Bazalka je bylina plná vitamínu K a ne nadarmo se jí říká posvátná. Proč byste ji měli znát?

Bazalka zkrášluje zahradu nejedné domácnosti.

Je nesmírně zdravá! V obsahu vitamínů předčí i nejznámější ovoce.

Co umí léčit?

Do jakých receptů rozhodně patří?

Přečtěte si vše o této bylince!

Co je bazalka pravá?

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) se řadí do čeledi Lamiaceae, do které patří i rozmarýn, šalvěj a levandule. Tato kuchyňská bylina je také známá pod označením bazalka velká nebo bazalka keřová.

Bazalka se v mírném podnebí pěstuje jako jednoletá rostlina, kdežto v tropických oblastech roste jako trvalka. Pochází z Indie a starověké civilizace ji připisovaly magickou moc. Považovala se za silný protijed na bodnutí škorpionem, či hadí kousnutí. V Egyptě se bazalka používala jako balzamovací a konzervační bylina, byla tedy velmi důležitou součástí mumifikace.

V současnosti se bazalka nejčastěji využívá v italské a asijské kuchyni.

Jak poznat bazalku?

Existuje více než 150 různých odrůd bazalky a kvůli šlechtitelským ambicím tento počet stále strmě stoupá.

V závislosti na konkrétní odrůdě mohou být bazalkové listy:

malé (3-5 cm)velké (8-11 cm)
oválnéšpičaté
hladkékrablaté
zelené (světle, tmavě)fialové až černé

Bazalkové aroma se obecně přirovnává ke kombinaci anýzu, hřebíčku, skořice a citrónu. Každá z odrůd však nabízí jinou specifickou vůni a chuť. Některé voní po lékořici a jiné zase po mentolu nebo citrusech.

Bazalka celá rostlina na bílém pozadí
zdroj: eu.freep.com

Základní druhy bazalky: bazalka sladká, bazalka trpasličí, bazalka fialová a bazalka se specifickou vůní (citronová, limetková, skořicová…).

Bazalka sladká, nazývaná také jako bazalka salátová

  • je základem italské kuchyně
  • listy jsou světle zelené, krablaté a nařasené, velké – měří až 12 cm na délku a 7 cm na šířku
  • právě tento druh bazalky je v evropských zemích známý pod všeobecným pojmem „bazalka“
  • má jemnou, lehce pikantní anýzovou chuť
Sladká salátová bazalka
zdroj: specialtyproduce.com

Trpasličí bazalka

  • roste primárně do šířky a využívá se jako okrasná rostlina
  • listy jsou tvarem skoro až kulaté, sytě zelené, hladké a malé 3-5 cm
  • tato bazalka má tak drobné listy, že se většinou ani nekrájí a používají se celé (na posypání salátů či předkrmů)
  • chutná velmi specificky, její aroma je s tóny anýzu a zázvoru
Trpasličí malolistá bazalka
zdroj: specialtyproduce.com

Bazalka fialová

  • je velmi oblíbenou kulinářskou i okrasnou odrůdou
  • listy má hladké, špičaté a dlouhé kolem 7 cm
  • má sladkou rostlinnou chuť, která se podobá kombinaci anýzu, zázvoru, hřebíčku, skořice a máty
Fialová bazalka
zdroj: specialtyproduce.com

Bazalka limetková

  • je jednou z nejmodernějších odrůd, stejně jako například bazalka skořicová nebo citrónová
  • listy jsou jasně světle zelené, hladké a dlouhé až 10 cm
  • tento druh bazalky se využívá jako přírodní repelent proti hmyzu, tedy vysazuje se jako okrasná rostlina v blízkosti teras, bazénů a pergol
  • jak již sám název napovídá, chuť je silně limetková s jemnými tóny máty a pepře
Limetková bazalka
zdroj: specialtyproduce.com

Léčivé účinky bazalky

Předběžné vědecké výzkumy naznačují, že bazalka:

  • je prospěšná pro zdravou paměť a zamezuje její ztrátě i v souvislosti se stárnutím
  • podporuje zotavení mozku po prodělané mozkové mrtvici
  • pomáhá udržovat stabilní krevní tlak, tedy zabraňuje hypertenzi
  • podobně jako aspirin ředí krev a uvolňuje cévy, je vhodná pro lidi, kteří prodělali srdeční infarkt
  • předchází zubním kazům
  • léčí i takové infekce, které způsobují bakterie odolné vůči antibiotikům

Obsah vitamínů

Bazalka je skvělým zdrojem vitaminu K, který mimo jiné napomáhá hojení ran a popálenin. V bazalce je rovněž poměrně velké množství železa, manganu a vápníku.

