Co by to bylo za léto bez tolik oblíbených ovocných knedlíků.
Na jejich přípravu máte na výběr z několika druhů těst a několika druhů ovoce, které lze i nahradit zavařeninou nebo povidly.
V receptech se zaměřujeme na ovoce, neboť co je čerstvé, to je dobré. Řadu ovoce lze však uchovávat i mražené.
Proto na řadě horských chat podávají borůvkové knedlíky celoročně.
Knedlíky se mohou polévat ovocnými omáčkami, řídkým oslazeným tvarohem nebo jogurtem. Pokud je chceme omastit, pak jen rozpuštěným máslem.
Vyzkoušejte následující recepty a sladký oběd máte za chvíli na stole.
Jahodové knedlíky z tvarohu
Kombinace jahod a jemného tvarohového těsta je bezkonkurenční. Bonusem je rychlá příprava těsta.
INGREDIENCE
- 500 g měkkého tvarohu (nejlépe balený, ve vaničce je příliš řídký)
- 5 lžic hrubé mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 4 lžíce dětské krupičky
- 1 vejce
- špetka soli
- jahody
- tvrdý tvaroh na ozdobu
- moučkový cukr na posypání
- máslo na přelití
POSTUP
- Ingredience promícháme a vypracujeme těsto.
- Vezmeme kus těsta a vytvoříme menší placku.
- Do placky zabalíme jahodu.
- Do většího hrnce vlijeme vodu a přivedeme k varu.
- Vložíme knedlíky a vaříme přibližně 5 minut.
- Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Kynuté meruňkové knedlíky
Již trochu pracnější jsou knedlíky kynuté. Vy je však hravě zvládnete a navíc si skvěle pochutnáte.
INGREDIENCE
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- meruňky
- máslo
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
POSTUP
- Do mísy nasypeme mouku.
- Vytvoříme důlek a nalijeme do něj trochu mléka a zasypeme droždím.
- Posypeme cukrem a moukou.
- Necháme v teple kynout.
- Přidáme sůl, vejce a zbytek mléko.
- Mícháme a vypracujeme těsto.
- Opět necháme chvíli kynout.
- Z těsta tvoříme knedlíky, do středu každého vložíme vypeckovanou meruňku.
- Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 8 minut.
- Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
- Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Objevte podobné tipy
Tvarohové švestkové knedlíky
Knedlíky skvěle chutnají i plněné švestkami. Čerstvé švestky lze nahradit například povidly.
- 250 g měkkého tvarohu
- 75 g dětské krupičky
- 1 vejce
- cukr krupice
- špetka soli
- vypeckované švestky
- máslo
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
POSTUP
- Tvaroh, krupičku a vejce smícháme a vypracujeme těsto.
- Tvarujeme knedlíky a do každého dáme vypeckovanou švestku a trochu cukru.
- Knedlíky vložíme do hrnce s vodou, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
- Jakmile knedlíky vyplavou, vaříme dalších 8 minut.
- Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
- Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Borůvkové knedlíky z kynutého těsta
Borůvkové knedlíky jsou oblíbené zejména na českých horách. Přeneste vůni hor i do vaší kuchyně.
INGREDIENCE
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- borůvky
- máslo
- mletý mák
- moučkový cukr
POSTUP
- Do mísy nasypeme mouku.
- Vytvoříme důlek a nalijeme do něj trochu mléka a zasypeme droždím.
- Posypeme cukrem a moukou.
- Necháme v teple kynout.
- Přidáme sůl, vejce a zbytek mléko.
- Mícháme a vypracujeme těsto.
- Opět necháme chvíli kynout.
- Z těsta tvoříme knedlíky, do středu každého vložíme lžičku borůvek a trochu cukru.
- Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 8 minut.
- Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
- Podáváme zasypané mákem, cukrem a polité máslem.
Jablkové knedlíky z bramborového těsta
Bramborové těsto je méně obvyklé než kynuté či tvarohové. Chuťově je však minimálně stejně dobré a stojí za vyzkoušení.
INGREDIENCE
- 500 g brambor
- 150 g hrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- jablka
- skořice
- 2 vanilkové cukry
- máslo
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
POSTUP
- Brambory oloupeme, uvaříme a necháme vychladnout.
- Poté je nastrouháme najemno.
- Přidáme vejce, krupicový cukr, mouku a špetku soli.
- Vypravujeme těsto.
- Těsto rozválíme a vykrajujeme čtverečky.
- Do každého dáme několik plátků jablek, trochu vanilkového cukru a skořici.
- Knedlíky zabalíme.
- Vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 5 minut.
- Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Představili jsme vám pět receptů na skvělé ovocné knedlíky.
Pokud se vám knedlíky nechce plnit, můžete z těsta udělat menší neplněné knedlíky. Ty pak servírujete přelité ovocnou omáčku. Tu vytvoříme svařením ovoce s cukrem.
Knedlíky můžeme podávat i přelité pudinkem nebo s kopečkem zmrzliny.
Skvělé jsou i posypané nasekanými mandlemi.
Vyzkoušejte také naše oblíbené švestkové knedlíky.