Na rozdíl od anglosaských zemí se u nás ovesné vločky netěšily přílišné popularitě a v kuchyni se využívaly v nepříznivých obdobích jako náhražka za oříšky. V návaznosti na snahu o zdraví prospěšnou výživu nebo bezmasou stravu již jejich využití stoupá, protože obsahují řadu cenných živin. Jsou z nich průmyslově vyráběny různé výrobky z kategorie zdravé výživy a bývají také součástí celozrnného pečiva. Za průmyslovou výrobou nemusí zůstat pozadu ani domácnosti, protože i tam se z ovesných vloček dá připravit řada jídel nebo sladkých i slaných pochoutek.
Co se v článku dozvíte?
1. Chia lívanečky z ovesných vloček a banánu
Máte rádi sladké snídaně ? Zkuste tuto sladkou alternativu ve zdravé formě, na které si jistě pochutnáte.
INGREDIENCE :
- 1 hrnek rozmixovaných ovesných vloček
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 banán
- 3 polévkové lžíce chia semínek
- špetku soli
- skořice
- 1 kypřící prášek
- olej
- ovoce, oříšky, javorový sirup – na dozdobení
POSTUP :
- Smícháme ovesné vločky, vejce, rozmačkaný banán, mléko a chia semínka.
- Lehce posolíme a podle chuti přidáme skořici.
- Na pánvi rozehřejeme olej.
- Těsto nandáme na pánev a smažíme do zlatova.
- Hotové lívance naskládáme na sebe, posypeme ovocem, oříšky, nebo a polijeme javorovým sirupem.
zdroj : onegreenplanet.org
Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů skupiny B a vitamín E. Obsahují také minerální látky, mezi které patří zejména železo, fosfor a vápník. Jsou poměrně lehce stravitelné a jejich vysoký obsah vlákniny příznivě ovlivňuje zažívání a tím i reguluje obsah cholesterolu a cukru v krvi. O ovesných vločkách je také známo, že kladně působí na nervovou soustavu. Ovesné vločky se proto hodí jak k běžné stravě dospělých osob, tak ke stravování dětí i starších lidí a určitě vždy najdeme vhodný recept na přípravu vhodného pokrmu.
2. Palačinky z ovesných vloček na slano
Už vás nudí klasika palačinek na sladko s marmeládou, chcete změnu v podobě slané chuti ? Určitě vyzkoušejte tento recept, hodí se jako chutná snídaně, ale třeba i jako zdravá svačinka pro děti do školy.
INGREDIENCE :
na těsto
- 150 g ovesných vloček, rozmixovaných
- 270 ml mléka
- 2 vejce
- sůl
- olej
na náplň
- 4 vejce
- 1/3 šálku jemně nakrájené červené papriky
- 1/3 šálku jemně nakrájené zelené papriky
- 1 rajče nakrájené na jemno
- 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
- 1/3 šálku nakrájeného čerstvého sýru mozzarelly
- sůl a pepř
POSTUP :
- Smícháme ovesné vločky s mlékem, vejcem a solí.
- Dobře vyšleháme a necháme chvíli odležet.
- Připravíme náplň.
- Na pánev přidáme lžíci oleje, vložíme papriku, rajčata a restujeme do změknutí.
- Poté přidáme rozšlehané vejce a sýr, mícháme do sražení.
- Přidáme petrželku, sůl a pepř.
- Potom na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran, každou palačinku naplníme směsí.
zdroj : watchwhatueat.com
3. Cukroví z ovesných vloček
Můžeme připravit nejen o vánočních svátcích, určitě si na něm pochutnáme i kdykoliv jindy.
INGREDIENCE :
- 150 g cukr moučka
- 160 g ovesné vločky
- 2 ks vejce
- 1/2 balíčku prášek do pečiva
- 200 g polohrubá mouka
- 160 g rostlinný tuk
- čokoláda, oříšky, kokos, rozinky – dle chuti
POSTUP :
- Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto.
- Do těsta můžeme přidat také různé oříšky, kokos, sušené ovoce, rozinky nebo čokoládu.
- Těsto rozválíme a vykrájíme kolečka nebo jiné tvary. Vykrojené tvary skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Ovesné sušenky pečeme při 180 °C dozlatova.
zdroj : bezhladoveni.cz
4. Ovesná kaše s banány a ořechy
INGREDIENCE :
- 200 ml mléka
- 100 g ovesných vloček
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- banán
- ořechy
- špetka skořice
POSTUP :
- V kastrůlku přivedeme k varu mléko smíchané s ovesnými vločkami a třtinovým cukrem.
- Za stálého míchání povaříme 5 minut.
- Hotovou kaši ozdobíme nakrájeným banánem, sekanými ořechy, medem a skořicí. Ihned podáváme.
zdroj : agoodplacetogather.co.za
5. Kuličky z ovesných vloček
INGREDEINCE :
- 160 g jemný ovesných vloček
- 100 g cukru moučka
- 110 g másla
- 2 lžíce kakaa
- strouhaná mléčná čokoláda na obalení
POSTUP :
- Ovesné vločky opražíme na suché pánvi a vychladlé rozmixujeme na mouku.
- Přidáme změklé máslo, moučkový cukr, kakao a vytvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhané mléčné čokoládě.
zdroj : kojicimaminky.cz
Ovesné vločky nemusíte je jíst pouze zalité mlékem nebo ve formě kaše. Můžete je přidat do zdravých karbanátků, slaných tyčinek, zahustit s nimi polévku, přisypat je do smoothie nebo z nich vytvořit lívance. Máte celiakii? Poohlédněte se po bezlepkových vločkách, které si můžete bez obav dopřát.