 Čerstvé listy, krájené
2 polévková lžíce (5,3 g)
Sušené listy, drcené
1 polévková lžíce (4,5 g)
Vitamin K22 % DDP81 % DDP
Vápník1 % DDP10 % DDP
Železo1,5 % DDP40 % DDP
Mangan0,6 % DDP4 % DDP
*DDP – doporučený denní příjem

Obsah vitaminu K nejběžnějšího ovoce (pro srovnání se sušenou bazalkou):

  • 100 g syrové avokádo – 22 % DDP
  • 100 g syrové jablko – 2 % DDP
  • 100 g syrové borůvky – 20 % DDP

Bazalka v tradiční medicíně

Bazalka posvátná neboli Tusil se již po staletí využívá v tradiční medicíně a ájurvédě. Jedná se o velmi starou odrůdu bazalky, která je pro své léčivé účinky dokonce uctívaná a to v několika náboženstvích.

Tusil bazalka posvátná
zdroj: specialtyproduce.com

Pro léčebné použití se obvykle vyrábí čaj nebo odvar. Ten je podle ajurvédské medicíny nejúčinnější, pokud je připraven z celých rostlin, včetně květů.

Připravit si ho můžete i vy!

  1. Připravte si 3 lžičky sušené posvátné bazalky.
  2. Do hrnce nalijte litr vody a přiveďte k varu,
  3. Nasypte bazalku do vroucí vody a ihned potom stáhněte hrnec z ohně.
  4. Přikryjte pokličkou a nechte louhovat 6 min.
  5. Využijte čaj/odvar podle potřeby.

Na co je dobrý bazalkový odvar?

  • Je vhodný pro lokální léčbu akné, ale také pomáhá při ekzémech a jiných vyrážkách.
  • Používá se jako vlasový zábal, zabraňuje vypadávání vlasů, předchází suché pokožce hlavy a redukuje tvorbu lupů.
  • Zklidňuje podrážděné oči a dokonce zmírňuje příznaky zánětu spojivek nebo ječného zrna.
  • Pomáhá z těla rychleji odstranit nikotin a zamezuje chuti na cigaretu (podobně působí i žvýkání samotných listů bazalky posvátné).
  • Je přírodním repelentem, odpuzuje nejen běžný hmyz (komáry a mouchy) ale i klíšťata.

S čím bazalku kombinovat?

Bazalka se chuťově hodí k pistáciím, vlašským ořechům, rajčatům, cuketě, kukuřici, hrášku, artyčokům, ředkvičkám, paprikám, česneku a cibuli.

Také je výborná s ovocem, převážně s citrónem, limetkou, jahodami, malinami, hruškami, melounem, mangem, avokádem, višněmi a třešněmi.

Kombinuje se i s jinými bylinkami či kořením, konkrétně se zázvorem, mátou, oreganem, tymiánem, rozmarýnem, petrželí, koriandrem a citronovou trávou.

Bazalka v receptech

  • Čerstvá bazalka se běžně přidává do zeleninových nebo sýrových salátů. Tradiční italský salát Caprese se například skládá jen ze čtyř surovin: mozzarelly, rajčat, olivového oleje a celých listů bazalky.

  • V Itálii je bazalka opravdu nepostradatelnou surovinou, obzvláště pak pro výrobu tradičního bazalkového pesta. Pesto je jednou z nejoblíbenějších omáček na italské těstoviny a nejen to – také se používá jako základ na pizzu místo smetany či rajčat.

  • Během avokádového boomu, který v posledních letech nastal, stoupla také popularita bazalky, která se s ním skvěle chuťově doplňuje. Inspirujte se recepty na pomazánky z avokáda a vyzkoušejte jednu z nejoblíbenějších – avokádovou pomazánku s česnekem a bazalkou.

  • Bazalkou lze samozřejmě výborně dochutit i maso, včetně ryb. Je vhodná pro pečení, smažení, dušení ale i grilování. Vůbec nejlepší je v kombinaci s olejem jako marináda. Přečtěte si, jak správně marinovat maso a udělejte si své oblíbené recepty ještě o fous lepší!

Bazalka sušená versus čerstvá

Bazalka je nejvíce chutná, když je čerstvá. Nejčastěji se seká a krájí, ale běžně se také drtí v hmoždíři. Sušená bazalka se v receptech používá minimálně a jen v případech, kdy není jiné zbytí.

