Vynikající recepty na ovocné knedlíky

Co by to bylo za léto bez tolik oblíbených ovocných knedlíků. Na jejich přípravu máte na výběr z několika druhů těst a několika druhů ovoce, které lze i nahradit zavařeninou nebo povidly. V receptech se zaměřujeme na ovoce, neboť co je čerstvé, to je dobré. Řadu ovoce lze však uchovávat i mražené. Proto na řadě horských chat podávají borůvkové knedlíky celoročně.

Těsto na ovocné knedlíky může být:

  • tvarohové
  • krupicové
  • kynuté
  • bramborové
  • spařené
  • odpalované

Na talíři se ovocné knedlíky sypou buď jenom cukrem nebo směsí máku s cukrem, perníku s cukrem, skořicí s cukrem, strouhaným tvarohem nebo třeba i strouhanými piškoty s cukrem.

Mohou se polévat ovocnými omáčkami, řídkým oslazeným tvarohem nebo jogurtem. Pokud je chceme omastit, pak jen rozpuštěným máslem.

Vyzkoušejte následující recepty a sladký oběd máte za chvíli na stole.

1. Jahodové knedlíky z tvarohu

Kombinace jahod a jemného tvarohového těsta je bezkonkurenční. Bonusem je rychlá příprava těsta.

INGREDIENCE

  • 500 g měkkého tvarohu (nejlépe balený, ve vaničce je příliš řídký)
  • 5 lžic hrubé mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce dětské krupičky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • jahody
  • tvrdý tvaroh na ozdobu
  • moučkový cukr na posypání
  • máslo na přelití

POSTUP

  1. Ingredience promícháme a vypracujeme těsto.
  2. Vezmeme kus těsta a vytvoříme menší placku.
  3. Do placky zabalíme jahodu.
  4. Do většího hrnce vlijeme vodu a přivedeme k varu.
  5. Vložíme knedlíky a vaříme přibližně 5 minut.
  6. Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Hotový recept na skvělé jahodové knedlíky

2. Kynuté meruňkové knedlíky

Již trochu pracnější jsou knedlíky kynuté. Vy je však hravě zvládnete a navíc si skvěle pochutnáte.

INGREDIENCE

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • meruňky
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Do mísy nasypeme mouku.
  2. Vytvoříme důlek a nalijeme do něj trochu mléka a zasypeme droždím.
  3. Posypeme cukrem a moukou.
  4. Necháme v teple kynout.
  5. Přidáme sůl, vejce a zbytek mléko.
  6. Mícháme a vypracujeme těsto.
  7. Opět necháme chvíli kynout.
  8. Z těsta tvoříme knedlíky, do středu každého vložíme vypeckovanou meruňku.
  9. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 8 minut.
  10. Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
  11. Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Hotový recept na nejlepší meruňkové knedlíky

3. Tvarohové švestkové knedlíky

Knedlíky skvěle chutnají i plněné švestkami. Čerstvé švestky lze nahradit například povidly.

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 75 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • cukr krupice
  • špetka soli
  • vypeckované švestky
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Tvaroh, krupičku a vejce smícháme a vypracujeme těsto.
  2. Tvarujeme knedlíky a do každého dáme vypeckovanou švestku a trochu cukru.
  3. Knedlíky vložíme do hrnce s vodou, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
  4. Jakmile knedlíky vyplavou, vaříme dalších 8 minut.
  5. Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
  6. Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Hotový recept na vynikající švestkové knedlíky

4. Borůvkové knedlíky z kynutého těsta

Borůvkové knedlíky jsou oblíbené zejména na českých horách. Přeneste vůni hor i do vaší kuchyně.

INGREDIENCE

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • borůvky
  • máslo
  • mletý mák
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Do mísy nasypeme mouku.
  2. Vytvoříme důlek a nalijeme do něj trochu mléka a zasypeme droždím.
  3. Posypeme cukrem a moukou.
  4. Necháme v teple kynout.
  5. Přidáme sůl, vejce a zbytek mléko.
  6. Mícháme a vypracujeme těsto.
  7. Opět necháme chvíli kynout.
  8. Z těsta tvoříme knedlíky, do středu každého vložíme lžičku borůvek a trochu cukru.
  9. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 8 minut.
  10. Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
  11. Podáváme zasypané mákem, cukrem a polité máslem.

Hotový recept na skvělé borůvkové knedlíky

5. Jablkové knedlíky z bramborového těsta

Bramborové těsto je méně obvyklé než kynuté či tvarohové. Chuťově je však minimálně stejně dobré a stojí za vyzkoušení.

INGREDIENCE

  • 500 g brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • jablka
  • skořice
  • 2 vanilkové cukry
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Brambory oloupeme, uvaříme a necháme vychladnout.
  2. Poté je nastrouháme najemno.
  3. Přidáme vejce, krupicový cukr, mouku a špetku soli.
  4. Vypravujeme těsto.
  5. Těsto rozválíme a vykrajujeme čtverečky.
  6. Do každého dáme několik plátků jablek, trochu vanilkového cukru a skořici.
  7. Knedlíky zabalíme.
  8. Vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 5 minut.
  9. Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Hotový recept na nejlepší jablkové knedlíky

 

Představili jsme vám pět receptů na skvělé ovocné knedlíky.

Pokud se vám knedlíky nechce plnit, můžete z těsta udělat menší neplněné knedlíky. Ty pak servírujete přelité ovocnou omáčku. Tu vytvoříme svařením ovoce s cukrem.

Knedlíky můžeme podávat i přelité pudinkem nebo s kopečkem zmrzliny.

Skvělé jsou i posypané nasekanými mandlemi.

Vyzkoušejte také nadýchané ovocné knedlíky.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *