Co by to bylo za léto bez tolik oblíbených ovocných knedlíků.
Na jejich přípravu máte na výběr z několika druhů těst a několika druhů ovoce, které lze i nahradit zavařeninou nebo povidly.
My si pro vás připravili recepty na ty nejlepší ovocné knedlíky z různých druhů těst.
Můžete si vybrat mezi tvarohovým, bramborovým, kynutým, ale třeba i bezlepkovým.
Užijte si to!
Jahodové knedlíky z tvarohu
Kombinace jahod a jemného tvarohového těsta je bezkonkurenční. Bonusem je rychlá příprava těsta.
INGREDIENCE
- 500 g měkkého tvarohu (nejlépe balený, ve vaničce je příliš řídký)
- 5 lžic hrubé mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 4 lžíce dětské krupičky
- 1 vejce
- špetka soli
- jahody
- tvrdý tvaroh na ozdobu
- moučkový cukr na posypání
- máslo na přelití
POSTUP
- Ingredience promícháme a vypracujeme těsto.
- Vezmeme kus těsta a vytvoříme menší placku.
- Do placky zabalíme jahodu.
- Do většího hrnce vlijeme vodu a přivedeme k varu.
- Vložíme knedlíky a vaříme přibližně 5 minut.
- Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Máme pro vás i další skvělé recepty na knedlíky s tvarohem. Tradiční i netradiční varianty!
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta
Už jste někdy zkoušeli ovocné knedlíky z odpalovaného těsta? Pokud ne, je čas je právě vyzkoušet! Jsou jednoduché a moc dobré.
INGREDIENCE
- 400 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 5 lžic strouhanky
- 2 lžíce oleje na smažení
- 4 dl mléka
- 4 lžíce moučkového cukru
- švestky
- voda
- sůl
POSTUP
- Mléko osolíme špetkou soli a necháme vařit, přičemž za stálého míchání přisypeme poloviční dávku mouky a necháme zhoustnout.
- Odložíme ze sporáku a mícháme do vychladnutí.
- Potom přidáme po jednom vejci a pokaždé dobře promícháme.
- Zbylou mouku nasypeme na desku, přidáme k ní vychladlé těsto a spolu zamícháme.
- Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, nakrájíme ho na kousky, které rozmačkáme rukou.
- Do každého kousku těsta vložíme švestku a vytvoříme kuličky, které vhazujeme do osolené vroucí vody a vaříme přibližně 5 minut.
- Uvařené knedlíčky vyjmeme sítkem, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme osmaženou strouhankou a promícháme.
- Před servírováním na talíři posypeme moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte i naše další recepty na knedlíky ze švestek 5x jinak!
Kynuté meruňkové knedlíky
Již trochu pracnější jsou knedlíky kynuté. Vy je však hravě zvládnete a navíc si skvěle pochutnáte.
INGREDIENCE
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- meruňky
- máslo
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
POSTUP
- Do mísy nasypeme mouku.
- Vytvoříme důlek a nalijeme do něj trochu mléka a zasypeme droždím.
- Posypeme cukrem a moukou.
- Necháme v teple kynout.
- Přidáme sůl, vejce a zbytek mléko.
- Mícháme a vypracujeme těsto.
- Opět necháme chvíli kynout.
- Z těsta tvoříme knedlíky, do středu každého vložíme vypeckovanou meruňku.
- Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 8 minut.
- Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
- Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Objevte podobné tipy
Jablkové knedlíky z bramborového těsta
Bramborové těsto je méně obvyklé než kynuté či tvarohové. Chuťově je však minimálně stejně dobré a stojí za vyzkoušení.
INGREDIENCE
- 500 g brambor
- 150 g hrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- jablka
- skořice
- 2 vanilkové cukry
- máslo
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
POSTUP
- Brambory oloupeme, uvaříme a necháme vychladnout.
- Poté je nastrouháme najemno.
- Přidáme vejce, krupicový cukr, mouku a špetku soli.
- Vypravujeme těsto.
- Těsto rozválíme a vykrajujeme čtverečky.
- Do každého dáme několik plátků jablek, trochu vanilkového cukru a skořici.
- Knedlíky zabalíme.
- Vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 5 minut.
- Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Bezlepkové ovocné knedlíky
Tyto bezlepkové knedlíky neobsahují žádné alergeny a tak jsou vhodné i pro lidi trpící laktózovou intolerancí. Můžete je dle chuti naplnit libovolným ovocem a užít si je!
INGREDIENCE
- 4 středně velké brambory ( cca 450 g )
- 180 g přirozeně bezlepkové hladké bílé rýžové mouky
- 65 g přirozeně bezlepkové hladké kukuřičné mouky
- 20 g přirozeně bezlepkového kukuřičného škrobu
- 2 celá vejce
- špetka soli
- ovoce dle chuti
- mletý mák, opražená bezlepková strouhanka či kakao na posypání
- bezlaktózové máslo nebo kokosový olej na přeliltí
POSTUP
- Brambory se slupkou dáme vařit do dostatečně osolené vody.
- Po uvaření je necháme vychladnout a následně je na jemném struhadle nastrouháme.
- Ve větší misce smícháme přirozeně bezlepkovou hladkou bílou rýžovou mouku se stejně přirozeně bezlepkovou hladkou kukuřičnou moukou a kukuřičným .
- Do směsi mouk vložíme nastrouhané brambory a celá vejce.
- Těsto mícháme rukou dokud nám nevznikne hladké, pevné těsto, které se jen jemně lepí.
- Vyhnětený bochník těsta necháme odpočinout po dobu 20 minut (těsto nezakrýváme).
- Po 20 minutách z těsta s pomocí rukou tvoříme 16 kuliček, které zploštíme a plníme ovocem.
- Naplněné knedlíky vkládáme do vařící jemně osolené vody.
- Bezlepkové knedlíky vaříme cca 5 minut pod pokličkou a po vyplutí na hladinu bez poklice 1 minutu ( samozřejmě záleží na velikosti knedlíků ).
- Uvařené bezlepkové knedlíky opatrně vyjmeme z vody, posypeme mletým mákem, kakem či strouhankou a přelijeme rozpuštěným bezlaktózovým máslem nebo kokosovým olejem.

Krupicové knedlíky s jahodami
Knedlíky se dají připravit i z dětské krupičky a jsou úžasně vláčné! Přelijte je vanilkovou smetanou a jahodovou omáčkou. Delikatesa!
INGREDIENCE
- 500 ml mléka
- 2 lžíce krystalového cukru
- špetka soli
- 150 g dětské krupice
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 200 g jahod
- máslo na přelití
Na jahodovou omáčku:
- 100 g jahod
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Na vanilkovou smetanu:
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g zakysané smetany 16%
POSTUP
- V hrnci, za stálého míchání uvaříme z mléka, cukru, soli a krupice hustou kaši, kterou necháme vychladnout.
- Do vlažné kaše zašleháme celé vejce a hmotu navrstvíme na naváženou mouku na pracovní desce.
- Rukama vypracujeme tužší těsto, které vyválíme na plát.
- Těsto rozřízneme na čtverce a do středu každého vložíme celou jahodu.
- V dlaních vypracujeme kuličky a necháme je stranou, dokud nepřipravíme zálivky.
- V jedné misce smícháme přepůlené jahody s moučkovým i vanilkovým cukrem a vidličkou je rozmačkáme na kaši.
- V jiné misce utřeme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem.
- Knedlíky vložíme do vroucí vody, počkáme než vystoupí na povrch a ještě je pár minut povaříme, aby těsto nebylo syrové.
- Knedlíky scedíme, omastíme trochou rozpuštěného másla a servírujeme přelité vanilkovou smetanou i jahodovou omáčkou.

Jak si doma navodit příjemné klima uprostřed letních dnů? Mrkněte, jak fungují mobilní klimatizace z našeho velkého testu.
Tipy na servírování ovocných knedlíků
- Pokud se vám knedlíky nechce plnit, můžete z těsta udělat menší neplněné knedlíky. Ty pak servírujete přelité ovocnou omáčku. Tu vytvoříme svařením ovoce s cukrem.
- Knedlíky můžeme podávat i přelité pudinkem nebo s kopečkem zmrzliny.
- Skvělé jsou i posypané nasekanými mandlemi.
- Knedlíky se mohou polévat ovocnými omáčkami, řídkým oslazeným tvarohem nebo jogurtem.
- Pokud je chceme omastit, pak jen rozpuštěným máslem.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!