Bazalka se přidává do pokrmu až v posledním kroku vaření, aby neprošla tepelnou úpravou a neztratila tak nejen svoji barvu, ale i chuť.

Pokud chcete v receptu místo čerstvé bazalky použít bazalku sušenou, musíte upravit potřebné množství. Sušená bazalka je totiž koncentrovanější, tedy aromatičtější.

Čerstvá bazalkaSušená bazalka
1 polévková lžíce0,5 čajové lžičky
1,5 polévkové lžíce1 čajová lžička
2 polévkové lžíce1,5 čajové lžičky
2,5 polévkové lžíce2 čajové lžičky
3 polévkové lžíce2,5 čajové lžičky

Skladování bazalky

Čerstvě natrhané lístky bazalky můžete vložit do sklenice s vodou a uchovávat je v lednici, kde takto vydrží až jeden týden. Také lze bazalku usušit, rozdrtit a následně ji skladovat v uzavíratelných nádobách, úplně stejně jako většinu koření. Během sušení však bazalka ztratí většinu své specifické vůně i chutě.

Bazalkový olej

Jak ještě uchovat bazalku? Dalším způsobem skladování je výroba bazalkového oleje. Ten sice v lednici vydrží maximálně 3 dny, ale můžete jej zamrazit do forem na led. Mražené bazalkové kostky pak můžete přidávat rovnou do hrnce či pánve, není třeba je nejprve rozmrazovat.

Ingredience:

  • 4 hrnky bazalkových listů
  • 100 ml olivového oleje

Postup:

  1. Bazalkové listy řádně omyjte a pečlivě osušte. Klidně je nechte na roštu, či v sítku okapat přes noc.
  2. Mixujte nejlépe v ručním mixéru, nejdříve bazalku – najemno, skoro až na pyré. Poté přilijte olivový olej a znovu společně rozmixujte.
  3. Takto připravený olivový olej nalijte do forem na led a dejte zamrazit. Případně ho skladujte v lednici, nejdéle však po dobu 3 dnů.
Bazalkový olej ve sklenici
zdroj: recipes.net

Bylinkové máslo

Zapracujte bazalku do bylinkového másla! To můžete v lednici skladovat až 2 měsíce a v mrazáku i 6 měsíců. Vyzkoušejte klasiku, na které si pochutná každý – příprava bylinkového másla je velmi jednoduchá, zvládne ji i úplný začátečník.

Bylinkové máslo na pečícím papíru
zdroj: growinghome.com

Kam umístit bazalku, aby se jí dařilo?

Bazalka má ráda světlo a teplo. Velmi dobře se jí daří i doma na parapetu, nejlépe na východním nebo západním okně.

Bazalka netoleruje sucho, proto by se neměla umisťovat na nekrytá a větrná místa, kde půda rychleji vysychá.

Rostliny bazalky se vysazují až ve chvíli, kdy již nehrozí žádné mrazíky – tedy není žádnou výjimkou, že se v některých letech objevují na zahrádkách až v červnu.

Bazalka se sklízí těsně předtím, než začne plně kvést. Právě v ten okamžik obsahují listy nejvíce vonných silic. Obvykle to bývá koncem června nebo začátkem července, jakmile se objeví první bílé kvítky.

Použité zdroje

Ocimum basilicum improve chronic stress-induced neurodegenerative changes in mice hippocampus, Nasra Naeim Ayuob a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 01. 06. 2018, [citováno: 14. 05. 2022]
Improvement of memory and neurological deficit with Ocimum basilicum L. extract after ischemia reperfusion induced cerebral injury in mice, Varinder Singh a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 01. 08. 2018, [citováno: 14. 05. 2022]
Antihypertensive effects of Ocimum basilicum L. (OBL) on blood pressure in renovascular hypertensive rats, Anwar Umar a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 01. 07. 2010, [citováno: 14. 05. 2022]
Vasorelaxant and anti-platelet aggregation effects of aqueous Ocimum basilicum extract, Souliman Amrani a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 17. 08. 2009, [citováno: 14. 05. 2022]
In Vitro Anti-Cariogenic Plaque Effects of Essential Oils Extracted from Culinary Herbs, Kornsit Wiwattanarattanabut a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 11. 09. 2017, [citováno: 14. 05. 2022]
Basil, fresh, USDA, fdc.nal.usda.gov, 04. 01. 2019, [citováno: 14. 05. 2022]
Spices, basil, dried , USDA, fdc.nal.usda.gov, 04. 01. 2019, [citováno: 14. 05. 2022]
X