neutrální chuti je jejich výhodou to, že se snadno kombinují se sladkými i slanými ingrediencemi. Naše recepty z ovesných vloček v podobě dvojího typu palačinek jsou toho jen důkazem.

Vločky můžete používat jak v celku, tak v rozmixované podobě. Záleží na typu pokrmu i vašich preferencích. Ať už se rozhodnete vyzkoušet ovesné lívance, palačinky, buchtu, koláč, sušenky, muffiny, pudink či cukroví, vaše chuťové pohárky budou vždy mile překvapeny.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X